شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۱:۰۹ - ۰۹ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۱۳۹۵
اقتصاد کلان

چاه ویلی که پول نفت را می‌بلعد

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان,پول نفت
با وجودی که ۲۴۰ هزار میلیارد تومان یارانه در ۶ سال گذشته سهم ایرانیان شده،اما این میراث بدخیم همچنان بر دوش دولت باقی مانده و به دولت آینده منتقل خواهد شد.

به گزارش خبرآنلاین، یارانه،این میراث به جای مانده ازدولت دهم،علاوه بر اینکه بر بودجه دولت سنگینی می کند، دو وزارتخانه نفت و نیرو،سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی همزمان درگیر یارانه هایی کرده که هر ماه باید به حساب هر ایرانی واریز شود.یارانه هایی که  خیلی ها می گویند، به صورتي غيرهدفمند به ۷۰ میلیون ایرانی، اهم از نیازمند و متمول پرداخت می شود.

 

آخرین آمارها از حذف ۷ میلیون نفر یارانه بگیر خبر می دهد؛ ۷ میلیونی که حالا با حذف آنها جمعیت یارانه بگیر تازه به مرز ۷۰ میلیون نفر رسیده است.همین ۷۰ میلیون نفر امسال ۴۸ هزار میلیارد تومان از بودجه جاری دولت را به خود اختصاص داده است؛رقمی در حدود ۲.۵ درصد از توليد ناخالص داخلي. این درحالی است که اگر پرداخت يارانه نقدي مثلا به سه دهک پايين درآمدي محدود شود، اين رقم به حدود ۱۲ هزار ميليارد تومان کاهش يافته و حدود ۳۰ هزار ميليارد تومان صرفه‌جويي می شود.

 

این رقم از یارانه ها را اگر در مقایسه با پروژه های عمرانی امسال که ۴۱ هزار میلیارد تومان است، قرار بدهید،۷ هزار میلیارد تومان هم کمتر است.این بدان معناست که نفت می فروشیم و  خرج روزمره می کنیم.درحالی که نفت سرمایه بین نسلی است.

 

باید هزینه پروژه های عمرانی شود تادر سالهای بعد بتواند منشا شغل و درآمد و توسعه کشور شود. اما دولت معمولا ناچار است از بودجه عمرانی بزند و خرج یارانه ها کند.آنطور که گزارش های سازمان برنامه و بودجه نشان می دهد،تا بهمن ماه امسال تنها ۴۰ درصد از بودجه عمرانی تخصیص داده شده و این موضوع سبب روی زمین مانده بسیاری از طرح های عمرانی شده است.

 

چالش های بودجه،بخش خصوصی و دولت

این روزها بودجه سال آینده در حال بررسی در صحن علنی مجلس است.لایحه ای که  یکی از ارقام  آن افزایش بودجه عمرانی در سال آینده ، به میزان ۶۱ هزار میلیارد تومان است.عددی که اگرچه برای وزارتخانه های زیربنایی و پیمانکاران خوشایند است اما در عمل اگر به طور کامل اختصاص یابد،می تواند خبر بهتری باشد. محمدباقر نوبخت رییس سازمان برنامه وبودجه پیش از این گفته بود که بيش از ۴۰۰ هزار ميليارد تومان منابع مالي براي تکميل پروژه‌هاي نيمه‌تمام لازم است.عددی که تقریبا یک دهم آن در سال آینده -اگر محقق شود- قابل تامین است.

 

 تاخير زياد در تکميل پروژه‌های عمرانی نه انها هزينه استهلاک پروژه ها را بالا می برد،بلکه و سودآوري انتظاري را هم به تاخیر می اندازد. مهمتر از آن اگر تورم افزایش نیابد،به قیمت همین تورم کنونی،هزینه تمام شده پروژه ها به هر صورت گران تمام می شود.

 

از تعداد پروژه های عمرانی ملی و استانی آمار دقیقی ارایه نمی شود.آخرین آمار را هم رییس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد که رقمی در حدود ۲۵۰۰ پروژه بود. پروژه هایی که با بودجه نحيف عمراني دولت قدرت برابری ندارد.

 

هر ایرانی ۳ میلیون و ۲۳۰ هزار و ۵۰۰ تومان

چنین تصویری حکایت از آن دارد که دیگر بودجه دولت کفاف هزینه های پروژه های عمرانی را نمی دهد.از همین رو وزارت راه و شهرسازی از سال گذشته برون سپاری و واگذاری طرح های نیمه تمام خود را به بخش خصوصی سپرده و حالا بعد از یکسال به نتایج موفقیت آمیزی هم رسیده است.تردیدی نیست که دولت بدون استفاده از ظرفيت‌هاي بخش خصوصي توان تکمیل این حجم از پروژه های نیمه تمام را ندارد. اما برای استفاده از ظرفیت بخش خصوصی هم لازم است روابط  بین دولت به عنوان کارفرما و بخش خصوصی در مقام پيمانکار بازنگری و روان سازی شود.

 

کارشناسان می گویند،این روابط استفاده از روش‌هاي مختلف مشارکت عمومي-خصوصي (PPP) را ناممکن کرده است. از همین رو اگر دولت عزم کافي براي اصلاح در اين محور را داشته باشد، مي‌تواند بخش قابل توجهي از نقدينگي مردم را به سمت پروژه‌هاي زيربنايي و زيرساختي سوق داده و از آنها اهرمي براي ايجاد رشد در بقيه فعاليت‌هاي مولد اقتصادي بسازد.

 

روایت است که هر ایرانی در طول ۶ سال اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، ۳ میلیون و ۲۳۰ هزار و ۵۰۰ تومان دریافت کرده است.رقمی که جمع آن  در طول شش سال بعد از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، عددی در حدود ۲۴۰ هزار میلیارد تومان می شود.

 

سازمان برنامه و بودجه روز گذشته در گزارشی اعلام کرد:«درآمدها و منابع سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها، مجموع ارقامی است که به عنوان سهم این سازمان از سوی شرکت‌های پالایش و پخش، گاز، توانیر طبق ماده ۲ اساسنامه این سازمان به حساب سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها واریز می‌شود که در سال ۱۳۹۵ طبق جمع‌بندی دیوان محاسبات حداکثر مبلغ ۳۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان است.»

 

 

  • 11
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش