شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۷۰۰۰۲۷

آغاز عصر ارتباطات دوربُرد

نقش صنعت ارتباطات برمناسبات سیاسی,تلگراف های سرنوشت ساز,عصر ارتباطات,

شبکه‎های ارتباطی مجازی، طوری به زندگی‎مان گره خورده‎اند که یادمان نمی‎آید قبل از آن‎ها چطور کاروبارمان را راه می‎انداختیم، با آن سرِ دنیا ارتباط برقرار می‎کردیم و از اخبار اتفاقات جورواجور مطلع می‎شدیم. همین یک‎کفِ دست گوشی و سیم‎کارت دوسانتی‎متری‎اش، بُعد مسافت و اختلاف زمان را طوری بی‏معنی کرده‎اند که دنیا و روابطش به قبل و بعد آن‎ها تقسیم شده‎است. همین کار را، «تلگراف» با زمانه‎ای انجام داد که پیشرفته‎ترین ابزار ارتباطی‎ مردم، دود و طبل و چاپار بود. تلگراف، وسیله ساده‎ای که الان توی موزه‎ها باید پیدایش کنید، در زمان خودش با چندتا «تق‎تق» و «خط» و «نقطه»، انقلابی در ارتباطات به‎وجود آورد که دامنه و وسعت اش تا عصر حاضر ادامه یافت و حتی ما را به‎نوعی مدیون خودش کرد. اگر اطلاعات‎تان از تلگراف، در حد چیزی است که توی فیلم و سریال‎های قدیمی دیده‎اید، پرونده امروز را بخوانید تا بدانید سروکله این فناوری، کی و از کجا پیدا شد؛ چطور و از چه زمانی وارد کشور ما شد؛ روابط و مناسبات زمان خودش را چطور تحت تأثیر قرار داد و راه‎های ارتباطی قبل و بعدش چه بود. درانتها هم چند پیام تلگرافی تاریخی و سرنوشت‎ساز بخوانید.

 

نقش صنعت ارتباطات برمناسبات سیاسی,تلگراف های سرنوشت ساز,عصر ارتباطات,

فناوری تلگراف چه بود و چطور کار می‎کرد؟

شاهکار «مورس» و رفقا

وقتی از تلگراف حرف می‎زنیم، اولین چیزی که به‎ ذهن‎مان می‎رسد، اسم «ساموئل مورس» و الفبای «مورسِ» معروفشاست اما اختراع نهایی تلگراف، از مسیر تلاش‎های چندساله آدم‎های زیادی می‎گذرد؛ مثل مهندس «کلود شاپِ» فرانسوی که در تلگراف تصویری‎اش از سیستم «نشان‎بر» استفاده کرد؛ سیستم او، نظامی الفبایی بود که براساس علامت‌دهنده‌های چوبی کار می‌کرد و به مسیری از نشانه‌های دیداری برای ارتباط وابسته بود. اولین خط تلگراف بین دو شهر فرانسه را هم، همین آقای مهندس ساخت. غیر از این تلگراف بصری، نوع الکتریکی و شیمیایی تلگراف هم با تلاش‎های دانشمندان در جاهای مختلف دنیا، به‎کار برده می‎شده‏‎است؛ قرقره‎ها و دیرک‎های چوبی و سیم‎های قرارگرفته در لوله‎های حاوی اسید، بعضی از سیستم‎های مورداستفاده در تلگراف‎های قدیمی‎ -پیش از مورس- بودند. کندی و گرانی این روش‎ها اما باعث نمی‎شود اختراع شیوه ارتباط از راه دور را تمام و کمال به اسمِ مورس آمریکایی بزنیم. کار مهم مورس که با همکاری «آلفرد ویل» موفق به انجامش شد، ایجاد «کد» برای ارتباط و درواقع نو‎آوری در اختراع تلگراف بود.

 

مورس ثابت کرد که سیگنال‌ها می‌توانند توسط سیم منتقل شوند و از پالس‌های جریان برق برای منحرف کردن مغناطیس الکتریکی‌ استفاده کرد. اما دستگاه مورس دقیقا چی بود و چطور کار می‎کرد؟ دستگاه تلگراف مورس شامل فرستنده، گیرنده و سیم تلگراف بود. فرستنده، مولد برق و دستگاه کلید مانندی داشت که با آن، جریان قطع و وصل می‎شد. دستگاه گیرنده، از یک آهن‎ربای برقی با توانایی جذب خازنِ متحرک، تشکیل شده‎بود و سیم هم باتری را به دستگاه فرستنده متصل می‎کرد. اگر به وسیله کلید مدار برق را می‎بستند، جریان برقرار و آهن‎ربای برقی (هسته)، مغناطیسی می‌شد. هسته مغناطیسی‎شده، خازن را به سمت خود می‌کشید و از برخورد آن‎ها صدای «تق» شنیده می‌شد؛ با قطع جریان، همه چیز به حال اول برمی‌گشت و از برخورد خازن با مانعی که برای متوقف کردن حرکت آن در دستگاه نصب شده‎‏، هم صدای «تق» تولید می‎شد. این دو «تقِ» سریع، تشکیل «نقطه» را می‎دادند برای مخابره «خط»، فرستنده باید کلید را مدت بیشتری در حالِ متصل‎کردن جریان نگه‌ می‎داشت. مورس، در برابر هر حرف الفبا تعدادی نقطه و خط تعیین کرده‎بود و کد یا الفبای مورس این‎گونه شکل گرفت. سیستم اولیه مورس یک کپی کاغذی با نقطه‌ها و خطوط تیره برآمده، تولید که بعدا اپراتور آن را ترجمه می‌کرد.

 

کی به ایران رسید و اولین برخوردها با آن چطور بود؟

شعبده عهد ناصری

انتشار اخبار اختراع وسیله ارتباطی جدید در اروپا باعث شد ناصرالدین شاه قاجار دستور دهد خطی برای ارتباط تلگرافی در ایران هم راه‌اندازی شود؛ به‎این ترتیب سیزده‎سال بعد از افتتاح رسمی تلگراف در دنیا (۱۸۳۸م)، اولین خط تلگراف ایران در سال ۱۲۳۶ شمسی راه افتاد. آن اوایل اما بیشتر حکم اسباب‎بازی را داشت و در یک فاصله دوکیلومتری میان عمارت خاصه سلطانی تا باغ لاله‎زار احداث شد. اولین استفاده جدی از تلگراف در ایران، یک‎سال بعد صورت گرفت که به‎دستور شاه، سیم تلگراف از تهران به سلطانیه زنجان و از آن‎جا تا تبریز (مقر ولیعهدان قاجار) کشیده‎شد. «عباسعلی‎خان دنبلی»، از شاگردان دارالفنون، اولین کسی بود که در ایران، زبان مورس را یادگرفت و اولین پیام را با تلگراف فرستاد. عباسعلی‎خان کارش حسابی گرفت؛ بعدها به‎عنوان اولین تلگراف‎چی به استخدام اداره پست و تلگراف درآمد. وظیفه تلگرافچیان این بود که به‎طور مرتب اوضاع شهر خود را به دربار گزارش کنند و کسانی که برای این کار انتخاب می‎شدند، معتمد دربار بودند.

گزارش تلگرافچی‎ها به دربار که معمولا محرمانه بود، تمام اتفاقات مهم رخ‎داده در شهرها را شامل می‌شد. مردم اما از این پدیده جدید و ناشناس، چندان استقبال نکردند. در کتاب «ایران در دوره سلطنت قاجار» در این‎باره آمده: «تاعوام‎الناس چیزی را باور نکنند به‎راحتی نمی‎توان این قضیه را در ذهن آنان آورد. برای همین «علی‎قلی‎خان مخبرالدوله»، وزیر تلگراف با اجازه سلطان صاحبقران اجازه داد تا چند روزی مردم مجانی پیام‎های خود را به شهرهای دیگر بفرستند. مردم که دیدند فرستادن پیام برایشان مجانی تمام می‌شود، کم‎کم برای فرستادن پیام‎های مجانی خود راهی تلگراف‎خانه شدند. آن‎ها رفتند تا با پرسیدن سوالی و گرفتن جوابی، از دوستی در شهری دیگر، مطمئن شوند که تلگراف شعبده نیست. آن‎چه می‎نوشتند نیز حرف‎های شوخی و جدی و گاه احوال‎پرسی‎هایی بود که زیاد هم دانستن و ندانستن آن‎ها فرقی برای فرستندگان تلگراف نداشت. دولت وقت، چند روزی را بر این منوال گذراند تا مردم به راحتی هرچه «حرف مفت» دارند بزنند که دیگر تلگراف را به شعبده و جادو مربوط نکنند. مخبرالدوله که خیالش از رفع این شبهه راحت شد، دستور داد جمله‎ای را بر سر در تلگراف‎خانه نوشتند به این مضمون: «از امروز به بعد حرف مفت قبول نمی‎شود». از آن روز به بعد هم مقرر شد تا برای هر کلمه مثلا یک عباسی یا چیزی کمتر و بیشتر حق‎المخابره بگیرند. از همان زمان به بعد بود که «حرف مفت» زدن به‎عنوان حرکتی ناخوشایند در میان مردم رواج یافت و ضرب المثل شد.  تلگراف دربین مردم که پیشتر دکل‎ها و سیم‎های خطوط تلگراف را قطع می‎کردند، با وقوع انقلاب مشروطه اهمیت پیدا کرد؛ در غائله مشروطه خطوط تلگراف نقش مهمی در انتقال اخبار و رویدادهای سیاسی داشت؛ به‎علاوه، مردم معترض که امکان بست‎نشینی در سفارتخانه‎ها را نداشتند، برای تحصن به تلگراف‎خانه‎های اروپایی در ایران پناه می‎بردند.

 

مراحل سیم کشی و بلند کردن تیرهای تلگراف برای دایر کردن تلگراف خانه در کرمان - از مجموعه عکس های سرپرلی سایکس، تاریخ نامعلوم

 

چه تأثیری بر مناسبات اجتماعی، سیاسی و نظامی زمان خودش گذاشت؟

حکمرانی خط‎ها و نقطه‎ها

تلگراف، شروع‎کننده عصر ارتباطات دوربرد بود. از طریق تلگراف، اخبار و اطلاعات اقتصادی، سیاسی و پیام‎های فوری نظامی ردوبدل می‎شد و به این‎ترتیب نقش مهمی در توسعه اقتصادی و اجتماعی نیمه دوم قرن نوزدهم ایفا کرد. به تبع تغییر در سرعت و بعد مسافت پیام‎رسانی، روابط بین‏المللی هم وارد حوزه جدیدی شد. از آن‎جایی که کشورهای مختلف از نظام‌های متفاوتی استفاده می‌کردند و برای حفظ اسرار پیام‎های تلگرافی سیاسی و نظامی رمز خاص خودشان را به‎کار می‎گرفتند، لازم بود پیام‌ها قبل از ارسال به کشورهای همسایه از طریق شبکه‌های تلگرافی، ترجمه شود و به رمز قابل فهم برای کشور متبوع دربیاید. این وسیله ارتباطی جدید، فاصله‎ها را از میان برداشته‎بود و برای استفاده بهتر از آن لازم بود مقررات واحد و چارچوب مشخص و دستورالعمل یکسان تعیین شود؛ به این ترتیب اتحادیه بین‎المللی تلگراف بنیان نهاده شد که نقطه آغاز اتحادیه بین‌المللی ارتباطات دوربرد محسوب می‌شود. امروز با گذشت بیش از یک قرن از تأسیس اتحادیه بین‌المللی ارتباطات دوربرد، اهداف بنیادی آن همچنان بدون تغییر عمده باقی مانده‎ که یعنی دامنه تأثیر تلگراف در مناسبات اجتماعی و سیاسی تا زمان ما پیش آمده‎است. روزنامه‎نگاری، یکی دیگر از حوزه‎هایی بود که با تولد تلگراف، تکان اساسی خورد؛ یکی از اولین بهره‎برداری‎ها از تلگراف، گزارش جنگ کوبا و اسپانیا در سال ۱۸۹۷بود. روزنامه‎های قرن نوزدهمی آن‎قدر تحت تأثیر این شیوه ارتباطی جدید بودند که حتی اسم و رسم‎شان را هم به آن منسوب می‎کردند؛ مثل «ساندی‎تلگراف» و «دیلی‎تلگراف» تا به‎این ترتیب، سرعت انتشارشان در اخبار را هم به رخ ‎بکشند. نکته مهم آن‎که به ‎رغم تغییر و تحول در سیستم تلگرافی، اصول آن درطول سال‏ها تغییری نکرد؛ تلگراف همان‎طور که گفتیم براساس قطع و وصل متناوب جریان برق و علاماتی که به‌صورت نقطه و خط روی نوار ضبط می‎شد، عمل می‎کرد؛ الفبای مورس در تلگراف بی‎سیم هم که امواج رادیویی ناقل پیام بودند، استفاده می‎شد. بعدها در اختراع تلفن، رادیو و تلویزیون هم از سیستم عملکرد تلگراف الهام گرفته‎شد.

 

کدام راه‎های ارتباطی را حذف کرد؟ کِی و چطور حذف شد؟

پیروز بر نامه و مغلوب تلفن

ارسال پیام از طریق تلگراف به‌مراتب سریع‌تر از فرستادن نامه با پست بود. تلگراف در هر دقیقه می‎توانست ۱۰ کلمه مخابره کند. این سرعتِ الان خنده‎دار را با نامه‎هایی مقایسه کنید که روزها در راه می‎ماندند. کم‎کم تیرهای تلگراف، در همه نقاط دنیا بالا رفتند و روش‌های قدیمی ارتباطی یعنی سیگنال‎های دود و چراغ‎ها و بازتاب‎های نور، فراموش شدند. تلگرافِ سریع و محبوب اما مشکل بزرگی داشت و آن هم هزینه زیادش بود؛ مبلغ تلگراف کلمه‎ای حساب می‎شد و پیام‎های طولانی هزینه زیادی روی دست مردم می‎گذاشت؛ به همین دلیل بود که پیام‎های تلگرامی، با حداقل کلمات مخابره می‎شدند. به‎هرحال تا سال ۱۸۷۷، همه ارتباطات راه دور سریع به تلگراف وابسته بود تا این‎که فناوری رقیب توسعه پیداکرد؛ رقیبی که دوباره صنعت ارتباطات را متحول کرد: تلفن! تلگراف که در نیمه اول قرن ۱۹، وظیفه انتقال سریع اطلاعات را برعهده و در توسعه اجتماعی نقش مهمی داشت، به تدریج با افزایش خطوط تلفن در خانه‎ها و بعدتر سرعت یافتن پست، با خطر روبه‎رو شد. گرچه شیوه سنتی ارسال تلگرام، یعنی مراجعه حضوری به تلگراف‎خانه بعد از مدتی تغییر کرد و مشتریان در کشورهای مختلف می‎توانستند از طریق تلفن با مرکز مخابره تلگراف تماس بگیرند و پیام تلگرافی خود را بخوانند، اما آمار استفاده از این فناوری در نیمه دوم قرن نوزدهم نسبت به نیمه ابتدایی این قرن، کاهش زیادی پیداکرد. با این‎همه تلگراف تا اوایل قرن بیستم، دوام آورد. در سال ۲۰۰۶، شرکت «وسترن یونیون» با سابقه ۱۵۵سال فعالیت در زمینه تلگراف، آخرین پیام را فرستاد و عصر تلگراف در آمریکا –زادگاه این وسیله ارتباطی- به پایان رسید.

 

تلگرام‎های سرنوشت‎ساز

در تاریخ تلگراف، پیام‎های زیادی به عنوان تلگرام ردوبدل شده‎است؛ اتفاقات مهم مملکتی، روزمره‎های از سر دلتنگی، اخبار محرمانه و جاسوسی، عاشقانه‎های مختصر و پیام‎های سرنوشت‎ساز؛ این آخری، نمونه‎های شگفت‎انگیزی دارد، چندتایش را با هم بخوانیم:

 

پیغامِ جنگ‎افروز

زمانی‌که آتش جنگ جهانی اول، اروپا را در خود می‌سوزاند، «وودروو ویلسن» برای دومین دوره متوالی و در سال ۱۹۱۶ به ریاست‌جمهوری آمریکا برگزیده شد. شعار انتخاباتی او این بود: «او ما را از جنگ دور نگاه داشت». ایالات متحده مدتی بود که روابط دیپلماتیک خود را با آلمان به دلیل حمله‌ آن‌ها به زیردریایی‌های آمریکایی قطع کرده‌بود و تمایلی نداشت خود را در باتلاق اروپا درگیر کند. یکی از عواملی که این بی‌میلی را به عطش شدید شرکت در جنگ تبدیل کرد، یک تلگراف بود. «زیمرمن»، وزیر خارجه آلمان، در تلگرافی به سفیر کشورش در مکزیک نوشت تا زمانی که آمریکا برخورد خنثی با جنگ دارد، آلمان از فرصت استفاده می‎کند، با مکزیک متحد می‎شود و کمک خواهدکرد که مکزیک، سرزمین‎های ازدست‎‏رفته‎اش در ایالت‎های تگزاس، نیومکزیکو و آریزونا را پس بگیرد. یک کپی از این تلگراف به دستِ ویلسن رسید و چنین بود که کنگره آمریکا علیه سرزمین رایش سوم اعلام جنگ کرد.

 

پیامی که هیتلر را به خودکشی کشاند

«هرمان گورینگ» از مشاوران امین هیتلر بود که نقشی اساسی در به قدرت رسیدن و تحکیم رژیم نازی داشت. نفوذ او تا حدی بود که برای مدت‎ها شخص دوم رژیم محسوب می‌شد اما با شکست نیروهای تحت فرمانش در عملیات جنگی، کم‎کم از نفوذش کاسته شد. پیش از پایان جنگ و درشرایطی که پیروزی متفقین قطعی بود، گورینگ که عملا همه سمت‎های خود را از دست داده‎بود، تلگراف مشهوری به هیتلر فرستاد. او در این تلگراف، از هیتلر خواست که استعفا کند و رهبری آلمان را به او بسپارد تا او بر سر شرایط تسلیم با متفقین مذاکره کند. هیتلر در پاسخ، تلگرافِ او را خیانتی آشکار دانست و او را از حزب اخراج کرد. یک هفته پس از دریافت این تلگراف، هیتلر خودکشی کرد. بعضی‎ها این تلگراف را در تصمیم نهایی هیتلر به خودکشی، موثر دانسته‌اند.

   

 

 

 

k​horasannews.‎​com
  • 8
  • 12
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش