سه شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳
۱۱:۲۳ - ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۲۰۶۲۰
اقتصاد کلان

عاقبت مصوبه‌ ناکارآمد ۶ ساله؛تهاتر قیر صادراتی

روزنامه جهان صنعت نوشت : هم قیرسازان به محصولات‌شان به اصطلاح آب می‌بندند و هم بخشی از تولید قیر کشور به عنوان قیر تهاتری به دستگاه‌هایی داده می‌شود که کارنامه موفقی دست‌کم در نوسازی یا توسعه راه‌های کشور نداشته‌اند.ماحصل این دو موضوع این شده که حتی مهم‌ترین جاده‌های کشور پر از دست‌انداز و تکه و پاره باشند.

از بودجه سال ۹۶ که مصوبه‌ای تحت عنوان قیر تهاتری به بودجه عمومی کشور اضافه شد و حتی در مقطعی قیر رایگان هم نامیده شد، تا‌کنون نزدیک ۴۵‌هزار میلیارد تومان به پیمانکاران ۶ دستگاه دولتی اختصاص یافته است. این مصوبه از ۱۵۰۰میلیارد تومان در بودجه ۹۶ آغاز شده و در بودجه امسال به ۲۰‌هزار میلیارد تومان رسیده است. مصوبه‌ای که با گذشت۶ سال از اجرای آن نتیجه‌اش در جاده‌های کشور کاملا مشهود است.از زمانی که این مصوبه در بودجه کشور جای گرفت تا به امروز در فصل بررسی لوایح بودجه اعتراض‌های بسیاری درباره فسادزا بودن این مصوبه مطرح می‌شود، اما در نهایت موضوع مختومه شده و دستگاه‌ها دنبال کار خود می‌روند. کار به جایی رسیده که امسال حجم قیر اختصاص‌یافته به دستگاهها کمتر نشده که بیشتر هم شده است.نکته شبه‌برانگیز این مصوبه مربوط به برخی گزارش‌هاست که نشان می‌دهد از سال‌های گذشته میزان تولید، تخصیص، استفاده و صادرات قیر در کشور با یکدیگر همخوانی نداشته و این عدم همخوانی باعث شده تا این دستگاه‌ها از محل فروش خارج از شبکه، منافع عده‌ای خاص را تامین کنند.چرخه‌ای که در سال‌های مختلف تکرار شده و عجیب‌تر اینکه نه دستگاه‌های نظارتی وارد این موضوع می‌شوند و نه دولت اهمیتی می‌دهد.

گزارش‌ها نشان می‌دهد که سالانه چیزی حدود ۵/۵میلیون تن قیر در کشور تولید می‌شود که از این میزان ۳‌میلیون تن آن به پروژه‌های عمرانی اختصاص داده می‌شود بنابراین انتظار می‌رود که مثلا ۵/۲‌میلیون تن از مجموع قیرهای تولیدی کشور صادر شود، حال آنکه میزان صادرات سال گذشته ۵‌میلیون تن گزارش شده است.این موضوع بیانگر آن است که بخشی از قیر تهاتری هم صادر می‌شود و اصلا به جاده‌های کشور نمی‌رسد! در واقع نبود نظارت بر عملکرد پیمانکاران باعث شده که سازوکار قیر تهاتری مفاسد زیادی را به همراه داشته باشد.

۵ میلیون تن صادرات!

حسن تاجیک، فعال صنعت قیر و مشاور انجمن قیر ایران در گفت‌وگ‌و با «جهان‌صنعت» درباره سازوکار قیر تهاتری درسال جاری می‌گوید: مجلس سال گذشته حدود ۳‌میلیون تن وکیوم باتوم مصوب کرد که با قیمت‌های ریال امسال ارقام قیر تهاتری به ۲۰‌هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. این میزان با پایه قیمتی وکیوم باتوم ۶‌میلیون و ۵۰۰هزار تومان است که شرکت ملی نفت ایران باید از طریق ۷پالایشگاه خود این میزان وکیوم باتوم را به قیرسازان تحویل بدهد. قیر‌سازان هم باید ارزش‌افزوده را خودشان بپردازند و معادل آن را از سهمی که از پالایشگاه‌ها به آنها اختصاص داده شده، بردارند.از این مبلغ، ۲‌میلیون و ۲۵۰‌هزار تن قیر اختصاصی به قیرسازان تحویل داده می‌شود که به ۶ارگان اختصاص خواهد یافت. این ارگان‌ها شامل، وزارت راه‌وشهرسازی ۴۷‌درصد، بنیاد مسکن ۲۰‌درصد، سازمان همیاری و شهرداری‌های زیر ۵۰‌هزار نفر حالا ۱۷‌درصد، بسیج ۸‌درصد، آموزش و پرورش ۳‌درصد و بقیه ارگان‌ها و شهرک‌های صنعتی ۵‌درصد را دربرمی‌گیرد.وی افزود: سال گذشته تمام ارقام پیش‌بینی شده توسط دستگاه‌ها جذب شد. برای بودجه ۱۴۰۳ ارقام پایه همین است. البته هنوز جزئیات از طرف مجلس نهایی نشده و معمولا خرداد‌ماه جداول نهایی و در دستور کار دستگاه‌ها و شرکت ملی نفت قرار می‌گیرد.

تاجیک در پاسخ به این سوال که «میزان صادرات قیر کشور چقدر است؟» گفت: از ۲۵‌درصد واکیوم باتوم تولیدی کشور، چیزی حدود ۷۵۰هزار مجوز صادرات دارد یعنی قیری که از محل واکیوم باتوم خریداری می‌شود، اجازه دارد صادر شود چون در بورس عرضه نمی‌شود. براساس گزارش‌ها، تولید واکیوم باتوم کل پالایشگاه‌ها جدا از آن ۳میلیون تن مربوط به مصوبه تهاتری، حدود ۴میلیون تن است که شرکت‌ها می‌توانند خریداری کنند. عمده مصرف داخلی ما همین نهادهاست‌. بقیه مصارف قیرداخلی ایزوگام و سایر مصارف است که اصلا عدد قابل‌توجهی نیست که بخواهد صادرات صورت گیرد.او اضافه کرد: چند روز گذشته در جلسه‌ای آمار صادراتی که گمرکات برای ‌پارسال اعلام کرده‌اند حکایت از آن داشت که صادرات از ۵‌میلیون تن رد شده است البته عده‌ای می‌گویند این عدد درست نیست اما به نظرم این عدد درست است یعنی صادرات ما بیش از ۴‌میلیون تن است درحالی که مصرف دنیا تقریبا بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیون تن است که باتوجه به این رقم صادراتی که عدد قابل توجهی است یعنی ما حدود ۴‌درصد قیر دنیا را باید تامین کنیم.او با اشاره به بازارهای صادراتی قیر ایران هم گفت: عمده بازارهای صادراتی قیر ایران بازار آفریقاست. عمده مشتری‌ها و مصرف‌کننده‌های ما کشورهای امارات، هند، سنگاپور، مالزی، اندونزی، چین و دانمارک هستند.تاجیک با بیان اینکه بخشی از نفت کشور در پالایشگاه‌ها تبدیل به نفت کوره می‌شود ، یادآور شد: این تولید به روش اختلاط یعنی مخلوط با مواد سبک و یکی دیگر به روش شکستن مولکول در واحدی به‌نام غلظت شکن است. قسمتی از قیر به نفت کوره تبدیل می‌شود که البته این نفت کوره فقط برای سوخت نیست و استفاده‌های دیگری نیز دارد که خیلی محدود است.

چرا وضعیت جاده‌های کشور خراب است؟

این فعال صنعت قیر در پاسخ به این سوال که آیا قیر تولیدی کشور کیفیت لازم را ندارد که جاده‌ها هرسال نیاز به تعمیر و بازسازی دارد، گفت: قیر تولیدی کشور با کیفیت است اما در اینکه همچنان وضعیت جاده‌هایمان خوب نیست مثل شبیه این وضعیت است که با این همه منابعی که داریم باز هم فقیریم! در ساخت جاده فقط کیفیت قیر ملاک نیست، بلکه سایر مواد ترکیب شده با قیر که تبدیل به آسفالت می‌شوند مهم است که به جاده ماهیت می‌دهد. درواقع آسفالت چند تا نقش دارد یکی کیفیت آن است که سطح را حفظ می‌کند‌، لرزش‌ها را می‌گیرد، آکوستیک صدا می‌کند، عایق است و اجازه نمی‌دهد آب به زیر آسفالت نفوذ کند و زیرسازی را خراب کند.

مساله دیگر نگهداری از آن است.وی اضافه کرد: بعضا دیده شده که جاده را ساعت ۱۰ شب آسفالت کرده‌اند و ساعت ۱۲ تردد روی آسفالت تازه صورت گرفته است، درحالی که اگر بخواهیم از بتن استفاده کنیم باید یک ماه بماند تا استقامت بگیرد، همچنین زیر‌سازی ویژه می‌خواهد. او تاکید کرد: جاده‌ها در واقع به عنوان سرمایه ملی محسوب می‌شوند؛ حکومت‌ها می‌آیند و می‌روند، سیستم عوض می‌شود ولی این جاده‌ها هستند که باقی می‌مانند و باید برای حفظ و توسعه آنها بهای بیشتری داده شود.

  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش