شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
۱۵:۴۲ - ۲۲ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۳۷۹۳
اقتصاد کلان

اتاق بازرگانی تهران بررسی کرد؛

افزایش بدهی‌ها در دولت یازدهم/دولت بدحساب،خوش‌حساب شد؟

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان,بدهی دولت
دولت تلاش می‌کند با استفاده از ابزارهای نوین مالی، بدهی‌هایی را که از دولت‌ها نهم و دهم به ارث برده تسویه کند اما آمار نشان می‌دهد که باوجود همه دوندگی‌ها، بدهی‌های دولت رشد کرده است.

به گزارش اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، در اسفندماه سال گذشته بود که علی طیب نیا وزیر اقتصاد در همایش تدوین برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی حاضر شد و درباره مباحث مختلف اقتصادی ازجمله بدهی‌های دولت صحبت کرد.

 

طیب نیا گفت که بدهی‌های دولت یک ظرفیت است و دولت باید از این ظرفیت استفاده کند. بدهکار بودن مضر نیست بلکه بدهکار بدحساب بودن باعث بروز مشکلات می‌شود. وزیر اقتصاد و دارایی به این مسئله هم اشاره کرد که رقم بدهی دولت بالا نیست اما روند افزایش آن در دولت قبلی و ترکیب این بدهی‌ها مشکل‌ساز شده است که با احصا و سازمان‌دهی آن می‌توان از این چالش استفاده و آن را به یک پتانسیل مناسب تبدیل کرد.

 

رقم بدهی‌های دولت در دو سال گذشته ۳۶۰  تا ۵۴۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. در دی‌ماه سال گذشته وزیر اقتصاد اعلام کرد که بدهی دولت و شرکت‌های بخش دولتی ۳۸۰ هزار تومان است که ۱۹۶ هزار میلیارد تومان آن بدهی دولت و ۱۸۶ هزار میلیارد تومان بدهی شرکت‌های دولتی است و  در بهترین شرایط که بودجه عمرانی کشور ۲۰ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان است، اگر دولت بخواهد از طریق بودجه بدهی را بپردازد باید ۲۰ سال بودجه عمرانی را صرف پرداخت بدهی کند.

 

بدهکاری که خوش‌حساب شد

دولت تلاش کرده بارونق بازار بدهی‌ دست‌کم تا در سال ۹۶ معضل بدهی‌های انباشت شده‌اش را حل کند و از بدهکار بدحساب به بدهکار خوش‌حساب تبدیل شود. پیمانکاران، صندوق‌های بازنشستگی، تأمین اجتماعی و بانک‌ها مهم‌ترین طلبکاران دولت هستند. دولت تلاش کرده با انتشار صکوک اجاره و مرابحه در کنار اسناد خزانه اسلامی از شرمندگی طلبکاران دربیاید. بنا بر اعلام وزارت اقتصاد و دارایی مراحل انتشار این اوراق نهایی شده و بخشی از بدهی دولت در سال‌های ۹۴ و ۹۵ با همین مکانیسم تسویه شده است.

 

پیش‌بینی انتشار ۱۵ هزار میلیارد تومان صکوک اجاره

صکوک ابزار نوینی است که در کشورهای اسلامی به‌جای اوراق قرضه به کار می‌رود. با استفاده از صکوک بخشی از دارایی‌های دولت در قالب اجاره به‌شرط تملیک به طلبکاران واگذار می‌شود و حق استفاده از منافع دارایی‌ها در قبال اجاره‌بها به ‌طرف‌های تعهد واگذار می‌شود و آن‌ها علاوه بر دریافت سود در انتهای دوره اصل پول را دریافت می‌کنند. در پایان دوره دارایی‌های دولت به خود دولت بازگردانده می‌شود.

 

دولت یازدهم برای اولین بار انتشار صکوک به میزان ۱۰۰۰ میلیارد تومان را در لایحه بودجه سال ۹۴ پیش‌بینی کرد و اجازه یافت تا ۴۰ هزار میلیارد تومان از بدهی‌هایش به بانک‌ها و پیمانکاران را از طریق صکوک بپردازد. در بودجه سال ۹۴، ۵۰۰ میلیارد تومان صکوک محقق شد و در بودجه سال ۹۵، پیش‌بینی انتشار صکوک به ۱۵ هزار میلیارد تومان افزایش یافت. در آذرماه سال جاری، هیئت‌وزیران مجوز انتشار ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان صکوک اجاره را تصویب کرد.

 

اوراق مرابحه و تسویه مطالبات گندم کاران

ابزار دیگر دولت برای پرداخت بدهی‌هایش مرابحه است. مرابحه شیوه‌ای برای تأمین نقدینگی بنگاه‌ها بر اساس عقد اسلامی است. در این شیوه بنگاه موردنظر برای تأمین مالی موسسه مالی بامنظور خاص یا واسط ایجاد می‌کند. واسط با انتشار اوراق مرابحه از طریق شرکت تأمین سرمایه، وجوه سرمایه‌گذاران مردمی را جمع می‌کند و به وکالت از آنان کالای موردنیاز بنگاه بانی را به‌طور نقد خریداری می‌کند و به‌صورت بیع مرابحه نسیه به بانی می‌فروشد.

 

بانی متعهد می‌شود تا در موعد سررسید قیمت نسیه کالا را از طریق شرکت تأمین سرمایه به دارندگان اوراق برساند. دارندگان اوراق می‌توانند تا سررسید منتظر بمانند و از سود مرابحه استفاده کنند یا قبل از سررسید اوراق خود را در بازار ثانوی به فروش برسانند. وزارت اقتصاد و دارایی اعلام کرده که ۱۰۰۰ میلیارد تومان از مطالبات دولت به‌وسیله پذیره‌نویسی اوراق مرابحه در سال ۹۵ تسویه شده است. برای اولین بار در ایران از اوراق مرابحه برای تسویه بخشی از مطالبات گندم کاران در فرا بورس در آبان ماه سال ۹۵ استفاده‌شده است  و بخش قابل‌توجهی از این اوراق توسط صندوق‌های سرمایه‌گذاری و افراد حقیقی خریداری‌شده است.

 

وضع الان چطور است؟

گزارش بانک مرکزی در آذرماه سال جاری نشان می‌دهد که رقم بدهی بخش دولتی به بانک‌ها ۲۰۹ هزار میلیارد تومان برآورد شده است که از این میزان حدود ۱۸۰ هزار میلیارد مربوط به خود دولت است و مابقی آن به شرکت‌ها و مؤسسات وابسته دولتی مربوط می‌شود. بر اساس اطلاعات بانک مرکزی رقم بدهی دولت در آذرماه ۹۵ نسبت به آذرماه ۹۴ حدود ۲۵ درصد رشد داشته است. دولت تلاش می‌کند با استفاده از ابزارهای نوین مالی بدهی را که از دولت‌ها نهم و دهم به ارث برده تسویه کند اما آمار نشان می‌دهد که باوجود همه دوندگی‌ها، بدهی‌های دولت رشد کرده است. به نظر می‌رسد سال آینده با توجه به زمینه‌سازی برای پرداخت بدهی با  ابزارهای نوین، موعد تعیین‌کننده‌ای برای نتیجه دهی تلاش های دولت یازدهم باشد.

 

 

  • 9
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
ویژه سرپوش