پنجشنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۳
۱۵:۴۵ - ۲۸ آذر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۹۱۶۶۱
اقتصاد کلان

علی سعدوندی، کارشناس اقتصادی: افزایش مالیات ضد تورمی است نه تورم زا/ وزارت نفت هرسال پول مفت می‌گیرد

انتشار اوراق, افزایش مالیات ,لایحه بودجه 1403
علی سعودوندی گفت: وزارت نفت چه تکالیفی دارد و آیا به تکالیفش رسیدگی می‌شود؟ یا اینکه یک پول مفتی را هر سال در اختیار این وزارت خانه قرار می‌دهند که خرج کنند!

علی سعدوندی کارشناس اقتصادی با تحلیل موارد لایحه بودجه ۱۴۰۳ که از سوی مجلس برای اصلاح آن به دولت برگشت داده شد، به اصلاحات نیوز می‌گوید: بودجه امسال نیز در امتداد بودجه‌های سال‌های گذشته است ولی نکته مثبت این است که رشد بودجه نسبتا کم شده است. بودجه دوسال قبل کشور واقعا مایه شرمساری بود، زیرا بودجه کاملا انبساطی بود و مجلس نیز بر انبساط آن افزود و گویی که هیچ نظارتی در این کشور صورت نمی‌گیرد.

وی ادامه داد: اگر بودجه ریزی در سال ۱۴۰۰ را به روش سابق ادامه می‌دادند، اکنون شاید نرخ ارز در بازار به جای ۵۰ هزار تومان کمتر از ۲۵هزار تومان بود. اما خب صلاح مملکت خویش خسروان دانند. درست است که بودجه امسال کمی تعدیل شده است اما بازهم مسیر ۵۰ سال گذشته را می‌رویم. یعنی ۴۰ درصد سهم توسعه ملی داده می‌شود که به خودی خود یک انحراف بزرگ است، چرا که صندوق توسعه ملی محلی است برای فساد، چرا که نظارت عمومی حذف شده است؛ یعنی بودجه‌ای که می‌توانست در اختیار سازمان برنامه و بودجه باشد و در دید عمومی قرار داشته باشد، حذف شده و در اختیار اعضای هئیت مدیره صندوق توسعه قرار گرفته است. اینکه اعضای هئیت مدیره چقدر توانایی دارند این بودجه را در جهت توسعه کشور هزینه کنند، محل سوال جدی است.

سعدوندی با بیان اینکه حتی یک متخصص توسعه در صندوق توسعه ملی قرار ندارد، گفت: بعید می‌دانم حتی یک اقتصاددان در میان مدیران صندوق توسعه ملی حضور داشته باشد. وقتی ۴۰درصد از درآمدهای ارزی را به صندوق توسعه ملی اختصاص می‌دهید، واقعا مشخص است که هیچ برنامه مشخصی برای آن ندارید. نکته بعدی لایحه بودجه این است که ۱۴.۵ درصد از درآمدهای ارزی را در اختیار وزارت نفت قرار دهند. شاید بیش از یک دهه است که این رقم بدون تغییر باقی مانده است.  خب این بر چه اساس و اهدافی تعیین شده است؟ چرا اصلا ۱۳.۵ درصد نه؟ چرا ۱۵.۵ درصد نه؟ وزارت نفت چه تکالیفی دارد و آیا به تکالیفش رسیدگی می‌شود؟ یا اینکه یک پول مفتی را هر سال در اختیار این وزارت خانه قرار می‌دهند که خرج کنند! 

او در ادامه می‌گوید: متاسفانه کوچکترین تلاشی نمی‌شود که بودجه بر اساس عملکردها باشد. موضوع دیگر این است که با توجه به شرایط جمعیت کشور و تورم بالا، بهترین روش تامین کسری بودجه دولت، انتشار اوراق است. حالا در اینجا هم دولت و هم مجلس مخالف انتشار اوراق هستند، یعنی انگار هیچ متخصصی وجود ندارد که برای این بندگان خدا توضیح دهد که الان شرایط جمعیتی که متولدان دهه ۶۰ ما دارند که تمامی فرصت هایشان را از دست داده، ازدواج نکرده، خانه ندارند و ... بهتر است ما اکنون استقراض کنیم و نسل بعدی پرداخت کند تا این بحران از سر بگذرد. از سوی دیگر انتشار اوراق تا حد زیادی ضد تورمی است. 

این کارشناس با اشاره به سخنان حاجی بابایی رئیس کمیسیون بودجه، گفت: او در زمینه اوراق مغالطه می‌کرد و به عنوان رئیس کمیسیون تلفیق بودجه، نشان می‌داد اصلا با این مفاهیم حتی آشنایی اندکی هم ندارد و سخنانی که شنیده را بازگو می‌کند. این سخنان اصلا اتفاق خوبی نیست. 

او در ادامه می‌گوید: اگر سهم مالیات در بودجه افزایش پیدا کند، ضد تورمی خواهد بود نه تورمی. منتها موضوع این است که ببینیم درصد کسری بودجه در حال افزایش یا کاهشی است. بودجه همچنان انبساطی است. از سوی دیگر وقتی نرخ حامل های انرژی را تقریبا در حد رایگان در اختیار مردم قرار می‌دهی، بعدا چگونه می‌خواهی کشور را اداره کنی؟ با پوپولیسم و هیاهو ؟ خب قطعا با این وضعیت کشور در یکی سال دو سال آینده به بن بست می‌خورد. چرا دولت با مردم شفاف نیست؟ مگر مردم والا نعمتان نبودند؟ چرا به آنها حقیقت گفته نمی‌شود؟ 

با پوپولیسم و هیاهو نمی‌توان مملکت‌داری کرد، قطعا با این وضعیت کشور در یکی سال دو سال آینده به بن بست می‌خورد. چرا دولت با مردم شفاف نیست؟ مگر مردم والا نعمتان نبودند؟ چرا به آنها حقیقت گفته نمی‌شود؟ 

سعدوندی با اشاره به موضوع ارز ترجیحی گفت: مگر همین دولت نبود که بر علیه این سیاست قد علم کرد؟ مگر رئیسی مخالف ارز ۴۲۰۰ تومنی نبود؟ بعد ارز را با نرخ جدید ۲۸هزارو۵۰۰ تومان ادامه می‌دهید؟ متاسفانه از بالا تا پایین بودجه مشکل دارد و کاملا هم مشخص بود به اینجا می‌رسد. از جلسه ای که در چند ماه گذشته اقای منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه که با برخی از افراد داشتند که تحت عنوان نخبگان از آنها نام برده شد، مشخص بود که کار به اینجا می‌کشد. وقتی درکی از لفظ نخبه ندارید، می‌خواهید برای کشور برنامه توسعه ای بریزید؟

فکر می‌کنید اگر قیمت بنزین را در گذشته افزایش داده بودید، قیمت ارز به ۵۰ تومان می‌رسید؟ با پوپولیسم کشور را اداره می‌کنیم و به زودی در مسئله حامل های انرژی با شکست مواجه می شویم.مجلس بودجه را رد کرد اما چه درخواستی از دولت داشت؟ آیا واقعا حرکت مجلس اصلاحی بود یا صرفا ژست انتخاباتی ؟ بالاخره مجلس می‌داند که سه بودجه ای که در سه سال گذشته تصویب کرد باعث چنین وضعیتی شده است، مجلس در این شرایط تورمی از همه بیشتر مقصر است.

او می‌گوید: فکر می‌کنید اگر قیمت بنزین را در گذشته افزایش داده بودید، قیمت ارز به ۵۰ تومان می‌رسید؟ با پوپولیسم کشور را اداره می‌کنیم و به زودی در مسئله حامل های انرژی با شکست مواجه می شویم.

مجلس بودجه را رد کرد اما چه درخواستی از دولت داشت؟ آیا واقعا حرکت مجلس اصلاحی بود یا صرفا ژست انتخاباتی ؟ بالاخره مجلس می‌داند که سه بودجه ای که در سه سال گذشته تصویب کرد باعث چنین وضعیتی شده است، مجلس در این شرایط تورمی از همه بیشتر مقصر است.

  • 17
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش