كيفيت اينترنت ايران حتي با كشورهاي همسايه قابل مقايسه نيست
بيشترين و بدترين لطمه را از عدم آگاهي مديران و دولتمردان داخلي ميبينيم
بخش حاكميتي و دولت بايد تنها بر ارائه خدمات و تعرفهها ِي بخش خصوصي نظارت داشته باشد
قطع و وصلي فراوان اينترنت و گراني هزينههاي آن انتقادات و گلايههاي فراواني در ايران به همراه داشته است. البته در اين باره مسئولان محترم تلاشهاي زيادي داشتند و وعدهها و نويدهايي براي كاهش تعرفه اينترنت و افزايش كيفيت آن دادهاند كه تاكنون قدرت اجرا پيدا نكرده است. اواخر سال گذشته بود كه وزير ارتباطات كاهش تعرفه اينترنت را مطرح كرد اما اين اتفاق در حد حرف باقي ماند، اما حالا خبرهاي تازهاي در خصوص اصلاح تعرفه اينترنت و آزادسازي قيمتها به گوش ميرسد. به عقيده كارشناسان اين اتفاق اگر مانند ساير طرحهاي گذشته در راستاي آزادسازي قيمتها اجرا نشود، نتيجه مثبتي خواهد داشت. آنها معتقدند كه بخش خصوصي بايد در اين حوزه فعاليت داشته باشد.
آزادسازي و ايجاد فضاي رقابتي
روز گذشته معاون وزیر ارتباطات از اصلاح تعرفه اینترنت و آزادسازی این تعرفهها تا پایان تابستان امسال خبر داد. حسین فلاح جوشقانی هدف از تغییر اصلاح و تغییر تعرفه اینترنت را آزادسازی نرخها و رقابتی کردن این بخش بيان کرد و گفت: در جلساتی که با اپراتورهای اینترنت داشتیم، از نظرات و پیشنهادهاي این بخش برای اجرای این تصمیم استفاده کردیم. در نظرسنجی اصلاح تعرفه اینترنت، اپراتورهای ارتباطی و سازمان نظام صنفی یارانهای شرکت کردهاند. در حوزه اصلاح نرخ اینترنت، بحث ما آزادسازی قیمتها در بخش خردهفروشی و ارائه خدمات به مشترکان نهایی است و امیدواریم تا پایان تابستان امسال کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات به این پیشنهاد رای مثبت دهد و آن را مصوب کند. باآزادسازی نرخهای اینترنت، اپراتورها به سمتی میروند که در یک فضای رقابتی، خودشان برای مشترکان کممصرف و پرمصرف تعرفه مشخص میکنند. پیشنویس این اصلاحیه روی سایت سازمان تنظیم مقررات قرار داده شده و اپراتورها دو هفته زمان دارند که نسبت به این پیشنویس، نظرات و پیشنهادهاي خود را به رگولاتوری اعلام کنند؛ البته این مهلت روزهای آخر خود را میگذراند.
آزادسازي تا پايان تابستان
معاون وزیر ارتباطات با تاکید بر اینکه امید میرود طی دو ماه آینده به یک جمعبندی در حوزه تعرفهگذاری اینترنت برسیم، گفت: با توجه به رقابتی بودن فضا و نیز حمایت از حقوق مصرفکننده، انتظار میرود تا پایان تابستان، این مصوبه در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات نهایی شود. آزادسازی تعرفهها به معنای رهاسازی نیست و برای آنکه موضوع دامپینگ به وجود نیاید، بهخصوص برای اپراتورهایی که سهم بالایی از بازار دارند، شرایطی تعیین خواهیم کرد و محدودیتهایی میگذاریم که مشکلاتی در بازار رقابتی ایجاد نشود. در بخش هزینه خدمات زیرساخت ارتباطی کشور نیز کاهش تعرفهها را در دست بررسی داریم.
دولت به هيچ عنوان دخالت نكند
سيد مهدي ميرمهدي كميجاني در خصوص آزادسازي قيمت اينترنت به «قانون» ميگويد: اگر آزادسازي تعرفه صورت گرفته و در اختيار شركتهاي خصوصي قرار گيرد، رقابت ميان شركتهاي «آي اس پي» ايجاد خواهد شد و از لحاظ قيمت و كيفيت به سود مردم خواهد بود. به صورتي كه كيفيت اينترنت نسبت به گذشته افزايش مييابد و قيمتها متعادل ميشود. البته اگر دولت دستي در اين كار نداشته باشد، يعني حاكميت نظارت را انجام دهد و انتقال اينترنت به سازمانها توسط بخش خصوصي انجام شود تا رقابت صورت گيرد. بنابراين اين اتفاقات در صورتي عملي ميشود كه تمام شركتهاي ارائه دهنده اينترنت، بخش خصوصي باشند اما اگر يكي از آنها بخش دولتي باشد و هزينههاي بخش دولتي كمتر از بخش خصوصي باشد، رقابت ايجاد نخواهد شد.
اينترنت ايران بيكيفيت است
او در پاسخ به اين پرسش كه تفاوت اينترنت ايران با ساير كشورها چيست، گفت: كيفيت اينترنت ايران حتي با كشورهاي همسايه قابل مقايسه نيست. قطع و وصلي زياد است و هيچ ادعايي در خصوص كيفيت اينترنت نداريم. در خصوص قيمت و زيرساختهاي آن نيز اين صحبتها وجود دارد. اتحاديه فناوران سالانه حدود ۱۷ ميليون بابت اينترنت پول ميدهد، چه استفاده شود يا نشود. مجبوريم از فلان شركت بگيريم. دولتي ها هم پاسخگو نيستند.
مجبوريم به بخش خصوصي بدهيم. رقابت بخش خصوصي و دولتي مشكل ايجاد ميكند. قطع و وصل زياد ميشود و همه مشكل دارند. درخصوص اينترنتهاي همراه هم برخي مواقع كه آنتن داريم از اينترنت نميتوان استفاده كنيم با توجه به اينكه هزينه ميكنيم.
دولت فقط نظارت كند
كميجاني ادامه ميدهد: به اين ترتيب اگر دولت آزادسازي را اعمال كند، اقدام مثبتي خواهد بود به شرط اينكه بخش دولتي به هيچ عنوان در اين حوزه دخالت نكند و تنها به صورت حاكميتي دولت بر بخش خصوصي در ارائه خدمات و تعرفهها نظارت داشته باشد. اين اتفاق باعث ارتقاي كيفيت اينترنت در سطح كشور خواهد شد. اميدوارم كه تنها پايتخت از آن بهرهمند نشود و تمام شهرهاي ايران بتوانند از آن استفاده كنند.
برخي شعارهاي دولتمردان غير عملي است
كميجاني در پاسخ به سوال ديگري مبني براينكه اواخر سال گذشته به گفته وزير ارتباطات قرار بود تعرفه اينترنتي كاهش پيدا كند، چرا اين اتفاق عملي نشد، گفت: وعدههايي كه مسئولان ارائه ميدهند،تبليغاتي بوده و عملي نيست. گاهي اوقات برخي دولتمردان وعدههايي ميدهند كه اگر اصحاب رسانه نباشند كه اين موارد را مطالبه كنند، بعد از مدتي كوتاه به فراموشي سپرده ميشوند. اگر اين صحبتها نتيجه ميگرفت وضعيت فعلي وجود نداشت. با وجود امكاناتي كه ايران دارد، متاسفانه ضربهاي كه در داخل كشور ميخوريم خارجيها به ما نميزنند. بيشترين و بدترين لطمه را از عدم آگاهي مديران و دولتمردان داخلي ميخوريم. با از سر گذراندن آزمون خطاهاي بسيار هنوز هم مديران تصميمات و اقداماتي را بدون كارشناسي انجام ميدهند و سرمايههاي فراواني به اين شكل از دست ميرود.
بیشترین و کمترین پهنای باند در ميان كشورها
براساس گزارشي مبتنی بر دادههای جمعآوری شده مربوط به ۱۲ ماه منتهی به ۲۹ مه سال جاری میلادی، سنگاپور با متوسط سرعت پهنای باند ۶۰.۳۹ مگابیت بر ثانیه همچنان پرچمدار فهرست ۲۰۰ کشوری بوده كه دادههای آنها بررسی شده است. با این وجود اگرچه سنگاپور پرسرعتترین پهنای باند جهان را دارد اما اتحادیه اروپا دارای بیشترین شمار کشورهایی است که پهنای باندی با سرعت بالا یا خیلی بالا دارند و نام همه ۵۳ کشور اروپایی راکه دادههایشان بررسی شده ، میتوان در نیمه اول این فهرست مشاهده کرد. پس از سنگاپور با فاصله زیادی سوئد با متوسط سرعت پهنای باند ۴۶.۰۰ مگابیت بر ثانیه قرار دارد و رتبههای بعدی نیز به کشورهای دانمارک، نروژ، رومانی، بلژیک، هلند، لوکزامبورگ و مجارستان تعلق گرفته است. ایالات متحده آمریکا در این فهرست دارای رتبه ۲۰ با متوسط سرعت پهنای باند ۲۵.۸۶ و رتبه روسیه ۴۷ با متوسط سرعت پهنای باند ۱۳.۵۱ است. در قاره آمریکا کمترین جایگاه به ونزوئلا با رتبه ۱۷۶ و متوسط سرعت پهنای باند ۱.۲۴مگابیت بر ثانیه اختصاص یافته است.ایران با متوسط سرعت پهنای باند ۲.۲ مگابیت بر ثانیه در جایگاه ۱۴۵ قرار دارد. در منطقه خاورمیانه، از جمله کشورهایی که موقعیتی بهتر از ایران دارند، میتوان به ترکیه با متوسط سرعت پهنای باند ۴.۹ و رتبه ۹۱ اشاره کرد.
کشورهایی با پایینترین پهنای باند در جهان
کشورهای آفریقایی به غیر از آفریقای جنوبی و کنیا، با فاصلهای بسیار در مقایسه با دیگر کشورهای جهان، در پایین این فهرست قرار دارند. متوسط سرعت پهنای باند در این کشورها کمتر از ۰.۹۰ مگابیت بر ثانیه است.دیگر استثنا در این زمینه ماداگاسکار است که به لطف کابلی که در زیر دریا کشیده شده، به پهنای باند قابل توجهی دست یافته و رتبه آن به ۲۲ ارتقا یافته است. در کشورهایی مانند کنگو، جمهوری کنگو (۱۹۱)، بورکینافاسو، نیجر، سوریه، موریتانی، گینه (۱۹۶)، سومالی (۱۹۷)، ترکمنستان، تیمور شرقی و یمن متوسط سرعت پهنای باند کمتر از ۰.۳۱ مگابیت بر ثانیه است.پایینترین رتبه به یمن تعلق دارد؛ رتبه این کشور ۲۰۰ و متوسط سرعت پهنای باند ۰.۳۱ مگابیت بر ثانیه است.
گران ترین و ارزان ترین اینترنتها
از طرفي فهرستی از ارزانترین و گران قیمتترین اینترنتهای جهان منتشر شد. این فهرست حاوی نام تعدادی از کشورهایی است که در این زمینه فعالیت می کنند.کاربران اینترنت در سراسر جهان همواره به دنبال قیمتهایی مناسب برای استفاده از سرویس های خود هستند. با این وجود، هزینه اینترنت همیشه یکدست نیست و در برخی کشورها بسیار به صرفه تر است.اما با این وجود در شرایطی که هزینه اینترنت برای کاربران در سراسر جهان متفاوت است، آسیا و روسیه کمترین و کشورهای جنوب صحرای آفریقا و مناطق خاصی از اقیانوسیه بیشترین هزینه را برای اینترنت میپردازند.اما شاید اگر هزینههای اینترنت در برخی دیگر از کشورها را بخوانید به نظرتان برسد که هزینه اینترنت در ایران چندان هم ناعادلانه نیست. نگاهی به قیمتها این حدس را تقویت می کند. با مقایسه قیمت اینترنت برای کاربران در هر کشور، نقشههایی از هر کدام از قارهها به دست آمده است.این دادهها با مقایسه اطلاعات موسسه تحقیقاتی BDRC و Cable.co.uk به دست آمده که ۳۳۵۱ بسته پهنای باند را در ۱۹۶ کشور از تاریخ ۱۸ آگوست ۲۰۱۷ تا ۱۲ اکتبر ۲۰۱۷ مورد بررسی قرار داده است. جالب است بدانید در آمریکا، هزینه میانگین سرویس اینترنت ۶۶ دلار در ماه است. این هزینه به مراتب بیشتر از چیزی است که کاربران اینترنت در مکزیک (۲۷ دلار) و کانادا (۵۵ دلار) پرداخت میکنند. این آمار در مقایسه با نامیبیا یا بورکینافاسو بد هم نیست، زیرا در این کشورها کاربران برای دسترسی به پهنای باند ماهانه ۴۶۴ دلار و ۹۲۴ دلار هزینه میکنند.در واقع، هزینه اینترنت در آمریکا بسیار ارزانتر از هزینهای است که ساکنان ۱۱۳ کشور از جمله عربستان سعودی (۸۴ دلار)، اندونزی (۷۲ دلار) و گرینلند (۸۴ دلار) میپردازند. دسترسی به اینترنت در کشورهای جنوب صحرای آفریقا و مناطق خاصی از اقیانوسیه بسیار گران است و به طور متوسط، اینترنت در آسیا و روسیه کمترین میزان هزینه را دارد اما كيفيت و دسترسي به اينترنت در ايران نسبت به كشورهاي همسايه با مشكلاتي همراه است.
- 13
- 4