یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳
۱۳:۲۳ - ۱۶ مهر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۷۱۱۹۵
تجارت و بازرگانی

مسعود دانشمند: بدون FATF صادرات داریم اما به چه قیمتی آن هم از جیب مردم؟!

مسعود دانشمند,صحبت های مسعود دانشمند درباره FATF
یک کارشناس اقتصادی گفت: مدام در حال زیان هستیم، هم کالا‌های خودمان را ارزان‌تر می‌فروشیم و هم در نهایت اجناس مورد نیازمان در بازار را گران‌تر خریداری می‌کنیم. همه اینها بخاطر نپذیرفتن FATF است که به خاطر آن نظام بانکی هم درست عمل نمی‌کند و عضو CFT نیستیم و سوئیفت برای ما بسته است، بنابراین این روند برای ما رخ می‌دهد.

وزارت امور اقتصادی و دارایی اخیرا اعلام کرده است: «تصمیم‌گیری درباره لوایح مربوط به مبارزه با پولشویی و شفافیت اقتصادی در گروه FATF یک تصمیم حاکمیتی است که البته در سال‌های اخیر درگیر بازی‌های سیاسی کشور‌های غربی شده است و یک موضوع فنی نیست.»

وزارت اقتصاد در ادامه تصریح کرد: «هر چند ما استاندارد‌های کنوانسیون FATF در مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم را پذیرفته‌ایم و در داخل نیز تلاش می‌شود قوانین و مقررات منطبق با آن پیش رود.»

این سخنان در حالی اکنون از سوی وزارت اقتصاد مطرح می‌شود که کارشناسان اقتصادی بار‌ها درباره خسارت‌های عدم پذیرش اف‌ای تی اف به دولت‌های مختلف ایران هشدار داده بودند، روندی که هر چند در دوره‌ای تلاش شد متوقف شود، اما در نهایت لوایح مربوط به پذیرش FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام بلاتکلیف و سرگردان باقی مانده است.

این در حالی است که مهدی محمدی رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت اقتصاد نیز دیروز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در حوزه FATF تحول جدیدی رخ نداده است و تصمیم‌گیری درباره لوایح مربوط به مبارزه با پولشویی در مراجع عالی همچون شورای عالی امنیت ملی و مجمع تشخیص مصلحت نظام است.».

اما مسعود دانشمند، اقتصاددان و فعال اقتصادی و عضو هیات مدیره اتاق ایران و چین در این رابطه می‌گوید این مدل وعده‌ها درباره اینکه موارد FATF در حال اجراست کوچکترین کمکی به حل مساله‌ای که اکنون برای شبکه بانکی و صادرات و واردات ایران ایجاد شده است نخواهد کرد.

این عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در گفتگو با اقتصاد ۲۴ درباره اجرا یا عدم اجرای تعهدات FATF و پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی می‌گوید: «اینکه آیا ما FATF را اجرا می‌کنیم یا خیر، همه منوط به این است که شورای مربوط به گروه ویژه اقدام مالی یا همان FATF، ایران را از لیست سیاه خارج کرده و وارد لیست سفید کنند وگرنه این که بگوییم استاندارد را اجرا می‌کنیم، اما چیزی برای ارائه به شورا نداشته باشیم فاقد اهمیت است و این خروج از لیست سیاه و رفتن به لیست سفید هم تنها آلترناتیو موجود است.»

وی می‌افزاید: «حالا اینکه مسئولان بگویند ما در حال اجرای مفاد کنوانسیون هستیم و بخشی را اجرایی کرده‌ایم و بخشی را قبلا انجام داده ایم و یک بخشی را بعدا انجام می‌دهیم، در روند پیوستن به FATF و رفع تحریم‌های بانکی تاثیری ندارد. کما اینکه من هم می‌دانم که از حدود ۱۵ سال پیش ما قوانین مشخصی در رابطه با مبارزه با پولشویی داشته ایم و حتی بانک مرکزی نیز دستورالعمل‌هایی مبنی بر مبارزه با پولشویی را صادر کرده و اکنون نیز در دست اقدام است، اما این پکیج یعنی چهار بخش FATF باید به طور کامل پذیرفته و در مجلس ایران تایید شده و اجرایی شود و بعد هم ایران این تایید و نحوه اجرایی را ارائه کند تا شورای FATF درباره آن نظر بدهد و آن را راستی آزمایی کند و سپس ایران را از لیست سیاه خارج کرده و وارد لیست سفید کنند.»

دانشمند تصریح می کند: «در نتیجه این روند است که بانک‌های جهانی و شبکه بانکی جهانی آمادگی همکاری با ایران را پیدا می‌کنند. تا زمانی که این روند رخ ندهد و ایران در شورای گروه ویژه اقدام مالی تایید اجرا را نگیرد و ایران از لیست سیاه خارج نشود، هر چه که مسئولان بگویند بسیار محترم است، اما از نظر اجرایی نمی‌تواند گامی برای بهبود مبادلات پولی بانکی کشور باشد.»

تحمیل هزینه به صادرات و واردات ایران

این فعال اقتصادی درباره اینکه تاوان ادامه روند فعلی و عدم پذیرش FATF به صورت رسمی برای اقتصاد ایران چیست و چقدر کشور توان ادامه این روند را دارد نیز به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: «توجه کنید اکنون ایران در حال صادرات است، اما پولی باز نمی‌گردد، این یکی از همان آسیب‌های جدی است. در واقع انگار کالای خودمان را به صورت قاچاق بخواهیم بفروشیم و در نهایت نیز پول خودمان را با روش‌های عجیب و به سختی پس بگیریم. در واقع ما به طور مداوم در حال دادن خسارت هستیم؛ برای مثال نفت که امروز قیمت آن در هر بشکه ۸۴ دلار است را به قیمت ۶۵ دلار می‌فروشیم که این می‌شود زیان اول و در ادامه برای گرفتن همین پول نیز باید انواع روش‌های دیگر را امتحان کنیم و از سوی دیگر برای خرید هر کالا از بازار نیز مدام باید به سراغ واسطه‌ها برویم و از فروشنده‌های دست چندم خرید کنیم و دقیقا در صادرات نیز در حال سود رساندن به واسطه‌ها هستیم و این اتفاقا زیان بزرگتری است».

عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران ادامه می‌دهد: «در واقع ما مدام در حال زیان هستیم، هم کالا‌های خودمان را ارزان‌تر می‌فروشیم و هم در نهایت اجناس مورد نیازمان در بازار را گران‌تر خریداری می‌کنیم. همه هم به این خاطر است که FATF را نپذیرفته ایم و نظام بانکی درست عمل نمی‌کند و عضو CFT نیستیم و سوئیفت برای ما بسته است، بنابراین این روند برای ما رخ می‌دهد. البته به معنای آن نیست که حالا بگوییم از گشنگی در حال مرگ هستیم، نه این طور نیست، اما ما همه چیز را با بهای بالاتر و گران‌تر می‌خریم و دولت نیز نباید بر روی آن مانور دهد که صادرات و واردات داریم و مشکلی نیست، چون باید مشخص شود که ما به چه قیمتی در حال صادرات و واردات در کشور هستیم؟ در این صادرات و وارداتی که در حال انجام آن هستیم چقدر ملت ایران خسارت می‌بینند و هزینه اضافی پرداخت می‌کنند.»

باید هر ۴ لایحه را یکجا و رسمی بپذیریم

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به پرسش ما درباره اینکه وقتی خود وزارت اقتصاد اذعان دارد که شرایط و قوانین FATF را اجرا می‌کند پس چرا تعهد و پیمان را نمی‌پذیرد نیز می‌گوید: «مجلس ایران باید هر ۴ لایحه مورد نظر را با هم بپذیرد و پس از این پذیرش نیز دولت مصوبه پذیرش مجلس را باید به شورای گروه ویژه اقدام مالی ارائه کند و به این ترتیب از لیست سیاه FATF خارج شویم. این پروسه باید به همین صورت انجام شود. این که بخواهیم بگوییم، می‌پذیریم و انجام می‌دهیم و بخشی انجام شده و قوانین منطبق شده و این دست موارد هیچ کدام محلی از اعراب ندارد چرا که باید مصوبه، پذیرشی باشد که منوط به آن ایران نیز به FATF متصل شود.»

وزن تحریم‌های FATF سنگین است

مسعود دانشمند در پایان نیز با اشاره به مساله تحریم‌هایی که حالا سال‌هاست گریبان ایران را گرفته و وزن و اهمیت تحریم‌های اقتصادی و تحریم‌ها مربوط به FATF نیز خاطرنشان می‌کند: «برآورد وزن و اهمیت اینکه کدام تحریم‌ها بدتر است کار سختی است و شاید اصلا در اقتصاد ایران ناممکن باشد و نمی‌توان چنین برآوردی را به صورت دقیق انجام داد، اما می‌توانیم بگوییم که حتی با فرض شدیدترین تحریم‌ها، مواد غذایی و دارو‌ها که تحریم نبوده اند، تحریم به طور معمول در مورد کالا‌هایی است که دولتی و دو منظوره است، اما اکنون این صدمه‌ای که بخش خصوصی کشور دچار آن شده و همین مشکل برای واردات و صادرات کالا‌های بسیار ساده‌تر مربوط به تحریم‌هایی است که با نپذیرفتن FATF دچار آن شده ایم. یعنی همین طور و بدون دلیل و به صورت نظری اگر بخواهیم بگوییم اکنون خسارت نپذیرفتن FATF بیش از خسارت تحریم‌ها برای ایران شده و در این بخش ما دچار خود تحریمی هستیم.»

  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش