دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۰۷ - ۱۰ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۲۶۰۱
اخبار بازار خودرو

روایت حال و روز یک زیان دیده خودرو:

خودرو که نمی‌دهند هیچ، توهین هم می‌کنند!

تجمع کنندگان مالباخته خودرو,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو

این روزها اخبار زیادی از تجمع افرادی که خودرو پیش خرید کرده و متحمل ضرر و زیان شده‌اند شنیده می‌شود. در این میان ممکن است برخی سوال کنند که درخواست این افراد چیست که ساعت‌ها از وقت خود را صرف تجمع مقابل وزارت صنایع یا ایران خودرو می‌کنند؟

 

چند ماه قبل و در ابتدای تابستان بود که خودروسازان رسمی کشور فراخوان پیش فروش اینترنتی خودرو را اعلام کردند. این اتفاق در شهریور ماه هم تکرار شد و در همان زمان آفتاب یزد هشدار داد افرادی که ثبت نام می‌کنند مراقب باشند در زمان تحویل از آنها مابه التفاوت درخواست نشود!

 

بررسی‌ها نشان می‌دهد با این افراد قراردادهایی بسته شده که حق هرگونه اعتراض و شکایت را از آنها سلب می‌کند، درست شبیه به قراردادهایی که بانک‌ها هنگام دادن وام یا پزشکان هنگام عمل جراحی جلو روی مشتری می‌گذارند!

 

با این وجود خیلی از مردم و دلالان وارد گود ثبت نام خودرو شدند. در این میان برخی با توجه به شرایط جسمی نیاز به خودرو برای مصرف امور روزانه داشتند که آنها هم مبادرت به ثبت‌نام کردند.

 

 

 

قیمت روز خودروها - کلیک کنید

 

 

گردن کلفت هستند!

یکی از متضرر‌های ثبت نام پیش فروش خودرو روایت دردناک و در عین حال عجیبی از این ماجرا دارد. وی در گفت‌و‌گو با آفتاب یزد توضیح داد که چگونه در دام پدیده پیش خرید خودرو گرفتار شده است.

 

او که به دلیل بیم از وخیم تر شدن اوضاعش مایل به افشای نامش نبود، گفت:‌ ما ۸، ۹ ماه قبل برای خرید خودرو ثبت نام کردیم و ۵۰ میلیون تومان دادیم، آن زمان طی قرارداد، زمان تحویل را به ما اول مهر اعلام کردند. اما بعدا اصلاحیه زدند که اول آبان یعنی با یک ماه تاخیر محصول را تحویل می‌دهند. از آن زمان تا به الان هیچ خودرویی به ما تحویل نشده است.

 

وی ادامه می‌دهد: ما به تعزیرات، وزارت صنعت و سازمان بازرسی هم شکایت کردیم اما اتفاقی نیفتاده و به نظر می‌رسد عزیزان خودرو ساز زورشان خیلی زیاد است و پشت شان به جاهای خوبی گرم است!

 

این فرد زیان دیده در پاسخ به این سوال آفتاب‌یزد که دلایل شرکت خودرو ساز برای عدم تحویل خودرو چیست؟ گفت: می‌گویند چرا بدهیم؟ ما الان مجوز فروش فوری از وزارت صنعت داریم، شما صبر کنید ما اینها را بفروشیم بعد فکری برای شما می‌کنیم!

 

قرارداد یکطرفه

در خصوص قرارداد فیمابین خریداران و شرکت خودرو ساز نیز این توضیحات داده می‌شود: قرارداد یک جانبه‌ای تنظیم شده که مفاد آن هرگونه شکایت و اعتراض را از خریداران سلب می‌کند، به عبارتی طبق مفاد قرارداد که جدا از قرارداد اصلی بود، شرکت قادر است هرگونه بلایی را که می‌خواهد بر سر مشتری بیاورد، حق شکایت اسقاط می‌شود که تازه من این برگه مفاد را زیربارش نرفتم و امضا هم نکردم وضعم چنین است و احتمالا کسانی که امضا کرده‌اند تا الان توجیه شده‌اند که باید ساکت باشند و هیچ حرفی نزنند!

 

این مالباخته که خود تحصیلکرده رشته حقوق نیز هست در خصوص اعتبار اینگونه قراردادها می‌گوید:‌ ماده ۱۰ قانون مدنی قراردادها را لازم الاجرا می‌داند اما چه نوع قراردادهایی؟ بحث این است که آیا قرارداد مطابق با در نظر گرفتن منافع طرفین بوده یا خیر؟ اینگونه قراردادها نقص دارد چون یکجانبه به نفع یکی از طرفهای قرارداد تنظیم شده است.

 

در ادامه این گفت‌و‌گو، فرد زیان دیده متذکر می‌شود که دچار معلولیت است و حتی قانون جامع حمایتی معلولین هم از سوی مسئولان شرکت خودرو ساز رعایت نمی‌شود و آقایان حتی به قانون هم اعتناء نمی‌کنند و من با این شرایط دشوار جسمی هر روز برای پیگیری این موضوع با صرف هزینه کرایه خودرو مجبور به تردد و نقل و انتقال هستم اما هیچ جواب درستی به من داده نمی‌شود.

 

مجبوریم، چاره دیگه‌ای داریم؟

این مشتری روایت جالبی از تولید خودروی ملی دارد و می‌گوید، طی این مدت که با بخش‌های مختلف خودرو سازی تماس داشته و با کارشناسان آن صحبت کرده متوجه شده که آنچه تولید می‌شود به جز یک ارابه مرگ نیست که گیربکس آن متعلق به فناوری ۳۰ سال قبل ژاپن و اتاق آن هم از روی مدل چینی قدیمی کپی شده و در واقع یک سرهم بندی غلط‌انداز است که به عنوان خودروی ملی معرفی شده است.

 

وی در پاسخ به این سوال خبرنگار آفتاب یزد که اگر این خودرو فاقد کیفیت است پس چرا برای خرید آن اقدام کردید، گفت: آیا راه دیگری برای ما گذاشته‌اند؟ ۲ خودرو ساز هر محصولی تولید کنند ما مجبور هستیم بخریم، آیا نمونه خارجی آن وجود دارد که من به سراغ آن بروم؟ یکی از اقواممان در یکی از کشورهای عربی به من گفت ما اینجا بهترین خودروی خارجی را می‌خریم و حق انتخاب از میان چندین شرکت خودرو ساز خارجی داریم. به نظر شما در ایران حق انتخاب از میان کدام شرکت‌های خودروساز را داریم؟

 

این فرد زیان دیده در ادامه گفت: ما خواهان ورود دادستان و دستگاه قضایی به موضوع هستیم، ماشین ۵۰ میلیونی را می‌خواهند به ما ۱۰۰میلیون یا بیشتر بدهند، در حالیکه انبارهایشان پر است و حتی من شنیدم پارکینگ‌هایی دارند که خودروها را در آنجا دپو کرده‌اند تا با قیمت گرانتر بفروشند و حرفشان این است که چرا خودروهای ما را به قیمت ارزان تحویل دهند؟

 

وی در این خصوص که در مراجعات شما برای پیگیری چه پاسخی می‌دهند، گفت:‌ توهین می‌کنند، یک شماره هم معرفی می‌کنند که هر موقع تماس می‌گیریم یک مشت حرف تکراری تحویل ما می‌دهند. به آنها می‌گویم خودروسازی شما مگر سیستم و راهبردی برای پیش بینی واگذاری در هنگام تولید محصول ندارد ؟ اما آنها پاسخی ندارند!

 

وی در پایان می‌گوید: در قرارداد میان ما و شرکت ضرر و زیان ۱۲ درصدی در صورت تاخیر پیش بینی شده که همین را هم شرکت به ما می‌گوید آن را بذل کن ( ببخش یا واگذار کن ) تا به تو تحویل بدهیم، اما جالب اینجاست آنچه آنها می‌خواهند تحویل بدهند به گفته خودشان خودرویی است که چند قطعه کسر دارد، به من می‌گویند ناقص تحویل بگیر، مثلا به جای رینگ فولادی رینگ آلومینیومی نصب می‌کنند یا " ایربگ " نصب نمی‌کنند و می‌گویند از بیرون بگیر ببند!!

 

 

aftabeyazd.ir
  • 41
  • 8
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۱۲
غیر قابل انتشار: ۱۹
جدیدترین
قدیمی ترین
مديرعامل و هيت مديره و عوامل فروش ايگونه خودروسازها سريعا بايد ممنوع الخروج شده و اموال انان بلوكه تا وضعيت مردم را مشخص كنند
خک برسر مسولان ما
گناه من چیه که حدود ۳۰روز وانت نیسان خریداری کردم پول نقد مبلغ ۷۰ میلیون وتا این لحظه پلاک برام ثادر نشده به همجا زنگ زدم وپیگیر بودم وهیچ جواب قانع کنندای به من ندادند
تکلیف منی که تیر خودرو ثبت نام کردم چیه چرا باید یه خودرو ۵۰ میلیون بهش اضافه بشه توی چند ماه خدا لعنتتون کنه من از کجا بیارم آخه
عجب مسولین بی شرفی وجود داره توی این دوتا شرکت خودروسازی دولتی بی صاحب
جمهوری اسلامی ایران است واقعا آیا این بود اون ارزهایی که ازش دم میزدید؟ چرا مردم باید چوب دشمنی شما با آمریکا رو بخورند
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش