به گزارش دیدهبان ایران، دبیر انجمن صنعت بسته بندی ادامه داد: این مشکل در حالی گریبان مردم را گرفته است که به عنوان مثال در سال ۱۹۹۳ سرانه کشور گوشت قرمز مردم چین ۵ کیلوگرم بود که الان این عدد به ۵۳ کیلوگرم رسیده است. این نشان میدهد که جامعه ایرانی از این نظر چه وضعیت وخیمی را در حال تجربه کردن هستیم.
«سرانه گوشت در کشور از ۱۲ کیلوگرم در سال به ۶ کیلوگرم رسیده و به عبارتی با ۵۰ درصد کاهش مصرف مواجه شده است» این خبری بود که مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور در مهرماه سال گذشته به رسانهها داد. در شرایطی که توقع میرفت، دستاندرکاران برای حل این معضل که ارتباط مستقیمی با سلامت خانوادهها دارد٬ چارهای بیاندیشند شاهد این هستیم که پس از ۷ ماه٬ نه تنها مشکل حل نشده است٬ بلکه سرانه مصرف از ۶ کیلو به ۴ کیلوگرم رسیده است.
مسعود رسولی دبیر انجمن صنعت بستهبندی گوشت و مواد پروتئینی کشور درباره کاهش مصرف سرانه گوشت به سبب وضعیت اقتصادی جامعه گفت: مرکز آمار ایران سرانه مصرف گوشت قرمز در سال را ۴ کیلوگرم در سال به ازای هر نفر اعلام کرده است. اما آنچه واقعیت دارد و من به شما اعلام میکنم چیزی حدود ۳ کیلوگرم است که باید گفت این آمار برای هر جامعهای نگرانکننده است.
دبیر انجمن صنعت بسته بندی ادامه داد: این مشکل در حالی گریبان مردم را گرفته است که به عنوان مثال در سال ۱۹۹۳ سرانه کشور گوشت قرمز مردم چین ۵ کیلوگرم بود که الان این عدد به ۵۳ کیلوگرم رسیده است. این نشان میدهد که جامعه ایرانی از این نظر چه وضعیت وخیمی را در حال تجربه کردن هستیم.
مسعود رسولی درباره کاهش قدرت خرید مردم گفت: این کاهش قیمت در شرایطی است که قیمت گوشت برخلاف سایر اقلام مصرفی با افزایش قیمت قابل توجهی روبرو نشده است. اما بههم ریختگی اقتصادی «قدرت خرید مردم» را به شدت کاهش داده است. این شرایط بد در حالی است که استاندارد جهانی مصرف برای هر نفر در روز ۱۰۰ گرم گوشت است که با آمار فعلی فاصلهای بسیار زیاد دارد. حتی در شرایط بد هم هر نفر باید در سال ۲۰ کیلوگرم گوشت مصرف کند که ۳ برابر مصرف فعلی است.
دبیر انجمن صنعت بستهبندی گوشت و مواد پروتئینی با اشاره به شرایط سخت شرکتهای فعال در صنعت گوشت گفت: تا به امروز موردی مبنی بر تعطیلی شرکتها نداریم. اما اگر شرایط رو به بهبودی نرود و مصرف کم شود یا در همین آمار بماند، حتما شاهد تعطیل و یا تعدیل نیرو در شرکتها خواهیم بود.
***
کمبود و افزایش قیمت روغن در کشور
دبیر انجمن صنایع روغن ایران گفت: هنوز دولت راهکاری را پیدا نکرده است تا بتواند حمایت از مصرف کننده را با عدم افزایش قیمت و هم حمایت از تولیدکننده را با جبران افزایش هزینههای تولید داشته باشد.
به گزارش دیده بان ایران، شواهد نشان میدهد در بسیاری از نقاط تهران و چندین استان از جمله گیلان، خراسان رضوی و... عرضه روغن خوراکی به ویژه روغن سرخکردنی در یک هفته گذشته متوقف شده و در برخی فروشگاهها نیز قیمت روغن روی کالا مخدوش شده و بعد به فروش رسانده میشود!
به عقیده بسیاری از کارشناسان علاوه بر تاثیر تحولات جهانی و بحران جنگ روسیه و اوکراین، ضعف در مدیریت و احتکار سودجویان از عوامل اصلی کمبود یا گرانی احتمالی در روزهای آتی خواهد بود. این درحالی است که امیر دلداری؛ مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی معتقد است که منشا کمبود روغن در بازار از بخش تولید است و کارخانهها و شرکتهای توزیع به صورت قطره چکانی روغن خوراکی را به صنوف اختصاص میدهند.
هرچند که مسأله جنگ روسیه و اکراین باعث کاهش تولید جهانی و افزایش قیمت روغن خام در سراسر دنیا شده است، لزوم تمرکز بر افزایش تولید دانههای روغنی در داخل کشور باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرد. مسعود اسدی پرور؛ مدیر جهادکشاورزی رشت نیز با بیان اینکه کمبود روغن مشکل سراسری است، ادامه داد: باید از این پس با افزایش تولید محصولات کشاورزی نظیر کلزا و سویا نیاز به واردات تامین اولیه را کاهش دهیم تا در چنین مواردی دچار چالش نشویم.
در این بین نیز بسیاری معتقدند که برخی تولیدکنندگان و دلالان، به احتکار روغن پرداخته اند تا قیمت این محصول افزایش یابد، زیرا تولید روغن با این قیمتها برایشان صرفه اقتصادی ندارد. متأسفانه مسئولین وزارت جهادکشاورزی هم تاکنون پاسخی به این موضوع نداده اند!
ابوالحسن خلیلی؛ دبیر انجمن صنایع روغن ایران با اشاره به مشکلات پیرامون کمبود روغن در کشور گفت: مجلس در قانون بودجه ۱۴۰۱، دولت را مکلف کرده است که کالاهای اساسی را به قیمت شهریورماه ۱۴۰۰ بدهند. دومین مسأله این است که روغن خام وارداتی است و روند قیمت جهانی آن افزایشی بوده و جنگ اوکراین و روسیه نیز باعث افزایش ۶۰ درصدی قیمت آن شده است.
افزایش ۱۶۷ درصدی هزینههای انرژی
وی ادامه داد: سومین مسأله این است که دولت کماکان ارز ترجیحی میدهد و با همان ارز ترجیحی و با قیمتهای امروز، مصوب قیمت روغن خام حدود ۹ هزار تومان است و در نهایت ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان تمام میشود. مسأله بعدی این است که دولت هزینههای انرژی را در بهمن ماه ۱۶۷ درصد افزایش داد و هزینههای کارگری ۵۷ درصد، تورم ماهانه ۳۴.۲ درصد و تعمیرات ماشین آلات و خدمات افزایش پیدا کرد و همچنین کرایه حمل ۳۵ درصد افزایش یافت که همه اینها باعث گران شدن تولید روغن نباتی شده است.
هنوز دولت راهکاری پیدا نکرده است!
خلیلی اظهار کرد: از یک طرف دولت به صورت دستوری گفته تا قیمت روغن نباتی تا پایان ماه مبارک رمضان، نباید افزایش پیدا کند و از طرف دیگر هم مولفههای تولید گران شده است. هنوز دولت راهکاری را پیدا نکرده است تا بتواند حمایت از مصرف کننده را با عدم افزایش قیمت داشته باشد و هم حمایت از تولیدکننده را با جبران افزایش هزینههای تولید.
کارخانهها منتظر تصمیم دولتند
دبیر انجمن صنایع روغن ایران مطرح کرد: قائدتا در این شرایط، دولت باید تأمین و تولید روغن نباتی را به عهده بگیرد و هم روغن خام را تأمین کند و هم مابه التفاوت قیمت تمام شده را پرداخت کند. دولت به دنبال یک چهارچوبی است که بتواند این سه ضلع را انجام دهد؛ ضلع اول تأمین روغن خام، ضلع دوم پوشش هزینههای تولید تولیدکنندهها و ضلع سوم عدم افزایش قیمت برای مصرف کنندهها پارادوکسی شده که به دست آوردن راه حل برایش مشکل است و دولت درحال بررسی است و کارخانه جات هم طبیعتاً منتظر تصمیم گیری دولت هستند.
دولت بخش خصوصی را از معادلات تأمین روغن خام خارج میکند!
وی در پایان سخنان خود با اشاره به اینکه درحال حاضر ذخایر روغن خام خوب است و خریدهای خارجی دولت هم به خوبی صورت میگیرد، افزود:، اما این مدل که دولت عمل میکند، باعث میشود تا بخش خصوصی از معادلات تأمین روغن خام خارج شود و دولت همه مسئولیت را خودش میپذیرد و باید منتظر باشیم تا ستاد تنظیم بازار چه نسخهای را برای ادامه روند تامین، تولید و توزیع روغن نباتی در نظر میگیرد. براساس مصوبه مجلس، قیمتها نباید افزایش یابد و در سطح قیمت شهریور ۱۴۰۰ باشد، بنابراین این موضوع، مسألهای است که بین مجلس و دولت باید حل شود.
***
افزایش ۱۲۰ درصدی قیمت حبوبات!
دبیر انجمن حبوبات ایران گفت: سال گذشته متوسط قیمت یک کیلوگرم حبوبات در ایران ۵۰ تا ۷۵ هزار تومان بود که در برخی از این محصولات شاهد رشد قیمت ۷۰ تا ۱۲۰ درصدی بودیم.
عبدی افتخاری در گفتوگو با ایلنا، با بیان اینکه واردات حبوبات مشمول بر اخذ ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده شده است، افزود: شورای عالی اقتصاد اعلام کرد واردات کالاهای اساسی چون نهاده دامی، برنج، غلات و شکر مشمول دریافت یک درصد مالیات بر ارزش افزوده میشود.
به گفته این فعال اقتصادی؛ حبوبات جزو کالاهای اساسی در نظر گرفته نشده است و اگر حبوبات مشمول اخذ ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده شود بدون تردید شاهد افزایش نرخ آن در بازار داخلی خواهیم بود. هر چند بیش از ۷۰ درصد از نیاز داخلی در کشور تهیه و تامین میشود، اما افزایش نرخ حبوبات وارداتی در نرخ حبوبات داخلی نیز تاثیر میگذارد.
وی تصریح کرد: بعد از افزایش نرخ سبد پروتئین خانوارها تمایل قشر آسیب پذیر جامعه برای مصرف حبوبات روند تصاعدی به خود گرفت، از اینرو امیدواریم حبوبات نیز در دسته کالاهای اساسی قرار بگیرد تا شاهد افزایش نرخ مجدد آن در سال جاری نباشیم. سال گذشته متوسط قیمت یک کیلوگرم حبوبات ۵۰ تا ۷۵ هزار تومان بود که در برخی از این محصولات شاهد رشد قیمت ۷۰ تا ۱۲۰ درصدی بودیم.
وی مصرف سرانه حبوبات برای هر نفر را حدود ۸.۵ تا ۹ کیلوگرم دانست و افزود: ۲۵ تا ۳۰ درصد نیاز کشور از طریق واردات تامین میشود؛ حبوبات بعد از برداشت وارد بازار میشوند و تا یک سال بعد از تولید اگر شرایط اقلیمی و رطوبت هوا مناسب باشد میتوان آنها را نگهداری کرد در غیر این صورت شاهد افت کیفیت محصول خواهیم بود.
دبیر انجمن حبوبات ایران با اشاره به افزایش نرخ جهانی حبوبات، تصریح کرد: تغییر شرایط اقلیمی و خشکسالیها در میزان تولید کشورهای تولیدکننده تاثیر گذاشته است و میزان تولید حبوبات را کاهش داده است.
افتخاری نخود را تنها حبوبات صادراتی ایران دانست و افزود: رقم صادرات نخود قابل توجه نیست، در سال ۹۹ حدود ۳۵۵ هزار تن نخود به کشورهای پیرامونی از جمله افغانستان و پاکستان صادر کردیم. میزان صادرات نخود در ۱۴۰۰ نیز نزدیک به عدد صادرات سال ۹۹ بود.
به گفته وی؛ صادرات نخود به صورت فلهای صورت میگیرد و بقیه حبوبات تولیدی نیاز کشور است و مصرف داخلی میشود.
این فعال اقتصادی ادامه داد: حبوبات از کانادا، روسیه، استرالیا، قزاقستان، ازبکستان و پرو وارد میشود. لوبیا چشم بلبلی از پرو، ازبکستان، ترکیه، روسیه و استرالیا وارد میشود. همچنین میزان تولید نخود سیاه در ایران کم است، از همین روی نخود سیاه وارد و در ایران تبدیل به لپه میشود.
دبیر انجمن حبوبات ایران در پایان گفت: تولید حبوبات در حد متعارف آب بر است.
- 14
- 3