دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۲۲:۵۷ - ۲۷ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۷۰۶۵
بانک و بیمه

مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید:

ساختار سنتی بانکداری در ایران باید تغییر کند

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه,اصغر نوراله زاده
اصغر نوراله زاده، مدیرعامل صندوق کار آفرینی امید و تحلیلگر ارشد بانکی در یادداشتی به بررسی توسعه صندوق‌های خرد محلی، صنفی، محصولی و نیز بانک‌های محلی، استانی و منطقه‌ای در ایران و جهان پرداخته است.

به گزارش عصرایران، وی معتقد است؛ بررسی اجمالی دستاوردهای نظام بانکی کشورهای همگن حاکی از آن است که یکی از عوامل ساختاری موثر در جهش اقتصادی و توسعه متوازن منطقه‌ای جایگزینی ساختار سنتی و متمرکز بانکداری با رویکردی نوین در حمایت از توسعه صندوق‌های خرد محلی، صنفی، محصولی و نیز بانک‌های محلی، استانی و منطقه‌ای است.

 

این تغییر با هدف تاسیس نهادهای چابک و تخصصی برای بازتوزیع منابع تجهیز شده در همان مناطق، صنعت یا بخش اقتصادی و نیز زدودن دیوان‌سالاری توزیع نامتوازن منابع انجام گرفته است. 

 

اقتصادهای نوظهور با راهنمایی مراجع جهانی دریافته‌اند که ساختار سنتی بانکداری با سیاستگذاری و تصمیم متمرکز و برای همه امور، نظیر آنچه کماکان در ایران وجود دارد، منجر به تخصیص حداکثری منابع در مراکز برخوردار و محدودیت دسترسی مناطق محروم و پیرامونی و نیز برخی صنایع و اصناف شده است. سازوکار به نحوی است که برخی از این بانک‌ها و صندوق‌ها تنها در یک استان و یا محصول و یا صنف خاص فعال هستند اما روابط بین بانکی و امکان دسترسی به سیستم بانکداری سراسری برای آنان فراهم است. طبیعی است که شبکه‌های بین بانکی و اینترنت در دسترسی مشتریان این بانک‌ها به خدمات آنها نقش موثری دارند.

 

 نوراله زاده در بررسی موضوع مهم راهکارهای تزریق منابع مالی به مناطق محروم در سطح جهانی آورده است: علاوه بر کشورهای رو به توسعه و همگن، چنین الگویی را در بسیاری از کشورهای پیشرو نیز می‌توان مشاهده کرد. یکی از کشورهای پیشرو که مدل‌های بانکداری بسیاری را در خود پرورش داده است، آلمان است. در آلمان، ساختارهای متفاوتی از بانک‌ها و صندوق‌های تخصصی کوچک، محلی، منطقه‌ای، تعاونی‌ها، روستایی، محصولی و صنفی تا بانک‌های بسیار بزرگ و مطرح فعال هستند که الگوی سایر کشورها قرار گرفته و بومی سازی شده است. نکته مهمتر این است که با وجود پیشرفت تکنولوژی و هرچه بیشتر شدن ارتباطات جهانی، بانک‌های محلی به هیچ وجه جذابیت خود را برای مشتریانشان از دست نداده‌اند.

 

این تحلیلگر ارشد بانکی در ادامه مهم‌ترین اصلی که بانک‌های محلی و صندوق‌های خرد محلی و محصولی را سرپا نگاه می‌دارد را رابطه نزدیکی می‌داند که می‌توانند با مشتریان برقرار کنند و می‌نویسد؛ البته هر بانک به روش خود این کار را انجام می‌دهد. Kasseler Bank آلمان، با سابقه فعالیت ۱۵۰ ساله، یکی از موفق‌ترین نمونه‌های بانکی استانی در کشورهای پیشرفته است که به شدت مورد الگو برداری و بومی سازی توسط کشورهای در حال توسعه قرار گرفته است: از جمله مزایای این گونه بانک‌ها و نیز صندوق‌های محصولی عبارتند از:

 

۱.    ارتباط بسیار نزدیک با اهالی و کارآفرینان بومی و منطقه‌ای و یا صنعت خاص و تعامل سازنده آنها برای توسعه منطقه

 

۲.    برقراری ارتباط و اعتباردهی مبتنی بر شناخت منطقه‌ای و یا زنجیره محصول

 

۳.    تهیه بانک‌های اطلاعاتی سریع، پویا و مشخص از کارآفرینان و نیز ظرفیت در بخش‌های مختلف اقتصادی

 

۴.    توزیع منابع جمع آوری شده در خود مناطق، بخش ها و صنایع و عدم امکان جا به جایی این منابع به مرکز و استان‌های برخودار و دارای نفوذ در سیتم های بانکی متمرکز

 

۵.    قدرت رقابت پذیری بسیار بالا در مواجهه با بانک‌های بزرگ به دلیل ارتباط بسیار نزدیک با مشتریان محلی و ملازمات فرهنگی و اجتماعی

 

۶.    چابکی و بهره‌وری بالاتر صندوق‌های محصولی، صنفی، روستایی و خرد محلی نسبت به بانک‌های بزرگ

 

۷.    منعطف بودن مقررات و شیوه‌های اجرایی و اختیار عمل خلاقانه نسبت به بانک‌های بزرگ ملی و بین‌المللی

 

مدیرعامل صندوق کار آفرینی امید معتقد است: در کشور ما متاسفانه قریب به یک قرن است که سیستم بانکداری به تبع شکل‌گیری اولیه به صورت متمرکز و سنتی اداره می شود که همین امر موجب تخصیص حداکثری منابع به استان تهران و چند استان بزرگ در مقایسه با دیگر نواحی و مناطق میگردد. این توزیع نامتوزان به دنبال خود کاهش سرمایه‌گذاری، دشورای تامین مالی، مهاجرت به استان های دارای منابع برای برخورداری و دیگر مشکلاتی از این دست را را به همراه داشته است. از سوی دیگر عدم وجود یک چرخه نقدینگی مستمر و مستقل در بسیاری از اصناف و زنجیره‌های محصول مانند مرغداری، دام و طیور، پروش ماکیان، خوراک و نهاده های مرتبط و صنایع تبدیلی و فراوری موجب گردیده است که تامین مالی این بخش‌ها همواره با تلاطم و واسطه‌گری شدید در تامین نقدینگی مورد نیاز خصوصا در بخش تامین نهاده‌های تولید همراه بوده است.

 

 نوراله زاده در ادامه می‌نویسد: در تمامی قوانین مرجع بانکداری در کشور ما نه تنها ممنوعیت و محدودیتی در شکل‌گیری بانک های خرد محلی، استانی و منطقه‌ای (متناسب با میزان تبادلات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی) و نیز صندوق های حمایتی در زیرمجموعه و یا با حمایت بانک‌های بزرگ وجود ندارد؛ حتی اختیارات لازم به بانک مرکزی برای انجام وظایف به صورت استانی و اعطای مجوز به چنین بانک‌هایی داده شده است. به عنوان نمونه در بند «ز» ماده (۱۰) قانون پولی و بانکی کشور اشعار می‌دارد: «بانک مرکزی ج ا ایران می تواند در هر محل لازم بداند شعبه تأسیس نماید و یا به هر یک از بانک های کشور نمایندگی بدهد.» این اختیار به منظور تسهیل صدور مجوز ، سیاستگذاری، نظارت دقیق و تعامل منطقه‌ای در قانون پیش‌بینی شده و لذا تاکنون مورد بهره برداری قرار نگرفته است.

 

پیشنهادات مدیرعامل صندوق کار آفرینی امید و تحلیلگر ارشد بانکی در این بخش را می‌توان در دو بخش زیر خلاصه کرد:

 

۱.     تدوین مدل‌های تاسیس صندوق‌های خرد محلی، صنفی و خصوصا زنجیره ارزش محصولات روستایی و مزیت‌های استانی و منطقه‌ای با توجه به مغفول بودن آن در نظام بانکداری و تاثیر بالای آن در تجهیز منابع و رضایت مشتری با الگوبرداری از برنامه‌های پیاده‌سازی شده در کشورهای مختلف از جمله اقتصادهای نوظهور مانند هند، در دستور کار بانک مرکزی با کارگزاری نهادهای تخصصی مانند صندوق کارآفرینی امید و بانک کشاورزی در دستور کار قرار گیرد. در این مسیر می‌توان با توجه به ارتباطات موجود از همکاری موسسه ملی توسعه کارآفرینی هند به عنوان مرکز تولید محتوا برای نظام بانکداری هند نیز استفاده نمود.

 

۲.    تدوین پیشنهادی منسجم با محوریت امکان سنجی راه اندازی و توسعه فعالیت بانک‌های محلی، استانی و منطقه ای با الگوبرداری از تجارب جهانی توسط نهادهای تخصصی حمایتی و یا مستقیماً از سوی بانک مرکزی ج.ا.ا در دستور کار قرار گیرد.

 

 

 

 

  • 10
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش