چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۹:۵۹ - ۰۳ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۰۶۱۱
اخبار بازار خودرو

طرح کاهش تعرفه واردات خودرو تصویب شد

تعرفه واردات خودرو,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو

نمايندگان مجلس روز گذشته يك فوريت طرحي را به تصويب رساندند كه قرار است تعرفه واردات خودرو را تا ٢٠ درصد كاهش دهد. اين طرح نمايندگان در حالي تصويب شده كه وزارت صنعت به عنوان سياستگذار نظام تعرفه‌اي كشور در سال گذشته نمره قابل قبولي از سوي اقتصاددانان كسب نكرد و با ممنوعيت ثبت سفارش خودرو هم باعث نوسان در بازار خودروهاي وارداتي شد و هم با اعلام تعرفه‌هاي ٧٠ درصدي براي واردات انواع خودرو زمينه رقابت‌پذيري در صنعت خودرو را بيش از گذشته محدود كرد.

 

در اين ميان همان نمايندگاني كه سال گذشته به تثبيت قيمت انرژي در سال ٩٧ راي دادند، در چرخشي به منطق علم اقتصاد طرحي را آماده كردند كه بر اساس آن تعرفه خودرو به صورت قانوني كاهش يابد. به نظر مي‌رسد كه عملكرد ضعيف وزارت صنعت در اين خصوص سبب شده تا تعرفه از ابزار سياستگذاري به الزام قانوني تبديل شود. شايد سياستگذاران دولتي بهتر است در حراست از ابزارهاي خود دقت بيشتري به عمل آورند و بر اساس واقعيت‌هاي اقتصادي اقدام به سياستگذاري كنند تا ساير ابزارهاي سياستگذاري آنان به الزامات قانوني تبديل نشود و عملا اختيارات خود را از دست ندهند.

 

طرح مجلس چه مي‌گويد؟

در متن اين طرح آمده است كه «براي ساماندهي واردات خودرو و تعيين حقوق ورودي موثر با هدف دستيابي به افزايش رقابت‌پذيري و كيفيت خودروهاي توليد داخل، افزايش استانداردهاي ايمني و زيست‌محيطي، كاهش آلايندگي، كاهش مصرف سوخت و مديريت بر واردات و بازار خودرو، دولت مكلف است حقوق ورودي خودروهاي سواري را بر اساس حجم موتور، ميزان مصرف سوخت و ميزان آلايندگي به صورت پلكاني و هدفمند تا سقف حقوق ورودي ۵۵ درصد ظرف مدت سه ماه پس از ابلاغ اين قانون تعيين كند. به همين منظور وزارت صنعت، معدن و تجارت مكلف است براي افزايش رقابت‌پذيري خودروهاي توليد داخل به گونه‌اي برنامه‌ريزي كند كه حقوق ورودي خودروهاي سواري از سال ۱۳۹۷ به صورت تدريجي و با ميانگين سالانه ۵ درصد تا ۱۰ درصد كاهش يابد تا در سال پاياني سند چشم‌انداز بيست ساله (۱۴۰۴ هجري شمسي) ميزان حقوق ورودي خودروهاي سواري حداكثر به ۲۰ درصد برسد.»

 

تعرفه شوك‌آور

دي ماه سال گذشته بود كه وزارت صنعت با تصويب هيات وزيران بعد از هفت ماه تعلل در واردات خودرو و بسته بودن سامانه ثبت سفارش دست به تغيير تعرفه‌هاي واردات خودرو زد. تغييري كه موجب شد تا قيمت تمام شده خودروهاي وارداتي رشد قابل توجهي داشته باشد. موضوعي كه در كنار افزايش قيمت ارز، سنگ پيش پاي واردات را كامل كرد و افزايش قيمت در بازار خودرو كار را به جايي رساند كه انجمن‌هاي خودرويي با نامه‌نگاري‌هاي متعدد خواهان بازنگري در تعرفه‌هاي تعيين شده، شدند.

 

اين امر اگر چه با حكم ديوان عدالت اداري مبني بر بازگشت تعرفه‌ها به روال قبلي نور اميد كمي براي بازگشت تعادل به بازار را ايجاد كرده بود اما با بي‌توجهي وزارت صنعت بر اين موضوع و اعلام اينكه تعرفه‌ها تغيير نخواهد كرد موجب ورود قوه‌مقننه به بازار خودرو شد. در ماه پاياني سال ٩٦ بود كه نمايندگان مجلس با جمع‌آوري امضا به دنبال تدوين طرحي جديد براي واردات خودرو شدند و حتي اعلام كردند كه تعرفه‌هاي تعيين شده كارشناسي نيست.

 

هر چند كه طرح در دست نماينده‌هاي مجلس به مذاق واردكننده‌ها خوش خواهد آمد و صداي خودروسازان داخلي را بلند خواهد كرد و در نماي كلي‌تر راي نمايندگان مجلس تصميم سياستگذار را زير سوال خواهد برد و مجددا دولت را مجاب به اجراي تصميمي خواهد كرد كه‌گيرنده آن قوه‌مقننه است نه قوه مجريه.

 

اين روال البته مسوبق به سابقه است و كم نيست تصميم‌گيري‌هاي دولتي كه با نگاه مجلسي‌ها تغييراتي در اجراي آن اعمال شده است. اين موضوع اگرچه شايد در نگاه اول به مذاق عده‌اي خوش خواهد آمد از نگاه كارشناسي نشان‌دهنده جاي خالي در نگاه سياستگذاران به تصميم‌هاي كلان اقتصادي را بروز مي‌دهد. گويا نهاد سياستگذار در زمان تدوين سياست‌هاي خود نگاهي عميق به آينده‌نگري اقتصاد ايران ندارد و تبعات آنچه تصميم‌گيري اقتصادي خوانده مي‌شود مي‌تواند منجر به بروز مشكلاتي در اقتصاد شده و ضرورت ورود قواي نظارتي را به رخ بكشد.

 

نبود استراتژي اقتصادي

موضوعي كه بنا به گفته كميل طيبي، اقتصاددان آن را خلأ الگوي مفهومي در سياستگذاري‌هاي اقتصادي دولت مي‌خواند و مي‌گويد: «دخالت‌هاي ساير قوا در تصميم‌گيري‌هاي اقتصادي دولت را مي‌توان ناشي از نبود استراتژي مشخص در مسائل اقتصادي، سياسي و اجتماعي دولت خواند چرا كه استراتژي‌هاي كافي در عمل تعريف نشده‌اند و در استراتژي توسعه ديدگاه‌هاي متفاوتي وجود دارد.» او مي‌افزايد: «اين عدم تعريف استراتژي‌هاي توسعه باعث به وجود آمدن مشكل در اجراي تصميمات اقتصادي مي‌شود و در نهايت بايد علت اصلي را در تعريف الگوي مفهومي دانست كه سياستگذار را عاجل از تنظيم سياست‌هاي اقتصادي مي‌كند.»

 

اين استاد دانشگاه اجراي بد تصميم‌گيري‌هاي اقتصادي دولت را نتيجه نبود همين استراتژي بلندمدت و الگوي مفهومي مي‌داند و معتقد است: «گاهي حتي آزادسازي‌هاي تجاري عامل حمايت از توليد داخل است و تا زماني كه به اين الگوها اعتمادي وجود نداشته باشد بحث اشتراك منافع ايجاد نمي‌شود و در نهايت اتفاقي كه هم‌اكنون شاهد روي دادن آن هستيم را شاهد خواهيم بود.» طيبي تاكيد مي‌كند: «اين روال موجب مي‌شود كه نوع نگاه دولت و مجلس به موضوعات متفاوت باشد و هر دو از خلأ الگوي مفهومي مناسب رنج ببرند. در حقيقت اين الگو يك تفكر علمي است كه منجر به قانون مي‌شود. روالي كه موجب مي‌شود مثلا در مسائل اقتصادي هر يك از قوا از ديد خود نگريسته و نتوانند به اشتراك نظر برسند و اظهارنظرهاي يكديگر را نوعي دخالت قلمداد كنند.»

 

او در همين حال مي‌گويد: «اقتصاددانان انحصار در تصميم‌گيري را براي قوه مجريه جايز نمي‌دانند. آنها معتقدند كه اجرا بايد مبناي نظري داشته باشد و اين مبناي نظري حلقه گمشده است و به اين جهت نمي‌توان دخالت‌ها در اجراي ديدگاه‌هاي دولت را ايراد بدانيم و بايد اجازه بدهيم ساير قوا در مقابل اين نبود استراتژي‌هاي بلندمدت كه شايد موجب زيان اقتصادي مي‌شود اظهارنظر كنند.»

 

فراموشي وظايف

در همين حال بايزيد مردوخي از ديگر اقتصادداناني است كه به نقد تصميم اخير مجلسي‌ها براي دخالت در تصميم‌گيري تعرفه‌اي دولت مي‌پردازد و معتقد است: «اين مداخله‌ها خلاف روش مرسوم كشور است و قيمت‌گذاري بايد به بازار واگذار و بازار تعيين‌كننده باشد.» او با تاكيد بر اينكه قوه مقننه بايد به جاي مداخله در وظايف قوه مجريه به رفع مشكلات بپردازد، مي‌گويد: «اينكه مجلس بخواهد در هر امري دخالت كند جايز نيست. ظاهرا شاهد نوآوري جديدي در وظايف مجلسي‌ها هستيم و مجلسي‌ها با وجود مسائل مهمي كه بايد آنها را بررسي كنند وارد حوزه‌هايي مي‌شوند كه مي‌توانند ازطريق كميسيون اقتصادي مجلس يا نهايتا از تذكر به وزرا و دولت آنها را رفع و رجوع كنند.»

 

اين اقتصاددان مي‌افزايد: «مجلس هميشه بايد با نظارت بر روال تصميم‌گيري و عملكرد دولت خلاهاي موجود را از طريق بررسي كارشناسي در كميسيون‌هاي مربوطه به دولت تذكر داده و در جهت اصلاح آن باشد ولي اينكه مجلسي‌ها خود تعيين‌كننده قانون و تصميم‌گير باشند صحيح نيست و بهتر است تنها نظارت‌كننده باشند و اگر نقصي در عملكرد دولت وجود دارد از طريق دولت آن را رفع كنند.»

 

مسائلي كه فداي اولويت‌ها مي‌شوند

البرت بغزيان از ديگر اساتيد دانشگاه معتقد است دولت در زمان تصميم‌گيري‌هاي اقتصادي به جهت توجه به موضوعات مختلف درگير با اقتصاد ممكن است تصميماتي را بگيرد كه تبعاتي به همراه داشته باشد اما اين نمي‌تواند مجوزي براي دخالت ساير قوا در تصميم‌گيري باشد. او تلويحا موضوع خلأ نگاه كارشناسي در تصميمات اقتصادي دولت را تاييد مي‌كند و ادامه مي‌دهد: «شايد يكي از دلايلي كه تصميم‌گيري‌هاي دولتي با دخالت‌هاي ساير قوا مواجه مي‌شود عدم هماهنگي بين اهداف بلندمدت آنهاست. يعني سياستگذار در زمان تصويب قانونش اولويت‌هايي را در نظر مي‌گيرد كه در زمان اجرا ممكن است با اولويت‌هاي ديگري در تضاد باشد و اين امر موجب دخالت ساير قوا شود.

 

شايد بهتر است نبود نگرش يكسان را دليل دخالت‌هاي ساير قوا بخوانيم تا نبود بدنه كارشناسي در دولت.» بغزيان البته تاكيد مي‌كند: «گو اينكه قوه مقننه همواره مي‌تواند با اهرم استيضاح و بررسي‌هاي كارشناسانه در كميسيون‌هاي تخصصي روند تصميم‌گيري‌هاي دولتي را تغيير دهد حال آنكه خود تصميم‌گير اصلي باشد كمي قابل تامل است.»

 

نرگس رسولي

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 35
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۳۰
غیر قابل انتشار: ۲۹
جدیدترین
قدیمی ترین
درشرایطی که دولت با ایجاد انحصار در خودروسازی خون ملت را به شیشه کرده است باید نمایندگان مردم دست به کار شوند هرچند هم دیر اقدام کردند و هم آنچنان که باید قاطعانه عمل نکردند ولی باز هم جای تقدیر دارد. این اوضاع مسخره و این انحصارات خودرو باید تغییر کند و بدلیل سالها ظلم و ستم خودروسازان به ملت باید قانونی تصویب شود که تا پنجاه سال اجازه اخذ تعرفه از خودروهای وارداتی را ممنوع کند تا این مردم نفسی بکشند.ضمنا نباید در قانون به صورت غیر مشخص گفته شود ۵ تا ۱۰ درصد سالیانه بلکه باید گفته شود مثلا ۳۰ در صد سالیانه ضمن اینکه نباید بعد از این همه مهلت به خودروسازان دوباره تا سال ۱۴۰۴ به آنها مهلت داده شود. همانطوریکه عرض کردم باید تا پنجاه سال تعرفه واردات خودرو صفر باشد تا بلکه ذره ای از رنج مردم در این دوران از دست دولت و خودروسازان تخفیف پیدا کند.
والا با دلار ۱۰ هزاریم این نمیشه قیمت حالا معیارشون چیه نمیدونم
والا با دلار ۱۰ هزار تومنی هم این نمیشه قیمت نمیدونم بر چه معیاری حساب میکنن اینا
کلاً کسی به فکر منافع ملت و جامعه نیست ..... رئسای ایران خودرو و سایپا هر روز صبح جلسه میذارن که چجوری کیفیتو بیشتر بیارن پایین و قیمتا رو ببرن بالا ..... از اونجایی که سیبیل خیلیا تو این قضیه چرب میشه تعرفه وارداتم پایین نمیاد به این راحتی به عمر نسل ما دهه ۶۰ ایا دیگه قد نمیده که بخوایم ماشین معقول سوار شیم
خدا نابود کنه این وزارت صنایع رانت خوار رو جلوی اینها رو شاید مجلس مجلس با کمک مردم بتونه بگیره
سال۹۵ از طريق شركت وارداتي خودرو يك دستگاه تيولي ثبت نام كرديم. و شركت به بهانه افزايش تعرفه ۱۵ ميليون تومن بيشتر از ما گرفت. آيا اين مبلغ قابل استرداد است و قانون تغيير كرده ؟بزرگواراني كه اطلاع دارندخواهش ميكنم راهنمايي بفرماييد.
سال۹۵ از طريق شركت و...
تا حالا کجا دیدی که کسی پولشو از دزد بتونه پس بگیره اگه سراغ داری به ما هم خبر بده گوشت رو دادی دست گربه
واقعاازاين تصميم دولت تدبيرواميدمتاسف شدم تصميمى كه باعث شدرانت خوران ودلالان سرمايه خودراب دلار(ارز)تبديل كنن وب اسم يك سرى بدبخت وبيچاره صدتاصدتاخودروواردكشوركنن وانباركنن وباعث افزايش وحشتناك قيمت خودروبشن واين كاره دولت مردان باعث قيمت دلارامروزشد
واقعاازاين تصميم دول...
از ماست که برماست بازم برین رای بدین
از ماست که برماست با...
چقد آدم باید سطحی فکر کنه!!!؟
دولت بايد به حكم ديوان عدالت اداري و طرح يك فوريتي مجلس احترام بگذارد و قانون رو اجرا كند تا دلالان خودرو از اين بيشتر كلاهبرداري نكنند.
دولت بايد به حكم ديو...
یعنی اگه رای ندیم مشکلات حل میشه!!!؟
دولت بايد به حكم ديو...
دلتون خوشه همه باهمند شکایت کجا میخوای ببری از دزد به دزد دیگه
لطفا یکی به این حضرات بگه الزاما یه خودرو ۵۰ هزار دلاری لوکس نیست چون عمده قیمت خودرو مربوط به تستهای ان که در سطح خودرو و قطعات ان انجام میشه و بعضا تکنولوژی های هیبرید و ایمنی خودرو ان را گران میکند خودرو لوکس تعریف مشخص داره که زیر پای شخصیتهای معروف دنیاست لطفا در سقف قیمت تجدید نظر کنید
با سلام واقعا متاسفم برای خودمان که همچین وزرایی داریم که فقط به فکر پر کردن جیب دولت به هر قیمتی هستند.
سقف حقوق ورودي ۵۵ درصد؟ ۵۵درصدم خیلی زیاده مخصوصاً با این وضعیت قیمت دلار.مگه اینکه با دلار ۴۲۰۰ جهانگیری بخوان خودرو وارد کنن.که هیچ وقت همچین اتفاقی نمیفته.با این شرایط قیمت خودرو پایین نمیاد
دست در جیب مردم کردن
با سلام حدود ۹ ماه پیش خودرو ثبت نام کردم و قیمت روز ۱۸۰ میلیون بود. الان با این تعرفه های جدید شده ۲۸۰ میلیون. واقعا ممنون از اینهمه تدبیر و امید دولت هزینه کسر بودجه دولت و بی کفایتی تولیدکننده های داخلی رو باید مردم بپردازند. امیدوارم برای یک بار هم که شده نماینده ها به وظایفشون درست عمل کنند و جلوی اینجور سواستفاده ها رو بگیرند.
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش