در هر دستگاهی میتوان از کارتهای گرافیکی رادئون AMD Navi استفاده کرد؛ از کنسولهای کوچک بازی گرفته تا قدرتمندترین کامپیوترهای بازی و تولیدکنندهی محتوا؛ اما این گیمرهای کامپیوتری هستند که قرار است اولین کسانی باشند که از معماری گرافیکی نسل بعدی این شرکت استفاده میکنند. جدیدترین ریزمعماری AMD که بهنام RDNA شناخته میشود، طراحی جدیدی از رادئون (Radeon) است که هم کارایی مطلق در ازای هر سیکل ساعت و هم کارایی در ازای هر وات را، بهترتیب، تا ۱/۲۵ و ۱/۵ برابر افزایش میدهد.
RDNA اولینبار در کارت گرافیکی هفت نانومتری Navi استفاده شد که تازهترین محصول TSMC است. Navi از ۴۰ واحد محاسباتی RDNA شامل حداکثر ۲۵۶۰ هستهی پردازشی استریم مخصوص محاسبات فراوان و سنگین علمی و مهندسی بهره میبرد. همچنین، AMD برای تولید تراشههای Navi به فناوری بسیار قدیمی GDDR VRAM رجوع کرد و کارتهای نسل بعد خود را سازگار با حافظهی GDDR6 تولید کرد که حداکثر با سرعت ۱۴ گیگاهرتز در ثانیه عمل میکنند. VRAM با بهرهگیری از باس حافظهی ۲۵۶ بیتی Navi، از حداکثر پهنای باند حافظهی ۴۴۸ گیگا بایت بر ثانیه بهره میبرد.
AMD دو کارت گرافیک مبتنیبر Navi بااستفاده از این بلوکهای پایه عرضه کرده است. کارت گرافیک Radeon RX 5700 XT را میتوان توانمندترین کارت Navi در زمان عرضه دانست. این تراشه از همهی آن ۴۰ هستهی پردازشی RDNA با گیم کلاک معمولی ۱۷۵۵ مگاهرتز استفاده میکند. AMD مدعی شده که توان پردازشی این تراشه حداکثر ۹٫۷۵ ترافلاپس در حالت عملکرد محاسباتی با دقت معمولی است. RX 5700 XT دارای ۸ گیگابایت حافظهی آن-بورد GDDR6 است و با قیمتی در حدود ۳۹۹ دلار عرضه میشود.
Radeon RX 5700 با قیمت ۳۴۹ دلار بهفروش میرسد و از ۳۶ مورد از ۴۰ هستهی پردازشی (CU) موجود Navi با گیم کلاک ۱۶۲۵ مگاهرتز استفاده میکند و حداکثر توان پردازشی آن برابر با ۷٫۹۵ ترافلاپس در حالت عملکرد محاسباتی دقیق در کامپیوترهایی است که توان محاسباتی بالایی در کارهای علمی و مهندسی دارند (number crunching). همچنین، این تراشه دارای ۸ گیگابایت حافظهی GDDR6 با سرعت ۱۴ گیگاترنسفر در ثانیه است.
از آنجا که بهاحتمال زیاد متناسبسازی کارتها در مادربردهایی که براساس پلتفرم X570 ساخته میشوند، انجام نخواهد شد، هر دو تراشهی Radeon RX 5700 XT و Radeon RX 5700 از فناوری PCIe 4.0 پشتیبانی میکنند. ناگفته نماند که X570 اولین تراشه مصرفکنندهی جهان مجهز به PCIe 4.0 است. آنها سازگاری کامل با اسلاتهای قدیمیتر PCle دارند. هر دو کارت گرافیک Navi از خروجی نمایشگر DisplayPort 1.4 و HDMI 2.0b پشتیبانی میکنند و هر دو برای روشنشدن به دو اتصال برق PCIe با ۸ و ۶ پین نیاز دارند.
وضوح بیشتر، سرعت بالاتر، کارایی بهتر و قدرتمندتر
ویژگی نرمافزاری که همراهبا Navi ارائه میشود، Radeon Image Sharpening نام دارد که کیفیت تصاویر را با افزایش هوشمند کنتراست در بخشهایی از صحنههای گیم بهبود میبخشد. این روش تنها آن بخشهایی را واضحتر میکند که از کنتراست بالایی برخوردار نیستند؛ در نتیجه، هیچ اثر ناخوشایندی در حاشیههای کاراکترها و اشیاء ایجاد نمیشود. استفاده از این تکنیک همراهبا هر نوع از فیلترهای تصحیح فرکانس به بهترشدن تصویر بازیها کمک میکند. از همه مهمتر اینکه این ویژگی هیچ نیازی به پشتیبانی توسعهدهنده ندارد و تنها با یک کلیک در برنامهی Radeon Settings فعال میشود. کاربران تنها باید مطمئن شوند که از DirectX 9، DirectX 12، یا Vulkan در ویندوز ۱۰ استفاده میکنند.
یکی دیگر از ویژگیهای مهمی که همراهبا Navi ارائه میشود، Radeon Anti-Lag است که مدیریت کارهایی را که پردازنده برای پردازش به کارت گرافیک ارسال میکند، بهعهده دارد. هدف از ارائهی این ویژگی، بهحداقل رساندن فاصلهی بین کلیک یا فشار یک دکمه توسط کاربر و زمان مشاهدهی نتیجهی آن روی نمایشگر است. در بازیهای ورزشی که میلیثانیهها، برنده و بازندهی یک بازی را تعیین میکنند، Radeon Anti-Lag دقیقا همانچیزی است که کاربران برای برندهشدن نیاز دارند.
- 9
- 6