پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
۱۰:۵۰ - ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۲۲۳۶۴
اقتصاد کلان

واکنش‌ها به رونمایی از برنامه هفتم توسعه؛ همچون شش برنامه بی‌حاصل گذشته، مبتنی بر آمال و آرزوست

رونمایی از برنامه هفتم توسعه,واکنش ها به رونمایی از برنامه هفتم توسعه
بغزیان، استاد اقتصاد دانشگاه تهران گفت: اصلا نمی‌توان به اجرای درست و دقیق برنامه‌های توسعه امیدوار بود. برنامه هست، اما بلاتکلیفی در فضای اقتصادی موج می‌زند و در نتیجه اتفاقی رخ نمی‌دهد. چون از یک سو همه چیز تحت‌تاثیر سیاست است و از سوی دیگر اتفاقاتی که در اختیار ما نیست مسیر حرکت را عوض می‌کند

توسعه ایرانی نوشت:  استاد اقتصاد دانشگاه تهران معتقد است پیش‌نیاز اجرای برنامه توسعه در هر کشوری ثبات است؛ اما در ایران چنین وضعیتی وجود ندارد و بی‌حاصلی شش برنامه توسعه در ایران گواه این مدعاست.

دیروز برنامه هفتم توسعه از سوی رئیس جدید سازمان برنامه و بودجه رونمایی شد و طی آن داوود منظور که به تازگی در مسند این سمت منصوب شده است، ویژگی‌های عمومی این برنامه را عنوان کرد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره جزئیات و محتوای برنامه هفتم توسعه با تاکید بر مسئله‌محور بودن این برنامه گفت: «در وهله نخست سعی داشتیم تا در لایحه برنامه هفتم توسعه ببینیم چرا برخی مسائل و مشکلات در کشور وجود دارد. از سوی دیگر سابقه تاریخی ۱۰ ساله آن را بررسی کردیم و درنهایت به دنبال این مسئله رفتیم که چه سیاست‌هایی منجر به حل مسئله مذکور می‌شود. بنابراین می‌توان گفت که برنامه هفتم توسعه برنامه‌ای مسئله محور است که سعی شده در آن بهترین راهکارها برای حل مسائل کشور شناسایی و هدف‌گذاری شود.»

منظور با اشاره به اینکه شناسایی راهکارهای حل مسائل کشور منجر به هدف‌گذاری کمی در لایحه برنامه هفتم توسعه شده است، ادامه داد: «برای آنکه سند برنامه هفتم توسعه را سبک کنیم بخشی از احکام مجوزها و تکالیف را در قالب مجموعه مقرره‌ها و مصوبات دولت تنظیم کردیم و این اولین باری است که چنین اتفاقی در برنامه‌ریزی پنج سالگی کشور رخ می‌دهد؛ یعنی آنچه را که دولت می‌تواند بدون مداخله مجلس بر اساس اختیارات خود تصویب و به دستگاه‌ها ابلاغ کند در قالب ۸۰ مقرر تنظیم کرده و امیدواریم سند آن به تصویب دولت برسد.»

وی اعلام کرد: «آنچه به عنوان لایحه برنامه هفتم توسعه تنظیم و رونمایی شده است در قالب ۲۲ فصل و هفت بخش تنظیم شده و نگاه اصلی در برنامه مذکور حل ناترازی‌های کشور است. ناترازی‌های مهمی که در زمینه بودجه عمومی دولت با آن روبرو بوده و مستلزم اصلاح ساختار بودجه کشور است؛ ناترازی‌های بخش پولی و بانکی کشور که مستلزم اصلاح نظام بانکی و افزایش اختیارات بانک مرکزی است؛ ناترازی که در حوزه صندوق‌های بازنشستگی در قالب یک پدیده مخاطره‌آمیز وجود دارد و هرچه زودتر باید آن را تدبیر کرد. ناترازی که در حوزه تامین انرژی در کشور وجود دارد و در یک دهه گذشته با این ناترازی‌ها در حوزه نفت و گاز فرآورده‌های نفتی و غیره مواجه هستیم و با توجه به افزایش مصرف سالانه این ناترازی‌ها در حال تشدید شدن است.»

وقتی ثبات نیست

 این در حالی است که آلبرت بغزیان، استاد اقتصاد دانشگاه تهران در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی» اعلام کرد ایران در شرایط کنونی الزامات اجرای برنامه توسعه‌ای را دارا نیست.

 وی با اشاره به اینکه همه چیز اقتصاد ایران به تحریم و سیاست خارجی گره خورده است، ادامه داد: ما شاهدیم که نپیوستن به اف‌ای‌تی‌اف چطور منابع درآمدی ما را تحلیل برده است، از سوی دیگر تحریم‌های سفت و سخت اقتصاد ایران را به شدت تحت‌تاثیر قرار داده و در نتیجه در این فضا نه تنها نمی‌توان امیدوار به توسعه بود، بلکه برای نگهداشت شرایط فعلی نیز دچار بحران هستیم.

بغزیان تصریح کرد: برنامه توسعه، برنامه‌ای است که اقتصاد کشور را از نقطه «الف» به نقطه «ب» برساند. این در حالی است که پس از دوره اجرای این برنامه وقتی سئوال می‌شود چرا اهداف محقق نشد، می‌گویند به دلیل اینکه تحریم بودیم و اتفاق غیرمنتظره رخ داد. طبیعی است اقتصادی چون ایران تحت‌تاثیر تحریم باشد و در نتیجه آنچه مهم است اینکه من اعتقادی به اجرای برنامه در میان همان کسانی که برنامه را تدوین می‌کنند، نمی‌بینم.

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: من خودم مدرس اقتصاد توسعه در دانشگاه هستم، وقتی شش برنامه توسعه‌ای اجرا شد و دستاوردی نداشت، رونمایی از برنامه هفتم نیز تاثیری بر سرنوشت اقتصاد ندارد.

 او در توضیح این مطلب گفت: توسعه وقتی رخ می‌دهد که در کشور ثبات و آرامش وجود داشته باشد، حال آنکه اقتصاد ایران درگیر روزمره‌گی و بی‌ثباتی شدید است و در نتیجه از همان ابتدا اصل تدوین برنامه در چنین اقتصادی زیر سئوال می‌رود.

بغزیان گفت: پس از پیروزی انقلاب همواره هر تحریمی، مسیر اجرای برنامه را عوض کرده است. این یعنی تا زمانی که تکلیف تحریم‌ها در ایران روشن نشود، حرکت رو به جلو در اقتصاد غیرممکن است یا به عبارت دیگر میسر نیست.

برنامه توسعه با تحریم یا بدون تحریم؟

بغزیان در بخش دیگری از سخنانش این سئوال را مطرح کرد که آیا این برنامه به فرض حفظ شرایط تحریم نوشته شده است یا با فرض رفع تحریم. اتفاقا مهمترین برنامه ما باید این باشد که بتوانیم این پاسخ را بیابیم که تحریم در ایران حل شدنی است یا خیر؟ پس از آن می‌شود درباره مبانی توسعه و راهکارهای رشد و پیشرفت اقتصاد صحبت کرد.

 وی با تاکید بر اینکه هر دولتی، اقدامات دولت پیش از خود را نفی می‌کند، ادامه داد: در چنین شرایطی عمر برنامه‌ها با عمر دولت‌ها منطبق نیست. در دومین سال فعالیت دولت رئیسی، برنامه هفتم تدوین شده و احتمالا زمان اجرای آن همزمان با سومین سال فعالیت این دولت است. حالا دولت بعدی ممکن است اصلا این برنامه را نپذیرد کما اینکه پیش از این برنامه چهارم توسعه از سوی دولت احمدی‌نژاد پذیرفته نشد و مقامات این دولت حاضر به اجرای مفاد این برنامه نشدند.

 وی ادامه داد: در این فضا اصلا نمی‌توان امیدوار به اجرای درست و دقیق برنامه‌های توسعه بود. برنامه هست، اما بلاتکلیفی در فضای اقتصادی موج می‌زند و در نتیجه اتفاقی رخ نمی‌دهد. چون از یک سو همه چیز تحت‌تاثیر سیاست است و از سوی دیگر اتفاقاتی که در اختیار ما نیست مسیر حرکت را عوض می‌کند.

وی گفت: کاش در برنامه یک اولویت مشخص می‌شد تا همه چیز در خدمت تحقق آن قرار گیرد. به عنوان مثال می‌گفتند اولویت ما مهار تورم است. در این حالت همه سیاست‌ها باید در اختیار مهار تورم قرار می‌گرفت و در نتیجه پس از اجرای برنامه شاهد آن بودیم که حداقل یک مشکل از انبوه مشکلات حل شده است؛ اما برنامه‌ای که تنها مبتنی بر آمال و آرزو و شعار است، دستاوردی عملی برای اقتصادی بحران‌زده چون اقتصاد ایران در برندارد.

  • 12
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش