دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۲۷ - ۰۱ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۰۰۲۲
بانک و بیمه

گزارشی از پیامدهای وضعیت مؤسسات غیرمجاز

اصلاح نگرش سپرده‌گذاران به سراب سود‌های مالی

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه,سپرده گذاری

کافی است کلید واژه «ورشکستگی بانک‌ها» را در یکی از موتورهای جست‌و‌جوی اینترنت انتخاب کنید. انبوهی از اخبار و گزارش‌ها درباره ورشکستگی شبکه بانکی در رسانه‌های مختلف به چشم می‌خورد. برخی از رسانه‌ها خود فهرست بانک‌ها و مؤسسات اعتباری ورشکسته را بر اساس خط کش‌های ارزیابی خود مشخص کرده‌اند و رسانه دیگری از مردم می‌خواهد در برخی از مؤسسات سپرده‌گذاری نکنند.

 

مردم نیز دراین گیر و دار دچار سردرگمی شده‌اند و به دنبال محلی امن برای سپرده‌گذاری یا سرمایه‌گذاری دارایی خرد خود هستند. درطول هفته‌های اخیر شبکه بانکی چند ضربه محکم از ناحیه شایعات و اخبار نادرست خورده است. فیلمی متعلق به دو سال پیش به‌عنوان سندی برای ورشکستگی بانک پارسیان درفضای مجازی منتشر می‌شود و سپس درز کردن پیش خبر احتمال ادغام مؤسسات ثامن، کوثر و مهراقتصاد دردسرهای جدی برای این مؤسسات بخصوص برای ثامن که شایعه ورشکستگی آن دهان به دهان می‌چرخد ایجاد کرده است.

 

 

حالا پس از چند روز از انتشار این شایعه تمام سپرده‌گذاران ثامن حتی کسانی که دسترسی چندانی به اخبار روز ندارند،   برای دریافت پول خود از صبح زود درمقابل شعب این مؤسسه صف می‌کشند تا روزانه بخشی از سپرده خود را دریافت کنند. درروی دیگر این سکه مدیران نگران ثامن هستند که برای تأمین نقدینگی مورد نیاز این خیل عظیم سپرده‌گذاران که به ۶۰۰ شعبه مؤسسه درسراسر کشور هجوم آورده‌اند، تلاش می‌کنند.

 

کارشناسان بانکی اعتقاد دارند انتشار اینگونه شایعات که درشرایط فعلی کشور باورپذیری بیشتری هم پیدا کرده است می‌تواند برای هر بانک کوچک و بزرگی مشکل جدی ایجاد کند.

 

درهمین راستا یکی از مؤسسات اعتباری که نام آن در خبر منتشره درخصوص ادغامی‌ها دیده می‌شود، برای اینکه خیال سپرده‌گذاران خود را راحت کند، پشت باجه‌های شعب خود انبوهی از اسکناس در مقابل دید مردم قرار داده تا مشتریان به فکر بیرون کشیدن سپرده‌های خود نیفتند.

 

اعتمادی که خدشه دار شد

آنچه مسلم است اتفاقاتی که طی ماه‌های اخیر در شبکه بانکی رخ داده است، اعتماد مردم به مؤسسات مالی و اعتباری را خدشه دار کرده است. هرچند بانک مرکزی در قالب اطلاعیه رسمی و گفت‌و‌گوی مقامات ارشد به سپرده‌گذاران ثامن اطمینان داد که نگران سپرده‌های خود نباشند، اما به هر روی حتی شایعه بودن این اخبار می‌تواند باعث ترس و نگرانی مردم شود.

 

به طور عمده سپرده‌گذاران خرد شبکه بانکی که با پس‌انداز گوشه‌ای از درآمد خود اندوخته‌ای مهیا کردند، بشدت نگران هستند که اتفاقی برای دارایی‌شان بیفتد. بخصوص پس از انتشار وسیع اخبار، عکس‌ها و فیلم‌های سپرده‌گذاران تعاونی اعتباری فرشتگان که این روزها با نام کاسپین شناخته می‌شود و گرفتاری آنها در دریافت پولشان، این نگرانی بیشتر شده است.

 

تغییر رفتار سپرده‌گذاران

از زمانی که سپرده‌گذاران ثامن برای دریافت پولشان به شعب این مؤسسه اعتباری هجوم آوردند، همه درخصوص اینکه کدام بانک یا مؤسسه برای سپرده‌گذاری امن‌تر است سؤال دارند. محلی که به دور از هر‌گونه ریسکی سود ماهیانه یا حداقل اصل پول سپرده‌گذاران را حفظ کند. گویا حالا هشدارهای بانک مرکزی درخصوص اینکه مردم سراغ مؤسسات و بانک‌هایی که نرخ سود بالاتر از عرف نظام بانکی می‌دهند، نروند، برای مردم معنا پیدا کرده است.

 

تا زمانی که هیچ اتفاقی برای مؤسسات مالی و اعتباری غیرمجاز نیفتاده بود، بخشی از سپرده‌گذاران برای کسب سود بیشتر پول خود را نزد اینگونه مؤسسات سپرده‌گذاری می‌کردند وحتی برای کسب سود بیشتر تن به ریسک‌هایی مانند فروش خانه مسکونی یا خودروی خود می‌دادند تا پول آن را به حساب‌های سپرده خود اضافه کنند تا در آینده خانه و خودروی بهتری بخرند.

 

اما حالا رفتار سپرده‌گذاران تغییر کرده است و با مفهوم ریسک آشنا شده‌اند. حالا حتی کسانی که به هشدارها و توصیه‌ها درخصوص اعتماد نکردن به سود‌های بالا توجه نمی‌کردند حاضر شده‌اند تا با نرخ سود مرسوم و پایین‌تر پول خود را در بانک‌هایی سپرده‌گذاری کنند که ریسک کمتری دارد.

 

برهمین اساس از زمان انتشار شایعات ورشکستگی برخی از بانک‌ها و مؤسسات اعتباری شاهد جابه‌جایی و مهاجرت سپرده‌ها میان بانک‌ها و مؤسسات اعتباری هستیم. کسانی که از بدون مجوز بودن برخی از مؤسسات اطمینان حاصل کرده و ریسک آن را دریافته‌اند به سرعت سپرده‌های خود را به سایر بانک‌ها منتقل کرده‌اند. درمیان سپرده‌گذاران افرادی هستند که بانک‌های دولتی را برای انتقال سپرده‌های خود انتخاب کرده‌اند تا از امنیت سپرده خود مطمئن شوند.

 

سپرده‌های بانکی مردم بیمه است

درچنین شرایطی بانک مرکزی درصدد اطمینان دادن به مردم است. درهمین زمینه مدیرکل نظارت بر بانک‌های بانک مرکزی با تأکید براینکه هرآنچه در مورد بانک‌ها به لحاظ قوانین مالی صادق است، برای مؤسسات مالی نیز صدق می‌کند، می‌گوید: بانک‌ها مؤسساتی اقتصادی هستند که از محل جذب سپرده‌های بانکی سرمایه جذب و در طرح‌های اقتصادی سرمایه‌گذاری می‌کنند، این سپرده‌گذاری با ریسک‌هایی همراه است که ما برای حفاظت از آن، بانک‌ها را مکلف به سپرده‌گذاری برخی از منابعشان در بانک مرکزی کرده ایم، صندوق سپرده‌گذاری کار بیمه سپرده‌ها را انجام می‌دهد که از آن محل از سپرده سپرده‌گذاری حمایت می‌کند.

 

عباس کمره‌ای با انتقاد از شایعاتی در مورد ورشکستگی بانک‌ها می‌افزاید: با توجه به فضای انتخابات ریاست جمهوری، مباحثی در مورد بانک‌ها مطرح شد که صد درصد کذب بود، بانک‌ها علاوه بر سپرده قانونی با صندوق سپرده‌گذاری و خطوط اعتباری و بازار بین بانکی نه تنها ورشکسته نمی‌شوند بلکه می‌توانند اعتبارات لازم را برای بازپرداخت سپرده‌گذاران هم تأمین کنند.

 

چه نهادی مسئول بیمه سپرده‌هاست؟

در سال ۱۳۹۲ برای نخستین بار صندوق ضمانت سپرده‌ها تأسیس شده است که بانک‌ها باید عضو آن باشند و مبالغی را به‌عنوان ضمانت به این صندوق بپردازند و اگر روزی دچار ورشکستگی شدند، این صندوق بخشی از سپرده‌ها را به سپرده‌گذاران پرداخت خواهد کرد.

 

این صندوق در وبسایت خود سقف پرداختی به سپرده‌گذاران را در صورت ورشکستگی بانک‌ها ۱۰۰ میلیون تومان برای هر سپرده‌گذار اعلام کرده است و اگر سپرده‌گذاری بیش از این میزان در بانک سپرده‌گذاری کرده باشد، باید از خیر بقیه پولش بگذرد یا منتظر بماند تا اموال بانک فروخته شود و طلبش را وصول کند.

 

صندوق ضمانت سپرده‌ها براساس قانون برنامه پنجم توسعه تشکیل شده و برای ضمانت پول‌های مردم نزد بانک‌ها است، تاکنون ۳۸ بانک و مؤسسه مالی و اعتباری عضو صندوق شده‌اند. صندوق ضمانت سپرده‌ها براساس ماده ۹۵ قانون برنامه پنجم توسعه در اواسط سال ۹۲ تأسیس شد که اساسنامه آن تهیه و ثبت شد و آیین‌نامه‌ای برای فعالیت آن تهیه شده و توسط هیأت دولت تصویب و ابلاغ شد.

 

صندوق ضمانت سپرده به صورت یک نهاد عمومی غیردولتی است که منابع آن از محل حق عضویت بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری و از محل ۰.۲۵ درصد سپرده‌های بانکی تأمین می‌شود. مدیرعامل صندوق ضمانت سپرده‌ها، گفت: آیین نامه اولیه در سال ۹۲ اشکالاتی داشت که در سال ۹۳ اشکالات آن در دولت رفع شد و از اواخر سال ۹۳ با اصلاح آیین‌نامه و ابلاغ آن کار صندوق شروع شد.

 

این صندوق از هیأت امنایی متشکل از رئیس کل بانک مرکزی به‌عنوان رئیس هیأت امنا، وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس سازمان برنامه و بودجه و معاون نظارت بانک مرکزی و ۲ نفر شامل یکی از مدیران عامل بانک‌های خصوصی و دیگری از مدیران بانک‌های دولتی تشکیل شده و هیأت مدیره صندوق جدا از مدیرعامل است و ۵ نفر هیأت مدیره مدیرعامل را انتخاب می‌کنند و خود هیأت مدیره توسط هیأت امنا و با حکم رئیس کل بانک مرکزی منصوب می‌شود. براساس قانون، همه بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری مکلف هستند، عضو صندوق ضمانت سپرده شوند.

 

 

iran-newspaper.com
  • 15
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش