چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
۰۸:۲۰ - ۲۳ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۶۰۵۸
فناوری اطلاعات و ارتباطات

کشمکش‌های آمریکا و چین، چقدر بر کسب‌وکار شرکت‌های دیگر تاثیر می‌گذارد؟

کشمکش‌های آمریکا و چین,اخبار دیجیتال,خبرهای دیجیتال,اخبار فناوری اطلاعات

از زمانی که ژاپن پیشگام صنایع الکترونیک بود، زمان زیادی می‌گذرد یا دست‌کم بسیاری این‌طور فکر می‌کنند. وقتی در سال ۲۰۱۱ زلزله و سونامی در ژاپن آمد، این کشور همچنان تلاش کرد تا محوریت خودش را در این صنعت حفظ کند. از تولید ورق‌های مس برای برد مدارهای الکترونیکی گرفته تا تولید قطعات سیلیکونی برای ساخت تراشه‌ها و صمغ برای بسته‌بندی آنها، ژاپن در زمینه تولید و ساخت بسیاری از قطعات، بزرگ‌ترین تولیدکننده به حساب می‌آید. با این حال زلزله باعث شد تا مشتریان به فکر یافتن جایگزین‌های دیگری هم بیفتند. بسیاری از این مشتریان مجبور شدند خروجی تولیدی خودشان را محدود کنند و کاهش دهند، مانند بسیاری از خودروسازان که به قطعات اولیه تولید شرکت Renesas Electronics وابسته بودند؛ شرکتی که یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان تراشه‌های کنترل موتور است و کارخانه تولید قطعات آن از زلزله ژاپن آسیب زیادی دید.

بلایای طبیعی صرف‌نظر از اینکه مانند زلزله ژاپن شدید باشند یا مثل سیل و آتش‌سوزی آسیب کمتری داشته باشند، معمولا زنجیره تولید و تامین قطعاتالکترونیک را تحت تاثیر قرار می‌دهند. حالا اما یک شوک جغرافیایی-سیاسی از طرف دونالد ترامپ برای منزوی کردن چین، ساختار این صنعت را دچار چالش جدی کرده است.

«ویلی شیه» از دانشکده بازرگانی دانشگاه هارواردمی‌گوید که این ساختار تا حد زیادی به تعاملات بین قاره‌ای وابسته است که حالا باید با موانع پنهانی مقابله کند. شیه می‌گوید: «دستگاه‌های الکترونیکی مدرن، پیچیده‌ترین چیزهایی هستند که انسان تولید کرده است. شرکت‌ها در هر سطحی از فرآیند تولید در این صنعت، بسیار تخصصی بوده و تکنولوژی‌های پیشرفته را به‌کار می‌گیرند. قطعات از یک شرکت به شرکت دیگر می‌روند و هر کدام از این شرکت‌ها چیزی به آنها اضافه می‌کنند. در این مسیر، بعضی از این قطعات بارها و بارها از اقیانوس‌ها می‌گذرند. گاهی تنها یک یا دو تولیدکننده هستند که توانایی تولید یک قطعه اولیه خاص را دارند. شرکت‌های پایین‌دستی که تنها تامین‌کنندگان مستقیم خودشان را می‌شناسند، اغلب هیچ تصوری از آنچه در شرکت‌های رده‌بالا اتفاق می‌افتد، ندارند. این چرخه همین‌طور ادامه دارد تا وقتی که یک اتفاق یا اشتباه رخ بدهد.»

زلزله ژاپن نشان داد که این شرکت بخش زیادی از مواد شیمیایی و مواد دیگری را که برای ساخت مکروتراشه‌ها لازم است، تولید می‌کند. زلزله ترامپ هم بلافاصله نقش مهم و تاثیرگذار چین در زمینه مونتاژ قطعات الکترونیکی را برجسته کرد. «هنری یوآنگ» از دانشگاه ملی سنگاپور معتقد است که چین نیمی از ظرفیت مونتاژ قطعات الکترونیکی جهان را در اختیار دارد که می‌تواند افزایش هم پیدا کند. به‌عنوان مثال وقتی اپل می‌خواهد یک آی‌فون جدید را معرفی کند، باید ده‌ها هزار کارگر در طول هفته‌ها به‌کار گرفته شوند. در ماه مه وزارت بازرگانی آمریکا هوآوی را که غول تکنولوژی چین است، همراه با ۷۰ شرکت و بخش وابسته آن در فهرست سیاه خود قرار داد و شرکت‌های آمریکایی را از فروش تکنولوژی‌های خاص به آنها بدون کسب مجوز از دولت، منع کرد. این اقدام چالش دیگری به نام تراشه‌ها را ایجاد کرد.

درست مانند ZTE شرکت چینی کوچک‌تری که در سال ۲۰۱۷ شرایط مشابهی را تجربه کرد، هوآوی نمی‌تواند بدون تراشه‌های طراحی شده در آمریکا از این پیچ بزرگ عبور کند. اگرچه هوآوی شرکت زیرمجموعه خودش به نام HiSilicon را برای تولید تراشه‌های نیمه‌رسانا دارد، اما همچنان بیشتر تراشه‌های مورد نیازش را وارد می‌کند، تاجایی که در سال میلادی گذشته ۱۱میلیارد دلار برایواردات این قطعات از آمریکا هزینه کرد. شرکت کوالکام  در سن‌دیه‌گو، حدود نیمی از پردازنده‌های بیس‌باند و تراشه‌های مودم جهان را که ارتباطات بی‌سیم را امکان‌پذیر می‌کنند، تولید می‌کند. شرکت اینتل تقریبا تمام تراشه‌های سرور مورد استفاده در دیتاسنترهای جهان را تولید می‌کند. تراشه‌های مبتنی بر معماری شرکت بریتانیایی Arm، تقریبا در هر موبایل هوشمند پیشرفته‌ای وجود دارند. حالا تمام این شرکت‌ها اعلام کرده‌اند که فروش محصولاتشان به هوآوی را محدود کرده و از تحریم‌های آمریکا علیه این شرکت، تبعیت می‌کنند.

تمام این شرکت‌های تراشه‌ساز، بسته به معماری خاص خودشان سیلیکون را به میکروپردازنده‌ها تبدیل می‌کنند. بزرگ‌ترین شرکت فعال در این زمینه شرکت تایوانی ساخت پردازنده‌های نیمه‌رسانا TSMC است؛ یکی از سه شرکت جهان که توانایی تولید میکروپردازنده‌های پیشرفته و رده‌بالا را دارد. دو شرکت دیگر شامل اینتل است که روی ساخت تراشه‌هایی با طراحی و معماری خودش متمرکز شده و البته سامسونگ از کره‌جنوبی. طبق گفته کارشناسان، همه پردازنده‌های مورد استفاده در گوشی‌های‌ آی‌فون در یک کارخانه شرکت TSMC ساخته می‌‌شوند و تایوان هم مانند ژاپن زلزله‌خیز است.

(هرچند که مدیران TSMC گفته‌اند کارخانه‌های تولید تراشه آنها در برابر زلزله‌های بزرگ هم مقاوم هستند.)Intel، Samsung و TSMC برای تجهیز کارخانه‌هایشان به گروهی از تامین‌کنندگان تجهیزات تخصصی وابسته‌اند که یکی از آنها شرکت هلندی ASML است. این شرکت هلندی تنها سازنده تجهیزات لیتوگرافی جهان است که از اشعه مافوق فرابنفش برای تولید ترانزیستورهای کوچک مورد نیاز نسل آینده تراشه‌های پیشرفته، استفاده می‌کند. ASML دهه‌ها زمان و میلیاردها دلار صرف کرده است تا این تکنولوژی پیچیده و کمیاب را به‌کار بگیرد. ماشین‌های ۱۸۰ تنی آن ۱۳۵میلیون دلار ارزش دارند. Intel، TSMC و  Samsung هر کدام تعداد کمی از این ماشین‌ها را خریده‌اند.

شرکت چینی تولیدکننده تراشه SMIC یکی از این ماشین‌ها را سفارش داده است. «رابرت‌کاستلانو» یکی از تحلیلگران صنعت قطعات الکترونیک معتقد است که اگر SMIC یا شرکت‌های چینی دیگر از خرید ماشین‌های بیشتر منع بشوند، تلاش چین برای خودکفایی در تولید تراشه‌های پیشرفته، عقیم می‌ماند. وقتی موضوع نرم‌افزار پیش می‌آید، نباید فراموش کرد که سه چهارم موبایل‌های هوشمند جهان از جمله گوشی‌های هوآوی از سیستم عامل اندروید گوگل استفاده می‌کنند. تحریم‌های آمریکا به این معنی است که اگرچه هوآوی می‌تواند به نسخه متن‌باز اندروید دسترسی داشته باشد، اما گوگل اعلام کرده است که دیگر امکان دسترسی هوآوی به امکاناتی مانند فروشگاه اپلیکیشن و به‌روزرسانی‌های امنیتی را نخواهد داد. این موضوع به موقعیت هوآوی در چین که درحال‌حاضر تمام این سرویس‌ها فیلتر هستند و دسترسی به آنها امکان‌پذیر نیست، ضربه‌ای نمی‌زند.

اما قطعا موقعیت این شرکت در غرب را که کاربران هر روز با این سرویس‌ها سروکار دارند، متزلزل خواهد کرد. بعضی معتقدند که دونالدترامپ احتمالا می‌خواهد از صادرات چنین نرم‌افزارهای متن‌بازی که هیچ مصونیتی در برابر آسیب‌پذیری ندارند، جلوگیری کند؛ نرم‌افزارهایی که مدت‌ها هدف برنامه‌های رمزنگاری مشخص قرار گرفته‌اند. بدون برنامه‌هایی مانند سیستم عامل لینوکس یا Kubernetes که ابزاری برای مدیریت بارهای پردازشی است، شرکت Alibaba نمی‌تواند به سرعت به غول رایانش ابری جهان تبدیل شود. با این اوصاف تمام این چالش‌ها به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم می‌توانند شرکت‌های دیگر و کسب‌وکارشان را تحت‌تاثیر قرار بدهند تا به این ترتیب شاهد یک جنگ سرد تمام عیار در صنعت تکنولوژی باشیم.

کشمکش‌های آمریکا و چین,اخبار دیجیتال,خبرهای دیجیتال,اخبار فناوری اطلاعات

ندا لهردی

donya-e-eqtesad.com
  • 9
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش