شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
۱۱:۰۴ - ۰۱ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۰۰۸۲
بانک و بیمه

كاهش نرخ سود بانكی، كاهش اعتماد عمومی را به دنبال خواهد داشت

بانک مرکزی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

تصميم بانك مركزي براي كاهش نرخ سود سپرده‌هاي بانكي به عنوان نهادي كه مسوول سياست‌هاي پولي كشور است، از يك تلاطم برخوردار است كه نمي‌تواند موجب ثبات و آرامش در اقتصاد كشور شود. طي ٤ دهه گذشته در تصميم‌هايي كه به سرنوشت سپرده‌گذاران، بانك‌ها و تسهيلات‌گيرندگان گره خورده، هنوز مشخص نيست كه بر چه مبنايي حركت مي‌كنيم. اگر تصميم‌هاي بخش پولي براي نظام بانكي از مشي اقتصاد آزاد و اقتصاد رقابتي تبعيت مي‌كند

 

اين مشي تاكيد مي‌كند كه سود بازدهي بانك‌ها مبتني بر رقابت است. اما اگر برمبناي قانون مصوب سال ٦١ بانكداري بدون ربا عمل مي‌كنيم، اين قانون دستورالعمل مشخصي را براي فعاليت‌هاي بانكي تعيين كرده است. لازم به ذكر است كه بعد از تصويب اين قانون قرار بود، بعد از ٥ سال مجددا مورد بازنگري قرار بگيرد، حال آنكه ٣٥ سال گذشته و نه تنها قانون بانكداري بدون ربا بازنگري نشده، بلكه اجرا هم نمي‌شود.

 

در حال حاضر دو قانون مبناي سياستگذاري در بخش پولي كشور است كه از قضا هر دو قانون هم امروز نيازمند بازنگري است. قانون پولي و بانكي مصوب سال ٥١ و قانون بانكداري بدون ربا مصوب سال ٦١. هردوي اين قوانين بايد به سرعت با توجه به نياز كشور مورد بازبيني قرار بگيرند. اما اين برنامه عملي نمي‌شود. از همين رو، وقتي بانك مركزي تصميمي براي سياست‌هاي پولي مي‌گيرد، با توجه به شرايط بانك‌هاي كشور، آنها (بانك‌ها) قدرت اجراي اين تصميمات را ندارند، خصوصا آنكه اين تصميم براي تعيين سود بانكي باشد.

 

از همين روست كه نرخ سودي كه سياستگذار پولي كشور براي بانك‌ها تعيين مي‌كند «دستوري» است و متناسب با بانكداري بدون ربا كه تاكيد مي‌كند نرخ سود بايد متناسب با تورم رسمي كشور باشد، نيست.

 

در حال حاضر نرخ تورم رسمي كه بانك مركزي اعلام مي‌كند، ٥/١٠ درصد است، اما آنچه بانك مركزي تصميم گرفته، فاصله معني داري با نرخ تورم دارد.  از سوي ديگر براساس قانون عمليات بانكداري بدون ربا، بايد تسهيلات‌گيرنده بانك‌ها را در سود و زيان فعاليت توليدي خود شريك كنند، كه اين اتفاق نمي‌افتد. در حالي كه اگر قانون بانكداري بدون ربا به‌طور دقيق اجرايي شود، شايد سود حاصل براي سپرده‌گذار و تسهيلات‌گيرنده معني‌دار‌تر شود. به‌طور مثال در نظر بگيريد كه يك بانك به يك برج ساز تسهيلاتي با نرخ سود ١٨درصد مي‌دهد و تسهيلات‌گيرنده از اين پول سود ١٠٠درصدي مي‌برد، اما سپرده‌گذار تنها ١٥درصد سود مي‌برد و مابقي سود خالص به تسهيلات‌گيرنده مي‌رسد.

 

فاصله بين اين دو نرخ ٧٨ درصد به نفع تسهيلات‌گيرنده است. در همين حال اگر بانك تسهيلاتي مي‌پردازد، بايد در سود و زيان آن فعاليت توليدي هم شريك باشد. اگرچنين اتفاقي بيفتد، حتي دولت هم از نتايج اين شراكت منتفع خواهد شد، چون از نتيجه اين فعاليت مي‌تواند ماليات بيشتري بگيرد و اين ماليات به كمك خزانه خواهد آمد. در نظام جاري بانكي اما، فقط تسهيلات‌گيرنده سود مي‌برد و بانك فقط نرخ سود دريافت مي‌كند.

 

اين در حالي است كه در قانون بانكداري بدون ربا، بزرگ‌ترين مزيت اين است كه همه در تسهيلاتي كه پرداخت مي‌شود، شريك مي‌شوند؛ يعني اگر زياني هم متوجه تسهيلات‌گيرنده شود، همه شريك هستند. ادامه رويه تعيين نرخ «دستوري» براي سود بانكي، نظام بانكي را در دالاني تاريك قرار مي‌دهد كه نتيجه آن جز بن‌بست نيست. آنچه امروز براي بانك‌هاي كشور اتفاق افتاده، نتيجه اين نوع سياستگذاري بدون هدف است. اين سياستگذاري به جاي اينكه نظام بانكي را به شرايط بهتري سوق دهد كه هم مطلوب نظام بانكي، سپرده‌گذاران و دولت باشد به زيان هر سه طرف است.

 

بنابراين براي خروج از اين بن‌بست تنها راه اين است كه قانون عمليات بانكداري بدون ربا اصلاح و اجرايي شود، تا همه از نتايج آن منتفع شوند. منظور از همه، يعني سه ضلع سپرده‌گذار، تسهيلات‌گيرنده، بانك به علاوه دولت است. از سويي اين بحث كه هر از چندگاهي مطرح مي‌شود كه از سپرده‌ها ماليات دريافت شود، نيز منتفي مي‌شود. در جمع‌بندي اين تصميم بانك مركزي مي‌توان گفت كه سياستگذاران پولي به جاي آنكه اصل مشكل را آسيب‌شناسي كنند و درصدد رفع مشكل باشند، راهكار ساده‌تر كه كاهش نرخ سود سپرده‌هاست را اجرايي مي‌كنند و از همه بانك‌ها هم مي‌خواهند كه تمكين كنند. اين در حالي است كه متاسفانه نتيجه اين نوع سياستگذاري نشان مي‌دهد كه هيچ بانكي تمكين نمي‌كند.

 

تسهيلات‌گيرندگاني كه موفق به دريافت وام‌هاي درشت مي‌شوند با توجه به نرخ تورم كنوني مي‌توانند ساير بازارها را نيز تحت تاثير قرار دهند.  اين نوع سياستگذاري بانك مركزي حتي سبب مي‌شود كه اعتماد عمومي به بانك‌ها هم كاهش يابد و فعاليت‌هاي توليدي را هم تحت‌تاثير قرار دهد و در نهايت آنچه اتفاق مي‌افتد اين است كه سرمايه‌گذاري در توليد كاهش مي‌يابد.

مستخدمين حسيني

 

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 11
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
ویژه سرپوش