پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۰۹ - ۱۳ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۳۰۰۲
تجارت و بازرگانی

محاسبه سود تجارت پنهان

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,تجارت و بازرگانی

آمار قاچاق ۱۶ گروه کالایی در سال ۹۵ نشان از سود نزدیک به ۴ میلیارد دلاری برای قاچاقچیان دارد. این عدد از عدم‌وصول درآمدهای دولت ناشی از پرداخت نشدن تعرفه و مالیات ارزش افزوده به‌دست آمده است. مطابق گزارش ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، به ترتیب «پوشاک»، «لوازم آرایشی» و «شمش طلا» بالاترین سهم را در ارزش کل قاچاق به کشور ازآن خود کرده‌اند. برآورد حجم قاچاق ورودی به کشور در سال ۹۵ معادل ۱۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار و قاچاق خروجی بیش از ۵۰۰ میلیون دلار است.

 

 همزمان با اعتراضات نمایندگان مجلس نسبت به قابل اعتماد نبودن برآورد قاچاق، متولی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، آمار قاچاق سال ۹۵، شکاف عرضه و تقاضا در ۱۶ کالای عمده قاچاق، سود قاچاقچیان و فرمول محاسبه حجم قاچاق را منتشر کرد. براساس این گزارش، برآورد میزان قاچاق در سال ۹۵ بیش از ۱۲ میلیارد دلار بوده است. همچنین اعلام شده که قاچاقچیان قبل از اینکه جنس قاچاق را وارد بازار کنند، سودی نزدیک به ۴ میلیارد دلار عایدشان می‌شود. از طرفی فرمول محاسبه برآورد حجم قاچاق عبارت است از: «معافیت‌ها-حجم شکاف عرضه و تقاضا=قاچاق ورودی.»

 

فرمول محاسبه شکاف عرضه و تقاضا نیز عبارت است از: «عرضه کل- تقاضای کل= شکاف عرضه و تقاضا.» در این فرمول، عرضه کل عبارت است از تولید به‌علاوه واردات و تقاضای کل عبارت است: مصرف به‌علاوه صادرات. برای استفاده از این روش لازم است که آمار و اطلاعات تولید، مصرف، واردات و صادرات در دسترس باشد. با توجه به اینکه در تمامی گروه‌های کالایی آمار تولید و مصرف در دسترس بوده است، قاچاق این گروه‌های کالایی با استفاده از روش شکاف در عرضه و تقاضا برآورد شده‌اند.

 

براساس نتایج به‌دست آمده از برآورد شکاف عرضه و تقاضا، حجم شکاف عرضه و تقاضا حدود ۱۵ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار برآورد شده که از این میزان، ۳میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار از طریق معافیت‌های قانونی و ۱۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار به‌صورت قاچاق وارد کشور می‌شود. حدود ۲۳ درصد از قاچاق از طریق مسافری، ۱۹ درصد از طریق کوله بری، ۱۶ درصد ملوانی، ۱۲ درصد از طریق خلأهای مناطق مرزی و حدود ۳۰درصد از طریق سایر مبادی صورت می‌پذیرد. از این موارد، قاچاق کالا به‌صورت مسافری، کوله‌بری و ملوانی ناشی از سوءاستفاده از معافیت‌ها است، همچنین در قاچاق اقلام ممنوعه، خلأهای مرزی دخیل هستند.

 

برآورد شکاف عرضه و تقاضا

گزارش منتشر شده از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نشان می‌دهد در سال ۱۳۹۲، قاچاق ورودی حدود ۱۷ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار و قاچاق خروجی حدود ۳میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بوده است. این ارقام در سال ۱۳۹۳ در قاچاق کالای ورودی به حدود ۱۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار و در قاچاق خروجی به حدود ۴میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار رسیده است. در سال ۱۳۹۴ هم این ارقام سیر نزولی داشته و در قاچاق ورودی به حدود ۱۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار و در قاچاق خروجی به حدود یک‌میلیارد دلار رسیده است. در سال ۱۳۹۵ میزان قاچاق ورودی حدود ۱۲میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار و میزان قاچاق خروجی حدود ۵۰۰ میلیون دلار رقم خورده است.

 

بیشترین قاچاق در کشور مربوط به پوشاک است. گزارش منتشر شده از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نشان می‌دهد در این کالا به میزان ۸ میلیارد و ۱۳۲ میلیون دلار مصرف در کشور وجود دارد. همچنین صادرات در این کالا معادل ۴۸ میلیون دلار است. این دو شاخص مربوط به تقاضای موجود در کشور است. ازسوی دیگر در بخش عرضه با دو شاخص تولید و واردات مواجه هستیم که در این باره تولید این کالا ۵ میلیارد و ۵۴۱ میلیون دلار است و میزان واردات، ۹۵ میلیون دلار. بنابراین شکاف عرضه و تقاضا در این کالا ۲ میلیارد و ۵۴۴میلیون دلار و ارزش قاچاق آن ۲ میلیارد و ۵۴۴ میلیون دلار است.

 

پس از پوشاک، لوازم آرایشی و بهداشتی بیشترین میزان قاچاق را به خود اختصاص داده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در این کالا با مصرفی معادل ۲ میلیارد و ۴۴۲ میلیون دلار مواجه هستیم و میزان صادرات در این کالا ۳۲ میلیون دلار است. همچنین تولید این کالا در کشور ۶۵۰ میلیون دلار است و واردات آن به ۲۷۵ میلیون دلار می‌رسد.

 

بنابراین، شکاف عرضه و تقاضا در این کالا معادل یک میلیارد و ۵۴۹ میلیون دلار بوده و میزان قاچاق این کالا نیز به همین میزان است. شمش طلا، سومین کالایی است که بیشترین قاچاق را به خود اختصاص داده است. مصرف این کالا در داخل کشور ۷۱ تن است و تولید آن ۴ تن. اما صادرات و واردات آن صفر است. بنابراین شکاف عرضه و تقاضا در این کالا ۶۷ تن است. ارزش قاچاق در این کالا معادل یک میلیارد و ۱۴۳ میلیون دلار ثبت شده است.

 

میزان مصرف رایانه و قطعات جانبی آن در داخل کشور معادل یک میلیارد و ۶۲۷ میلیون دلار و میزان صادرات آن، یک میلیون دلار است. میزان تولید این کالا در کشور ۳۶۹میلیون دلار و میزان واردات آن ۳۵۲میلیون دلار است. بنابراین در این محصول با شکاف عرضه و تقاضای ۹۰۶ میلیون دلاری مواجه هستیم. ارزش قاچاق این کالا به کشور هم معادل ۹۰۶ میلیون دلار است. میزان مصرف انواع پارچه هم در کشور ۷۰۰هزار تن بوده و میزان صادرات آن به ۷ هزار تن می‌رسد. میزان تولید این کالا ۳۹۰ هزار تن و میزان واردات آن نیز ۱۵۲ هزار تن است. بنابراین شکاف بین عرضه و تقاضا در این کالا معادل ۱۶۵ هزار تن است و قاچاق آن را به ارزش ۶۶۹ میلیون دلار رقم می‌زند.

 

سود قاچاقچیان

همچنین سود ناخالص قاچاقچیان ناشی از عدم پرداخت عوارض گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده در ۱۷ کالای مورد بررسی که حجم قاچاقی معادل ۱۱ میلیارد دلار دارند، حدود ۴میلیارد دلار برآورد می‌شود. بر این اساس، منظور از سود ناخالص قاچاقچیان، عدم وصول درآمدهای دولت ناشی از پرداخت نشدن تعرفه و مالیات بر ارزش افزوده است. ۵ کالایی که بیشترین سود را نصیب قاچاقچیان می‌کنند به ترتیب پوشاک، لوازم آرایشی و بهداشتی، شمش طلا، رایانه و قطعات جانبی آن و انواع پارچه است که با محاسبات صورت گرفته با توجه به تعرفه‌ها، مالیات و شکاف عرضه و تقاضا، سود ناخالص قاچاقچیان در قاچاق پوشاک، ۸۹۰ میلیون دلار است.

 

همچنین از قاچاق لوازم آرایشی و بهداشتی سودی معادل ۵۴۲ میلیون دلار عاید قاچاقچیان می‌شود. ورود غیرقانونی شمش طلا، ۴۰۰ میلیون دلار را نصیب قاچاقچیان می‌کند. قاچاق رایانه و قطعات جانبی، ۳۱۷ میلیون دلار و انواع پارچه، ۲۳۴ میلیون دلار سود را برای قاچاقچیان به‌دنبال دارد.

 

افزایش هزینه ۳ تا ۵ برابری قاچاق

قاسم خورشیدی، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز روز گذشته در یک نشست خبری با اشاره به مبادی قاچاق به کشور، بیان کرد: سال گذشته در عمل آنچه از طریق کوله‌بری (که بدون نظارت قرنطینه‌ای وگمرکی، غیراستاندارد و غیربهداشتی است) وارد کشور شده، ۳ میلیارد و ۵۹۰ میلیون دلار بوده، درحالی‌که به‌طور قانونی فقط یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلار اجازه ورود داشته است.

 

وی اضافه کرد: مطابق آنچه در قانون مقرر شده، کالاهای ملوانی نیز حداکثر ۴۰۰ میلیون دلار مجوز ورود داشته، اما در عمل ۲ میلیارد و ۲۹۰ میلیون دلار وارد شده، همچنین کالای مسافری به میزان یک میلیارد دلار مجوز ورود داشته که در عمل۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار وارد شده است. خورشیدی یادآوری کرد: در مجموع ۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار کالا از طریق کوله‌بری، ملوانی، مسافری و سایر شیوه‌ها در سال گذشته مجوز ورود داشته‌اند که در عمل به ۹ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار افزایش یافت.

 

وی با اشاره به نسبت کشفیات، اظهار کرد: در سال ۹۲ حداکثر یک درصد کالاهای قاچاق (معادل ۹۰۰ میلیارد تومان) کشف شدند، این رقم در سال‌های ۹۳ تا ۹۵ به ترتیب به ۱۸۰۰ میلیارد تومان، ۵۵۰۰ میلیارد تومان و ۱۴ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان (حدود ۳۲ درصد) افزایش یافته که حاکی از رشد چشمگیر آن است. خورشیدی بیان کرد: سال گذشته بیش از هزار و ۱۰۰ باند قاچاق کلان و سازمان یافته متلاشی شدند که در مقایسه با سال ۹۴ بیش از ۹۰ درصد رشد داشته است.

 

وی ادامه داد: در این زمینه، پرونده‌های کشف قاچاق نیروی انتظامی به ارزش بیش از ۵۰۰ میلیون تومان ۸۹ درصد رشد و پرونده‌های بین ۱۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومانی ۶۵ درصد رشد داشته است. وی همچنین با اشاره به عملکرد وزارت اطلاعات در این زمینه، بیان کرد: کشفیات وزارت اطلاعات در سال گذشته مربوط به ۹۹ پرونده بوده که نشان می‌دهد همه این کشفیات مربوط به قاچاق‌های کلان و سازمان‌یافته بوده است.

 

وی یادآوری کرد: در سال ۹۲ مجموع پرونده‌های تشکیل‌شده در ارتباط با قاچاق در کشور ۸۸ هزار پرونده بوده، این تعداد در سال‌های ۹۳ تا ۹۵ به ترتیب به ۹۳هزار و ۹۰۰ پرونده، ۱۰۴ هزار پرونده و ۱۰۳ هزار پرونده افزایش یافته است. وی تصریح کرد: مجموع پرونده‌های کلان و سازمان‌یافته قاچاق بین سال‌های ۹۲ تا ۹۵ نیز به‌ترتیب هزار و ۷۵۰ پرونده (سال ۹۲)، ۲ هزار و ۲۵۰ پرونده (سال ۹۳)، ۲ هزار و ۳۰۰ پرونده (سال ۹۴) و سه هزار و ۶۰۰ پرونده (سال ۹۵) بوده است.

 

سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه ۳/۱ میلیارد دلار حجم کالاهای ممنوعه قاچاقی است که از طریق خلأ‌های مرزی وارد می‌شود، ادامه داد: تصاویر منتشرشده در رسانه‌ها که کوله‌بران را در حال حمل بار از مناطق صعب‌العبور به‌عنوان کوله‌بری نشان می‌دهد، درست نیست چراکه مسیرهای کوله‌بری جدای از این مسیرهاست و این مناطق صعب‌العبور عمدتا خلأهای مرزی هستند که از طریق آنها کالاهای ممنوعه مانند مشروبات الکلی، آلات و ابزار قمار و... وارد می‌شود که عمدتا با توجه به برآورد ۱۰ درصدی از کشفیات این نوع کالاها، برای محاسبه حجم کل آنها، میزان کشفیات را ۱۰ برابر افزایش می‌دهیم تا به یک برآورد نسبتا منطقی برسیم.

 

خورشیدی تصریح کرد: قانون درباره کالای قاچاق مکشوفه کاملا وظایف، دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌های لازم را مشخص کرده و به دستگاه‌های مربوطه مانند سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی ابلاغ کرده است، اما ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز با وجود افزایش ۳۶۰ درصدی امحای کالاهای قاچاق از سوی این سازمان در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۴، معتقد است که سازمان جمع‌آوری فروش اموال تملیکی باید سریع‌تر و دقیق‌تر در زمینه امحای کالاهای مکشوفه قاچاق که احکام قطعی آنها صادر شده است، اقدام کند و در این زمینه گلایه‌های خود را به مسوولان این سازمان ابلاغ کرده‌ایم تا شاهد خالی شدن انبارهای این سازمان از کالاهای تعیین تکلیف شده باشیم اما همچنان در این زمینه عقب‌ماندگی وجود دارد.

 

وی گفت: تا زمانی که اقتصاد پیچیده، گران، یارانه‌ای و برخوردار از رانت و دولتی است، نمی‌توان انتظار داشت که قاچاق کالا از صرفه خارج شود اما با اقدامات انجام شده در گذشته هزینه قاچاق برای قاچاقچی بین سه تا پنج برابر افزایش یافته است. سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: یکی از جدی‌ترین و حساس‌ترین زنجیره‌های مبارزه با قاچاق کالا و ارز مبارزه در سطح عرضه است که در حد خودش به آن پرداخته شده و در این زمینه رشد ۱۲ برابری در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۴ داشته‌ایم، چرا که مجموع کشفیات در سطح عرضه طی سال ۱۳۹۴ معادل ۲۰ میلیارد تومان بود که در سال گذشته به بیش از ۲۶۶ میلیارد تومان رسید اما باید برای پیشرفت بیشتر و سرعت گرفتن آن کار فرهنگی و رسانه‌ای جدی اتفاق بیفتد

 

 

 

donya-e-eqtesad.com
  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش