رکورد ۱۲۰ ساله توليد شکر شکسته شد، آن هم حدود هشت سال پس از روزهايي که رکورد واردات شکر به کشور در دولت محمود احمدينژاد شکسته شده بود. روزهايي توليدکنندگان قند و شکر ميگفتند؛ به اندازه تمامي نياز دو يا حتي سه ساله کشور، شکر وارد شده است و دولت بدون توجه به سهم بخش داخلي در تأمين اين نياز، اجازه واردات داده است.
همان سالهايي که پاي کلمه مافيا را به واردات شکر هم باز کرد و حواشي بسياري را با خود همراه کرد. وارداتي که توزيع سيبزمينيهاي مجاني در ماههاي پاياني دولت نخست محمود احمدينژاد را هم به خود گره زد و ديروز در جشن توليد ملي شکر، وزير جهاد کشاورزي راوي دليل آن توزيع رايگان شد و گفت: «پس از واردات بيرويه شکر به کشور، کشاورزان به جاي چغندر، سيبزميني کاشتند که موجب توزيع سيبزمينيهاي مجاني شد.»
وزير جهاد کشاورزي در جشن توليد ملي شکر با ارائه روايتي از افزايش واردات شکر در دولت نهم آن را دليل افزايش توليد سيبزميني و توزيع مجاني آن ميان مردم دانست.
محمود حجتي ديروز در روز جشني که کام توليدکنندگان شکر در کشور را پس از سالها دست و پنجه نرم کردن با ورشکستگي بهدليل واردات بيحد و حصر به کشور، شيرين کرده بود، يادآوري کرد که «اين کار (افزايش توليد شکر در کشور) نيمهکاره گذاشته نميشود بايد توجه داشت که توليد شکر در کشور ما از ۱۲۰ سال گذشته شروع شده است.»
او در ادامه گفت: «در طول چهار سال گذشته با حمايت و پشتيباني رئيسجمهوري و تعامل سازنده و فداکاري بخش صنعت و تلاش کشاورزان مقدمات افزايش توليد به دست آمد.» حجتي با اشاره به اينکه براساس اقدامات صورت گرفته توليد شکر در کشور ۵۰ درصد افزايش يافته است، توضيح داد که «از يک ميليون و صد هزار تن به بيش از يک ميليون و ۶۰۰ هزار تن رسيد.»
وزير جهاد کشاورزي در ادامه اين مراسم، وعده خودکفايي در توليد شکر تا چهار ساله آينده را هم داد، «مصرف شکر در کشور دو ميليون و صد هزار تن تا دو ميليون و ۲۰۰ هزار تن است و ميتوانيم در چهار سال آينده به خودکفايي در اين محصول دست يابيم.»
او با اشاره به واردات شکر در سالهاي گذشته يادآوري کرد که «شکري که در گذشته با حجم گستردهای وارد کشور ميشد به راحتي بازار در اختيار ديگر کشورها قرار ميگرفت اما در مقابل بازاري نميگرفتيم و مواقعي حتي با التماس شکر ميخريديم. بازار يک آورده مناسب است و نبايد با صفر ريال آن را در اختيار صنعت و کشاورزي ديگر کشورها قرار داد و در کشور خودمان بر ميزان ناهنجاريها افزود.»
حجتي با اشاره به اينکه در طول دهههاي گذشته بحرانهاي مختلفي براي واردات برخي محصولات کشاورزي داشتهايم، توضيح داد: «اين بحرانها به طوري بود که سرمايههاي نفتي خود را صادر کردهايم با چند واسطه پول آن را به کشور آوردهايم تا با آن شکر بياوريم و بخوريم.»
بدقولي در پرداخت پول چغندرکاران که سال هاست به يک روال عادي تبديل شده و همواره صداي اعتراض آنها را به دنبال داشته، موضوع ديگري بود که وزير جهاد کشاورزي به آن اشاره کرد و گفت: «بدقوليها درباره پرداخت مابهالتفاوت داشتهايم اما در حقيقت دستمان خالي بوده و در اين مورد نميتوانستيم کاري بکنيم.»
او بار ديگر در جريان اين مراسم، به واردات در دولت گذشته اشاره کرد، وارداتي که در بسياري از بخشها مشکلات بزرگي را به وجود آورد و تعطيلي واحدها را رقم زد. او دراينباره توضيح داد که «در دولت نهم پنجبار تعرفه شکر تغييرکرد و به صفر رسيد که اين امر ناشي از عدم برنامهريزيهاي مناسب براي توليد و تأمين محصول بود.» وزير جهاد کشاورزي ياد آور شد: «در آن سالها نياز کشور به شکر ۳۰ تا ۴۰ هزار بود اما دو ميليون و ۵۰۰ هزار تن شکر به کشور وارد شد و ميزان توليد را به ۵۰۰ هزار تن کاهش داد و در همه بخشهاي مرتبط از جمله به کشاورزان و کارخانهها آسيب وارد کرد.»
او ادامه داد: «بعد از اين وقايع بود که کشاورزان به جاي چغندر سيبزميني کاشتند که موجب توزيع سيبزمينيهاي مجاني شد.»
موفقيت در رشد توليد شکر، به ساير صنايع تسري پيدا کند
در اين مراسم با تأکيد بر رشد ۱۰ درصدي بهرهوري در توليد شکر، اهميت اعتماد دولت به بخشخصوصي مورد تأکيد قرار گرفت. عليرضا اشرف، رئيس هيأتمديره انجمن صنايع قند و دبيرکل اتاق ايران که رياست نشست را بر عهده داشت، شکوفايي صنعت شکر را حاصل اطمينان، تلاش و برنامهريزي در اين صنعت دانست «زماني که دولت و توليدکننده با اعتماد نسبت به يکديگر براي توليد برنامهريزي کنند بهطور حتم تلاشها به نتيجه خواهد رسيد و امروز نتيجه آن را بهطور عيني در بخش شکر شاهد هستيم.»
اشرف در ادامه نگاهي به روند توليد شکر از سال ۸۱ به بعد داشت. به گفته او، در اين سال کل توليد شکر حدود يکميليون و ۴۰ هزار تن بود که با سير مناسبي افزايش پيدا کرد و در سال ۸۵ به بيشترين ميزان خود رسيد. در اين سال ميزان توليد شکر بالغ بر يکميليون و ۲۵۰ هزار تن بود. متأسفانه از اين سال به بعد بهدليل برخي سياستهاي نادرست روند توليد سير نزولي پيدا کرد. او ادامه داد: «البته روند کاهش توليد متوقف و از سال ۱۳۹۲ مجدد حرکت صعودي توليد شکر آغاز شد که حاصل تغيير مديريتها بود.»
بر اساس گفتههاي رئيس هيأتمديره انجمن صنايع قند ايران، طي سال ۸۵ که بيشترين ميزان توليد شکر را تجربه کرديم، ميزان واردات اين محصول نيز در بالاترين حالت خود بود. از همان سال که روند نزولي توليد شروع شد، ميزان واردات نيز افزايش يافت. اشرف، پيشبيني انجمن صنايع قند ايران براي ميزان توليد شکر در سال ۹۶ را بالغ بر يکميليون و ۷۵۰ هزار تن اعلام کرد.
در ادامه اين مراسم، غلامحسين شافعي، رئيس پارلمان بخش خصوصي کشور با اشاره به اينکه در حوزه توليد شکر موفقيت چشمگيري حاصل شده است که در شرايط غيرعادي اقتصادي کشور به دست آمد، گفت: «با اعمال سياستها و مشارکت فعالان اين عرصه، حضور متخصصان و پژوهشگران مطرح کشور، روند رشد توليد شکر افزايش پيدا کرد. امروز شاهد آن هستيم که با مصرف آب کمتر، سطح زير کشت کمتر و در مجموع با پيوند علم و عمل اين رکورد به ثبت رسيد.»
او، دستيابي به اين موفقيت که با افزايش توليد ثروت، درآمد و ايجاد اشتغال همراه است را اقدامي مهم و اساسي دانست که بايد آن را به ساير صنايع نيز تسري داد.
شافعي خاطرنشان کرد: «بايد اين حرکت مورد تجزيهوتحليل بيشتر قرار بگيرد و به راهکاري علمي تبديل شود که در ساير حوزهها نيز قابليت اجرا داشته باشد.»
رئيس اتاق ايران گفت: «در سال ۸۱ به ازاي هر مترمکعب آب ۸۱ گرم، در سال ۹۰ در حدود ۴۳۷ گرم و در سال ۹۵ بالغ بر ۶۰۰ گرم شکر توليد شده که موفقيت بزرگي است.»
- 16
- 2