دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۷:۴۲ - ۱۹ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۴۹۰۹
بانک و بیمه

بانک مرکزی چقدر در ورشکستگی موسسات مالی و اعتباری مقصر است؟

موسسات پرحاشیه

موسسات مالی و اعتباری,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه
  بانک مرکزی مسئولیتی برای وصول سپرده مالباختگان ندارد عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: بانک مرکزی باید بابت تک تک موسسات پاسخگو باشد.

سهم تقصیر بانک مرکزی در ورشکستگی موسسات مالی و اعتباری محل منازعه است. درحالی‌که برخی از کارشناسان معتقدند که بانک مرکزی مسئولیتی برای بازپرداخت سپرده‌های مردم ندارد، برخی دیگر می‌گویند که هیچ ارگانی به اندازه بانک مرکزی موظف به پاسخگویی نیست.

 

چه بسیارند موسساتی مثل ثامن‌الحجج که از دهه ٧٠ شکل گرفته و کم‌کم رشد کرده‌اند بدون آن‌که از بانک مرکزی وقت مجوزی دریافت کرده باشند یا روی کار آنها نظارتی وجود داشته باشد. حالا مدت‌هاست که میلیاردها تومان از پول مردم در این موسسات بلوکه شده؛ مردمی که هرازچندگاهی در گوشه و کنار کشور تجمع می‌کنند و به امید وصول سپرده‌هایشان برای بانک مرکزی پلاکارد دست می‌گیرند.

 

اما بانک مرکزی چقدر در این میان مقصر است؟ کامران ندری، پژوهشگر حوزه بانکداری در این‌باره به ایلنا گفته است که بانک مرکزی مسئولیتی در ازای بازپرداخت سپرده‌های مردم ندارد و در این زمینه باید تلاش شود تا مردم و آحاد جامعه آگاهی‌های لازم را به دست‌ آورند. او وظیفه اصلی بانک مرکزی را نظارت دانسته و توضیح می‌دهد: نظارت بانک مرکزی احتمال ورشکستگی را کاهش می‌دهد. این درحالی است که احمد انارکی محمدی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به «شهروند» می‌گوید: بدون‌شک بانک مرکزی باید به مردم جوابگو باشد.

 

این‌که فلان موسسه بدون مجوز بانک مرکزی فعالیت کرده و حالا بدهی بالا آورده توجیه مناسبی برای سلب مسئولیت از این بانک نیست. آلبرت بغزیان، کارشناس اقتصادی هم که به نظر می‌رسد با انارکی موافق‌تر است در گفت‌وگو با «شهروند» می‌گوید: ارگانی که مسئول مجوز دادن به این موسسات است باید پاسخگو باشد. البته منظور از پاسخگویی این نیست که پول‌های مردم را بانک مرکزی پس بدهد، بلکه این ارگان باید کوتاهی را گردن بگیرد.

 

زخم کهنه

ماجرا مربوط به امروز و دیروز نیست و پایه‌های آن از دهه ٧٠ گذاشته شده است. انارکی محمدی، نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در این‌باره به «شهروند» می‌گوید: بانک مرکزی امروز باید نسبت به مردم جوابگو باشد. این‌که چه داستانی پشت هر کدام از این موسسات است از بانک مرکزی مسئولیت «نظارت» را سلب نمی‌کند.به گفته او، نه فقط بانک مرکزی، بلکه حتی دولت و مجلس هم باید در این زمینه پاسخگو باشند. «وقتی تابلوی یک موسسه بالا می‌رود، ناخودآگاه پای بانک مرکزی وسط می‌آید.»

 

بانک مرکزی نسبت به تک‌تک موسسات پاسخ بدهد

انارکی معتقد است بانک مرکزی وظیفه دارد نسبت به وضع همه موسسات گزارش‌های لازم را تهیه و ارایه دهد. بانک مرکزی باید وظیفه هر موسسه‌ای را تعیین و تکلیف آن را روشن کند. به گفته او، در گام بعدی بانک مرکزی بی‌تردید وظیفه دارد دستگاه‌های نظارتی، قوه قضائیه و ... را نسبت به تخطی‌ها آگاه کرده و آنها را در جریان بگذارد.

 

سوءاستفاده از اعتماد مردم

آلبرت بغزیان، کارشناس و پژوهشگر دیگر بانکی است که به «شهروند» می‌گوید: بانک مرکزی باید کوتاهی‌های خود را گردن بگیرد. مردم به این واسطه به این موسسات اعتماد کرده‌اند. حداقل کاری که بانک مرکزی وقت می‌توانست انجام دهد، هشدار دادن و آگاهی‌سازی بود. به گفته او، بانک مرکزی نه‌تنها مسئول نظارت است بلکه باید پاسخگو هم باشد.

 

بغزیان توضیح می‌دهد: باید پرسید چند ‌درصد سرمایه‌های این موسسات نزد بانک مرکزی بوده است. طبق قانون باید ١٦ تا ٢٠‌درصد سپرده‌های این موسسات نزد بانک مرکزی به‌عنوان ذخیره قانونی باقی بماند. باید پرسید آیا این ١٦ تا ٢٠‌درصد توسط این موسسات در بانک مرکزی ذخیره شده است؟

 

نقش قوه قضائیه چیست؟

بغزیان معتقد است قوه قضائیه هم در این میان وظیفه خود را به درستی انجام نداده است. بر فعالیت این موسسات نظارت کافی وجود نداشته است. نباید امروز قوه قضائیه به‌عنوان مدافع حقوق مردم خود را کنار بکشد و بگوید مردم طمع سود بیشتر داشته‌اند!

 

این درحالی است که ٨٠‌درصد سپرده‌های مالباختگان زیر ٢٠٠‌میلیون تومان است.

 

بانک مرکزی مسئولیتی ندارد!

ندری اما به ایلنا گفته است: این مشکل جدی در اقتصاد ما وجود دارد که تصور می‌کنیم یک موسسه مالی نباید ورشکست شود و در صورتی هم که ورشکست شد، بانک مرکزی باید مسئول پرداخت بدهی آن موسسه مالی باشد.او افزود: این موضوع نیازمند اطلاع‌رسانی است تا جایگاه و وظایف بانک مرکزی را به طور کامل برای مردم توضیح دهیم، به‌ویژه در مورد موسسات مالی و اعتباری که دارای مجوز هستند که آنها هم همانند موسسات غیربانکی ممکن است ورشکست شوند. در صورت ورشکستگی آنها، بانک مرکزی هیچ مسئولیتی برای پرداخت بدهی‌های آن موسسات ندارد.

 

ندری خاطرنشان کرد: این موسسات خودشان دارایی‌هایی دارند که ممکن است نزد صندوق ضمانت سپرده، بیمه کرده باشند که تا یک میزانی را صندوق ضمانت سپرده پرداخت خواهد کرد، در غیر این‌صورت ورشکسته می‌شوند.

این عضو پژوهشکده پولی و بانکی ادامه داد: از وظایف اصلی بانک مرکزی تنها نظارت بر این موسسات است. هر چند این نظارت احتمال ورشکستگی این موسسات را کاهش می‌دهد و باعث می‌شود این موسسات سالم‌تر فعالیت کنند، اما جلوی ورشکستگی را به‌صورت مطلق نمی‌گیرد.

 

ندری در پاسخ به این پرسش که چه میزان از سپرده‌ها نزد صندوق ضمانت بیمه می‌شود نیز گفت: یکی از وظایف بانک مرکزی این است که مطمئن شود موسسات مالی و اعتباری و بانک‌ها حداقل سپرده‌های خرد را نزد صندوق ضمانت سپرده بیمه کرده‌اند. به نظر می‌رسد صندوق ضمانت سپرده، سپرده‌های بانک‌ها و موسساتی که دارای مجوز هستند و حق بیمه سالیانه خودشان را به صندوق ضمانت سپرده پرداخت کرده‌اند را تا سقف ١٠٠‌میلیون تومان ضمانت و بیمه کرده است.

 

او تصریح کرد: بنابراین انتظار می‌رود در اثر نظارت بانک مرکزی هیچ موسسه مالی و اعتباری و هیچ بانکی با مشکل مواجه نشود و در صورتی هم که با مشکل مواجه شود، سپرده‌گذاران خرد که مبلغ سپرده‌شان زیر ١٠٠‌میلیون تومان است، می‌توانند به صندوق ضمانت سپرده مراجعه و سپرده خود را دریافت کنند.

 

ندری افزود: در این بین ضرر اصلی متوجه سپرده‌گذاران کلان است و در صورتی که بانک مرکزی نظارت خود را به درستی انجام دهد، احتمال این‌که این موسسات ورشکسته شوند بسیار پایین می‌آید.

 

وی ادامه داد: البته پیش از ورشکستگی موسسات، شیوه‌هایی وجود دارد که به اصطلاح شیوه‌های گریز نام دارد که به کمک آنها سعی در بازسازی موسسات دارند و ورشکستگی آخرین راه حل برای یک موسسه دارای مشکل است.

 

ندری گفت: بانک مرکزی مسئولیتی در ازای بازپرداخت سپرده‌های مردم ندارد و در این زمینه باید تلاش شود تا مردم و آحاد جامعه آگاهی‌های لازم را به دست‌ آورند.

 

 

ندری

 

 

 

 

 

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 18
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
ای کاش از تجربیات بهمنی برای سازماندهی بی سر و صدای موسسات اعتباری استفاده میشد که بانک آینده و موسسه نور و.. ازنتایج آنست حتی خیلی از مردم و رسانه ها خبردار هم نشدند و مشتریان هم متضرر نشدند الان هم در قالب مقررات کارشان را انجام میدهند؛ برای دولت هم درد سر مالی و سیاسی درست نشد؛ انصافا مقایسه کنید با وضعیت فعلی که هم موسسات داغون شده اند و هم سپرده گذاران ، برای دولت هم بقدری بغرنج شده که روحانی رسیدگی به این موضوع را به معجزه تشبیه میکند!
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش