چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۶۰۰۵۲

آشنایی با اجزای شمع خودرو و نحوه ی عملکرد آن

شمع خودرو,شمع خودرو چیست,اجزای شمع ماشینشمع خودرو قطعه ای متشکل از الکترود ، عایق چینی، واشرها و غیره می باشد
شمع خودرو، از مهمترین قطعات اصلی موتور هر خودرو محسوب میشود که جرقه زنی و روشن نمودن خودرو از وظایف این قطعه به شمار میرود. شمع خودرو در موتور خودروهای سوختی به عنوان یک قطعه مهم شناخته میشود و خودرو ها درصورت عدم کارکرد صحیح شمع ها حرکت نمی کنند. در این مطلب از سرپوش با انواع شمع خودرو و علائم خرابی آن آشنا خواهید شد.

شمع خودرو

شمع خودرو که موقعیت آن در بالای محفظه احتراق و سیلندر خودرو  است؛ از الکترود ، عایق چینی، واشرها و غیره تشکیل شده است. این قطعه از یک طرف، جریان ولتاژ بالای برق را میگیرد و از طرف دیگر در محظه احتراق، جرقه ای را بوجود می آورد و باعث انفجار بخار فشرده شده بنزین می گردد و نیروی لازم برای حرکت خودرو را مهیا میکند. در حقیقت از وظایف شمع خودرو می توان به انفجار در محفظه احتراق و حرکت دادن سیلندرها به سمت پایین اشاره کرد. شمع جرقه در اثر پاشش سوخت توسط انژکتور به درون سیلندر و فشرده شدن آن توسط سوپاپ بوجود می آید و در محظه احتراق، انفجار رخ میدهد.

درصورت عدم جرقه زنی به موقع شمع خودرو، بنزین فشرده شده به خوبی در محفظه احتراق منفجر نمیشود و از این رو سیلندرها نمیتوانند حرکت کنند. لذا این قطعه، کاربرد بسیاری در موتور خودرو دارد و باید اقدامات لازمه را نسبت به نگهداری آن انجام داد.

نحوه ی کار شمع خودرو

شمع خودرو اجزای مختلفی دارد. پس از این که کوئل خودرو توانست از طریق باتری خودرو، جریان با ولتاژ پائین را بگیرد به افزایش ولتاژ آن کمک می کند و در نتیجه این جریان ولتاژ بالا به شمع منتقل می شود. پس از این اتفاق، جریان بین دو الکترود مرکزی و جانبی موجود در شمع افزایش می یابد که این الکترودها مثبت و منفی هستند و موجب تغيير ساختار گازهای موجود در محفظه میشوند. گازهای موجود در اثر افزایش ولتاژ، یونیزه میشوند و از این رو احتراقی را در محفظه بوجود می آورند.

شمع خودرو معمولاً برای انجام عمل احتراق، نیازمند ولتاژی حدود ۱۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰ ولت یا بیشتر است.

انواع شمع خودرو

انواع مختلفی از شمع خودرو در بازار قطعات یدکی خودرو وجود دارند که از ویژگی های منحصر به فردی برخوردارند. از انواع شمع های خودرو می توان به شمع گرم، شمع پلاتینیومی، شمع نیکلی، شمع ایریدیومی، شمع سرد و شمع های چند الکترودی اشاره کرد.

نحوه ی کار شمع خودرو,شمع خودرو,عمر شمع خودروشمع خودرو قطعه‌ای کوچک با اهمیتی بالا و وظیفه‌ای بزرگ است

اجزای شمع ماشین

با اینکه شمع خودرو، کوچک است و پیچیدگی های دیگر قطعات خودرو را ندارد اما وظیفه ی بزرگی را بر عهده دارد. این قطعه اجزای کوچک اما متعددی دارد که در ادامه درخصوص آن ها شرح داده شده است:

* عایق چینی:

جنس عایق چینی از اکسید آلومینیوم یا آلومین است که پوشش خارجی آن یک لایه لعاب شیشه ای می باشد. این لایه خارجی سفید رنگ، مانع جذب آلودگی توسط عایق میشود و بطور کامل، منافذ آنرا می پوشاند.

عایق در برابر فشارها و حرارت بالا، استحکام لازم را به شمع می دهد. عایق نیز قابلیت جدا کردن در برخی از شمع ها را دارد که به آن شمع های دو تکه اطلاق میشود.

* بدنه شمع:

جنس بدنه ی شمع از فولاد می باشد که قادر به محکم نگهداشتن شمع بر روی سیلندر است. در بالای بدنه شمع می توانید آچارخور و در پائین آن، رزوه یا پایه شمع را ببینید. از واشری در بین بدنه و سرسیلندر استفاده می شود که وظیفه ی آن عایق بندی و جلوگیری از نفوذ مخلوط سوخت و هوا به بیرون از سیلندرها است.

* ترمینال شمع:

ترمینال شمع که ناقل قوی الکتریسیته است به بالاترین قسمت بدنه شمع و بخشی که از عایق بیرون می زند، اطلاق میشود و به وایر متصل می شود. ترمینال از مقاومت بالایی دربرابر زنگ زدگی برخوردار است.

* پایه شمع:

به پایه شمع، رزوه می گویند که با اتصال به سر سیلندر، بر روی آن بسته می شود تا جاییکه همسطح با محفظه احتراق باشد. شمع خودرو در صورت بلند یا کوتاه بودن بیش از حد این پایه میسوزد. شمع ها به دو دسته پایه بلند و پایه کوتاه، از نظر اندازه و قطر پایه تقسیم میشوند که برای استفاده از آن ها باید به موتور و سرسیلندر هر خودرو توجه کرد.

* الکترود مثبت:

الکترود مثبت که در وسط چینی قرار دارد؛ تحت عنوان الکترود مرکزی شمع شناخته می شود و جنس آن از آلیاژ های فولادی نظیر فولاد- نیکل، فولاد- کروم یا فولاد- منگنز می باشد. این الکترود بخاطر قرار گرفتن در معرض حرارت بالا، از آلیاژ مقاوم دربرابر حرارت ساخته می شود.

گاهی اوقات، ساخت این الکترود به صورت دو تکه است و از یک مقاومت با جنس شیشه ای مخصوص در بین این دو تکه استفاده می شود که موجب افزایش طول عمر شمع می گردد. اخیرا از الکترود مرکزی با جنس مس پوشیده شده از نیکل کروم در شمع ها استفاده می شود که رسانای الکتریسیته خوبی به غیر از مقاومت حرارتی بالا می باشد.

فاصله هوای موجود در بین الکترود مثبت و عایق چینی موجب فراهم کردن فضای انبساط الکترود میشود. الکترود مثبت، وظیفه ی انتقال الکتریسیته از ترمینال تا محفظه احتراق را برعهده دارد.

* الکترود منفی:

الکترود منفی که به بدنه یا پایه شمع متصل است؛ با نام الکترود کناری شناخته می شود. این الکترود با استفاده از آلیاژ نیکل- کروم ساخته شده و در اطراف الکترود مثبت به شکل زائده ای انتهای پایه دیده می شود. در انواع مختلف شمع، تعداد الکترود منفی متفاوتی وجود دارد.

اجزای شمع ماشین,علائم خرابی شمع خودرو,زمان تعویض شمع خودروشمع خودرو بر اثر استفاده در طول زمان مستهلک می‌شود

* گپ:

گپ یا شکاف جرقه به فاصله بین دو الکترود مثبت و الکترود منفی اطلاق میشود که اندازه‌گیری و تنظیم آن بسیار دقیق است. باتوجه به نیاز های موتور، این فاصله متفاوت است و نقش مهمی در مناسب بودن شمع برای موتور دارد اما درصورت زیادتر بودن فاصله گپ، جرقه زنی بهتر صورت می گیرد.

علائم خرابی شمع

شمع خودرو به عنوان یک قطعه مصرفی محسوب میشود به این دلیل که با گذشت زمان در اثر استفاده دچار استهلاک میشوند و باید نسبت به تعویض آن ها پس از مدتی اقدام کرد.

>> استارت نخوردن و کاهش شتاب خودرو، نخستین علائم خرابی شمع خودرو می باشد. در ضمن، زمان تعویض این قطعه را می توانید از طریق ایجاد تغییرات یا صدمات فیزیکی در شمع تشخیص دهید. از دیگر علائم خرابی شمع خودرو می توان به تغییر اندازه سر شمع یا شکسته شدن عایق چینی شمع و تغيير رنگ عایق چینی آن اشاره کرد.

>> گاهی اوقات تجمع رسوباتی در سر شمع باعث اختلال در عملکرد صحیح آن میشود. شایع ترین علائم خرابی شمع ها شامل دود زده و سیاه شدن شمع ها میباشد که از این رو می توان فهمید مشکلاتی در ترکیب نسبت هوا و بنزین خودرو وجود دارد. گاهی اوقات خاکستر سفید رنگی بر اثر کیفیت سوخت، بر روی سر شمع بوجود می آید که اثراتی بر روی عملکرد این قطعه دارد.

>> روغن زدن شمع ها نیز بیانگر روغن سوزی موتور، ورود روغن به درون سیلندر و تأثیر سوختن آن بر روی شمع میباشد که باید این مشکل را سریعا برطرف کرد.

>> اگر الکترودهای شمع نیز از بین رفت و دچار تغییرات نامناسبی شد باید نسبت به تعویض آن در اولین فرصت اقدام کنید. همچنین درصورت کارکرد سخت موتور خودرو در حالت ثابت، احتمالا شمع های خودرو به سرویس نیاز داشته باشند. گاهی اوقات مصرف سوخت بیش از حد بخاطر عملکرد نامناسب شمع ها است. خام سوزی موتور و قدرت پائین موتور در زمان شتاب گرفتن به این معنیست که باید شمع خودرو را تعویض کنید.

عمر شمع خودرو

طول عمر هر یک از شمع های خودرو، مفید است و این بازه زمانی به زمان تعویض آن ها بستگی دارد. به عنوان نمونه عمر مفید شمع های پلاتینیومی حدود ۱۰۰۰۰۰ کیلومتر است درحالیکه طول عمر مفید شمع های مسی حدود ۳۰۰۰۰ کیلومتر است. همچنین عمر مفید انواع شمع خودروی موجود در بازار، تقریبا۱۵۰۰۰۰ کیلومتر است.

زمان تعویض شمع خودرو,انواع شمع خودرو,شمع خودرو چیستاز اولین علائم خرابی شمع خودرو می‌توان به استارت نخوردن خودرو اشاره کرد

گردآوری: بخش خودرو سرپوش

  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش