دنده سنگین
دنده های قدرتی و یا سنگین به دنده های ۱ و ۲ در اتومبیلهای سواری اطلاق میشود؛ چون قدرت بسیار بالایی دارند و کاربرد آن ها برای جاده های شیب دار است. البته باید از این دنده ها در هنگام شروع به حرکت استفاده کنیم. دنده های سنگین بخاطر برخورداری از قدرت زیادشان، این امکان را فراهم می کنند که خودرو از جاده های سربالایی بالا برود و همچنین مانع از شتاب گرفتن بیش از حد خودرو در جاده های سرپایینی شوند.
موارد استفاده دنده سنگین
دنده های قدرتی و یا سنگین به دنده های یک به دو خودروهای سواری گفته میشود؛ چون علاوه بر داشتن نیروی بسیار بالا برای حرکت خودرو مورد استفاده قرار می گیرند. درواقع در موارد زیر از دنده سنگین استفاده میشود:
>> سربالایی های تند
>> در سرازیری های تند( به دلیل این که نمی خواهیم سرعت اتومبیل ما در سرازیری زیاد شود )
>> جهت کاهش استفاده از ترمز و کنترل بهتر فرمان و کنترل سرعت
نکات مهم در حین حرکت در سرپایینی ها با خودرو های دنده دستی
در حین حرکت در سرپایینی ها با خودرو های دنده دستی، نکات زیر را در نظر بگیرید:
- حتماً از سنگین ترین دنده( دنده ۱) در سرازیری های تند استفاده کنید تا خودرو سرعت نگیرد.
- همواره پایتان را برای ترمز گرفتن، آماده نگه دارید تا در صورت بروز مانع، توانایی واکنش سریع را داشته باشید.
- هیچوقت خودرو را در سراشیبی های تند و پر پیچ و خم، در حالت خلاصی قرار ندهید؛ چون سرعت خودرو ناخودآگاه، بیشتر شود و باید از ترمز بیشتری برای کنترل آن استفاده کنید.
- اگر با خودرو در سرازیری به مدت زیادی حرکت می کنید و در این مدت از ترمز زیادی استفاده کرده اید ، توصیه میشود که برای خنک شدن لنت های ترمز، توقف چند دقیقه ای داشته باشید تا خنک شوند و کارایی اولیه خود را به دست بیاورند.
- سعی کنید در هنگام ترمز گرفتن، تا آخرین لحظه که خودرو روشن است، از کلاچ استفاده نکنید. برخی از رانندگان مبتدی در زمان ترمز گرفتن، همزمان کلاچ را نیز فشار میدهند ، که چنین کاری باعث دور گرفتن بیشتر خودرو در سرازیری ها و بالاتر رفتن سرعت آن می شود.
- حتماً باید از سلامت سیستم ترمز، چرخ ها و لاستیک ها قبل از رانندگی در سرازیری، مطمئن شوید.
نکات مهم در حین حرکت در سرپایینی ها با خودرو های دنده اتوماتیک
در حین حرکت در سرپایینی ها با خودرو های دنده اتوماتیک، نکات زیر را در نظر بگیرید:
> خودرو های پیشرفته، جاده های دارای سراشیبی را به صورت اتوماتیک تشخیص میدهند و در این شرایط، باعث ایجاد ایمنی لازم برای رانندگی می شوند ولی همواره نباید سرعت این خودرو ها را بیش از حد مجاز، افزایش دهید.
> بهتر است که دنده را در سرازیری های تند، از حالت اتوماتیک خارج و به حالت دستی تبدیل کنید و آنرا روی ۱ یا ۲ قرار دهید.
> همواره پایتان را برای ترمز گرفتن، آماده نگه دارید تا در صورت بروز مانع، توانایی واکنش سریع را داشته باشید.
> هیچگاه خودرو را در سراشیبی های تند و پر پیچ و خم، در حالت خلاصی قرار ندهید. چنین کاری، سرعت خودرو را ناخودآگاه بیشتر میکند؛ به همین خاطر باید از ترمز بیشتری برای کنترل آن استفاده کنید.
> یک حداکثر سرعت مجاز برای خودرویتان تعریف کنید تا قادر به کنترل راحت تر خودرو باشید.( معمولاً بین ۴۰ تا ۵۰ کیلومتر بر ساعت بسته به نوع جاده)
> حتماً از سلامت سیستم ترمز، چرخ ها و لاستیک ها، قبل از رانندگی در سرازیری مطمئن شوید.
پریدن از روی دنده ها
گاهی اوقات در رانندگی باید با نادیده گرفتن یک دنده ، از روی آن بپریم. چنین اتفاقی معمولاً در هنگام ترمز کردن، رخ می دهد و اصلاً کار درستی در هنگام سرعت گرفتن نیست. معمولاً در زمان ترمز گرفتن ناگهانی، باید دنده را مثلا از ۵ به ۲ کاهش دهید و اکثر اوقات، انجام چنین کاری در پشت سرعت گیرها و چراغ قرمزها، مرسوم شده است ولی نباید وقتی که سرعت را زیاد میکنید، به حدی گاز دهید که نیاز به استفاده از یک دنده از بین برود و مستقیم به دنده بعدی بروید. خیلی از راننده ها در زمان شروع به حرکت از دنده ۱ استفاده می کنند و به حدی گاز میدهند که بدون این که از دنده ۲ اسنفاده کنند مستقیما به دنده ۳ می روند. چنین کاری موجب فشار به موتور و گیربکس خودرو و افزایش مصرف بنزین میشود. از این رو بهتر است که برای سالم ماندن خودرو، دنده ها را با همان ترتیبی افزایش دهید که شناخته شده اند.
تعویض دنده سر پیچ ها
وقتی که از خیابان اصلی وارد یک خیابان فرعی میشوید، برای رفتن به یک چهارراه یا دوربرگردان، باید سرعت خود را کم کنید. در چنین شرایطی مثلا باید از دنده ۴ به دنده ۲ بیایید اما احتمال عدم هماهنگی سرعت خودرو با سرعت موتور وجود دارد؛ به همین خاطر، دنده جا نمی خورد یا به سختی جا می خورد.
در این مواقع، رانندگان حرفه ای ابتدا دنده را جا می اندازند، پس از آن یک تک گاز برای هماهنگ کردن موتور با سرعت خودرو میدهند و سپس پایشان را به آرامی از کلاچ برمی دارند. البته میتوان به نرمی، سرعت را کاهش داد و مثل یک راننده ی کاملاً محتاط رفتار کرد اما گاهی اوقات باید سرعتتان زیادتر باشد و فرصت کافی برای این کار ندارید. معمولاً این تکنیک در بین رانندگان مسابقه ای و رانندگان سنتی مرسوم است.
تعویض دنده در سربالایی و سر پایینی
کاربرد دنده سنگین برای حرکت در سر بالایی و سر پایینی می باشد. این دنده ها به موتور، قدرت بیشتری میدهند و خودرو راحتتر می تواند کار های سخت را انجام دهد. شما باید سرعت خودرو را در سربالایی یا هر مسیر شیب داری، کم کنید؛ سپس از دنده سبک به دنده سنگین بروید. این کار موجب انتقال بهتر قدرت موتور به چرخ ها و مانع حرکات پیش بینی نشده یا ناخواسته میشود.
تعویض دنده و سنگین کردن دنده
شما در دو شرایط زیر میتوانید دنده را سنگین کنید:
* درصورت حرکت کردن ماشین با دور موتوری کم تر از بازه اعمال نیرو موردنیاز باید دنده را سنگین کنید. اگر با دنده ۳ در حال حرکت هستید با قرار دادن پایتان بر روی کلاچ باید دنده را از ۳ به ۲ بیاورید و سپس پدال گاز فشار دهید تا دور موتور، تنظیم شود. اینک پایتان را از روی کلاچ بردارید.
* اگر در زمان زیاد بودن سرعتتان به پیچی نزدیک شدید باید دنده را برای عبور از پیچ سنگین کنید .بنابراین چنانچه خودرویتان بر روی دنده ۳ است ترمز بگیرید و دنده را از ۳ به دنده ۲ کم کنید . سپس پایتان را به آرامی از روی کلاچ بردارید. در زمان ترمز گرفتن، وزن خودرو به علت ترمزموتور، بیش از پیش به جلو منتقل شده و وارد پیچ می شوید.
گردآوری: بخش خودرو سرپوش
- 10
- 2