چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۶:۲۱ - ۰۹ تير ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۴۱۰۸۳
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

بحران خرید نان بدون کارت بانکی

بحران خرید نان بدون کارت بانکی,خرید نان برای مهاجران
پس از اجبار پرداخت هزینه نان با کارت بانکی، هزاران نفر از خرید نان محروم شدند.

بحران نان در ایران به مرحله تازه‌ای وارد شده است. پس از گرانی بی‌سابقه قیمت نان و اعتراض‌های مردمی، اکنون نحوه پرداخت هزینه نان هم یک مشکلی جدی است زیرا از این پس، خرید نان از نانوایی‌ها بدون کارت بانکی امکان پذیر نیست، در حالی که جمعیت قابل‌توجهی در ایران به علت نداشتن شناسنامه یا کارت ملی هوشمند نمی‌توانند حساب بانکی باز کنند و کارت بانکی داشته باشند.

بر اساس طرح جدید دولت برای فروش نان که در اکثر استان‌‎های ایران اجرایی شد، نانوایی‌ها برای دریافت یارانه آرد فقط می‌توانند نان‌هایشان را با کارت بانکی به فروش برسانند تا از آن طریق، بتوانند یارانه خود را بگیرند؛ دور باطل دیگری که حاصل تصمیم‌های یک‌شبه و کارشناسی‌نشده دولت ابراهیم رئیسی است.

جمعیت زیادی در ایران به علل مختلف از داشتن کارت بانکی محروم‌اند. از سویی، کارت‌ بانکی هر یک از شهروندان ایرانی ممکن است به دلایل مختلفی که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌شود، بسته شود؛ اتفاقی که بر اساس روش جدید دولت برای فروش نان، می‌تواند به حذف نان از سفره بسیاری ‌از مردم ایران منجر شود.

چک برگشتی- یکی از دلایلی که ممکن است حسابی بانکی را مسدود کند، برگشت خوردن چک است. بر اساس قوانین بانکی، اگر فردی چک برگشتی داشته باشد، حسابش تا سه سال بسته خواهد شد.

ضمانت وام- با توجه به مشکلات اقتصادی در ایران، تعداد دریافت‌کنندگان وام که توانایی پرداخت قسط‌های خود را ندارند، در حال افزایش است. این اتفاق یکی دیگر از دلایلی‌ است که بانک حساب افراد را مسدود می‌کند. از طرفی در صورتی که کسی ضامن فردی دیگر شود تا وام بگیرد و وام‌گیرنده به تعهدات خود عمل نکند، بانک حساب ضامن را مسدود می‌کند تا طلبش را از وام‌گیرنده وصول کند.

اداره ثبت- اداره ثبت هم می‌تواند به صورت مجزا دستور مسدود شدن یک حساب را صادر کند. مثلا اگر یک زن برای به اجرا گذاشتن مهریه‌اش به اداره ثبت برود، می‌تواند حکم مسدود کردن حساب و باقی اموال همسرش را بگیرد.

مراجع قضایی، شورای حل اختلاف، پلیس فتا- برخی نهادهای نظارتی نیز به دلایل مختلف مانند درگیری‌های حقوقی و شرکتی می‌توانند حساب یک فرد را مسدود کنند. دلیل مسدود کردن حساب بانکی از سوی مراجع قضایی هم معمولا شکایت دیگری است که در محاکم قضایی در جریان است و به همین علت، تا روشن شدن تکلیف آن شکایت و حکم قطعی دادگاه، حساب بسته خواهد ماند.

علاوه بر این‌ها جمعیت زیادی نیز به علت نداشتن مدارک هویتی از داشتن کارت بانکی محروم‌اند. سیامک رحمانی، روزنامه‌نگار، به مشکلات مهاجران افغان در خرید نان اشاره کرد و در توییتر نوشت: «جلو نانوایی سروصدا بود. نانوا اسکناس قبول نمی‌کرد. می‌گفت باید کارت بکشی؛ با حساب کارت سهمیه آرد می‌دهند. پسرک افغان می‌گفت به ما کارت نمی‌دهند. بغض داشت و درمانده بود. دنیا روی سرم خراب شد»

در حالی که بانک مرکزی از سال گذشته بانک‌ها را به افتتاح حساب برای اتباع خارجی مقیم و غیرمقیم در ایران ملزم کرد، این مشکل تا به امروز همچنان ادامه دارد و تنها جمعیت اندکی از این افراد این شانس را یافته‌اند که حساب بانکی داشته‌ باشند و گاهی برخی از مهاجران افغان که سال‌ها است در ایران زندگی می‌کنند، از حق افتتاح حساب بانکی محروم‌اند.

روزنامه همشهری نیز در گزارشی، به یک میلیون نفر شهروند بدون شناسنامه اشاره کرد که با بحران خرید نان روبه‌رو شده‌اند. همشهری نوشت: «سیستان‌وبلوچستان با آمار رسمی ۵۵ هزار بی‌شناسنامه و آمار غیررسمی بیش از این تعداد، در این زمینه رتبه اول را دارد. پدر یا مادر این افراد بی‌شناسنامه افغانستانی‌اند. در همین یکی دو هفته گذشته و با توزیع کارتخوان‌های مخصوص در نانوایی‌های سیستان‌وبلوچستان، چالش اهالی به‌ویژه بی‌شناسنامه‌ها شروع شد.»

از افراد فاقد شناسنامه در استان سیستان و بلوچستان آمار متناقضی وجود دارد. برخی از آمار ۳۰ درصدی این افراد سخن گفته‌اند و بعضی دیگر از آماری پایین‌تر دم می‌زنند. شهریاری در این‌ باره می‌گوید: «اینکه برخی می‌گویند ۳۰ درصد از مردم استان سیستان و بلوچستان شناسنامه ندارند، دروغ است. آمار واقعی کسانی را که شناسنامه ندارند نمی‌گویم؛ چون قابلیت رسانه‌ای شدن ندارد.»

علیم یارمحمدی، نماینده پیشین زاهدان، پیش از این گفته بود: «امروز از جمعیت ۱۰۰ هزار نفری زاهدان ۳۰ درصد فاقد شناسنامه‌اند. افرادی که به قول عزیزان امنیتی و اطلاعاتی ما اتباع بیگانه‌اند؛ کسانی که ۵۰ سال است به ایران آمده‌اند اما هنوز شناسنامه ندارند و جایی تحت حمایت قرار نگرفته‌اند.»

بی‌شناسنامه‌های سیستان‌وبلوچستان بیشتر در زاهدان، چابهار، دشتیاری، سراوان و هیرمند زندگی می‌کنند. همشهری به سراغ یکی از خانواده‌های آن منطقه رفته است و از قول فردی به اسم زرخاتون نوشته است: «کارم این شده که هر روز دم خانه همسایه بروم، به او پول نقد بدهم و کارت بانکی‌اش را برای خرید نان قرض کنم؛ اما تا کی می‌توانم کارت همسایه را بگیرم؟ نانوایی‌ها به هر نفر روزی پنج نان می‌دهند و همسایه نهایتا بتواند دو نان از سهمیه خودش را به من بدهد. خرید نان با قیمت بالاتر در بازار آزاد به دو برابر قیمت، راه‌حلی است که بی‌شناسنامه‌ها، خانواده‌های با جمعیت بالا و آن‌هایی که به هر دلیل کارت بانکی ندارند، در پیش گرفته‌اند.»

سیستان‌وبلوچستان، تهران، خراسان‌رضوی، قم و گلستان بیشترین آمار بی‌شناسنامه‌ها را دارند و این افراد حتی در کردستان، کرمانشاه و کهگیلویه‌ و بویراحمد هم زندگی می‌کنند.

independentpersian.com
  • 9
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش