دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۲۲:۰۵ - ۰۹ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۰۷۴۲
اقتصاد کلان

هشدار؛ شعله‌ور شدن دوباره دلار، زندگی همه را به آتش خواهد کشید

تورم در ایران,سبد خوراک در آستانه فتح قیمت‌های باورنکردنی

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: این روزها کارگران بسیاری سوال دارند که تکلیف ترمیم مزد و عقب‌ماندگی معیشتی چه شد و مگر قرار نبود دولت راهکارهایی برای جبران قدرت از دست رفته کارگران ارائه کند؟ این سوالی‌ست که برای بسیاری از کارگران و فعالان صنفی پس از پایان نشست بیست و نهم آذرماه شورای عالی کار، تکرار شده است. آخرین نشست این شورا با ورود به مسائل فرعی مثل آیین‌نامه دادرسی کار یا گزارش مزد منطقه‌ای مرکز پژوهش‌های تامین اجتماعی به کار خود خاتمه داد و تنها بحث مرتبط با دستمزد، قرار ورود به مزد ۱۴۰۲ در نشست بعدی بود. به این ترتیب، «ترمیم حداقل دستمزد ۱۴۰۱» به کلی کنار گذاشته شد!

این در حالی‌ست که در آبان ماه، تورم خوراکی‌ها مرزهای قبلی را پشت سر گذاشت و رکورد جدیدی به نام خود ثبت کرد. نرخ تورم سالانه غذا (خوراکی‌ها) در آبان ۱۴۰۱ به ۶۳.۴درصد رسید، یعنی در طول یک سال منتهی به آبان، سبد خوراکی‌های خانوار، آن هم سبد تقلیل یافته و تا حدودی دور از واقعیت ارائه شده از سوی دولت، ۶۳.۴درصد گران شده است. این رقم برای تورم سالانه خوراکی‌ها، در ۸۰ سال اخیر سابقه نداشته است.

روند گرانی‌ها در آذرماه نیز ادامه داشت و متوقف نشد. مرکز آمار ایران اعلام کرد که نرخ تورم نقطه‌ای در آذر ماه ۱۴۰۱ به عدد ۴۸.۵درصد رسیده و نرخ تورم نقطه‌ای آذرماه ۱۴۰۱ در مقایسه با ماه قبل ۰.۴واحد درصد افزایش یافته است. نرخ تورم نقطه‌ای گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» با کاهش ۲.۴درصدی به ۶۵.۳درصد رسیده و گروه «کالا‌های غیرخوراکی و خدمات» با افزایش ۲درصدی به ۳۸.۹درصد رسیده است. با این حساب، همچنان روند گرانی خوراکی‌ها ادامه دارد و با شتابی که کجدار و مریز و گاهی کمی کندتر است، همچنان به پیش می‌تازد. دامنه تغییرات نرخ تورم سالانه در آذر ماه ۱۴۰۱ برای دهک‌های مختلف هزینه‌ای از ۴۲.۵درصد برای دهک دهم تا ۵۱.۷درصد برای دهک اول است یعنی باز هم فرودستان، بیشترین بار تورمی معادل رقمی بیش از ۵۱درصد را بر دوش می‌کشند.

این همه در حالی‌ست که دلار در هفته اخیر مرز ۴۰هزار تومان را پشت سر گذاشت و لاجرم تاثیرپذیری سنگین سبد معیشت (تمام اقلام آن از خوراکی‌ها و مسکن گرفته تا دارو و آموزش) از نرخ دلار، می‌تواند تورم سنگین دیگری به معیشت طبقه کارگر در دی ماه تحمیل کند. در چنین شرایطی که توصیف آن با عدد و رقم چندان دشوار نیست و چند نمودار ساده تورمی، شرایط را به خوبی ترسیم می‌کند، خبری از «ترمیم حداقل دستمزد» نیست.

سبد خوراکی‌ها در آبان به بالای ۵ میلیون تومان رسید

حال باید دید سبد خوراکی‌های خانوارهای کارگری با احتساب تورم سالانه در آبان ماه و با در نظر گرفتن سبد پایه رسمی شورای عالی کار به چه رقمی رسیده است. در مذاکرات مزدی ۱۴۰۱، سبد معیشت با احتساب داده‌های تورمی دی ماه ۱۴۰۰ محاسبه شد. در آن زمان، سبد حداقلی خوراکی‌ها برای یک خانوار متوسط ۳.۳ نفره، ۳۲میلیون و ۸۶۶هزار و ۱۴۳ ریال نرخ‌گذاری شد. در نتیجه در آبان ۱۴۰۱ و با احتساب تورم رسمی سالانه ۶۳.۴درصدی، سبد خوراکی ۳ میلیون و ۲۸۰هزار تومانیِ دی ماه سال قبل، به رقم ۵ میلیون و ۳۵۹هزار تومان رسیده است.

در واقع در آبان ماه و با در نظر گرفتن نرخ تورم رسمی که فاصله نسبتا زیادی با تورم واقعی و ملموس زندگی مردم دارد، سبد خوراکی‌های یک خانواده کارگری ۳.۳ نفره به تنهایی، ۵ میلیون و ۳۵۹هزار تومان شده است! وقتی در نظر می‌گیریم که حداقل دستمزد با تمام ملحقات و مخلفات، برای یک کارگر با یک فرزند حدود ۷ میلیون است، اوضاع بغرنج‌تر می‌شود. به عبارتی بعد از هزینه کردن برای خوراکی‌های بسیار حداقلی و ساده، مبلغی حدود یک میلیون و ۶۰۰هزار تومان برای خانواده کارگری باقی می‌ماند که با آن باید بتواند تمام هزینه‌های مسکن (متوسط اجاره‌خانه حتی در شهرستان‌ها ۲.۵ تا ۳ میلیون تومان است)، حمل و نقل، درمان و آموزش را بپردازد. حال چطور قرار است دو طرف این معادله نابرابر با هم جفت و جور شود، اساساً مشخص نیست. یک میلیون و ۶۰۰هزار تومان باقیمانده از سبد خوراکی‌ها، کرایه‌خانه را به تنهایی کفاف نمی‌دهد چه برسد به سایر خرج‌های ضروری زندگی!

گرانی غذا ادامه می‌یابد

گران شدن خوراکی‌ها به خصوص رکورد جدید آبان ماه، هزینه‌های زندگی را تصاعدی افزایش داده است. «احسان سلطانی» کارشناس مسائل اقتصادی در ارتباط با تورم سنگین خوراکی‌ها در آبان ۱۴۰۱ می‌گوید: با در نظر گرفتن نرخ تورم ۶۱.۱درصدی خوراکی‌ها در مهر ۱۴۰۰، برای اولین بار در فاصله ۱۳ ماه در یک دوره، مردم دو مرتبه شوک قیمت غذا را تجربه می‌کنند. در ۵ سال گذشته قیمت غذا بیش از ۷.۵ برابر شده که به مفهوم ۵۰درصد نرخ تورم سالانه غذا یا بروز ابرتورم قیمت غذا است. باید بپذیریم دولت جهت تامین منافع رانتی‌های وابسته و بودجه، قیمت دلار را بیش از ۳۰درصد بالا برده که با روند صعودی قیمت ارز نیما، سبب خواهد شد تا روند صعودی قیمت مواد غذایی ادامه پیدا کند.

این کارشناس اقتصادی در یک نمودار، صعود تورم خوراکی‌ها از اردیبهشت ۹۷ تا آبان ۱۴۰۱ را نشان داده است. این نمودار به خوبی ثابت می‌کند که در این بازه زمانی غذا هفت برابر گران شده است.

«فرامرز توفیقی» رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور نیز در ارتباط با تورم خوراکی‌ها در آبان ماه می‌گوید: دولت‌ها سه اهرم برای تامین کسری نقدینگی از محل درآمدهای مردم دارند. نخست نشر اوراق قرضه است که از دولت احمدی‌نژاد به بعد در دستور کار قرار گرفت. دو عامل بعدی، دامپینگ قیمت مسکوکات و ارز است که توسط آن، دولت‌ها از جیب مردم برمی‌دارند، قدرالسهم خود را کنار می‌گذارند و باقی را خرج هزینه‌های جاری می‌کنند و مثلاً حقوق کارمندان را می‌پردازند. در همین چند ماه اخیر، همین اتفاق افتاده است. با جهش نرخ دلار، همه کالاها چند برابر گران شده و یک کیلو گوشت به ۲۸۰هزار تومان رسیده است. اخیراً در استان همدان یک بررسی میدانی انجام دادم. همدان زمانی مهد گوشت ایران بود اما امروز آنجا هم گوشت بسیار گران بود به گونه‌ای که قصابان می‌گفتند دیگر ما کشتار روز نداریم چون مشتری گوشت بسیار کم شده است.

او با بیان اینکه تورم سبد غذایی بعد از جنگ جهانی بی‌نظیر بوده، تاکید دارد که این تورم به سادگی پایین نمی‌آید: «مولفه‌های تاثیرگذار بر تورم، قیمت مسکوکات، قیمت ارز و نرخ سفته‌بازی و دلالی در کشور است. ارز همچنان صعودی‌ست، نرخ مسکوکات رو به رشد است و دلالی و سفته‌بازی بیداد می‌کند. پس چطور انتظار داشته باشیم از تورم سبد خوراکی‌ها کاسته شود؟ از طرفی کاهش عددی تورم به معنای این نیست که چیزی ارزان شده و من مشتری دیگر گران نمی‌خرم. تنها در صورتی که تورم منفی شود و مسیر منفی شدن چند ماه ادامه داشته باشد، ارزانی و بازگشت آرام و بطئی قیمت‌ها رخ خواهد داد. تا زمانی که تورم مثبت است، گرانی سبد خوراکی‌ها نیز ادامه خواهد داشت».

سوتیتر ۱

سلطانی: دولت جهت تامین منافع رانتی‌های وابسته و بودجه، قیمت دلار را بیش از ۳۰درصد بالا برده که با روند صعودی قیمت ارز نیما، سبب خواهد شد تا روند صعودی قیمت مواد غذایی ادامه پیدا کند.

سوتیتر ۲

توفیقی: در صورتی که تورم منفی شود و مسیر منفی شدن چند ماه ادامه داشته باشد، ارزانی و بازگشت آرام و بطئی قیمت‌ها رخ خواهد داد. تا زمانی که تورم مثبت است، گرانی سبد خوراکی‌ها نیز ادامه خواهد داشت.

نسرین هزاره مقدم

  • 10
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
تمام مشکلات ما بخاطر این است که از دین مبین اسلام فاصله گرفته ایم ...
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش