دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۷:۵۳ - ۰۶ تير ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۴۰۴۸۱
تجارت و بازرگانی

جنگ قدرت در اتاق بازرگانی ایران/ می‌‏خواهند اتاق بازرگانی ساکت باشد

حسین سلاح ورزی,اتاق بازرگانی

روزنامه هم میهن نوشت: روز گذشته خبر استعفای رئیس اتاق بازرگانی ایران از خروجی خبرگزاری وابسته به دولت (ایرنا) منتشر شد که در آن آمده بود: «براساس پیگیری‌های انجام‌شده، سلاح‌ورزی از ریاست اتاق ایران کنار رفته است». اگرچه این خبر به سرعت توسط سلاح‌ورزی تکذیب شد و او در صفحه توئیتر خود نوشت که به نظر می‌رسد این رسانه هک شده است.» اما  این رخداد نشانه تشدید کشمکش رسانه‌ای و سیاسی درباره انتخابات اتاق بازرگانی ایران است که از دو طرف در حال پیگیری است؛ جریانی که همراه با نتیجه این انتخابات است و جریانی که در مقابل خروجی این انتخابات قرار دارد. با این حال گفته می‌شود عدم صلاحیت رئیس انتخاب‌شده حاشیه‌ و جوسازی‌ای بیش نیست و اصل داستان مقابله تعداد اندکی از فعالان بخش خصوصی با حمایت بخشی از بدنه دولت است که در این دوره موفق به ورود به اتاق بازرگانی نشده‌اند و این افراد تلاش دارند با هجمه‌سازی این ماجرا، اصل انتخابات برگزارشده را زیر سوال ببرند.

بازی ردصلاحیت رئیس اتاق بازرگانی ایران از فضای مجازی توئیتر شروع شد و کم‌کم برخی از سایت‌ها و حتی خبرگزاری‌های رسمی نیز به این بازی اضافه شدند. حال تشخیص سره از ناسره قدری سخت شده است. با این حال علت رد صلاحیت یا ابطال این انتخابات در فضای رسمی و غیررسمی رسانه‌ها متفاوت است؛ به‌طوری‌که در فضای غیررسمی سخن از فساد مالی رئیس انتخابی بدون انتشار هیچ سندی است و در فضای رسمی رسانه‌ای سخن از ردصلاحیت رئیس به دلایل سیاسی و امنیتی است. برای نمونه خبرگزاری تسنیم علت این ردصلاحیت را با انتشار تصاویری از نوشته‌ها و عکس‌های توئیتر و اینستاگرام حسین سلاح‌ورزی در روزهایی که کشور در اعتراضات و ناآرامی به‌سر می‌برد، به موضوع براندازی نسبت داده‌ است. حتی از نهادهای مسئول خواسته شده مانع حضور او در شوراهایی شوند که براساس قانون رئیس اتاق می‌تواند عضوی از آنها باشد. این در حالی است که تاکنون هیچ نهاد نظارتی درباره اصل این انتخابات و رئیس انتخاب‌شده واکنش رسمی نداشته است که مشخص شود آیا این فرد فساد مالی داشته است و یا نهادهای نظارتی و امنیتی صلاحیت او را رد کرده‌اند؟ تنها یک نامه در فضای مجازی در حال دست به دست شدن است که مربوط به حراست وزارت صمت است.

از سوی دیگر، تحقیق و تفحص از اتاق بازرگانی ایران هنوز به نتیجه نرسیده است که مشخص شود آیا فساد  مالی وجود داشته است یا نه؟ نکته دیگر اینکه این تحقیق و تفحص درباره دوره حضور شافعی به‌عنوان رئیس اتاق است. با  این حال روزنامه  هم‌میهن به صراحت  درباره وجود یا عدم وجود فساد مالی رئیس انتخابی اتاق بازرگانی اظهارنظری ندارد، زیرا تاکنون سندی در این باره منتشر نشده است.

داستان چیست؟

روز یکشنبه هفته گذشته ۲۸ خرداد، دهمین دوره انتخابات هیئت‌رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار و «حسین سلاح‌ورزی» به‌عنوان رئیس اتاق بازرگانی ایران انتخاب شد. این انتخابات با واکنش‌های بسیاری مواجه شد و حتی نامه‌ای از حراست وزارت صمت درباره ردصلاحیت او منتشر شد. براساس اسناد موجود و نامه مرکز حراست وزارت صنعت، معدن و تجارت به رئیس انجمن نظارت بر انتخابات اتاق‌ بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی در مورخ ۲۴ خرداد ۱۴۰۲ «نتیجه استعلام» مبنی بر مخالفت با عضویت ‌«حسین سلاح‌ورزی» به‌عنوان نامزد انتخابات هیئت‌رئیسه اتاق بازرگانی اعلام شد. این در حالی است که معاونت حقوقی اتاق بازرگانی در این باره مدعی شده است که‌ نظر حراست وزارت صمت در این باره لازم‌اجرا نیست.  نکته جالب اینجاست که سیدحمید حسینی، عضو هیئت‌رئیسه اتاق مشترک ایران و عراق نیز درباره انتخابات هیئت‌رئیسه اتاق بازرگانی ضمن تایید تخلف انجمن نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی در برگزاری انتخابات، مدعی شد که‌ انتخابات اتاق بازرگانی ایران بدون توجه به نتایج استعلام مراجع ذیصلاح برگزار شد و درحالی‌که وزارت اطلاعات صلاحیت «سلاح‌ورزی» را تایید نکرده بود، اما انجمن نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی با نادیده گرفتن استعلام مراجع ذیصلاح این انتخابات را برگزار کرد.

انتخابات در فضای سالمی برگزار شد

فریال مستوفی، فعال بخش خصوصی و رئیس مرکز خدمات ‌سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی تهران درباره موضوع ردصلاحیت  به هم‌میهن گفت: «خبرها ضدونقیض است؛ در حدی که من می‌دانم رئیس اتاق بازرگانی ردصلاحیت نشده است، چراکه مدرک رسمی در خصوص ردصلاحیت او هنوز ارائه نشده است. در روز انتخابات دستگاه‌های نظارتی حضور داشتند و در صورت ردصلاحیت اجازه حضور به‌عنوان کاندیدا در انتخابات را نمی‌دادند. بنابراین موضوع ردصلاحیت مطرح نیست.» او با اشاره به اینکه مشکل این است که اطلاعات غلطی داده می‌شود، افزود: «حتی خبر آمد که سلاح‌ورزی استعفا داده، درحالی‌که ایشان استعفا نداده است. برخی کاربرهای اجتماعی گرفتاری ایجاد کردند و دامن زدن به این موضوعات گمراه‌کننده است. ایشان ردصلاحیت نشدند، استعفا هم ندادند، در انتخابات شرکت کردند و در حال حاضر هم در اتاق حضور دارند.» مستوفی با اشاره به اینکه رئیس اتاق بازرگانی ایران را جزو مشاغل حساس دسته‌بندی کرده‌اند، گفت: «انتخابات در فضای سالمی برگزار شد و وقتی بخش خصوصی به فردی رای نمی‌دهد، چطور فرد می‌خواهد نماینده بخش خصوصی باشد؟ اگر کسی سنگ بخش خصوصی را به سینه می‌زند، باید به رای اعضای اتاق‌ نیز احترام بگذارد.»

می‌‏خواهند اتاق بازرگانی ساکت باشد

هجمه به رئیس جدید اتاق بازرگانی ایران چندروزی است که در رأس اخبار قرار گرفته است. در ارتباط با این موضوع محمود نجفی رئیس اتاق تهران ضمن انتقاد از رویه در پیش گرفته‌شده به هم‌میهن گفت:«گویا می‌خواهند که اتاق بازرگانی ساکت باشد. اتاق بازرگانی نمی‌تواند ساکت باشد به این دلیل که تولید کشور با مشکلات زیادی مواجه است. حل مشکلات همواره با زبان خوش ممکن نیست و گاهی دستگاه اجرایی دوست ندارد اتاق بازرگانی چیزی بگوید که مطابق میلش نباشد.»

محمود نجفی، رئیس اتاق بازرگانی تهران در گفت‌وگو با هم‌میهن درباره وقایع اخیر اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه این نوع برخورد برخی نهادها با اتاق بازرگانی به‌عنوان یک نهاد مدنی و خصوصی به‌هیچ‌عنوان اصولی نیست، گفت:«اتاق بازرگانی از بودجه دولت استفاده نمی‌کند ولی به‌عنوان مشاور سه قوه فعالیت می‌کند. با این‌حال شرایط به‌گونه‌ای است که به‌عنوان مثال وقتی از یکی از همکارانم می‌پرسم که چرا به‌دنبال فلان کار نمی‌روید، پاسخ می‌دهد که ما نگرانیم که برویم و شرایط بدتر شود. در واقع گویا می‌خواهند اتاق بازرگانی ساکت باشد. اتاق بازرگانی نمی‌تواند ساکت باشد، به این دلیل که تولید کشور با مشکلات زیادی مواجه است.» او اضافه کرد:«بخش خصوصی با مشکلات بسیاری مواجه است و اتاق بازرگانی وظیفه دارد به‌دنبال حل این مشکلات باشد. حل مشکلات همواره با زبان خوش ممکن نیست و گاهی دستگاه اجرایی دوست ندارد که اتاق بازرگانی چیزی بگوید که مطابق میلش نباشد. برخی از دوستان ما که قبلا در اتاق بازرگانی بودند، کمک کردند تا پای دولت و دستگاه‌ها به اتاق بازرگانی باز شود. امروز همه ما صنعت‌گرها،‌ کشاورزان، معدن‌داران و بازرگانان از مشکلاتی که برای اتاق پیش آمده است، آسیب می‌بینیم.»

رئیس اتاق بازرگانی تهران با تاکید براینکه در هیچ کجای جهان با اتاق بازرگانی چنین رفتاری ندارند،‌ بیان کرد:«رئیس اتاق بازرگانی ایران قبل از کاندیدا شدن مورد تایید هیئت‌نظارت قرار گرفته و او رای آورده است و این رفتار بی‌حرمتی به اعضای اتاق بازرگانی است که به او رای داده‌اند. بنابراین این روش درست نیست و باید اجازه بدهند اتاق بازرگانی به‌عنوان مشاور سه‌قوه پروبال پیدا کند تا با ارائه نظرات کارشناسی به کمک دولت برود. از طرف دیگر دستگاه‌های اجرایی به دلیل آئین‌نامه، روش‌های اجرایی و آنچه که به آنها دیکته شده است، دلی برای تولید نمی‌سوزانند، به ندرت ممکن است یک دستگاه اجرایی با من هم‌نظر باشد. تنها دستگاه اجرایی که با من هماهنگ است، نماینده سازمان برنامه است.»او اظهار کرد: «اگر سلاح‌ورزی کاری برخلاف امنیت ملی کرده‌ او را مجازات کنند اما اگر اعتراضی به حق و به نفع بخش خصوصی مطرح کرده است، ‌به نظر من آنچه که کردند درست نیست و به معنای تضعیف فعالیت‌های بخش اقتصادی وبه‌ویژه فعالیت‌های بخش خصوصی است. متاسفانه در شرایط عادی تا انجام انتخابات اتاق بازرگانی حدود پنج شش ماه اتاق نداشتیم، چه رسد به امسال که باید تجدید انتخابات صورت گیرد. تا انجام انتخابات کمیسیون‌ها و شروع فعالیت‌ ‌آنها چند ماه لازم است و با این شرایط که پیش آمده است مطمئن باشید که شاید مرداد کمیسیون‌ها تشکیل شوند. در نتیجه هفت تا هشت ماه فعالیت‌های اتاق که می‌تواند کمک‌کننده باشد تعطیل می‌‌شود. به علاوه اینکه آنچه با سلاح‌ورزی کردند جرأت را از سایرین هم می‌گیرد. در نتیجه بعد از این اتفاق اتاق جرأت لازم را برای برآورده کردن انتظارات درباره وظایفش نخواهد داشت و تبدیل به شیری بی‌یال و کوپال می‌شود.»

الهه ابراهیمی/ شادی مکی

  • 15
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش