دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۲۶ - ۰۲ بهمن ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۱۰۰۸۷
اقتصاد کلان

تورم با دولت رئیسی مهربان نماند/ افزایش فشار دولت به بانکها تورم را بالاتر برد

افزایش دوباره تورم,ر روند نزولی تورم ماهانه و نقطه ای

اعتماد نوشت:بر اساس تازه ترین گزارش مرکز آمار روند نزولی تورم ماهانه و نقطه ای، در دی ماه سال جاری قطع شده ولی تورم سالانه با یک واحد درصد کاهش نسبت به آذرماه، همچنان بر مدار کاهشی است.

با توجه به نوسانات متغیرهای پولی بعید است که کاهش نرخ تورم سالانه نیز تداوم یابد. با استناد به آنچه مرکز آمار منتشر کرده تورم نقطه‌ای در دی ماه با ۰.۷ واحد درصد افزایش نسبت به آذرماه به رقم ۳۵.۹ درصد و تورم ماهانه نیز با همان میزان افزایش به ۲.۳ درصد رسید.  در دی ماه تورم سالانه گروه خوراکی و آشامیدنی و دخانیات ۵۶.۵ درصد بود. از ابتدای سال جاری تا دی ماه،  تورم ماهانه به جز در اردیبهشت ماه که ۰.۷ درصد گزارش شد، در مابقی ماه‌ها بین ۱.۷ تا ۳.۹ درصد در نوسان بوده است. 

به نظر می‌رسد شکسته شدن زنجیره کاهش تورم ماهانه و نقطه ای که از مهر آغاز و تا آذر ادامه یافته بود، به دلیل تغییرات در شاخص های پولی باشد که تیم اقتصادی دولت بارها از تحت کنترل بودن آن سخن گفته بود؛ بر اساس داده‌های بانک مرکزی از شاخص‌های اقتصادی در آذر، نرخ رشد نقدینگی و پایه پولی در آخرین ماه از پاییز به ترتیب ۴۱.۴ و  ۳۷.۶ درصد گزار شده، این امر در میان مدت تمام سیاست‌های کنترل تورم را بی اثر می کند.

اگرچه که افزایش همین متغیرهای پولی نشات گرفته از سیاست‌های تامین کسری بودجه است؛ نقدینگی در آذرماه به ۴۴۲۷.۱  هزار میلیارد تومان رسیده که پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال مرز ۴۶۰۰ هزار میلیارد تومان را رد کند.  بر اساس گزارش مرکز آمار در دی ماه سال جاری تورم سالانه خوراکی ها با ۱.۷ واحد درصد کاهش به ۵۶ درصد رسید. اما تورم ماهانه و نقطه ای این گروه از کالا روندی افزایشی داشت؛ به گونه ای که تورم ماهانه با ۰.۳ واحد درصد افزایش به ۱.۷ درصد و تورم نقطه ای نیز با ۱.۱ واحد درصد افزایش به ۴۲.۶ درصد رسید. بر اساس داده‌های این نهاد آماری برنج ایرانی به عنوان زیر گروه نان و غلات و  رب گوجه فرنگی بیشترین تاثیر را بر تورم خوراکی ماهانه داشته‌اند.

از سوی دیگر تورم کالاهای غیرخوراکی نیز ۲.۷ درصد اعلام شده که اجاره بهای واحدهای مسکونی و پوشاک از مهمترین کالاهای تاثیرگذار بر تورم کالاهای غیرخوراکی بوده اند. با استناد به بخش دیگری از گزارش مرکز آمار دامنه نوسان تورم ماهانه برای دهک اول و  دهم  به ترتیب ۱.۷ و ۲.۷ درصد بود؛ تورم کالاهای خوراکی و غیر خوراکی برای دهک اول ۱.۲ و ۲.۳ درصد و برای دهک دهم نیز ۲ و ۲.۹ درصد عنوان شد. این امر نشان می دهد که فاصله تورمی برای کالاهای خوراکی میان پردرآمدترین و کم درآمدترین دهک تنها ۰.۸ درصداست؛ چرا که قیمت کالاهایی که توسط خانوارها مصرف بیشتری دارند، مانند گروه غلات، پروتئین و گوشت تورم بالاتری را نیز تجربه کرده‌اند. بدین صورت فاصله تورمی بین دهک‌های ابتدایی و انتهایی نیز کمتر است.  مرکز آمار نشان داده که در دی ماه نان و غلات افزایش ۴.۴ درصدی داشته که عمده این افزایش نیز به دلیل بالا رفتن قیمت برنج ایرانی است. با وجود اینکه این گروه از کالاها نقش مهمتری در سبد مصرفی خانواده ها دارند، بنابراین هر افزایشی در قیمت آنها مستقیما بر میزان مصرفشان تاثیر می گذارد. تورم سالانه نان و غلات در ماه مورد بررسی حدود ۴۹ درصد اعلام شد. علاوه بر نان و غلات، گوشت سفید و قرمز و  فرآورده‌های آن با تورم سالانه ۵۲.۴ درصد و شیر، پنیر و تخم مرغ نیز با تورم ۶۸.۲ درصد از جمله دیگر کالاهایی است که انتظار می رود با افزایش قیمت هایشان، مصرفشان به شدت کاهش یابد. اگرچه که در سال جاری نیز مصرف برخی از این کالاها نصف شده است.

در بخش دیگری از گزارش مرکز آمار، بیشترین تورم سالانه در بین کالاهای خوراکی مربوط به «روغن ها و چربی‌ها» با ۷۸ درصد اختصاص داشت. افزایش تورم محدود به گروه کالایی خوراکی ها نمی شود بلکه غیرخوراکی ها را نیز شامل می‌شود. بیشترین تورم سالانه برای این گروه از کالاها مربوط به «هتل و رستوران»، «پوشاک و کفش» همچنین «مبلمان و لوازم خانگی» با ۶۰، ۵۲.۲ و ۵۲.۸ درصد است. البته که نزدیکی تورم سالانه گروه بهداشت و درمان به ۴۰ درصد آن هم در شرایطی که همچنان تخصیص ارز دولتی برای برخی داروها ادامه دارد، می‌تواند مخاطراتی را در سال آتی برای کشور ایجاد کند و یکی از پیامدهای اولیه آن بالا رفتن قیمت داروها به وی‍ژه برای بیماری‌های خاص است. تورم ۴۵.۲ درصدی تفریح و فرهنگ نیز ازدیگر نگرانی‌هاست. به خصوص اینکه با بالا رفتن تورم در این بخش احتمال تبدیل شدن تفریح و فرهنگ به کالایی خاص و لوکس دور از ذهن نخواهد بود.

از آخرین زمانی که تورم سالانه کشور زیر ۳۰ درصد بود، ۱۴ ماه می گذرد؛ از آخرین ماهی که تورم نقطه‌ای کمتر از ۳۰ درصد بود نیز یک سال و نیم. با استناد به داده های مرکز آمار از مهرماه سال ۹۹ تا دی ماه سال جاری نرخ تورم نقطه ای بیش از ۴۰ درصد و از اردیبهشت سال جاری نیز نرخ تورم سالانه بالاتر از ۴۰ درصد اعلام شده؛ این امر نشان می دهد که از سال گذشته سبد مصرفی خانوارها و به خصوص آنهایی که در دهک‌های پایین هزینه‌ای قرار دارند به شدت تحت تاثیر قیمت ها قرار گرفته و با هر تغییری در قیمت کالاها،  میزان کالاهای مصرفی شان نیز دچار نوسان می شود.

کارشناسان بر این باورند که مهمترین دلیل بالا رفتن تورم، کسری بودجه دولت و ناترازی بانک هاست. کسری بودجه ای که در سال های تحریم نفتی به رقم‌های بالاتری نیز رسید و بر اساس پیش‌بینی مرکز پژوهش‌های مجلس در سال جاری دولت « ۳۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه غیرقابل جبران» دارد. اگرچه که برخی گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که دولت در سال آتی نیز به همین میزان کسری بودجه خواهد داشت. گزارش تحولات کلان که از سوی بانک مرکزی منتشر شده نشان می دهد که پایه پولی کشور افزایش داشته که مهمترین دلیل آن دامن زدن به ناترازی بانک ها با تکالیف مالی است.

در این راستا عبدالناصر همتی، رییس اسبق بانک مرکزی در صفحه شخصی خود نوشت که :« اضافه برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی در ماه‌های اخیر شدت گرفته است. در اثر فشار دولت به منابع بانک‌ها، در حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان به پایه پولی افزوده شده است.» از ابتدای سال جاری تا آذرماه پایه پولی ۲۲.۲ درصد افزایش داشته است.  تاثیرات نوسان در متغیرهای پولی انکارناپذیر بوده و پس از یک دوره زمانی خودش را در افزایش تورم نشان می دهد. از این رو اگر دولت همچنان به سیاست هایی که باعث بر هم خوردن ترازنامه بانک‌ها می شود، ادامه دهد، از کاهش تورم نها جمله‌ای باقی می ماند.

  • 16
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش