گیرنده دیجیتال
دستگاه گیرنده دیجیتال با اتصال به یک تلویزیون و منبع خارجی سیگنال، سیگنال ها را تبدیل به حالتی می کند که قابلیت پخش شدن دیجیتال از تلویزیون و دیگر دستگاه های نمایشی را پیدا می کند. اصطلاحا نام چنین دستگاههایی، ست تاپ باکس می باشد.
گیرنده دیجیتال، پس از دریافت سیگنال RF کانال تلویزیونی منتشره در فضا، آن را به صدا و تصویر در طی یک فرآیند پردازش تبدیل می کند و برای تلویزیون استفاده میشود. این تبدیل به صورت رله ای و تکرار می باشد؛ به این معنی که پس از دریافت سیگنال RF ، یک خروجی RF دیگر را برای ورودی تلویزیون، مهیا میکند.
تاریخچه گیرنده دیجیتال
در سال ۱۳۸۸ تلویزیون دیجیتال برای نخستین بار در ایران به صورت رسمی راه اندازی شد و به تدریج تمام شهرها و روستاها را تحت پوشش قرار داد. در حال حاضر ، عرضه ی سیگنال دیجیتال با فرمت Mpeg 4 و کدک H.264 در فرکانس DVB_ T میباشد که قرار است در آینده ای نزدیک به فرکانس T2 تغيير کند.
شیوه نصب و راه اندازی گیرنده دیجیتال
نحوه نصب و راه اندازی گیرنده DVB با توجه به محدوده وسیع مخاطبانش، آسان طراحی شده است. اساساً نحوه ی اتصال آنتن باید به گیرنده دیجیتال و از ست تاپ باکس به تلویزیون باشد. کابل کواکسیال در اغلب آنتن ها وجود دارد که موجب اتصال آن به گیرنده دیجیتال میشود. برای اتصال گیرنده دیجیتال به ورودی RF آنتن روی تلویزیون های قدیمی میتوانید از کابل مشابهی استفاده کنید وگرنه اگر تلویزیونتان ورودی A/V( زرد برای تصویر و قرمز و سفید برای صدا) دارد، می توانید برای دریافت کیفیت بهتر صدا و تصویر از آن ها استفاده نمایید؛ به این صورت که گیرنده دیجیتال را به تلویزیون وصل کنید.
آنتن گیرنده دیجیتال تلویزیون
نحوه ی طراحی آنتن مورد استفاده برای دریافت سیگنال های تلویزیون های دیجیتال، باید بگونه ای باشد که قادر به دریافت هر دو کانال UHF و VHF باشد. موقعیت قرارگیری این آنتن باید به سمت ایستگاه فرستنده باشد. برای تضمین بهترین کیفیت دریافت تصویر باید از کابل هایی نظیر کابل های آنتن با مقدار اهم پائین( ۷۵ اهم یا ۵۰ اهم)، کوتاه ترین مسیر ممکن برای استفاده از کابل و کابل یکپارچه استفاده کرد.
ورودی و خروجی های اصلی گیرنده دیجیتال
در ادامه با ورودی و خروجی های اصلی گیرنده آشنا شوید:
>> ورودی آنتن:
سیگنال تلویزیون دیجیتال از طریق کابلی به ست تاپ باکس داده می شود که به آنتن روی بام یا آنتن روی تلویزیونی متصل است. کانکتور ورودی آنتن گیرنده پورت RF IN به ورودی آنتن تلویزیون، شباهت دارد و از این رو قابلیت استفاده از همان کانکتور وجود دارد. معمولاً خروجی آنتن تیونر گیرنده های دیجیتال،( loop through یا RF Pass Through) میباشد که شبکه های آنالوگ را دریافت میکنند. در این حالت باید از این طریق، کابل آنتن هوایی را به تلویزیون عادی یا هر دستگاه دیگر وصل کرد.
>> خروجی صدا و تصویر:
استخراج صدا و تصویر خروجی، از طریق پردازش سیگنال تلویزیونی دیجیتال انجام می گیرد که نحوه ی اتصال آن به ورودی صدا و تصویر A/V تلویزیون میباشد ( پورت زرد برای تصویر، سفید و قرمز برای صدا). گاهی اوقات تصویر، سیگنال تله تکست دارد. بنابراین دستگاه تلویزیون مانند تلویزیون های آنالوگ، قادر به استخراج صفحات تله تکست از سیگنال تصویر دیجیتال می باشد.
برخی از ست تاپ باکس ها، صدا و تصویر را به غیر از خروجی صدا و تصویر آنالوگ، به فرمت های دیگر نظیر تصویر Component، S- Video، HDMI یا Spdif( برای صدا) خروجی میدهند که اگر دستگاه تلویزیون، آن ها را پشتیبانی کند میتوان از این خروجی ها به جای خروجی تصویر و صدای آنالوگ استفاده کرد که دارای کیفیت شنیداری و بصری بالایی می باشد.
>> خروجی RF:
صدا و تصویر در بعضی از ست تاپ باکس ها میتواند به فرمتRF تبدیل شود تا توسط تلویزیون های آنالوگ، دریافت شود. خروجی RF برای زمانی کاربرد دارد که کاربر از دستگاه تلویزیونی قدیمی استفاده می کند و فاقد ورودی صدا و تصویر A/V است. این نکته را در نظر داشته باشید که آنتن باید به ست تاپ باکس و از ست تاپ باکس به تلویزیون متصل شود.
تفاوت دستگاه های مختلف
> قابلیت های برخی از دستگاه های گیرنده دیجیتال، اضافه تر است و بسته به این قابلیت ها تنوع دستگاه و قیمت های آن افزایش می یابد.
> مواردی ازجمله پنل جلوی دستگاه، بدنه دستگاه و فیش های خروجی در دستگاه های گیرنده دیجیتال با هم فرق دارد.
> کیفیت دستگاه های دیجیتال به کیفیت قطعات داخلی دستگاه، وابسته است که مشتری ها اهمیتی به آن نمیدهند.
> قطعات الکترونیکی که در دستگاه استفاده میشود؛ کیفیت پردازش دستگاه دیجیتال را تعيين می کند و در نتیجه بر افزایش قیمت، افزایش سرعت پردازش و عملکرد بهتر دستگاه اثر می گذارد.
> وقتی که اوضاع جوی، مساعد نباشد و شما از فرستنده فاصله زیادی داشته باشید؛ قدرت گیرندگی دستگاه، بیشتر می شود و اگر قدرت گیرندگی دستگاه در چنین شرایطی مناسب باشد؛ تصویری شفاف، روشن و بهتر خواهید دید.
> کیفیت پخش های گیرنده های موجود در بازار و فروشگاه های اینترنتی، متنوع است و قیمت های متنوعی دارند. کیفیت های دستگاه های دیجیتال به دو صورت HD و Full HD است.
> اگر دستگاه گیرنده دیجیتال، پورت HDMI داشته باشد؛ یک امتیاز برای دستگاه محسوب میشود.
> همه گیرنده های دیجیتال، دارای خروجی AV برای اتصال به تلویزیون و انتقال تصویر مناسب می باشند.
مزیت های گیرنده دیجیتال
گیرنده دیجیتال دارای مزایایی نسبت به آنالوگ می باشند که این مزایا نظیر دریافت شبکه های تلویزیونی و رادیویی صاف و شفاف بدون برفک، دریافت تعداد شبکه های بیشتر تلویزیونی و رادیویی، دریافت شبکه ها با آنتن های ساده و رومیزی می باشد.
پشتیبانی از چه فرمت هایی ضروری است؟
یک گیرنده دیجیتال، قابلیت پشتیبانی از فرمت هایی نظیر تصویری، صوتی، عکس را دارد. از فرمت های تصویری می توان به avi، mkv، mp۴، mov، wmv، mtsو.... اشاره کرد و فرمت هایی از جمله wav, aac, wma, mp۳ از فرمت های صوتی به شمار می روند. فرمت هایی که گیرنده های دیجیتال تلویزیون برای عکسها پشتیبانی میکند؛ شامل png, bmp, jpg است.
قیمت گیرنده دیجیتال
در حال حاضر، قیمت اکثر دستگاه های گیرنده دیجیتال در یک رنج است و تنها قیمت برخی از آنان گرانتر است؛ به این خاطر که امکاناتی نظیر مدیاپلیر و یا خروجی USB و غیره دارند و درواقع این تفاوت قیمت بخاطر همین امکانات جانبی بر روی گیرنده های دیجیتالی است.
گردآوری: بخش دیجیتال سرپوش
- 17
- 1