شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۳۷ - ۲۳ دي ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۰۰۱۱۳۳
اقتصاد کلان

٧٠ بار پرداخت «یارانه‌» / ورود خانوارهای بیشتر به زیر خط فقر

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان,یارانه

مهر سال ٨٩ تصمیم بسیار مهم و سرنوشت‌سازی در عرصه اقتصاد ایران گرفته شد، هدفمندسازی یارانه‌ها؛ این تصمیم که از آن به‌ عنوان بزرگ‌ترین طرح تاریخ اقتصادی ایران نام برده می‌شد، نه‌تنها اقتصاد ایران را نجات نداد که خود به معضل بزرگ‌تری در تاریخ اقتصاد ایران بدل شد. براساس این طرح، تصمیم گرفته شد با حذف تدریجی یارانه‌ها از مواد سوختی، مواد خوراکی، آب، برق و سایر اقلام در ایران، نوع پرداخت تغییر کند بخشی از این یارانه‌های حذف شده (۶۰ درصد در سال ۱۳۹۰) به صورت نقدی به مردم پرداخت شده و سایر درآمد این کار صرف کارهای عمرانی و فرهنگی ‌شود.

 

به دنبال این تصمیم، اولین یارانه نقدی در مهر سال ٨٩ و هم‌زمان با میلاد امام رضا(ع) به حساب مردم واریز شد و با احتساب یارانه واریزی آذر ماه، ٧٠ دوره یارانه هر ماه به حساب مردم واریز شده است. از ابتدای واریز تاکنون مجموع دریافتی هر یارانه‌بگیر به حدود سه‌میلیون‌و ١٨٥‌هزار تومان می‌رسد و در کل دولت باید در هر ماه هزینه‌ای حدود سه‌هزارو ٤٠٠ ‌میلیارد تومان را پرداخت کند. اگر این رقم را در ٧٠ ماه متوالی ضرب کنیم، متوجه خواهیم شد در کل دوره رقمی معادل ٢٣٨,٠٠٠‌ هزار‌میلیارد تومان، معادل ٦١‌ میلیارد دلار (با احتساب قیمت هر دلار سه‌هزارو ٩٠٠ تومان) به ‌عنوان یارانه پرداخت شده است. این تصمیم که قرار بود به ‌عنوان طرح تحول اقتصادی ایران اثرات مهمی در پیکره اقتصادی ایران‌زمین داشته باشد، متأسفانه نتایج پرباری نداشت و بنابر آمار رسمی وزارت امور اقتصاد و دارایی، فاز اول این طرح با شکست روبه‌رو شد و موجب ورود خانوارهای بیشتری به زیر خط فقر شد.اما حال باید ببينیم اگر این رقم در سایر حوزه‌ها صرف می‌شد، به چه معنا بود:

 

- تأسیس ٩ شرکت در حد و اندازه‌های سایپا و ایران‌خودرو: مدیران عامل ایران‌خودرو و سایپا در همایش بین‌المللی خودرو در اسفند سال ٩٤ اعلام کردند: ارزش هر کدام از این دو شرکت خودروساز در شرایط فعلی هفت ‌میلیارد دلار است؛ یعنی با میزان یارانه پرداختی در ٧٠ دوره می‌توانستیم حدود ٩ شرکت بزرگ در حد سایپا یا ایران‌خودرو تأسیس کنیم.

 

- ساخت ٥٢٩‌ هزار تخت بیمارستانی: ساخت بیمارستان هزینه بسیار بالایی دارد. دکتر سیدحسن هاشمی، وزیر بهداشت می‌گوید: «هزینه هر تخت بیمارستانی حداقل ٤٥٠‌ میلیون تومان» است. حال اگر یارانه‌ها را به این بخش اختصاص می‌دادیم می‌توانستیم در این ٧٠ ماه، ٥٢٩ تخت بیمارستانی بسازیم. به عبارت دیگر، یعنی ساخت ٥٢٩ بیمارستان هزارتخت‌خوابی، نظیر بیمارستان میلاد در سراسر کشور.

 

- تأسیس دو شرکت در حد کیاموتورز: بنا به گزارش‌های موجود ارزش کل دارایی‌های کیاموتورز بالغ بر ٣٥‌ میلیارد دلار است. با احتساب کل یارانه پرداخت‌شده ایران می‌توانست حدودا دو شرکت در ابعاد کیاموتورز ایجاد کند. شرکتی که درحال‌حاضر با داشتن ٤٢‌ هزار نفر کارمند فعالیت بسیاری در سطح جهان دارد.

 

- ایجاد یک‌میلیون‌و ٥٠٠‌ هزار  شغل: براساس شاخص ارائه‌شده مبنی بر میزان سرمایه مورد نیاز برای ایجاد هر شغل که ١٥٠‌میلیون تومان عنوان می‌شود، ٢٣٨‌ هزار‌ میلیارد تومان یارانه نقدی پرداختی می‌توانست حدود یک‌میلیون‌و ٥٠٠‌ هزار فرصت شغلی ایجاد کند. با این کار، سطح اشتغال صنعتی ایران رشد چشمگیری پیدا می‌کرد و یکی از مهم‌ترین مشکلات کنونی اقتصادی و اجتماعی کشور که مشکل اشتغال است، برطرف می‌شد و حجم عظیم فارغ‌التحصیلان بی‌کار دانشگاه‌ها که به یکی از معضلات جدی جامعه تبدیل شده است، به کار و فعالیت جدی امیدوار می‌شدند.

 

- ساخت حدود ٥٢‌ هزار کیلومتر خط راه‌آهن: درحال‌حاضر طول خطوط راه‌آهن ایران حدود ١٠‌ هزار کیلومتر است. براساس اطلاعات اعلام‌شده، هزینه‌ ساخت هر کیلومتر راه‌آهن، به ‌طور متوسط ٤,٥‌ میلیارد تومان است؛ بنابراین با رقمی که در طول این ٧٠ ماه به مردم پرداخت شده، می‌توانستیم طول خط راه‌آهن ایران را پنج برابر کنیم و این یعنی ایجاد توسعه بیشتر در کشور.

 

- ساخت ‌هزار کیلومتر خط مترو در تهران: براساس اطلاعات اعلام‌شده ساخت یک کیلومتر خط مترو در تهران به چیزی حدود ٢٢٠‌ میلیارد تومان هزینه نیاز دارد، اگر رقم پرداختی یارانه را به این عدد تقسیم کنیم، متوجه خواهیم شد با ٢٣٨٠٠٠ هزار‌ میلیارد قادر بودیم ‌هزار کیلومتر مترو بسازیم، جالب است که بدانیم طول خطوط شبکه متروی تهران تا پایان سال ٩٦ به ٢٨٨ کیلومتر خواهد رسید.

 

- کاهش آلودگی هوای کلان‌شهرها: همواره از خودروها به‌ عنوان متهم اصلی آلودگی هوا نام برده می‌شود. اما می‌دانیم بیشترین حجم آلودگی هوا تنها مربوط به خودروهای کاربراتوری است؛ برای مثال تهران حدود سه میلیون خودرو دارد که ١,٢ میلیون آنها نیاز به معاینه فنی ندارند و در مقابل ١.٢ میلیون آنها معاینه فنی گرفته‌اند. دراین‌میان، تنها ٦٠٠‌ هزار خودرو از گرفتن معاینه فنی سر باز زده‌اند. حال تصور کنید بخشی از یارانه‌ها به سمت تحول ناوگان‌های شهری و تغییر و تبدیل خودروهای آلاینده، توسعه حمل‌ونقل عمومی و... هدایت می‌شد در آن صورت شر آلودگی‌ها از سر کلان‌شهرهای ایران‌زمین دور می‌ماند.

 

احمد فرهادی

 

 

 

 

sharghdaily.ir
  • 17
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش