دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۶:۴۹ - ۰۸ بهمن ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۱۰۵۲۷
اقتصاد کلان

مرتضی افقه، اقتصاددان: مردم از هزینه‌های دیگر خود می‌زنند تا مواد غذایی بخرند

رشد نقدینگی, هزینه‌های معیشتی, امکان جهش در تورم بیشتر شده
مرتضی افقه گفت: دولت در از بین بردن ریشه نقدینگی ناتوان بوده. البته فقط نتوانستن نبوده بلکه نخواستند و به سمت رفع ریشه نقدینگی نرفتند. زیرا رفتن به این سمت هزینه دارد و مقاومت عده‌ای را ایجاد می‌کند که از این هزینه‌ها نفع می‌برند.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت:آمار تورم توسط مرکز ملی آمار منتشر شد و باز هم نشان از درجازدن آن دارد. دولت رئیسی اعتقاد دارد تورم را مهار کرده در صورتی که چنین مهاری حس نمی‌شود و فقط ماهی چند درصد بالا و پایین می‌رود.

در دی ماه ١٤٠٢، شاخص قیمت مصرف‌کننده خانوارهای کشور به عدد ٢٢٢,٧ رسیده است که نسبت به ماه قبل، ٢.٦ درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل، ٣٨.٥ درصد افزایش و در دوازده ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، ٤٣.٦ درصد افزایش داشته است. 

نرخ تورم سالانه کشور در دی ماه ۱۴۰۲ برابر ۴۳.۶ درصد است که دامنه تغییرات آن برای دهک‌های مختلف، هزینه‌ای از ۴۰.۶ درصد برای دهک اول، تا ۴۵.۲  درصد برای دهک دهم است. بر این اساس فاصله تورمی دهک‌ها در این ماه به ۴.۶ واحد درصد رسید که نسبت به ماه قبل ۰.۵ درصد افزایش داشته است.

همچنین نرخ تورم سالانه نسبت به ماه قبل، ٠,٨ واحد درصد کاهش یافته است.

تورم ماهانه ۲.۶ درصد شد

در دی ماه ١٤٠٢ ، تورم ماهانه خانوارهای کشور برابر ٢,٦ درصد بوده است. تورم ماهانه برای گروه‌های عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات»، ٢.٤ درصد و برای گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، ٢.٧ درصد بوده است. منظور از تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل است.

همچنین در دی ماه ١٤٠٢ ، تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور، ٣٨,٥ درصد بوده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین، ٣٨.٥ درصد بیشتر از دی ماه ١٤٠١ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده ­اند. تورم نقطه به نقطه دی ماه ١٤٠٢ در مقایسه با ماه قبل، ١,٧ واحد درصد کاهش داشته است. گفتنی است منظور از تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل است.

تورم بالای مواد غذایی!

اما تورم ماهانه خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات، ٢.٤ درصد بوده است که قابل توجه است زیرگروه «گوشت قرمز، سفید و فرآورده‌های آن» تورم بالایی را تجربه کرده است به طوری که تورم ماهانه آن به ۵.۵ درصد، تورم نقطه به نقطه آن به ۲۳.۲ و تورم سالانه آن به ۹۵.۴ درصد رسیده است!

همچنین بررسی سایر گروه‌ها نشان می‌دهد گروه ارتباطات بیشترین تورم ماهانه را با ۸.۵ درصد داشته و تننها زیرگروه روغن بوده است که تورم ماهانه منفی را تجربه کرده است.

همچنین جالب است که ضریب اهمیت خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات از دهک اول به دهم کمتر می‌شود. یعنی به صورتی که از ۴۲.۴ درصد برای دهک اول به ۲۱.۶ درصد برای دهک دهم می‌رسیم. اما برای کالاهای غیرخوراکی و خدمات، اهمیت از ۵۷.۶ درصد برای دهک اول شروع می‌شود و به ۷۸.۴ درصد برای دهک دهم می‌رسد.

در ضمن استان‌های مختلف، تورم‌های مختلفی دارند. بیشترین تورم ماهانه برای استان‌های اردبیل، خوزستان، خراسان جنوبی و ایلام بوده و کمترین تورم ماهانه در استان‌های زنجان، سیستان و بلوچستان، آذربایجان غربی، کرمان و گیلان به ثبت رسیده است.

آدرس غلط نقدینگی!

یک اقتصاددان در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی» علت درجا زدن یا رشد صعودی تورم را نپرداختن به ریشه‌های آن دانست.

مرتضی افقه تصریح کرد: برخی از اقتصادخوانده‌ها سال‌هاست به یک علت تورم توجه می‌کنند که آن نقدینگی است اما علل خود افزایش نقدینگی را درنظر نمی‌گیرند. همین آدرس غلط دادن برخی اقتصاددان‌ها، سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیران را به این سمت برده‌ است. او با تاکید بر اینکه دولت رئیسی بیشتر از دو سال است که حاکم است و تمرکز خود را بر کاهش نقدینگی و تورم گذاشته اما نتوانسته آن را کنترل کند، افزود: بخش قابل توجهی از تورم ریشه در ناکارآمدی‌های سیستم، در هزینه‌های موازی و اضافه‌ای است که سال‌ها به بودجه تحمیل شده است که این مسائل منجر به کسری بودجه می‌شود.

این استاد اقتصاد دانشگاه چمران یادآور شد: تا زمانی که دولت فروش نفت داشت، کسری بودجه و هزینه‌های اضافه خود را نشان نمی‌دادند و بعد از ۹۷ که تحریم‌ها تشدید شد و سهم درآمد نفت در بودجه به شدت کاهش پیدا کرد، کسری بودجه خود را نشان داد. طی دو سال دولت روحانی توانست از منابع دیگر مانند فروش دارایی‌ها و انتشار اوراق قرضه آن کمبود را ترمیم کنند.

افقه به تمام شدن این منابع در وهله کنونی اشاره کرد و گفت: از طرفی هم دولت در از بین بردن ریشه نقدینگی ناتوان بوده. البته فقط نتوانستن نبوده بلکه نخواستند و به سمت رفع ریشه نقدینگی نرفتند. زیرا رفتن به این سمت هزینه دارد و مقاومت عده‌ای را ایجاد می‌کند که از این هزینه‌ها نفع می‌برند.

امکان جهش در تورم بیشتر شده

او با تاکید بر اینکه دولت، به‌رغم ادعاهای مکرر، نمی‌تواند تورم را مهار کند، اظهار کرد: البته یک دلیل تورم هم، دلایل خارجی است. تنش در منطقه باعث می‌شود سطح نگرانی و انتظارات و تقاضاها افزایش پیدا کند بدون اینکه عرضه در این شرایط تغییر بکند.

این اقتصاددان درباره عوامل خارجی تاثیرگذار بر تورم ادامه داد: همچنین یک عامل خارجی دیگری که به تنش منطقه‌ای اضافه شده است، احتمال بسیار بالای انتخاب شدن ترامپ است که نگرانی بیشتری برای تداوم تحریم‌ها ایجاد می‌کند و تاثیر آن را بر نرخ ارز خواهیم دید. یک دلیل افزایش نسبی نرخ ارز در این مدت، بجز تنش‌های منطقه‌ای، برخی پیروزی‌های ایالتی ترامپ است.

افقه درباره امکان جهش در تورم در سال بعد عنوان کرد: امکان جهش در تورم بیشتر شده است زیرا دولت منبعی دیگر برای تامین کسری بودجه ندارد. همچنین تحریم‌ها برداشته نمی‌شوند و هیچ افق روشنی هم برای رفع آن وجود ندارد، در ضمن درآمدهای مالیاتی تعیین شده هم محقق نمی‌شود زیرا مردم دیگر پول چندانی ندارند که بتوانند مالیات بدهند. بنابراین با کسری بودجه مواجه هستیم.

او خاطرنشان کرد: هرچه به انتخابات آبان‌ماه سال آینده نزدیک شویم، و احتمال پیروزی ترامپ بیشتر شود، احتمال افزایش تورم نیز بیشتر می‌شود. یعنی عوامل خارجی به کسری بودجه کمک می‌کنند و باعث افزایش تورم و نرخ ارز و طلا می‌شوند.

دولت‌ها به آمایش سرزمین بی‌توجهند

این استاد دانشگاه درباره علت افزایش تورم مواد غذایی اظهار کرد: مواد غذایی جزو کالاهای کم‌کشش هستند یعنی هرچه درآمد کمتر شود باز هم تقاضا برای آنها کم نمی‌شود. بنابراین دولت نتوانسته با سیاست‌های خود بر مواد غذایی تاثیر بگذارد. یعنی هرچه درآمد کم شود، مردم از هزینه‌های دیگر خود کم می‌کنند و مواد غذایی می‌خرند.

افقه تصریح کرد که همین باعث شده است که نرخ تورم در کالاهای اساسی بیشتر شود و بالا بماند و باعث گسترش فقر در بین مردم شده است.

او درباره علل اختلاف نرخ تورم در استان‌های مختلف بیان کرد: عدم آمایش سرزمین یا نابرابری در توسعه استان‌ها باعث این تفاوت‌ها در نرخ‌های مختلف می‌شو. دولت‌ها سال‌هاست که آمایش سرزمین را کنار گذاشته‌اند و این تفاوت بین استان‌ها به لحاظ شاخص‌های اقتصادی، نشان از بی‌تدبیری در اداره کل کشور به صورت متعادل و بر اساس سیاست‌های آمایشی است.

این اقتصاددان درباره بالا بودن تورم در خوزستان گفت: در خوزستان شرکت‌های ملی و بزرگی وجود دارد و حجم وسیعی پول به آنها تزریق می‌شود و بازار خوزستان توان پاسخگویی به این حجم تزریق پول ندارد، بنابراین در کل یکی از مناطق پرتورم است.

به گفته او، در این استان علی‌رغم وجود واحد‌های بزرگ اقتصادی، نرخ بیکاری بالایی وجود دارد.

  • 18
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش