دیرش
دیرش به معیار اندازهگیری حساسیت قیمت اوراق درآمد ثابت به نرخ بهره ی آن اطلاق میشود. در واقع هدف از دیرش اینست که به محاسبه ی درصد تغییرات قیمت نسبت به درصد تغییرات نرخ بهره بپردازد. دیرش می تواند محاسبه کند که سرمایه گذار در طول مدت چند سال، توانایی بازپرداخت قیمت اوراق قرضه از مجموع جریان های نقدی آن اوراق را دارد.
اگر نرخ بهره افزایش یابد قیمت اوراق، کاهش پیدا می کند و برعکس زمانی که نرخ بهره کاهش یابد؛ قیمت اوراق( یا سایر ابزار با درامد ثابت) با افزایش رو به رو میشود.
رویکرد دیرش
دیرش با دو رویکرد، قابل تعریف است. دیرش میانگین موزون در رویکرد اول، برگرفته از دیرش مکالی میباشد و به مدت زمانی اطلاق میشود که جریان های نقد حاصل از اوراق بهادار، اصل مبلغ سرمایه گذاری در این اوراق را با درآمد ثابت، عودت می دهند.
دیرش در رویکرد دوم، تعيين می کند که درصورت تغيير یک درصد نرخ بهره بازار( بازده تا سررسید)، ارزش اوراق قرضه به چه میزان، تغيير میکند.
چرا به آن دیرش می گویند؟
اوراق قرضه ی دارای مدت زمان سررسید طولانیتر ، از قیمت حساس تری نسبت به نرخ های بهره برخوردار است؛ به همین خاطر، دیرش آن نسبت به اوراق کوتاه مدت، بیشتر است.
ویژگی های دیرش
نرخ بهره، همبستگی وارونه ای با بهای اوراق قرضه دارد؛ یعنی افزایش نرخ های بهره باعث کاهش بهای اوراق قرضه میشود و کاهش نرخ بهره منجر به افزایش قیمت اوراق قرضه( یا دیگر ابزارهای مالی با درآمد ثابت) میگردد. عدد دیرش دارای محاسبه ی پیچیده ای می باشد که از عوامل مؤثر در محاسبه ی آن می توان به نرخ بهره، سررسید اوراق، کوپن اوراق، ارزش حال و اختیارات اوراق اشاره کرد. معنی عدد بزرگ تر دیرش اینست که نرخ بهره، تأثير بیشتری بر ارزش حال آن دارد؛ به همین خاطر، ریسک نرخ بهره بیشتر می شود.
دیرش مکالی
دیرش مکالی که به عنوان میانگین موزون سررسید جریان نقد محسوب میشود؛ برگرفته از یک نظریه پرداز به نام فردریک مکالی است.
دیرش و ریسک
اوراق قرضه، شامل دو نوع ریسک به نام های ریسک نرخ بهره و ریسک اعتباری است. دیرش، دربرگیرنده ی محاسبه ریسک نرخ بهره است.
دیرش در مقابل دوره میانگین موزون
تشابه این دو تعریف از دیرش مکالی در مقابل دوره میانگین موزون، باعث سردرگمی هدف و محاسبات هر دو میشود. متلا، یک قرضه با نرخ بهره ثابت ۵ ساله دارای میانگین موزون از ۵ و یک دیرش مکالی خیلی بسته می باشد.( اوراق رهنی بطور مشابه رفتار می کنند) – از تفاوت های دیرش مکالی و دوره میانگین وزنی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
>> دیرش مکالی موجب کاهش کلیهٔ جریان های نقدی میشود که مربوط به هزینه سرمایه است درحالی که در دوره میانگین وزنی، این چنین نیست.
>> دیرش مکالی به استفاده از هر دو عامل بهره می پردازد. تنها عامل برای وزن دادن به جریان های نقد، استفاده از دوره میانگین وزنی می باشد.
گردآوری: بخش اقتصاد سرپوش
- 17
- 6