روزنامه «جهانصنعت»: وزیر ارتباطات با اعلام اینکه توریستها و گردشگران خارجی در سفر خود به ایران بهخاطر فیلتر شدن «اینستاگرام» و «واتساپ» با مشکلاتی همراه شدهاند، از طراحی یک «سیمکارت خاص» برای این دسته از افراد خبر داد. جزئیاتی از ویژگیهای این سیمکارت اعلام نشده اما به نظر میرسد این سیمکارت بدون فیلتر است تا گردشگران بتوانند از این دو پلتفرم استفاده کنند.
عیسی زارعپور در گفتوگو با خبرگزاری میراث فرهنگی (میراث آریا) از این سیمکارت گردشگران خارجی خبر داده است. او در پاسخ به این پرسش که توریستها و گردشگران خارجی به دلیل فیلترینگ واتساپ و اینستاگرام در داخل کشور دچار مشکل شدهاند گفت: در نظر داریم با توجه به محدودیت استفاده از این دو پلتفرم برای گردشگران خارجی که به کشورمان سفر کردهاند سیمکارتهای خاصی طراحی کنیم که این افراد بتوانند در مدت حضور خود در ایران راحتتر و بهتر از فضای مجازی استفاده کنند.
آذر امسال بود که اعلام شد ۸۵ درصد از گردشگران خارجی از سفر به ایران منصرف شدهاند. جمشید حمزهزاده رییس جامعه هتلداران این خبر را اعلام کرده بود و رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران نیز این میزان کاهش را تا نود درصد تخمین زده بود.
همچنین به نظر میرسد سیمکارتی که وزارت ارتباطات از آن صحبت کرده در دستهبندی اینترنت با سطوح دسترسی متفاوت جای میگیرد که این روزها از آن زیاد صحبت میشود.
چندی پیش اعلام شد اینترنت بدون فیلتر برای اساتید دانشگاه نیز ارائه خواهد شد و شنیدهها حکایت از این دارد که برخی مقامات و شرکتها نیز از اینترنتی با سطح دسترسی متفاوت نسبت به سایر مردم استفاده میکنند. کارشناسان این موضوع را «اینترنت طبقاتی» میدانند، هرچند وزیر ارتباطات بارها تاکید کرده که این نامگذاری درست نیست و آنها کاری میکنند تا اقشار بتوانند بنا به نیاز خود، از اینترنت استفاده بهتری داشته باشند.
واکنش به اینترنت خاص گردشگران خارجی
ارائه سیمکارت خاص به گردشگران خارجی با واکنشهای مختلفی روبهرو شد، از جمله حسین سلاحورزی نایبرییس اتاق بازرگانی که در توئیتر نوشت: وزیر محترم ارتباطات! متوجهایم که تصور میکنید سیمکارت ویژه توریستها ایدهای هوشمندانه برای کمک به صنعت گردشگری است. در عالم واقع اما این رویکرد آمیخته به وهن و تحقیر نسبت به جامعه فهیم ایران به ویژه جوانان شایسته کشور است.
محدودیتهای اینترنتی در چند ماه گذشته درصد بسیار زیادی از کاربران و کسبوکارهای اینترنتی را با مشکلات زیادی روبهرو کرده است؛ خسارتها و ضررهایی که کارشناسان و فعالان این حوزه بارها به آن انتقاد کردند و خواستار بازگشت شرایط به حالت عادی بودهاند. با این حال کاربران همچنان با محدودیتها روبهرو هستند و شرایط نهتنها بهتر بلکه هر روز بدتر هم میشود؛ محدودیتهایی که باعث شده استفاده از فیلترشکنها افزایش پیدا کند و امنیت بسیاری از دستگاهها بهخاطر استفاده از این ابزارها در خطر قرار بگیرد.
شرایط بسیار ناراحتکننده است
در همین خصوص کیوان نقرهکار کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات به «جهانصنعت» گفت: زمانی که این خبر را شنیدم اولین حسی که از این خبر گرفتم شهروند درجه دو بودن، بود. آیا امکانپذیر است که به این شکل فضای مجازی را تقسیم کنیم و به خودمان اجازه دهیم که هرکس به روشی که میگوییم به اینترنت دسترسی داشته باشد. ایرانیان مهماننواز هستند و قدم هر مهمان داخلی و خارجی روی چشم است و باید بهترین خدمات مهیا شود، اما نباید از مال، جان، زبان و کسبوکار افراد چشمپوشی کنیم تا شرایطی برای گردشگران خارجی مهیا شود. این کارشناس در ادامه بیان کرد: با توجه به صحبتهایی که با بسیاری از متخصصان این حوزه داشتیم شاهد ناراحتی این دوستان بودیم.
اگر قرار است شرایط مهیا باشد باید برای همه این اتفاق رخ دهد و اگر هم دسترسی به شبکههای اجتماعی مسدود و اینترنت آزاد، فیلتر است باید برای همه این قانون اجرا و در هر دو مدل جای بحث وجود دارد.
زیرساختهای گردشگری فقط توجه به زیرساختهای فناوری نیست
او در ادامه خاطرنشان کرد: زیرساختهای گردشگری ما فقط زیرساختهای فناوری و یک سیمکارت نیست؛ بسیاری از موضوعات دیگری وجود دارد که مسوولان بلندپایه کشور میدانند موانع اصلی عدم ورود گردشگران خارجی چیست و باید آن موانع را برطرف کنند. سیمکارت مساله دوم است. زمانی که اولویتها را تغییر میدهیم و به سمت سیمکارت میرویم و روی همین سیمکارت برای مردم و جامعهمان تبعیض قائل میشویم، یک بیاحترامی به تمام کابران عزیز ما در سراسر کشور است.
بیاحترامی به مردم ایران
وی در ادامه افزود: همچنین خود این موضوع نمونه یک اینترنت طبقاتی است. گاهی این طبقه میتواند براساس شغل، درآمد، جایگاه و میزان تحصیلات افراد تقسیمبندی شود.
حتی همین هم برای مردم یک کشور نباید اتفاق بیفتد. قبلا هم صحبت کردهام که اینترنت طبقاتی از لحاظ فنی هم میتواند چالشهایی را برای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به وجود آورد. به این دلیل که هر لحظه ممکن است افراد از یک گروه به گروه دیگری حرکت کنند. به عنوان مثال، یک استاد دانشگاه میتواند یک کسبوکار خصوصی هم داشته باشد. بنابراین تفکیک افراد بسیار کار سختی است و در اینجا هم یک تبعیض را شاهد هستیم.
نقرهکار در پایان گفت: حالا وقتی شاهد هستیم که این امکان با ارائه یک سیمکارت میتواند برای گردشگران و سایر افراد تمایز ایجاد کند به نظر میرسد که عملا فضای اینترنت طبقاتی در کشور وجود دارد. موضوعی که به هیچوجه احترام را برای مخاطب در نظر نگرفتهاند.
- 13
- 3