دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۳۸ - ۱۸ بهمن ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۱۰۱۵۶۶
اقتصاد کلان

انفجار بدهی‌ها پس از اجرای هدفمندی یارانه ها

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان,اجرای هدفمندی یارانه ها
آمارها نشان می‌دهد سال گذشته نرخ بدهی دولت نسبت به کسری بودجه ١٢٦ درصد بوده است. رقمی که در نوع خود بالا به حساب می‌آید و نشان می‌دهد اقتصاد ایران برای اجرای چنین طرح‌هایی هنوز آماده نیست.

هرچند که در گذشته نیز طرح تعدیل ساختاری اجرایی شده بود و نتایج آن منجر به توقف این طرح شد. با اینکه این تجربه پیش روی اقتصاد ایران بود، اما دولت محمود احمدی‌نژاد با هدف اجرای عدالت اقتصادی، یک‌بار دیگر این طرح را در قالب هدفمندی یارانه‌ها اجرایی کرد. نتیجه این شد که در سال ١٣٩١، نسبت بدهی دولت به کسری بودجه به ٤٦٣ درصد برسد. 

 

دلیل به دست آمدن چنین نتیجه‌ای از این طرح، اجرای طرح هدفمندسازی یارانه است که در آذرماه ٨٩ رسما اجرایی شده بود. بررسی‌ها نشان می‌دهد در سال‌های اجرای این طرح در اوایل دهه ٩٠، این شاخص رشدی چندبرابر را تجربه کرده است. بالاترین درصد این شاخص در سال‌های پس از انقلاب مربوط به سال ١٣٧٢ و پس از اجرای طرح تعدیل ساختاری است که رقم آن به ١٤٠٠ درصد رسید.

 

از آنجا که بررسی رابطه بدهی دولت و رشد اقتصادی با توجه به تاثیرگذاری متفاوت آن بر حسب ساختار اقتصادی، ضروری است، لذا جهت بررسی این موضوع در ابتدا لازم است آمار دقیقی از بدهی دولت در دسترس باشد، که این امر در سال‌های گذشته با مشکلاتی مواجه بود و به شکل شفاف اعلام نشد.

 

 وزارت اقتصاد و امور دارایی در این رابطه طی گزارشی به بررسی اثر بدهی بر رشد اقتصادی، پرداخته است. در این گزارش اثر کل بدهی‌های دولت مورد توجه قرار گرفته، با این حال تاکید شده با توجه به آنکه آمار مستندی در این رابطه وجود ندارد، ولی از آمار بدهی بانکی در این مورد استفاده شده است.

 

در این گزارش آمده است: در نرخ رشد بدهی بانکی بخش دولتی در سال‌های پس از انقلاب، نوسانات زیادی وجود دارد. در سال‌های ١٣٥٩، ١٣٧٢، ١٣٨١ و ١٣٨٩ رشد بدهی بانکی بخش دولتی بیش از ٥٠ درصد بوده که رقم قابل توجهی محسوب می‌شود. از علت‌هایی که رشد قابل ملاحظه بدهی به بانک‌ها را موجب شد، می‌توان به آغاز جنگ در سال ٥٩، بازپرداخت بدهی خارجی دولت در سال ٧٢، یکسان‌سازی نرخ ارز در سال ٨١ و هدفمندی یارانه‌ها در سال ٨٩ اشاره کرد.

 

از سوی دیگر، با گذر زمان فاصله بین حجم بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی و نظام افزایش یافته که این بدان معناست که بخش دولتی جهت تامین مالی کسری خود بیشتر به نظام بانکی رو آورده است. این موضوع از آن جهت قابل بحث است که یکی از این طرف افزایش سهم بدهی به بانک‌ها نسبت به بانکی مرکزی می‌تواند در جهت کنترل حجم نقدینگی از راه استقراض کمتر از بانک مرکزی و چاپ اسکناس باشد.

 

 اما از سوی دیگر، افزایش حجم بدهی به بانک‌ها منجر به انجماد منابع مالی بانک‌ها در دست بخش دولتی شده که این موضوع دسترسی بخش‌های غیردولتی را به منابع مالی کاهش می‌دهد و پیامدهای اقتصادی منفی در پی خواهد داشت. به طور کلی بدهی دولت به بانک مرکزی، به سه بخش سفته‌های پشتوانه، اوراق بهادار و اسناد خزانه و حساب جاری، تقسیم می‌شود.

 

نسبت بدهی‌های دولت به تولید ناخالص داخلی، یکی از شاخص‌های مهم در ارزیابی وضعیت بدهی‌های عمومی محسوب می‌شود و بر حسب شرایط اقتصادی کشورها می‌تواند مقدار بهینه متفاوتی داشته باشد. به طور مثال برای کشورهایی با درآمد بالا میان ٧٠ تا ٩٠ درصد تولید ناخالص داخلی، در حوزه یورو ٥٠ تا ٧٠ درصد و برای کشورهایی با اقتصاد نوظهور بین ٣٠ تا ٥٠ درصد GDP بیان می‌شود. به دلیل محدودیت در آمار بدهی، برای محاسبه نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی درکشور، بدهی بانکی بخش دولتی در نظر گرفته می‌شود.

 

 بدهی بانکی به دولت نسبت به تولید ناخالص داخلی در دهه اول پس از انقلاب با روند صعودی همراه بود به طوری که این نسبت از ٢٦ درصد در سال ٥٧ که ٦٢ درصد در سال ٦٧ رسید.

 اما پس از آن و تاسال ١٣٧٥ این روند نزولی می‌شود. در سال ١٣٧٧ دوباره این شاخص رشد می‌کند اما روند کاهشی هم در پی می‌آید تا سرانجام در سال ٩٣ شاخص آن به ٦/١٣ درصد بالغ شد.

 

از دیگر شاخص‌هایی که در این بحث می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد، نسبت بدهی دولت (بدون شرکت‌های دولتی) به کسری بودجه است. از آن‌جایی که کسری بودجه متغیر مالی مربوط به عملکرد بودجه دولت است، جهت بررسی دقیق‌تر شاخص مذکور، مناسب است نسبت بدهی بانکی سالانه دولت به کسری بودجه سال مربوطه مدنظر باشد.

 

این شاخص نشان‌دهنده آن است که دولت برای جبران کسری بودجه سالانه خود چه میزان بدهی در همان سال ایجاد کرده است. این نسبت در اکثر سال‌های پس از انقلاب بیش از یک بوده که به نشانگر آن است که به ازای هر واحد کسری بودجه، حجم بالاتری از بدهی به نظام مالی تحمیل می‌شود.

 

 هنگامی که در بیشتر سال‌های پس از انقلاب این رقم بیش از یک است، یعنی از ایجاد بدهی ضمنی در قالب احکام قوانین بودجه سنواتی یا تحمیل برخی تعهدات بر عهده دولت به جهت تغییر شرایط اقتصادی یا اعمال برخی سیاست‌های اقتصادی و اجتماعی، خارج از فرآیند قوانین بودجه سالانه است. لازم به ذکر است در دهه ٧٠، نسبت فوق از رقم قابل توجهی برخوردار بود؛ به گونه‌ای که از ٧٧ درصد در سال ١٣٧١ به ١٤٠٠ درصد در سال بعد رسید.

 

یکی از مهم‌ترین عواملی که برای این افزایش در آن سال‌ها عنوان می‌شد، اجرای سیاست‌های تعدیل ساختاری بود که البته در سال‌های بعد نیز به اشکال دیگری در دست بود و کجدار و مریز اجرا می‌شد و می‌شود. 

 

در دهه ٨٠ و با کاهش رشد بدهی و روند با ثبات در کسری بودجه، نسبت مذکور کاهش یافت به طوری که در سال ١٣٨٧، نسبت بدهی بانکی دولت به کسری بودجه هشت درصد بود. با اجرای سیاست هدفمندی یارانه‌ها که به نوعی، اجرای تعدیل ساختاری محسوب می‌شود، بدهی دولت با رشد ٥٦ درصدی مواجه شد که در همین راستا، نسبت بدهی به کسری بودجه، نیز به ٣٥٣ درصد افزایش یافت.

 

بررسی‌های انجام گرفته در سال‌های دهه ٩٠، نشان می‌دهد به جهت اجرای سیاست‌هایی چون پروژه مسکن مهر و هدایت بخش عظیمی از منابع بانک‌ها برای این پروژه و همزمان تشدید تحریم‌ها، نسبت بدهی بانکی دولت به کسری از هشت درصد سال ١٣٨٧ به ٤٦٣ درصد در سال ١٣٩١ افزایش یافت. این روند با آغاز فعالیت‌ دولت یازدهم و رویکرد این دولت در ارتقای انضباط مالی، در سال‌های بعد با کاهش همراه شد به گونه‌ای که در سال ١٣٩٤ شاخص فوق به ١٢٦ درصد تقلیل یافت.

 

 

poolnews.ir
  • 19
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش