شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۷:۱۶ - ۲۷ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۷۲۵۹
بانک و بیمه

بیشترین میزان تسهیلات بانکی متعلق به کدام استان است؟

تسهیلات بانکی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

توزیع متناسب امکانات و سرمایه در کشور ازجمله راه‌هایی است که می‌تواند مسیر توسعه را هموار کند و این درحالی است که چنین توزیع متناسبی رخ  نمی‌دهد. در جدیدترین آماری که بانک مرکزی و مرکز آمار ارایه داده‌اند، سرانه تسهیلات بانکی و این‌که کدام استان‌ها از این منابع بیشتر بهره‌مندند، نشان داده شده است. بر این اساس، تا پایان شهریور ماه‌ سال‌جاری، استان‌های تهران، سمنان، یزد و اصفهان بیشترین تسهیلات بیش از ١٠میلیون تومان به‌ازای هر فرد دریافت کرده‌اند و استان‌های سیستان‌‌وبلوچستان و کردستان کمترین دریافت تسهیلات و کمتر از ٥‌میلیون تومان به‌ازای هر فرد را داشته‌اند.

 

سال گذشته هم تحقیق دیگری به این موضوع پرداخته بود و البته نتایج تفاوت چندانی با آمارهای فعلی نداشت. آنطور که اقتصادآنلاین دراین‌باره و برای‌ سال٩٦ نوشته؛ ١١ استان اول کشور شامل تهران، اصفهان، خراسان رضوی، فارس، خوزستان، آذربایجان‌شرقی، آذربایجان‌غربی، کرمان، گیلان، مازندران و البرز روی هم ١١٠٦هزار میلیارد تومان معادل ٨٧درصد کل سپرده‌های کشور و ٨٤٤هزار‌میلیارد تومان معادل ٨٥,٥درصد کل تسهیلات بانکی را جذب کرده‌اند و سهم آنها از بازار پول و بانکداری کشور تقریبا ٦ برابر ٢٠ استان دیگر کشور در جذب تسهیلات و ٦.٦برابر آنها در جذب سپرده است.

 

پنج استان بزرگ کشور شامل تهران، اصفهان، خراسان رضوی، فارس و خوزستان نیز روی هم ٩٦٥هزارمیلیارد تومان معادل ٧٦درصد سپرده‌ها را جذب کرده‌اند و این پنج استان روی هم ٧٤درصد تسهیلات معادل ٧٢٩هزارمیلیارد تومان تسهیلات دریافت کرده‌اند، همچنین استان‌های آذربایجان‌شرقی، مازندران، البرز، کرمان و گیلان در رتبه‌های ٦ تا ١٠ جذب سپرده بانکی قرار دارند.

 

تهران، صاحب بیشترین تسهیلات و سپرده‌ها

سهم تهران نیز به تنهایی حدود ٥٩‌درصد جذب سپرده و ٦١‌درصد جذب تسهیلات در سراسر کشور بوده و سهم استان تهران به تنهایی بیش از ٣٠ استان دیگر کشور است. البته علت اصلی این عدم تعادل در تهران، به دلیل آن است که همه شرکت‌های داخلی و خارجی، کارخانه‌ها، واردکنندگان و صادرکنندگان، توزیع‌کنندگان کالا و فعالان بزرگ اقتصادی ترجیح می‌دهند در تهران دفتر داشته باشند، درحالی‌که کارخانه و زمین و تجارت و تولید آنها عمدتا در استان‌های کشور پراکنده است و برای استفاده از مزیت‌های مناسب و اقتصادی استان‌ها و همچنین برای نزدیک بودن به مرکز، بودجه‌ها و مخارج دولتی، وزارتخانه‌ها و بانک‌ها در تهران ترجیح می‌دهند که در تهران دفتر مرکزی و حساب‌وکتاب بانکی داشته باشند و در عین حال تولید و فعالیت خود را در استان‌های کشور دارند.

 

وجود دفاتر اکثر شرکت‌ها و بنگاه‌های تولیدی و تجاری کشور باعث شده بسیاری از معاملات پولی در تهران انجام ‌شود، اما جابه‌جایی کالاها، اموال و دارایی‌ها یا ساخت‌وساز و فعالیت کارخانه عمدتا در استان‌های کشور است. به‌عنوان مثال در استان صنعتی مانند خوزستان، اصفهان، کرمان و سایر استان‌ها قطعا معاملات و تولید و خرید و فروش و مصرف بیش از سهم آنها از جذب سپرده‌ها و تسهیلات بانکی است. اما در هر حال تمرکز شدید امکانات و تصمیم‌گیری‌ها و معاملات پولی و بانکی در تهران یکی از چالش‌ها و اشکالات عمده بازار پول کشور است و همین امر موضوع فعالیت موسسات غیرمجاز و نرخ‌های سود غیرمتعارف و بالاتر از نرخ رسمی را ایجاد کرده است.

 

تسهیلات نمی‌تواند مساوی تقسیم شود

 محمد قلی یوسفی، اقتصاددان و استاد دانشگاه نحوه مواجهه با این تسهیلات و آمار ارایه‌شده را مهم می‌داند. او  به «شهروند» می‌گوید بانک‌ها رسالت و مسئولیتی در قبال سپرده‌گذارانشان دارند و باید به فکر این باشند که کارشان با مشکل مواجه نشود و بتوانند سود سپرده‌ها را پرداخت کنند. «از سوی دیگر و البته متاسفانه بانک‌ها ابزار کنترل اجتماعی و اهرم تصمیم‌گیری توسط دولت هستند، در این شرایط مجبور می‌شوند یک‌سری از اعتبارات و اختیارات را به دولت و نهادها بدهند و اتفاقا همین موارد هم مشکل‌زا هستند.» به گفته یوسفی این تسهیلات دستوری یکی از مشکلات عمده موجود است. «بانک‌ها منابع را به سپرده‌گذار ویژه می‌دهند و همچنین سیاست بانک مرکزی به شکلی است که ١٠ تا ٢٠‌درصد سپرده‌های قانونی را باید به بانک مرکزی بدهند و همین موارد قدرت پرداخت تسهیلات بانک‌ها را کم می‌کند.»

 

این اقتصاددان همچنین در پاسخ به این پرسش که چرا تا این میزان تفاوت میان استان‌های کشور در دریافت تسهیلات وجود دارد، می‌گوید: «این موضوع چیزی نیست که بگوییم باید به صورت مساوی تقسیم شود. بانک‌ها بنگاه‌های اقتصادی هستند  و منافع خودشان را در نظر می‌گیرند و نمی‌توانند وظیفه خودشان را انجام ندهند و به فکر وظیفه سایر سازمان‌ها و ارگان‌ها در بحث نامساوی‌بودن شرایط استان‌ها شوند.»

 

از سوی دیگر به گفته یوسفی میزان پرداخت تسهیلات متقاضیان بیش از هر چیز به میزان سپرده بانک‌ها و توزیع فعالان اقتصادی در سطح کشور مربوط است.

تسهیلات بانکی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 13
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش