دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۷:۳۴ - ۱۰ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۲۷۳۳
بانک و بیمه

صاحبان موسسات مالی و اعتباری غیر مجاز کجا هستند؟

موسسات مالی و اعتباری غیر مجاز,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

حیدری معاون نظارتی بانک مرکزی پیش از این از اختصاص ۱۲ هزار میلیارد تومان خط اعتباری برای پرداخت بدهی موسسات غیر مجاز سخن گفته بود و رئیس جمهور در آخرین مصاحبه‌اش با تلویزیون از اختصاص ۱۱هزار و ۵۰۰میلیارد تومان از منابع بانک مرکزی به ۹۸درصد از سپرده‌گذاران سخن گفت. اما این به چه معنی است، چند سوال در این جا مطرح است، این پول را چه کسانی پرداخت کردند، صاحبان موسسات غیرمجاز چه میزان متضرر شدند و آن دو درصد باقی مانده که هنوز مطالبات‌شان را نگرفته‌اند چه کسانی هستند ؟ راز بدهکارانی که خود همدست صاحبان موسسات بوده‌اند، چیست؟

 

حسام الدین آشنا مشاور فرهنگی رئیس جمهور در توئیتی نوشت: «پشت هر کدام از این موسسات و صندوق‌ها چنان محکم بوده که تا کارشان به رسوایی نکشید امکان برخورد با آنها وجود نداشته است؛ وقتی هم که کارشان خراب شد دولت را مجبور کردند از جیب ملت بدهی‌ها را بپردازد. رئیس یکی از این صندوق‌ها چه بسا با اسلحه می‌رفت داخل بانک مرکزی و تهدید می‌کرد». وی در این پیام‌ها افزوده است: «جز روحانی کسی جربزه و جسارت جمع کردن این بساط کثیف را نداشت. او هزینه مبارزه بی امان با نزول‌خواران را می‌دهد. آنها مطمئن بودند به خاطر به گروگان گرفتن میلیونها سپرده‌گذار خرد می‌توانند بساط باج‌گیری خود را حفظ کنند.» مشاور فرهنگی رئیس جمهوری تاکید کرد: «این یکی از مین‌گذاری‌های اصلی در راه استفاده از منابع مردمی برای توسعه ملی بود. روحانی گفت مرگ یک بار شیون هم یک بار. باید کار را تمام می‌کرد حتی به بهای این که از خیلی‌ها سفارش و توصیه و تهدید بشنود.

 

آفتاب اقتصادی-گروه صفحه اول: حیدری معاون نظارتی بانک مرکزی پیش از این از اختصاص ۱۲ هزار میلیارد تومان خط اعتباری برای پرداخت بدهی موسسات غیر مجاز سخن گفته بود و رئیس جمهور در آخرین مصاحبه‌اش با تلویزیون از اختصاص ۱۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان از منابع بانک مرکزی به ۹۸ درصد از سپرده‌گذاران سخن گفت. اما این به چه معنی است، چند سوال در این جا مطرح است، این پول را چه کسانی پرداخت کردند، صاحبان موسسات غیر مجاز چه میزان متضرر شدند و آن دو درصد باقی مانده که هنوز مطالبات‌شان را نگرفته‌اند چه‌کسانی هستند؟ راز بدهکارانی که خود همدست صاحبان موسسات بوده‌اند، چیست؟

 

با تسبیحی در دست 

حسام الدین آشنا مشاور فرهنگی رئیس جمهور در توئیتی نوشت: «پشت هر کدام از این موسسات و صندوق‌ها چنان محکم بوده که تا کارشان به رسوایی نکشید امکان برخورد با آنها وجود نداشته است؛ وقتی هم که کارشان خراب شد دولت را مجبور کردند از جیب ملت بدهی‌ها را بپردازد. رئیس یکی از این صندوق‌ها چه بسا با اسلحه می‌رفت داخل بانک مرکزی و تهدید می‌کرد». وی در این پیام‌ها افزوده است: «جز روحانی کسی جربزه و جسارت جمع کردن این بساط کثیف را نداشت. او هزینه مبارزه بی امان با نزول‌خواران را می‌دهد. آنها مطمئن بودند به خاطر به گروگان گرفتن میلیونها سپرده‌گذار خرد می‌توانند بساط باج‌گیری خود را حفظ کنند.»

 

مشاور فرهنگی رئیس جمهوری تاکید کرد: «این یکی از مین گذاری‌های اصلی در راه استفاده از منابع مردمی برای توسعه ملی بود. روحانی گفت مرگ یک بار شیون هم یک بار. باید کار را تمام می‌کرد حتی به بهای این که از خیلی‌ها سفارش و توصیه و تهدید بشنود. امیدوارم روزی مانند شرکت‌های مضاربه‌ای و هرمی، از این موسسات نیز رازگشایی شود.» این مردان به قول حسام‌الدین آشنا نزول‌خواران، روش کارشان را چگونه بر اساس اصل پانزی استوار کردند؟ در این موسسات اصل بر پرداخت وام‌های کلان به روش پانزی بوده است. روش آنها بسیار جالب توجه بود.

 

در ابتدا یکی از نزدیکان یا اعضای خانواده یا فامیل قابل اعتماد آنها مراجعه می‌کرد و مبلغی سپرده‌گذاری می‌نمود، موسسه به او یک سود بسیار بالا، مثلا ۷۰ درصد پرداخت می‌کرد، در آن زمان موسسه این مبلغ را به یکی دیگر از نزدیکان وام می‌داد. این وام‌ها که از محل آورده‌های خرد سپرده‌گذاران بود، بسیار سنگین بود، در واقع وام‌ها با مبالغ بالای ۱۰۰ میلیارد تومان اعطا می‌شد. در مرحله سوم این موسسات غیرمجاز کارشان را تکمیل می‌کردند و شخص وام گیرنده با عدم پرداخت وام در ردیف حساب‌های مشکوک‌الوصول قرار می‌گرفت و یا به عنوان مطالبات سوخت شده طبقه‌بندی می‌شد، حال برای اقوام این موسسات دو اتفاق می‌افتاد. سپرده‌گذار که مبلغ سنگینی سپرده‌گذاری کرده بود که اساساً وجود خارجی هم نداشت با مراجعه به نهادهای قانونی به عنوان شخصی که مالش را خورده‌اند، در ردیف مالباختگان موسسات غیر مجاز قرار می‌گرفت. وام گیرنده سنگین هم با یک طرح توجیهی تولید محور به عنوان کسی که توانایی پرداخت وام را به دلایل رکود اقتصادی ندارد، طبقه‌بندی می‌شد و حتی گاهی درخواست وام مجدد می‌کرد، کما اینکه در مورد برخی بدهکاران سنگین بانک سرمایه از همین مدل استفاده شد.

 

در این بین سپرده‌گذاران خرد که مبالغ کم را سپرده‌گذاری کرده بودند اطلاع نداشتند که پولی در خزانه وجود ندارد و سپرده‌های چند میلیونی آنها خرج یک بازی پانزی چند هزار میلیارد تومانی شده است. اصل پول به مرور از طریق وام‌های سوخت شده و خرید املاک از موسسه غیر مجاز خارج شد و دیگر وجود خارجی نداشت، برای همین خطوط اعتباری برای پرداخت آن تصویب شد. 

 

خطوط اعتباری به‌چه معنی است؟ 

بانک مرکزی دارای چاپخانه‌هایی است که با تلاش کارشناسان ایرانی بومی سازی شده است و دیگر لازم نیست تا چاپ پول به کشورهای دیگر سفارش داده شود و اکنون خود ایران اقدام به طراحی کلیشه و چاپ پول می‌نماید، هر چند هنوز کاغذ اسکناس وارد می‌شود. چاپ پول بدون پشتوانه به معنی چاپ بیش از حد اسکناس است بدون آنکه در مقابل آن کالایی وجود داشته باشد. چاپ اسکناس بدون پشتوانه به تورم سنگین منجر خواهد شد. دیگر اینکه ایجاد ۱۲ هزار میلیارد تومان خطوط اعتباری برای باز پرداخت بدهی سپرده‌گذاران غیر مجاز به زبان ساده به این معنی است که صاحبان موسسات غیر مجاز پول مردم را خوردند، اما این مردم هستند که باید این بدهی را بپردازند. تک تک ایرانیان بدهی نزول خواران موسسات غیرمجاز را از جیب خود پرداختند، اما هر ایرانی چه میزان پول پرداخت کرد؟ 

 

هر ایرانی چه میزان؟

رئیس جمهور اظهار نمود که ۱۱ هزار و ۵۰۰میلیارد تومان پول برای پرداخت مطالبات سپرده‌گذاران اختصاص یافته است، پرداخت اصل پول به همراه یک سود منطقی به ۹۸درصد سپرده‌گذاران کاری است که برای آن این مبلغ اختصاص یافت. با این همه به نظر می‌رسد که این مبلغ کافی نباشد و با توجه به اتمام کار هیئت‌های تسویه و عدم کفایت سرمایه موسسات، مجدداً نیاز به تامین سرمایه باشد. اما با تقسیم این مبلغ بر ۸۰ میلیون جمعیت به نظر می‌رسد که هر ایرانی حدود ۱۴۰هزارتومان پول بابت تادیه مطالبات سپرده‌گذاران پرداخت کرده است. 

 

به این ترتیب با توجه به اعلام صریح حسن روحانی مبنی بر اینکه دولت پولی از خود ندارد و از جیب مردم نسبت به پرداخت بدهی‌های خود در این راستا اقدام می‌کند، می‌توان چنین نتیجه گرفت از جمعیت هشتاد میلیون نفری ایران، هر ایرانی، اعم از کودک، نوجوان، جوان و سالمند، ۱۴۳ هزار و ۷۵۰ تومان بابت تادیه بدهی این موسسات هزینه کرده است. این رقم در ظاهر کم به نظر می‌رسد، اما با توجه به باری که بر روی سبد تورمی کشور تحمیل کرده است باعث افزایش قابل توجه نرخ تورم شده است. در واقع هر زمان که شما تخم مرغ می‌خریده اید و یا یکی دیگر از مایحتاج‌تان را، مبلغی از این پول را به صورت افزایش قیمت این کالاهای خریداری شده می‌پرداخته‌اید. 

 

صاحبان موسسات غیر مجاز کجا هستند؟

پرسش اینجاست که صاحبان واقعی موسسات غیرمجاز کجا هستند، چرا تا کنون نامی از آنها مطرح نشده است، اگر تعداد موسسات غیر مجاز گل درشت را رقم ۳۰ عدد بدانیم، سهامداران عمده موسسات احتمالاً رقمی در حدود صدنفر هستند، صد نفری که کشور را با یک بحران جدی مواجه کردند و در نهایت مردم را مجبور کردند تا هزینه کلاهبرداری آنها را بپردازند. حال پرسش این است که این افراد چه کسانی هستند و چه زمانی نام آنها اعلام می‌شود. این دو درصد سپرده‌گذار سنگین و تعدادی که با این صاحبان موسسات غیر مجاز هم دست بوده‌اند، در چه شرایطی قرار دارند، آیا می‌توانند ادعای بیگناهی خود را به خورد جامعه بدهند؟

 

 

aftabeyazd.ir
  • 10
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش