به گزارش «جهانصنعت»، این باغ در مجاورت کارخانه نفت پارس در جاده قدیم کرج قرار دارد که گفته شده متعلق به یکی از شاهزادههای عصر قاجار بوده که پس از انقلاب به تملک بنیاد مستضعفان درآمده است.
این در حالی است که به دلیل وجود تپه باستانی هفت هزار ساله ثبت شده در آن، وزارت میراث فرهنگی هم در این باغ حق مالکیت دارد.
از سوی دیگر برخی شواهد نشان میدهد طی سالهای اخیر شهرداری و شورای اسلامی شهرستان قدس برای حفظ این گنجینه ارزشمند زیستمحیطی با بنیاد مستضعفان وارد معامله شده و حتی مبلغی را به عنوان پیشپرداخت به حساب بنیاد واریز کرده بودند تا پس از توافقات نهایی این باغ عظیم را به فضایی عمومی تبدیل کنند که متاسفانه بنیاد این قرارداد را به صورت یکطرفه فسخ کرده است. برخی اخبار نیز حاکی از آن است که این باغ چندی قبل به قیمت ۱۸۷۰ میلیارد تومان به یک دلال فروخته شده است. به همین خاطر نیز اهالی این شهرستان ۳۰۰ هزار نفری هماکنون نگران تبدیل این باغ به ویلا و اماکن مسکونی هستند.
در همین راستا بهزاد هرمزی رییس اسبق شورای شهرستان قدس نیز در سال ۹۵ از تصویب خرید ۵۶ هکتار باغشازده خبر داده و گفته بود: «با عنایت به سرانه نامناسب فضای سبز شهری در قدس، رایزنیها برای خریداری باغشازده از بنیاد مستضعفان در دستور کار قرار گرفته است. پیش از این نیز مباحثی در این خصوص مطرح شده بود که امیدواریم با حصول نتایج هرچه بیشتر، سرانه فضای سبز در شهرستان قدس با تقویت مضاعفی همراه شود.»
وی تاکید کرده بود: «در دویستونودونهمین جلسه رسمی شورا نیز میزان ارزش ریالی باغ، قریب به ۹۰ میلیارد تومان برآورد شد که با عنایت به رقم سنگین مذکور، امکان وصول و تامین آن در کوتاهمدت میسر نخواهد بود و در نظر داریم در صورت قطعیت یافتن خرید، مبلغ مذکور به صورت اقساطی و بلندمدت پرداخت شود. با تحقق این موضوع، ظرفیت عظیم اشاره شده در قالب پارک عمومی و باغ خانواده مورد استفاده قرار خواهد گرفت که بدون تردید با به نتیجه رسیدن آن، بخش قابلتوجهی از نیاز مردم ساکن شهرستان قدس در حوزه فضای سبز مرتفع و تامین خواهد شد.»
به گفته وی، مطابق قرارداد فیمابین شهرداری و بنیاد مستضعفان، مبلغ پنج میلیارد تومان به عنوان پیشپرداخت به حساب بنیاد واریز و قرار شد الباقی به صورت اقساط ۱۰ماهه پرداخت شود. اما بعد از عقد این قرارداد اقساط ماهیانه پرداخت نشد و بعد از اتمام دوره شورای چهارم و با ورود شورای پنجم این بار موضوع توسط مهندس مختاری شهردار وقت شهرستان قدس پیگیری شد. اما بنیاد اعلام کرد که مدت قانونی زمان پرداخت اقساط به پایان رسیده و چون هیچ قسطی پرداخت نشده عملا معامله فسخ شده است.
سپس مسوولان مربوطه در بنیاد به شهرداری شهرستان قدس اعلام میکنند با نرخ روز آماده اخذ قرارداد جدید واگذاری خواهند بود و ارزش این ملک را این بار ۷۰۰ میلیارد تومان و با همان شرایط قبل اعلام میکنند. این در حالی است که بودجه شهرداری شهرستان در شورای پنجم مبلغ ۴۰۰ میلیارد تومان برآورد شده بود. با این تفاسیر امکان خرید باغشازده با این مبلغ برای شهرداری امکانپذیر نبوده است. به همین دلیل مختاری- شهردار وقت- دست به دامان استاندار وقت تهران میشود تا شاید با میانجیگری استاندار بتواند باغشازده را در جهت تامین سرانههای شهر حفظ کند که گویا موفق نشده بود.
به گفته اهالی، بنیاد پس از فسخ یکطرفه قرارداد، این باغ را ۱۸۷۰ میلیارد تومان فروخته است. خریدار نیز باغی که قرار بود یکی از اصلیترین سرانههای فضای سبز شهرستان قدس و غرب تهران شود را به قطعات ۱۰۰۰ متری تبدیل کرده و در حال واگذاری به خریداران جزء است. این در حالی است که باغ در مجاورت شرکت نفت پارس قرار دارد که از نظر آلایندگی میتواند برای مردم منطقه خطرناک باشد. ضمن اینکه ساختوساز در این باغ موجب تخریب تپه باستانی منطقه نیز خواهد شد.
مسوولان سودجویی و منافع فردی را کنار بگذارند
یکی از مسوولان سابق شهرستان قدس که نخواست نامش فاش شود در خصوص سوابق قبلی پرونده باغ به «جهانصنعت» گفت: متاسفانه این باغ سندهای متعددی دارد. طی سالهای ۹۱ و ۹۲ در زمان شهرداری آقای محسن چیبایی پیشنهاد خریداری باغ به عنوان سرمایه شهر ارائه شد. همان زمان شهردار و نماینده وقت مردم در مجلس برای پیگیری موضوع نزد معاون بنیاد رفتند که پس از مذاکرات با حفظ فضای سبز موافقت شد. از لحاظ ثبتی بخشی از سندهای باغ مربوط به استان البرز و نیمی دیگر مربوط به تهران است. بنابراین با مسوول املاک بنیاد در استان البرز نیز صحبت شد. تمام این رایزنیها منجر به توافقنامهای بین شهرداری و بنیاد شد.
طبق توافقنامه ۵۰ درصد از باغ برای ایجاد فضای سبز و بوستان به شهرداری سپرده شد. همچنین قرار شد ۵۰ درصد سهم بنیاد نیز به مجموعههای ورزشی، مسکونی، تفریحی و گردشگری تبدیل شود. این توافق به امضای شهردار وقت شهرستان قدس، فرماندار و شورای شهر رسید. اما متاسفانه سیکل اداری آن که باید به صورت مصوبهای در شورای شهر نیز مطرح میشد ناتمام ماند.وی افزود: بعد از تغییر شهرداران شهرستان قدس اقداماتی در خصوص خرید این باغ صورت گرفت اما بینتیجه باقی ماند. در حال حاضر نیز با وجود پیگیریهای شهرداری و شورا هنوز نتیجهای در این خصوص حاصل نشده و شواهد حکایت از فروش این باغ بسیار بزرگ دارد. وی اظهار کرد: قدمت باغشازده به زمانهای دور برمیگردد. این باغ دارای چاه عمیقی است که تمام باغ را آبیاری میکند. با توجه به اینکه شهرستان قدس با کمبود شدید فضای سبز روبهرو است، اگر این مجموعه از حالت فضای سبز خارج شود، بیتردید یک فاجعه زیستمحیطی در انتظار ساکنین منطقه خواهد بود.
از طرفی همجواری این باغ با شرکت نفت پارس که آلودگیهای زیستمحیطی زیادی دارد، کمک شایان توجهی به بهبود هوای منطقه و محل زندگی هزاران تن کرده است. البته سالهاست اهالی در خصوص مشکلات زیستمحیطی شرکت نفت پارس هم پیگیر هستند اما تاکنون کاری از دستشان بر نیامده است. در هر صورت صرفنظر از قدمت تاریخی باغ، مسوولان باید برای نجات این باغ و مردم منطقه خیلی سریع دست به کار شوند. چراکه تخریب این باغ خسارتهای جبرانناپذیری را در پی خواهد داشت.
وی ادامه داد: بخشی از این املاک دارای تپه باستانی است که همان دوران شهرداری از سازمان میراث فرهنگی استعلام کرد. در هر صورت به نظرم بهترین کاربرد این فضا ایجاد مجموعهای تفریحی و گردشگری برای اهالی منطقه است، چراکه شهرستان قدس با جمعیتی بیش از سه هزار نفر به چنین فضایی برای تنفس نیاز دارد. بنابراین مسوولان باید از تخریب آن جلوگیری کنند زیرا این مجموعه یکی از سرمایههای تکرارنشدنی منطقه است. مسوولان باید همه ملاحظات را به خاطر مردم کنار بگذارند. با این حال بهتر است شورای شهر و شهرداری تهران نیز خیلی سریع به این موضوع ورود کنند، زیرا حل و فصل این قضیه از توان شهرداری و شورای شهرستان قدس خارج است.
باغشازده کاربری زراعی ندارد!
اما بهروز سلگی رییس اداره جهاد کشاورزی شهرستان قدس نیز این باغ را با توجه به وجود درختهای انبوه، زمین دارای کاربری زراعی ندانسته و به «جهانصنعت» گفت: باغشازده به مرور زمان وارد بافت شهری شده است. به همین دلیل در حال حاضر کاربری باغ با وجود درختان فراوان و زمین بایر، اراضی کشاورزی محسوب نمیشود. از سوی دیگر جزو محدوده فعالیت جهاد هم نیست. بنابراین در صورت فروش آن نیز کاری از دست ما بر نمیآید. تنها سازمانی که توانایی مقابله با عدم ساختوساز در این باغ را دارد، شهرداری است.
ویلاسازی در کار نیست
سعید ششگلنژاد سخنگوی شورای شهرستان قدس نیز فروش این باغ را قطعی ندانسته و به «جهانصنعت» گفت: اختلافاتی درخصوص مالکیت باغشازده بین بنیاد و شهرداری وجود دارد، اما فروش آن قطعی نشده است. بنابراین هنوز اسناد قطعی مبنی بر فروش این باغ را ندیدهایم. البته میدانیم اقداماتی درخصوص فروش آن شده اما اطلاعات کافی در اختیار نداریم و در حال پیگیری و بررسی ماجرا هستیم. ضمن اینکه معتقدیم هنوز تفاهمنامه بین شهرداری و بنیاد به قوت خود باقی است. شهرداری نیز در خصوص مالکیت آن اقدامات حقوقی انجام داده که به زودی به نتیجه مطلوب خواهد رسید. بنابراین به احتمال زیاد این باغ به شکل فضای سبز باقی خواهد ماند.
وی افزود: آلودگی محیطزیستی شرکت نفت پارس نیز از سالهای پیش بوده است، اما تاکنون گزارشی مبنی بر مشکلات محیطزیستی آن نداشتهایم. از طرفی باغشازده دارای یک تپه باستانی با قدمت هفت هزار ساله است که اگر قرار بر ویلاسازی در باغ باشد، تمام این آثار باستانی تخریب میشود که به طور قطع مسوولان مربوطه در وزارت میراث فرهنگی و گردشگری نیز باید به صورت مستقیم وارد این کارزار شوند.
- 16
- 3