جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۰۹:۴۳ - ۱۴ فروردین ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۱۰۶۹۱
اقتصاد کلان

مرتضی افقه، اقتصاددان: پول را از جیب مردم خارج کردند و مدعی کاهش تورم‌اند

وضعیت اقتصاد ایران,صحبت های مرتضی افقه درباره شرایط اقتصادی در ایران
مرتضی افقه گفت: اگر مشکل روابط خارجی به صورت اعم و مسئله تحریم به صورت اخص حل نشود، اگر روابط با کشورهای غربی برقرار نشود و فقط محدود به چین و روسیه باشیم؛ برنامه هفتم که سهل است؛ ده‌ها برنامه دیگر هم فقط وضع را بدتر می‌کند.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: به تصدیق بسیاری از فعالان و کارشناسان اقتصادی، دولت در ۱۴۰۲نتوانست به اهداف شعار سال که رشد تولید و مهار تورم بود، دست یابد. اما با شروع سال جدید و در حالی که هنوز آثار گرانی‌های کمرشکن بازار شب عید، در سفره و جیب مردم وجود دارد،  رئیس‌جمهور در پیام نوروزی از دستاوردهای خیالی دولت گفت و مدعی شد به اهداف شعار سال گذشته نزدیک شده است.

ابراهیم رئیسی بار دیگر به کاستی‌های اقتصاد ایران در دهه گذشته اشاره کرد و مدعی شد: «سه سال متوالی است که کشور، رشد‌های بالای ۴ درصد را تجربه می‌کند و این در حالی است که میانگین رشد اقتصادی در دهه ۹۰ کم‌تر از یک درصد بوده است. برخی مدعی بودند که تورمِ ٣ رقمی در راه است، اما آمار نشان می‌دهد که تورم نقطه به نقطه، از حدود ٥٥درصد به ٣٥درصد رسیده و تورمِ کل، چیزی حدود ٤٠ درصد خواهد بود.»

ادعای رسیدن به تورم تک رقمی!

هم‌راستا با سخنان رئیسی، معاون پارلمانی او نیز در اظهاراتی مدعی کاهش تورم شد و حتی ادعای رسیدن به تورم تک رقمی را مطرح کرد.

محمد حسینی،  اظهار کرد: «برنامه هفتم توسعه از سال ۱۴۰۳ آغاز شده و تا ۱۴۰۷ ادامه دارد و ما گفته‌ایم در پایان ۱۴۰۷ تورم باید تک رقمی شود.» عبدالناصر همتی، رئیس پیشین بانک مرکزی، در واکنش به این سخنان، در شبکه ایکس نوشت: «آقای رئیسی: ‌تورم را نیم و بعد تک رقمی می‌کنم. معاون رئیسی: ‌تا انتهای ۱۴۰۷ تورم را تک رقمی می‌کنیم. یعنی انتهای دور دوم (اگر دور دومی باشد!) مردم شاید تورم تک رقمی را ببینند! ‌وعده تک رقمی اول تا حالا که بالای ۴۰درصد بود. چرا باید به وعده تک رقمی دور دوم اعتماد کرد؟!»

همچنین دیروز معاون اقتصادی بانک مرکزی با اشاره به کاهش ۲۶.۵ واحد درصدی تورم نقطه به نقطه مصرف کننده در سال ۱۴۰۲، گفت: «هدفگذاری بانک مرکزی برای تورم نقطه به نقطه مصرف کننده برای پایان سال جاری، رسیدن به کانال ۲۰ درصدی است.» به گزارش ایرنا، محمد شیرچیان، با اشاره به اینکه در برنامه هفتم مشخصا وظایفی برای بانک مرکزی در نظر گرفته شده است و اختیارات و ظرفیت‌هایی هم پیش‌بینی شده و هدفگذاری‌هایی را برای متغیرهای کلان اقتصادی از جمله متغیرهای پولی در نظر گرفته است، تصریح کرد: «در این برنامه مشخص شده که بانک مرکزی موظف است تا پایان برنامه هفتم رشد نقدینگی را به ۱۳.۸ درصد و نرخ تورم را به ۹.۵ درصد برساند.»

زمزمه دلار ۱۰۰ هزار تومانی

در روز دهم فروردین، یک گزارش جنجالی در خبرگزاری جمهوری اسلامی منتشر شد که واکنش‌های متفاوتی داشت. در این گزارش آمده بود: «در صورت تداوم روند رشد ۴ درصدی ماهانه نرخ ارز در دولت دوازدهم، قیمت دلار در اواسط سال ۱۴۰۳ از ۱۰۰ هزار تومان عبور می‌کرد و در پایان سال ۱۴۰۳ به ۱۳۰ هزار تومان و در پایان سال ۱۴۰۴ به ۲۰۰ هزار تومان می‌رسید. در حالی که با فرض تداوم روند رشد ۲.۸ درصدی ماهانه نرخ دلار در دولت سیزدهم، تا پایان این دولت هم قیمت دلار به ۱۰۰ هزار تومان نخواهد رسید.»

همتی در واکنش به این گزارش نیز نوشت: «جناب آقای رئیسی، تحلیل رسانه دولت را ملاحظه کردید؟ اعلام شده با مدیریت دولت سیزدهم تا آخر دوره، دلار به ۱۰۰ هزار تومان هم نمی‌رسد! ‌پس چرا منتقدین را به تشدید انتظارات تورمی متهم می‌کنید؟ ‌با اعلام رسمی امکان افزایش ۴۰ هزار تومانی دلار در ۱۸ ماه، انتظارات تورمی را چگونه کنترل می‌کنید؟!»

همچنین یاسر جبرائیلی، فعال سیاسی اصولگرا، به این گزارش واکنش نشان داد و در شبکه ایتا نوشت: «از آقای روحانی می‌پرسیدیم فایده این برجام برای کشور چه بوده؟ می‌گفت برجام سایه جنگ را از سر کشور دور کرد. می‌گفتیم در اقتصاد چه کردی؟ می‌گفت نگذاشتم تورم سه رقمی شود، نگذاشتم قحطی شود... یک بار هم گفت اگر ترامپ و کرونا نبود، دلار زیر ۵ هزار تومان بود. این فراز آخر هم قابل استفاده است! قبلا هم عرض کرده‌ام. این قبیل دستاوردسازی‌ها با ادبیات اگر ما نبودیم چه می‌شد، هیچ جای نگرانی ندارد و شیوه قبلی‌ها هم بوده است. آنچه جای نگرانی دارد این است که دولت آقای رئیسی قصد تغییر ریل ندارد و رسما از دلار ۱۰۰ هزار تومانی سخن می‌گوید.»

همگرایی ترامپ و تندروها

یک اقتصاددان عمده چالش‌های اقتصادی سال ۱۴۰۳ را در بحث اشتغال، رشد تولید و توزیع درآمد دانست و تاکید کرد که این چالش‌های اقتصادی می‌توانند تبعات اجتماعی مانند گسترش فقر را به دنبال داشته باشند.

مرتضی افقه تصریح کرد: اگر مشکل تحریم حل نشود، هیچکدام از این مسائل بهبود قابل ملاحظه‌ای نخواهند داشت.

او به دو چالش اقتصادی کشور اشاره کرد و گفت: ما در سال جاری با دو چالش مواجه هستیم که بر بهبود یا وخامت اوضاع اقتصادی تاثیرگذار هستند. یکی سرکار آمدن ترامپ است که هم‌اکنون برخی نظرسنجی‌ها این احتمال را نشان می‌دهند و حتی این نظرسنجی‌ها بر نرخ ارز و سایر شاخص‌ها اثرگذار است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: همچنین با مجلس جدیدی با حاکمیت جناح تندرو مواجه هستیم که نگرش آنها ایجاد تنش در خارج و داخل است. این افراد در مسائل خارجی تمایلی به حل مشکل تحریم و کاهش تنش‌ها ندارند.

افقه درباره نگرش جناح تندرو اظهار کرد: تفکر جناح تندرو در جهت حل مشکلات اقتصادی نیست. اولویت این گروه‌ مسائل ایدئولوژیک و گرایش سیاسی است تا حل مشکلات اقتصادی. این اصل را نه در سخنرانی‌ها و نوشته‌ها، بلکه در تخصیص بودجه می‌توان متوجه شد.

او خاطرنشان کرد که مجموعه این عوامل باعث می‌شود که خیلی نسبت به بهبود شرایط اقتصادی در سال جاری خوش‌بین نباشیم.

کاهش تورم به قیمت رکود! 

این تحلیلگر مسائل اقتصادی بیان کرد: با تاثیرگذاری همزمان دو عامل ترامپ و تندروهای مجلس، تورم نه تنها کم نمی‌شود بلکه حتما رو به افزایش است. افقه درباره ادعای کاهش تورم توسط دولت تصریح کرد: دولت با کاهش نقدینگی پول را از جیب مردم خارج و ادعا می‌کند تورم کاهش یافته است. درست مانند افغانستان که مردم فقیر هستند و با وجود تورم پایین، چون پولی در دست ندارند، تقاضا کاهش پیدا می‌کند و سیر تورم نزولی است. 

این اقتصاددان تاکید کرد: ما هم می‌توانیم با ابزارهای مالی مانند مالیات و کاهش نقدینگی از طریق محدود کردن تسهیلات بانکی، تورم را تا حدی کنترل کنیم، اما این اقدام به قیمت گسترش رکود و افزایش بیکاری تمام می‌شود.

افقه ادامه داد: حتی با این وضعیت هم به نظر نمی‌رسد دولت بتواند تورم را کاهش دهد و حتما تورم افزایشی می‌شود مگر اینکه تحولی در مسئله تحریم‌ها ایجاد شود.

او درباره تاثیرگذاری برنامه هفتم بر کاهش تورم گفت: اگر مشکل روابط خارجی به صورت اعم و مسئله تحریم به صورت اخص حل نشود، اگر روابط با کشورهای غربی برقرار نشود و فقط محدود به چین و روسیه باشیم، برنامه هفتم که سهل است؛ ده‌ها برنامه دیگر هم فقط وضع را بدتر می‌کند.

نرخ ارز هم قطعا  افزایشی خواهد بود 

این استاد دانشگاه درباره تحولات نرخ ارز در سال جاری تاکید کرد که نرخ ارز هم قطعا افزایشی خواهد بود.

افقه اضافه کرد: پیش‌بینی من این است که هر نظرسنجی حاکی از پیروزی احتمالی ترامپ، بلافاصله خود را در افزایش نرخ ارز نشان می‌دهد.

او با اشاره به اینکه فعلا نشانه‌ای از رفع تحریم‌ها نیست و نرخ ارز افزایشی است، در پایان تصریح کرد: تنها عاملی که می‌تواند سرعت افزایش نرخ ارز-  و نه قیمت آن را- کاهش دهد، محدود کردن نقدینگی است که تبعات رکودی دارد.

رامتین موثق

  • 15
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش