صنعت خودرو جهان، یک صنعت وابسته و پویا است. وابستگی این صنعت مراتبی دارد که شاید صنعت قطعه سازی یکی از این مراتب باشد. امروزه کم تر کشوری یافت میشود که تمام مراحل طراحی تا تولید انبوه را خود به تنهایی انجام دهد. ولی کشور ایران که یکی از تولیدکنندگان خودرو در دنیا است از این قاعده مستثنی نبوده و تا هم اینک نتوانسته محصولی پویا و هم تراز با خودروهای جهانی تولید کند.
ولی مسأله از آن جایی آغاز شد که برجام و یا همان توافقنامه هسته ای، کانالی برای ایجاد ارتباط خودرو سازان داخلی با سایر خودروسازان خارجی بود. این کانال سبب شد تا صنعت قطعه ما جهشی بخود دیده و بعضی ماشین آلات صنعتی را خریداری کند و ما هم اینک در کشور به وسیله این ماشین آلات است که میتوانیم در بعضی قطعات خودکفا بشویم. البته این را هم بگوییم که کشور چین هم در این راه ما را یاری نموده و بیشتر این ماشین آلات خارج از توافقنامه برجام خریداری شده و ربطی به برجام ندارند.
ولی مشکل مهم در صنعت خودرو کشور ایران نداشتن پلتفرم پویا و یا اصطلاحا مگا پلتفرم بود که از سال ۹۵ به فکر بعضی مدیران شرکت سایپا افتاد تا برای خریداری پلتفرمی جدید با بعضی شرکت هاي خارجی وارد مذاکرده شوند. ماحصل این مذاکره، شد پلتفرم Sp0 و Sp100 و… که هم اینک نخستین محصول بدست آمده از این پلتفرم سایپا شاهین نام دارد. شاهین که در اوایل با اسم رهام شناخته شد و در نمایشگاه خودرو شیراز و در تابستان سال ۹۷ رونمایی شد.
این اول ماجرا بوده و سایپا فقط در خیال مشارکت شرکت برلیانس برای تامین موتور این خودرو را رونمایی کرد. ولی گویا برلیانس هم به دلیل تحریم ظالمانه صنعت خودرو ایران توسط ایالت متحده آمریکا، طرح سایپا را به هم ریخت و سایپا در جست و جو موتوری برای تولید شاهین گشت. در این راه سایپا با شرکت ایران خودرو نیز درباره در اختیار گذاشتن موتور EF7 هم مذاکره کرد ولی این مذاکرات به جایی نرسید. ولی هم اینک معلوم شد که سایپا موتور خودرو تیبا را علاوه بر رساندن به استاندارد یورو۵، توربوشارژ کرده است. این روند با پیش ثبت نام چند روز قبلی سایپا برای محصول شاهین قطعی شده و ما در چرخان به مناسبت همین مسأله، تصمیم داریم تا سایپا شاهین را با خودرو ایکو دنا پلاس دنده دستی مقایسه کنیم.
معرفی کوتاه مشخصات سایپا شاهین
سایپا شاهین دارای موتور ۱۵۰۰ سی سی توربوشارژ ۸ سوپاپه است که در فاز اول با اتصال به گیربکس ۵ دنده دستی جدید سایپا، توانایی تولید ۱۰۸ اسب بخار قدرت و ۱۶۵ نیوتن متر، گشتاور است. البته با توجه به وزن ۱۲۶۰ کیلوگرمی این خودرو، نهایت سرعت ۱۸۸ کیلومتر بر ساعت در نظر گرفته شده است. حجم باک ۴۷ لیتر بوده و مصرف سوخت آن نیز ۷.۴ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر ثبت شده است.
ولی شاهین قرار است با امکانات به نسبت معقولی عرضه شود که تا الان موارد زیر برای نصب بر روی این ماشین قطعی شده است:
– سانروف
– دوربین دید عقب بهمراه سنسور هشدار موانع در قسمت عقب خودرو
– تهویه اتوماتیک
– مانیتور لمسی بهمراه نویگیشن
– دی لایت (چراغ روز)
– سنسور نور
– سامانه ورود بدون کلید و استارت دکمه ای
– رینگ آلومینیمی (در نسخه فول آپشن)
– دو کیسه هوا بهمراه ترمزای بی اس و ای بی دی و بی ای
– ترمز دیسکی عقب و جلو
– آیینه تاشو برقي بهمراه گرمکن
– و …
از نظر امکانات سایپا شاهین در جایگاه قابل قبولی قرار داشته و باید دید که در مرحله تولید نهایی و تجاری سازی چه امکاناتی به این اتومبیل اضافه یا از آن کسر خواهد شد.
ایکو دنا پلاس
دناپلاس که بعد از عرضه موفق دنا معمولی به بازار معرفی شد از همان موتور با سابقه EF7 برخوردار است. این موتور که دقیقا ۱۶۴۹ سی سی حجم دارد، از نوع تنفس طبیعی بوده و با اتصال به گیربکس ۵ دنده دستی توانایی تولید ۱۱۵ اسب بخار، قدرت و ۱۵۷ نیوتن متر، گشتاور را دارد. البته با توجه به وزن ۱۲۵۸ کیلوگرمی این خودرو نهایت سرعت ۱۸۹ کیلومتر بر ساعت اعلام شده است. حجم باک ۶۰ لیتر بوده و مصرف سوخت آن نیز ۷.۹۴ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر ثبت شده است.
از امکاناتی که از سال ۹۶ بر روی دنا پلاس نصب شده است می توان به موارد زیر اشاره نمود:
– سانروف (در بعضی نسخه ها)
– دوربین دید عقب بهمراه سنسور هشدار موانع در قسمت عقب خودرو
– تهویه اتوماتیک بهمراه دریچه ورودی هوا به عقب
– مانیتور لمسی بهمراه نویگیشن
– دی لایت (چراغ روز)
– آنتن کوسه ای
– صندلی برقي ردیف جلو
– رینگ آلومینیمی (در نسخه فول آپشن)
– دو کیسه هوا بهمراه ترمزای بی اس و ای بی دی و بی ای
– دارای کیسه هوای جانبی (در بعضی نسخه ها)
– ترمز دیسکی جلو
– آیینه تاشو برقي بهمراه گرمکن
– و …
دنا پلاس هم با توجه به اینکه بصورت رسمی به بازار عرضه شده، مورد اقبال مردم قرار گرفته و طی این سالها خوش درخشیده است.
مقایسه
شاهین و دنا پلاس هردو در یک سگمنت و در رده خودروهای کلاس C قرار گرفته و وزن یکسانی دارند. اما بخش مهم یک ماشین، موتور آن است. اکثر متخصصان حوزه خودرو به تنفس طبیعی بودن موتور خودرو بیش تر علاقمند هستند. زیرا بعضی حساسیت و دردسر موتور توربوشارژ که شامل باکیفیت بودن بنزین، استفاده درست از گیربکس و… را ندارد.
درست است که این موارد برای موتورهای تنقس طبیعی هم سبب عملکرد بهتر شده و به عمر آن میافزاید، ولی کسی یا شخصی که موتور خودرواش از سامانه توربوشارژ بهمره مند است، باید دقت و وسواسیت زيادي داشته باشد. در این بخش میتوان گفت که دنا پلاس با توجه به موتور تنفس طبیعی و حجم بیش تر بهتر از شاهین سایپا خواهد بود. ولی این را هم بدانید که با توجه به حجم ۱۵۰۰ سی سی موتور شاهین و در عین حال توربوشارژ بودن آن، مصرف سوخت آن در عمل و رانندگی کم تر از رقیب خود خواهد بود. در بحث گیربکس هم با توجه به تست نشدن سایپا شاهین نمیتوان گفت که کدام گیربکس و دنده هماهنگی بیشتری با موتور خودرو دارد. ولی این را هم بدانید که محصول جدید سایپا از فرمان برقي برخوردار بوده و شرکت ایران خودرو هم تصمیم دارد تا به زودی و در آینده نزدیک جعبه فرمان برقي را بر روی محصول خود نصب کند.
اما بخش بعدی مقایسه به امکانات خودروها مربوط شده و می توان گفت در این بخش سایپا شاهین از رقیب خود یعنی دنا پلاس بهتر عمل خواهد کرد. به طوریکه امکاناتی مثل صندلی چرمی، سنسور نور، سانروف، سامانه ورود بدون کلید، استارت دکمه ای، رینگ آلومینیومی و … را بیش تر دارد. توجه داشته باشید که نویسنده با توجه به مدل تولیدی سال ۹۹ هردو خودرو را مقایسه و نتیجه را به شما اعلام کرده است.
این را هم بدانید که شاهین مثل دیگر برادران خود هم چنان از کاسه چراغ معمولی بهره مند بوده و دنا پلاس دارای لنز و عدسی است. این کار سبب افزایش نوردهی خودرو خواهد بود.
در بخش طراحی هردو خودرو زیبا بوده ولی طراحی و الگو دنا پلاس به دلیل دارا بودن پلتفرم قدیمی کمی در نمای جلو زمخت بنظر رسیده و در قسمت جانبی هم بیش تر خط های تیز و شکسته دیده شده و در قیاس با شاهین که خط های نرم و صاف دارد، کمی زشت به نظر رسیده است.
ولی این نکته به معنای بد بودن طراحی دنا پلاس نبوده و همچنان دنا پلاس جزء یکی از زیباترین خودروهای تولیدی ایران است. در نمای عقب خودرو هم الگوی طراحی چراغ در شاهین درست عمل شده و دنا پلاس در این بخش هم قدیمی عملکرده است. این را هم بدانید که یکی از قوانین استانداردهای اروپایی قرار گرفتن بخش اعظم خارج از صندوق و قرار گرفتن بخش کوتاه آن در صندوق بار است.
نتیجه
هردو خودرو دارای بخش های مهم و بهتری نسبت به هم هستند، ولی در مجموع می توان گفت افرادی که حوصله سر و کار و رسیدن به خودرو را ندارند، دنا پلاس خودرویی کم دردسرتر و البته کم آپشن تر است. ولی در مقابل کسانی که حوصله سر و کار با خودرو خود را دارند و اینکه امکانات و آپشن برای آنها مهم است، شاهین گزینه خوبی خواهد بود.
- 42
- 15
علی اکبر اکبری
۱۳۹۹/۸/۷ - ۱۷:۴۳
Permalink