مدتی است بحران صندوقهای بازنشستگی از هر سمتوسویی تکرار میشود. فرقی نمیکند که گوینده، مقام دولتی باشد یا کارشناسی که دستی بر آتش مشاغل دولتی ندارد. مهم همسویی نظرهاست؛ «بحران صندوقهای بازنشستگی». دیروز «بحران» در محفلی مطرح شد که ارتباط مستقیمی به صندوقهای بازنشستگی نداشت.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بیمه مرکزی که سکان اداره بیمههای تجاری و بازرگانی را برعهده دارد، احتمال ورشکستگی صندوقهای بازنشستگی را قریبالوقوع دانست: من نگران رشد بیبرنامه و بدون نظارت صندوقهای بازنشستگی هستم؛ چراکه احتمال ورشکستگی آنها قریبالوقوع است.
به گزارش ایسنا، همتی دیروز در مراسم افتتاحیه اولین شرکت بیمه تخصصی عمر با نام بیمه خاورمیانه، گفت: امیدوارم این اتفاق باعث رشد بیمههای عمر شود. بیمههای عمر مهم هستند و کنترل، نظارت و پایش آنها بسیار حساس و حیاتیتر از رشتههای دیگر است. اگر نگاهی به روند بیمه در دنیا داشته باشیم، متوجه میشویم بیمه عمر و زندگی در دنیا حرف اول را میزند، ولی در کشور ما اینطور نیست.
نگاهی به وضعیت بیمههای عمر در دنیا نشان میدهد حق بیمه آنها از ۲۴ میلیارد دلار تا ۸۰ میلیارد دلار است که ۸۰ میلیارد دلار مربوط به بیمه دولتی چین است. مقایسه حجم حق بیمههای ما در رشته عمر با آن کشورها اصلا قابل مقایسه نیست، ولی ما باید از یک جایی شروع کنیم.
رئیس کل بیمه مرکزی ادامه داد: شاید افتتاح بیمه خاورمیانه به عنوان اولین شرکت تخصصی بیمه عمر شروع خوبی برای ما باشد. باید سرعت رشد این بیمهها را افزایش دهیم. البته یک نگرانی که همیشه در کشور ما درباره بیمه عمر و صندوقهای بازنشستگی وجود دارد، این است که نظارتی بر آنها نیست و من بیش از اینکه نگران رشد بیمههای عمر باشم، نگران رشد بدون نظارت و بیبرنامه صندوقهای بازنشستگی هستم. احتمال ورشکستگی آنها قریبالوقوع است و این معضل مهم و بلندمدت مربوط به صندوقهای بازنشستگی است.
همتی اظهار کرد: ما باید به سمت بیمههای عمر برویم و لازم است تحولی در سیاستهای کلان و تحولی در ارزیابی، سرمایهگذاری و رشد داشته باشیم. حق بیمه سرانه کشورهای نوظهور، چیزی حدود ۷۱ دلار است که برای ایران مقداری کمتر است. ما هم نیاز داریم به این حد برسیم، البته ما نمیتوانیم خود را با کشورهای پیشرفته مقایسه کنیم؛ چون اقتصادمان در حد آنها نیست.
وی افزود: درحالحاضر، تصوری در ذهن بعضی از دوستان به وجود آمده که بیمه عمر فقط مربوط به بخش سرمایهگذاری است. هندیها زمان بیمه عمرشان را گسترش دادند و با حق بیمههای پایین سعی کردند این بیمهها را گسترش دهند، اما ما فکر میکنیم سرمایه بیمه عمر حتما باید ۵۰۰، ۶۰۰ میلیون تومان باشد، ولی در واقع باید بیمهنامههای ساده با حق بیمههای پایین برای اقشار مختلف مردم داشته باشیم.
رئیس کل بیمه مرکزی تشریح کرد: مقدار بیمههای عمر ما نسبت به کشورهای دیگر پایین است، ولی پتانسیل ما بالاست. من فکر میکنم مردم نسبت به بیمه آگاه شدهاند. احساس میکنم نیاز است کارهایی مربوط به بازاریابی انجام و اطمینان را بین مردم گسترش دهیم. اتفاقهایی مثل موضوع بیمه توسعه، مردم را به این نوع بیمههای بلندمدت بدبین میکند. اگر نتوانیم اعتماد بلندمدت مردم را جلب کنیم اصلا نخواهیم توانست از این بیمهنامهها بفروشیم. باید کاری کنیم دیگر این اتفاقها رخ ندهد وگرنه آن اعتماد ازدسترفته، دیگر قابل جبران نیست.
همتی افزود: ما امسال ۳۸ درصد در بیمههای عمر رشد داشتیم؛ این موضوع تقریبا در سالهای گذشته بیسابقه بوده است. ما باید این پتانسیل را حفظ کنیم. امیدوارم این اولین شرکت بیمه تخصصی نباشد که تأسیس میشود. کشورهای دیگر حداقل ۴۰ یا ۵۰ بیمه زندگی دارند. ما برای ورود به این بازار هیچ محدودیتی نداریم.
وی با تأکید بر اینکه باید بیمههای عمر از غیرعمر جدا شوند، ادامه داد: دیگر اصلا قابل تحمل نیست که منابع بیمههای زندگی برای بیمههای غیرزندگی استفاده شود.
- 12
- 5