چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۱:۱۸ - ۰۱ خرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۳۰۰۳۵
اقتصاد کلان

آمارهای نگران‌کننده درباره حذف کالاهای اساسی مرتبط با سلامت از سفره‌های مردم

آقای ولایتی! یمنی‌ها فقط نان خشک نمی‌خورند مصرف گوشت آن‌ها از ما بیشتر است

علی اکبر ولایتی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام,مقاومت مردم یمن
چند سال پیش علی اکبر ولایتی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخشی از صحبت‌هایش به مناسبت "هفته دفاع مقدس" در همایشی در دانشگاه آزاد به "مقاومت مردم یمن" در برابر شرایط فعلی کشورشان اشاره کرده و گفته: "از یمنی‌ها یاد بگیریم که چگونه در برابر تهدید و تحریم مقاومت می‌کنند. به جای لباس لنگ می‌بندد و اسلحه به دست دارند و چند تکه نان خشک دستشان است با پای پیاده و سعودی‌ها از دست این‌ها عاجز شدند."

 ورود اصطلاح جراحی اقتصادی به ادبیات سیاسی نگرانی‌هایی در ارتباط با وضعیت سلامت شهروندان ایران به دنبال داشته است. تا پیش از افزایش اخیر در قیمت‌ کالاهای اساسی، گزارش‌هایی از حذف اقلام موردنیاز برای سلامت افراد جامعه نگرانی مسئولان سلامت را به دنبال داشت.

چند سال پیش یکی از مسئولان در اظهارات واکنش ‌برانگیزی گفته بود باید مقاومت را از یمنی‌ها آموخت که لنگ بر تن می‌کنند و نان خشک می‌‌خورند. این در حالی است که مصرف برخی محصولات غذایی مثل گوشت در ایران از کشور فقیری مثل یمن هم پایین‌تر گزارش‌شده است؛ اما حذف محصولات پروتئینی، لبنیات و میوه از سبد غذایی اقشار گوناگون مردم به قبل از گران شدن اخیر محصولات غذایی برمی‌گردد.

حالا که تهیه اقلام موردنیاز برای تهیه غذای ساده‌ای مثل اشکنه برای دهک‌های کم‌توان دشوارتر شده، پیش‌بینی نارسایی‌های فیزیکی و ... از سوی کارشناسان چندان دور از انتظار نیست.

ایمنی‌ها فقط نان خشک نمی‌خورند مصرف گوشت آن‌ها از ما بیشتر است

سال گذشته گزارش‌ها حاکی از افزایش چهار برابری هزینه‌های سبد خوراکی نسبت به سال ۹۵ بود. البته کمرنگ شدن برخی کالاها در سفره‌های مردم از سال ۸۴ آغازشده است.

سال ۱۳۸۴ سرانه مصرفی گوشت هر خانواده ایرانی سالانه ۵۷کیلوگرم بود که این میزان در سال ۱۳۹۸ به کمتر از ۱۲کیلوگرم و سال گذشته به شش کیلوگرم رسید.

روزنامه خراسان اسفندماه ۱۳۹۹ در گزارشی نوشت: «سرانه مصرف گوشت در ایران طی امسال به شش تا هشت کیلو رسیده است. این در حالی است که بر اساس گزارش فائو سرانه مصرف غنا ۹، گینه ۶.۵، نیجریه ۸.۵، تانزانیا ۱۰، ‎یمن ۱۴.۵ و ‎کره شمالی ۱۰.۸ کیلوگرم است.»

اما اخیراً مسعود رسولی، دبیر انجمن صنعت بسته‌بندی گوشت و مواد پروتئینی در گفت‌وگو با سایت «دیده‌بان ایران» رقم جدیدی به‌عنوان سرانه مصرف گوشت اعلام کرد و آن را نگران‌کننده دانست.

رسولی گفت که سرانه مصرف گوشت در ایران با ۵۰درصد کاهش نسبت به سال ۱۴۰۰ به روزانه هشت گرم در روز (سه کیلو در سال) رسیده است. این در حالی است که استاندارد جهانی مصرف گوشت برای هر نفر در روز ۱۰۰گرم است. فائو (سازمان جهانی خواربار و کشاورزی) در سال ۲۰۱۲ میلادی سرانه مصرف گوشت جهان را ۴۱کیلوگرم اعلام کرده بود. این در حالی است که ایرانی‌ها سالانه حدود ۳۶کیلوگرم گوشت مصرف می‌کنند. ایران ازلحاظ مصرف گوشت بین ۱۹۶کشور جهان در رتبه۹۸ قرار دارد.

 خداحافظ ویتامین سی

اما فقط محصولات پروتئینی نیست که از سبد غذایی برخی خانواده‌ها رخ بربسته یا کمرنگ شده است. در مورد مصرف میوه هم وضعیت مشابه است. باآنکه گفته می‌شود بیش از متوسط مصرف جهانی میوه مصرف می‌کنند، آمارهای سال‌های اخیر نشان از کاهش مصرف میوه در ایران دارد.

با نگاهی به آمارهای ارائه‌شده در مورد مصرف میوه در ایران می‌توان فهمید با کاهش توان خرید و انقباضی شدن بودجه خانواده‌ها میوه از سبد غذایی برخی خانواده‌ها حذف‌شده و یا کاهش پیداکرده است. سرانه مصرف میوه در سال ۱۰سال پیش ۱۵۱کیلوگرم در سال بود و ایران رتبه۱۵ مصرف میوه در جهان را داشت. سال ۹۴ این میزان به ۱۳۴کیلوگرم و در سال ۹۷ به ۱۴۷کیلوگرم رسید.

اما شهریور سال ۹۹ اعلام شد نمودار مصرف میوه هر ایرانی روند نزولی را نشان می‌دهد و مصرف میوه هر ایرانی سالانه به ۱۰۰کیلوگرم رسیده است. این آمار حاکی از آن بود که ایرانی‌ها نسبت به هشت سال قبل ۵۰کیلو در سال یا به عبارتی نزدیک به یک کیلوگرم میوه در هفته کمتر مصرف کرده‌اند.

اما در سال‌های قبل از اعلام این رقم بعضاً گزارش‌های نگران‌کننده‌ای نیز منتشرشده بود. آبان‌ماه سال ۹۵ زهرا عبداللهی مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفته بود که ۸۸درصد مردم کمتر از حد نیاز میوه و سبزی می‌خورند.

هرچند درباره سرانه مصرف میوه رقمی اعلام‌نشده اما بر اساس آنچه در بازارهای میوه و تره‌بار می‌گذرد می‌توان فهمید حتی اگر مصرف میوه روند کاهشی نداشته باشد وضعیت مطلوبی هم ندارد. در شرایطی که در این سال‌ها با همه‌گیری کرونا دست‌به‌گریبان بوده‌ایم و می‌بایست مصرف مواد غذایی سالم مثل میوه افزایش پیدا می‌کرد، با کاهش دست‌کم ۲۵درصدی تقاضا برای میوه در دوران همه‌گیری روبه‌رو بوده‌ایم.

اسدالله کارگر رئیس اتحادیه صنف میوه و سبزی و تره‌بار تهران در روزهای منتهی به پایان سال ۱۴۰۰ گفت: تقاضا برای میوه در سال‌های پاندمی کرونا حداقل ۲۵درصد کاهش پیداکرده؛ این کاهش مصرف تنها به خاطر پاندمی کرونا نبوده بلکه تورم نیز نقش تأثیرگذاری در آن داشته است.

یک سال پیش از آن نیز در اسفند۹۹ اکبر یاوری، عضو هیات مدیره اتحادیه بارفروشان گفته بود: اگر به میوه‌فروشی‌ها سر بزنید اشکتان درمی‌آید؛ وقتی‌که می‌بینید شهروندان تهرانی میوه را دانه‌ای می‌خرند.

 دانش‌آموزان هر سه روز یک لیوان شیر می‌خورند

بر اساس گزارش‌هایی که در ماه‌های اخیر منتشرشده کاهش مصرف لبنیات به‌عنوان یکی از چالش‌های غذایی خانواده‌ها یادشده است. هفته گذشته معاون تربیت‌بدنی و سلامت وزارت آموزش‌وپرورش سرانه مصرف شیر هر دانش‌آموز را یک لیوان در هر سه روز اعلام کرد درحالی‌که اما این رقم در دنیا روزانه یک لیوان شیر است.

در ماه‌های گذشته نیز زهرا عبدالهی مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت از حذف شدن برخی اقلام غذایی سالم و موردنیاز جامعه از سبد غذایی دهک‌های پایین جامعه خبر داده بود.

 کاهش ۳۰درصدی مصرف شیر

او بهمن پارسال با اشاره به کاهش شدید مصرف شیر طی سالیان اخیر گفته بود: شیوع بیماری کرونا و افزایش قیمت لبنیات در دو سال اخیر سبب شد که ۳۰درصد از مصرف شیر در کشور کاسته شود. عبداللهی همچنین گفته بود: به‌صورت کلی مصرف شیر، ماست و پنیر حالا دیگر از سفره دهک‌های پایین جامعه حذف‌شده است که این امر سبب کوتاه‌قدی، کمبود کلسیم، کم‌خونی و سوءتغذیه کودکان در بین مردم جامعه خواهد شد.

میانگین مصرف سالانه شیر در جهان ۱۵۰کیلوگرم و در بعضی کشورهای اروپایی برای هر نفر فراتر از ۳۰۰کیلوگرم است.

درحالی‌که طبق گزارش سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) استاندارد جهانی سرانه مصرف شیر و لبنیات برای هر فرد باید ۳۰۰کیلوگرم در سال باشد که ایران از این استاندارد بسیار عقب است.

 هر یک دلار سرمایه‌گذاری معادل ۶۵دلار سود

بسیاری از آمارهایی که در این گزارش درباره وضعیت مصرف اقلام ضروری برای سلامت ذکر شد به سال‌های گذشته برمی‌گردد و هنوز آمار به‌روزتری ارائه نشده است.

اما احتمالاً آمارهای جدیدی که در روزها یا ماه‌های آینده منتشر خواهند شد با توجه به گرانی بسیاری از کالاهای اساسی حاکی از وخامت اقلام خوراکی مصرفی خواهند داشت که می‌تواند صدمات جبران‌ناپذیری به دنبال داشته باشد.

کوروش جعفریان متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت‌وگو با خبرآنلاین، عوارض سوءتغذیه در جامعه را به‌شدت مهم و غیرقابل‌جبران عنوان کرده است.

او با تأکید بر آنکه در جوامع پیشرفته در راستای اهمیت تغذیه گفته می‌شود که هر یک دلار که در حوزه الگوی مصرف و تغذیه درست افراد در جامعه سرمایه‌گذاری شود، ۶۵دلار سود و بهره به دست می‌آید. این استاد دانشگاه ادامه می‌دهد: اگر به‌موقع و هم‌زمان با سیاست‌های اقتصادی، مسئله تغذیه را بهبود ببخشیم و مثلاً پروتئین آبزیان را با قیمت مناسب جایگزین پروتئین گوشت کنیم، قطعاً به صرفه‌جویی اقتصادی با بهره زیاد سلامت خواهیم رسید.

  • 10
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
ما مردم از یمنی ها یاد گرفتیم چرا شما از مسئولان یمنی یاد نمی‌گیرید چراشما بچه هاتونو واسه تحصیل خوش گذرانی وداشتن بهترین ها به خارج می‌فرستیدشما ها بهترین زندگی هاوبهترین خانه ها وماشین هاو ویلاها رو دارید پس لطفا کمی سکوت اختیار کنیدوواسه ما شعار ندید ببخشید که دیگه واسه زنده بودنمون باید متشکر باشیم ماکه دیگه زندگی نمی‌کنیم همش منتظر مرگ هستیم که بزودی وبا تلاش های شماها نصیبمان خواهد شد
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش