دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۴۷ - ۲۷ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۲۵۵۵
اقتصاد کلان

فساد به سبک ایرانی و مدیریت به سبک همینی که هست

فساد به سبک ایرانی,فساد سیستماتیک در ایران
آنچه به فساد به سبک ایرانی ویژگی خاصی بخشیده است، علاوه و مهم‌‌تر از عوامل مختلف یاد‌شده که در شاخص‌های گوناگون ادراک فساد، شاخص تجارت بین‌الملل، شاخص نسبت رشوه، شاخص راهنمای بین‌المللی ریسک کشوری، شاخص گزارش رقابت جهانی، شاخص شفافیت بین‌الملل مطرح شده و از‌جمله بانک جهانی عوامل سنجش سطح فساد را چنین بر‌می‌شمرد: «سطح پاسخ‌گویی، کارآمدی دولت، میزان رعایت قانون، حقوق و آزادی‌های مدنی، قدرت مطبوعات و شاخص‌های حکمرانی»، در همین نگاه است؛ یعنی زوال مفهوم منافع عمومی و فقدان ذهنیت پاسخ‌گویی در سطوح مختلف اداری و حکمرانی که از خردترین سطح تا بالاترین سطح آن را شاهدیم. 

محمدکریم آسایش، کنشگر و پژوهشگر شهری در روزنامه شرق نوشت: از یک تجربه شخصی آغاز می‌کنم؛ چند ماه قبل در خیابان ولیعصر مشغول پیاده‌روی بودم که ناگهان با موانع فیزیکی بتونی کاشته‌شده در پیاده‌رو برخورد کردم و پایم مقداری مصدوم شد. با ۱۳۷ تماس گرفتم و توضیح شرایط که این بولاردها هیچ کارایی ندارند و فقط سبب صدمه به عابران می‌شوند. در پاسخ به ۱۳۷ که وجود آنها را به دلیل تردد موتورسیکلت می‌دانست، شرح دادم که فاصله موانع یاد‌شده چنان است که نه‌تنها موتور که حتی ماشین هم امکان عبور از آنها را دارد، حتی از ابزار تخصص هم بهره بردم و گفتم در مدیریت طرح معاونت فنی و عمرانی مناطق (۳، ۵ و ۱۹) همکاری داشته‌ام و می‌دانم که اینها مغایر ضوابط مناسب‌سازی است و در سال گذشته نیز بخش‌نامه‌ای از سوی شهرداری تهران برای برچیده‌شدن آنها صادر شده است. در نهایت پاسخ ۱۳۷ این بود: «همینی که هست و هرجا می‌خواهید شکایت کنید»‌.

چند روز قبل روایتی خواندم از سمیه جاهد‌عطائیان در روزنامه «شرق» که حکایت بی‌توجهی اورژانس اجتماعی (۱۲۳) و نیروی انتظامی (۱۱۰) برای کمک به یک کودک سندرم داون گمشده بود که آنجا نیز همین عبارت در نهایت در پاسخ تکرار شد: «همینی که هست».

مسئله وقایع جاری و نحوه مواجهه برخی مسئولان را نیز وقتی ملاحظه می‌کنیم، در واقع طنین همین جمله شوم را شاهدیم. فساد در تعاریف اخذ‌شده از بانک جهانی، سازمان شفافیت بین‌المللی و الیو در مجموع «ترجیح منافع خصوصی بر منافع عمومی» و «سوء‌استفاده از قدرت در جهت منافع خصوصی» تعریف شده است.

برای فساد عوامل مختلفی برشمرده می‌شود؛ از فقدان دموکراسی تا نبود شفافیت و همچنین عوامل اقتصاد سیاسی که منابع رانتی یا منابع حاصل از غارت را دارای اهمیت می‌‌کند.

آنچه به فساد به سبک ایرانی ویژگی خاصی بخشیده است، علاوه و مهم‌‌تر از عوامل مختلف یاد‌شده که در شاخص‌های گوناگون ادراک فساد، شاخص تجارت بین‌الملل، شاخص نسبت رشوه، شاخص راهنمای بین‌المللی ریسک کشوری، شاخص گزارش رقابت جهانی، شاخص شفافیت بین‌الملل مطرح شده و از‌جمله بانک جهانی عوامل سنجش سطح فساد را چنین بر‌می‌شمرد: «سطح پاسخ‌گویی، کارآمدی دولت، میزان رعایت قانون، حقوق و آزادی‌های مدنی، قدرت مطبوعات و شاخص‌های حکمرانی»، در همین نگاه است؛ یعنی زوال مفهوم منافع عمومی و فقدان ذهنیت پاسخ‌گویی در سطوح مختلف اداری و حکمرانی که از خردترین سطح تا بالاترین سطح آن را شاهدیم. 

در حقیقت مشکل ورای مدل اداره و حکمرانی یا عوامل اقتصاد سیاسی، در رویکرد به حکمرانی است. چین، کوبا، شیخ‌نشین‌های عربی و کشورهای بسیاری دموکراتیک نیستند (حداقل برخی از آنها بنا بر الگوهای لیبرال‌دموکراسی و دموکراسی بر مبنای تکثر سیاسی و چرخش قدرت نخبگان)، اما وضعیت فساد آنها با ما متفاوت است.

 در برخی از آنها مانند شیخ‌نشین‌های عربی، منابع رانتی (نفت) نیز بسیار بااهمیت است؛ اما نه نفرین نفت و نه دالِ تهی دموکراسی سبب نشده است این شدت از فساد را شاهد باشند. به نحوی که رتبه ایران ۱۵۰ و رتبه امارات متحده عربی ۲۴ است.

در چین، کوبا، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، قطر، عمان، بحرین و کویت که وضعیت بسیار بهتری در رتبه فساد نسبت به ایران دارند و همگی هم طبق تعریف، دموکراتیک نیستند -‌گرچه درباره چین و کوبا ساختارهای اجتماعی پایینی دموکراتیک (کمون‌ها و شوراها) وجود دارند، کنگره چین دارای سهمیه فراکسیون اقلیت برای احزاب بورژوازی است و در کوبا رجوع به همه‌پرسی‌های موضوعی رواج دارد- برخلاف ایران، اراده به توسعه و منافع عمومی وجود دارد.

 تقریبا اغلب کشورها که وضعیت بدتری از ایران دارند، یا در وضعیت فروپاشی دولت هستند یا تقریبا نادولت‌اند و قلمروهای خانوادگی یا قبیله‌ای محسوب می‌شوند. این وضعیت، نتایج خطرناکی را در بر دارد و می‌تواند شرایط ایران را هم به وضعیت تضعیف دولت سوق دهد. نظیر عراق و لبنان.

مقدمه هر اصلاحی در الگوی اداره، شفافیت، مبارزه با فساد، مشارکت مردم و نظایر آن، اراده مبتنی بر منافع عمومی و اراده به توسعه است. حتی اراده به توسعه بر دانش توسعه و برنامه توسعه اولویت دارد. حتی این اراده مقدم بر حاکمیت قانون است. مسئله ما اکنون نه حتی در ابتدای مسئله حاکمیت قانون که از مشروطه آغاز شد، بلکه پیش از آن مسئله ترقی است که از عهد محمدشاه قاجار نطفه‌اش با قائم‌مقام فراهانی شکل گرفت.

  • 12
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش