دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۲۱ - ۱۷ آذر ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۰۹۰۰۵۵۰
اقتصاد کلان

دومين شاهكار شبانه دولت كريمه

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان,حسابداري

حسابداري اساسا پيوندي ذاتي با شفاف‌سازي، حساب‌دهي و نظارت دارد. به همين دليل در جهان امروز براي استقرار يك دموكراسي واقعي، يعني آزادي حقوق شهروندي كه در مفاهيم حقوق كار، حقوق تجارت، حقوق مدني و حقوق جزائي تحقق مي‌يابد، حسابداري مفهومي فراگيرتر از حساب‌وكتاب و تبلور معاملات اقتصادي متضمن حقوق متعاملان، ذي‌نفعان و دولت است كه اين مهم در مقوله دموكراسي و نظارت، با حسابرسي و حسابداري تحقق مي‌يابد.

 

از دوران مشروطيت كه خواسته مردم استقرار قانون بوده و از آنجاكه در متمم قانون اساسي، قانون محاسبات عمومي و نظارت مالي بر دولت مطرح است، نقش حسابداري برجسته شده؛ اما متأسفانه از آنجاكه به‌طور تاريخي دولت در ايران چندان علاقه‌مند به پاسخ‌گويي نبوده است و دولت‌هايي هستند كه از طريق منابع زيرزميني ارتزاق مي‌كنند، نيازي به پاسخ‌گويي به مردم در خود نمي‌بينند.  

 

چندسالي است كه موضوع ماليات و اخذ ماليات به‌عنوان درآمد اصلي دولت مطرح شده؛ طبيعي است چنانچه دولت بخواهد از مردم ماليات بگيرد تا بتواند توسعه اقتصادي ايجاد كند، اولين وظيفه دولت پاسخ‌گويي خواهد بود. در رابطه با پاسخ‌گويي، حسابداري و حسابرسي مهم‌ترين اهرم در دست مردم خواهد بود، زيرا حسابرسان امين ناظر ملت براي كنترل بودجه تلقي مي‌شوند. بنابراين مي‌توان فهميد كه اگر نظام حسابداري درستي در كشور مستقر باشد و بتوانيم از طريق اين نظام قيمت تمام‌شده كالاها و خدمات عمومي را استخراج كنيم، ديگر مدير و وزير يك وزارتخانه نمي‌تواند هر روز به بهانه‌هاي واهي، فيش آب و برق و گاز را بالا ببرد. اگر در يك وزارتخانه‌ از طريق بررسي سيستم حسابداري مشخص شود كه هزينه‌هاي غيرمتعارفي در آن وزارتخانه وجود دارد كه ارتباطي با قيمت‌ تمام‌شده كالاها و خدمات ندارد، نمي‌توان آن هزينه‌ها را از شهروندان مطالبه كرد.

 

به همين علت است كه اساسا بسياري از سازمان‌ها جلوي استقرار نظام حسابداري مناسب را مي‌گيرند، زيرا نمي‌خواهند قيمت تمام‌شده واقعي كالاها و خدمات مشخص شود. از طرف ديگر اگر ماليات را به‌عنوان اساس درآمدهاي دولت از اين به‌ بعد بشناسيم و با توجه به اينكه گفته مي‌شود ٢٥٠هزار شركت اظهارنامه مالياتي مي‌دهند كه فقط ٢٧هزار شركت از اين مجموعه، حسابرسي مي‌شوند، مي‌توان به ضرورت حسابرسي پي برد. به‌طور مثال در بودجه سال آينده دولت، درآمد حاصل از ماليات را ١١٣هزار ميليارد تومان، يعني دو هزار ميليارد بيش از درآمدهاي نفت پيش‌بيني كرد‌ه‌اند.

 

اگر دولت مي‌خواهد به هر طريق ماليات بگيرد، اغتشاش به‌وجود خواهد آمد، اما اگر قرار باشد دولت از طريق حسابرسي و از طريق سيستم‌هاي مناسب حسابداري در بنگاه‌هاي اقتصادي به ماليات حقه خود دسترسي پيدا كند، راهكاري جز استفاده از جامعه حرفه‌اي حسابداري ايران وجود ندارد. امروز سخنگوي اين جامعه از نظر حسابرسي، جامعه حسابداران رسمي است كه متأسفانه كمتر موردتوجه دولت قرار مي‌گيرد. با وجود آنكه دولت خود متولي تشكيل جامعه حسابداران رسمي در سال ٧٢ بوده است، اما تاكنون اين جامعه مورد بي‌مهري محض دولت قرار گرفته است.

 

در دولت قبلي وقتي فساد سه‌هزارميلياردي صورت گرفت، وزير وقت اقتصاد از آنجا كه از پاسخ‌گويي به مجلس عاجز شده و اين اتفاقات در زيرمجموعه وزارت اقتصاد (بانك‌ها) صورت گرفته بود، شبانه در اساسنامه حسابداران رسمي دست برد و مدعي شد يك مؤسسه حسابرسي خصوصي در اين فساد دست داشته است، درحالي‌كه واضح بود حسابرسي همه بانك‌هاي دولتي كه درگير آن فساد بودند، به عهده حسابرس دولتي ‌است كه زيرمجموعه وزارت دارايي تلقي مي‌شوند. اما چون دولت نمي‌خواست با بدنه خود برخورد كند، عملا موضوع را منحرف كرد.

 

ديروز رئيس ديوان محاسبات كشور اعلام کرد كه سامانه نظارت الکترونیک در كشور براي نظارت آنلاين دستمزد وجود دارد، اما راه‌اندازي نشده است و اگر اين سيستم فعال شود، به‌صورت آنلاين متوجه مي‌شوند چه افرادي حقوق بيشتري دريافت مي‌كنند. تهيه چنين سيستمي امكان‌پذير است اما اينكه چنين سيستمي وجود دارد و از آن استفاده نشده است، با توجه به زيرساخت‌ سازمان‌هاي دولتي بعيد به نظر مي‌رسد. پيشرفت تكنولوژي درحال‌حاضر آن‌چنان است كه مي‌توان چنين سيستمي را طراحي كرد.

 

اين سيستم‌ها نظير طرح جامع مالياتي سيستم‌هاي پيچيده تكنولوژي هستند كه تعداد انگشت‌شماري از مؤسسات در جهان مي‌توانند آن را طراحي و اجرائي كنند،‌ بنابراين اگر كشور به چنين سيستمي نيازمند باشد، به‌طور طبيعي بايد يكي از مؤسسات بزرگ حسابرسي جهان نظير ديلويت‌ كه طراحي اوليه نظام مالياتي ايران را انجام مي‌داد، در اين‌گونه سيستم‌ها دخالت كند و از طريق استفاده از همكاران شركت‌هاي آتي ايران آن را به مرحله اجرا درآورد.

 

درحال‌حاضر تصور مي‌كنم براي تقویت نظام مردم‌سالاري يعني رابطه دولت- ملت و ملت- دولت، راهكاري جز شفاف‌سازي، حساب‌خواهي، حساب‌دهي و مسئوليت اجتماعي وجود ندارد، اما برقراري اين راهكارها جز در قلمروي حسابرسي عملكرد مالي- اجتماعي محقق نخواهد شد. ممكن است گفته شود آيا حرفه حسابداري و حسابرسي كشور، ظرفيت ايجاد چنين تغييراتي را دارد يا خير؟

 

به نظر من چنين قابليتي وجود دارد. اگر عزم ملي در مسئولان كشور وجود داشته باشد، حرفه حسابداري و حسابرسي كشور داراي چنين ظرفيتي هست. كمااينكه در بسياري از اين موارد، اين گزارش‌هاي حسابرسي بوده است كه مورد استفاده نهادهاي خاص قرار گرفته است. 

 

درحال‌حاضر براساس آخرين آماري كه در همايش سالانه حسابداري بيان شد، نزديك به ١٠درصد دانشجويان كشور فارغ‌التحصيل رشته حسابداري هستند و نزديك به ٤٠٠هزار نفر فقط دانشجوي حسابداري در كشور وجود دارند. مي‌توان با اين لشكر، امكانات و تسهيلاتي را فراهم كرد تا شفاف‌سازي‌اي كه درحال‌حاضر، چشم اسفنديار جامعه اقتصادي كشور است، برقرار شود. 

 

غلامحسين دوانی

 

 

sharghdaily.ir
  • 11
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش