به گزارش اقتصاد ۲۴، در حالی طبق گزارش مرکز آمار، تورم ماهانه مواد غذایی اقشار کمدرآمد جامعه (سه دهک درآمدی پایین) در بهمنماه منفی بوده است که مردم همچنان از گرانی مواد خوراکی ضروری گلایه دارند.
البته بر اساس گزارش مرکز آمار، منفی بودن تورم ماهانه مواد غذایی به این معنا است که متوسط قیمت مواد غذایی مصرفی خانوارها در بهمن نسبت به دی ارزان شده است، اما قیمتها در کف بازار و با توجه به نزدیک شدن به ماههای آخر سال گواه تثبیت تورم در بازار مواد غذایی است.
تورم ماهانه مواد غذایی برای دهک اول (کمدرآمدترین اقشار جامعه) منفی ۱.۷ درصد، دهک دوم منفی ۱.۱ درصد و دهک سوم منفی ۰.۹ درصد بوده است. در این سه دهک درآمدی، مواد غذایی سهم بیش از ۴۰ درصد در سبد کالای خانوارها دارد و منفی شدن تورم ماهانه مواد غذایی این دهکها خبر مثبتی ازلحاظ افزایش قدرت خرید محسوب میشود.
حالا اگر هم به آمار رسمی دولت بسنده شود شاید به ظاهر کاهش تورم را نشان میدهد اما در واقعیت همین درصد تورم مواد غذایی برای کم درآمدهای جامعه یک فاجعه است!
سهم مواد غذایی بیش از ۴۰ درصد در سبد کالای خانوارها یک رقم غیر قابل تامل است و اهمیت این درصد نشان از وضعیت سلامت جامعه دارد.
با سری به بازار مواد غذایی درمی یابیم که طبق آمار دولت سیزدهم همین تورم ۴۰ درصدی نیز مانع بزرگی برای خرید شده است به طوری که بیش از ۸۰ درصد اقشار متوسط و کم درآمد از خرید حدود ۹۰ درصد اقلام خوراکی در بازار چشم پوشی میکنند.
خرید گران برنج
کف قیمت برنج خارجی در بازار به بالای کیلویی ۵۵ هزار تومان رسیده و حداقل قیمت هر کیلو برنج ایرانی نیز در بازار کیلویی ۷۵ هزار تومان است. در این بین مصرف ۱۰ کیلو برنج خارجی برای یک خانواده ۴ نفره معادل ۵۵۰ هزار تومان است که در صورت ثبات قیمت در طی یکسال رقمی معادل ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است که قطعا به دلیل عدم تثبیت قیمتها این رقم تا ۱۲ میلیون تومان نیز نوسان دارد.
مرغ همچنان گران باقی ماند
قیمت مرغ هم هر روز برای خود ساز جدیدی میزند؛ یک روز کمیاب شده و روز بعد با افزایش قیمت مواجه میشود. دولت هم در حال تدارک افزایش تولید مرغ است و مرغدار ناراضی از حمایت دولت!
خرید مرغ کیلویی ۸۰ تا ۱۱۰ هزار تومان هم برای اقشار کم درآمد و متوسط، غیر ممکن شده است. برای خرید یک مرغ متوسط باید حدود ۳۰۰ هزار تومان پول پرداخت کرد؛ حالا درنظر بگیرید که خانواده ۴ نفره اگر هفتهای دو تا مرغ هم برای سیر کردن اعضای خانواده خود (به غیر از مهمان) بخرد باید ۶۰۰ هزار تومان پرداخت کند. این خانواده در ماه نیز رقمی معادل ۲ میلیون و ۴۰۰ تومان در صورت تثبیت قیمتها باید هزینه کند که قطعا برای خانواده متوسط و کم درآمد بسیار سخت و در حال حاضر با توجه به تورم اقتصادی غیر ممکن شده است.
هزینههای گران زندگی در ایران
یک خانواده ۴ نفره برای زندگی فقط به برنج و مرغ نیاز ندارد، بلکه باید برای صدها مورد مختلف نیز هزینه کند تا بتواند یک زندگی خیلی معمولی داشته باشد. از هزینه مسکن، پوشاک، ایاب و ذهاب و تحصیل فرزندان تا خورد و خوراک معمولی و حفظ سفره در سطح بخور و نمیر! اینها همه مستلزم صرف هزینه است که متاسفانه از آمار دولت میافتد و تنها تمرکز «دولت عدالت محور» بر کاهش جزئی چند قلم مواد غذایی در بازار آن هم با روایت دولتی پسند است.
- 16
- 3