رقبای دولت در مناظره انتخاباتی میگویند برجام و اقدامات دولت بر معیشت مردم عادی تأثیر نداشته است. من در پاسخ به آنها میگویم کسی که کاندیدای ریاستجمهوری میشود باید مستند و علمی حرف بزند نه ادعاهای کوچهبازاری داشته باشد. در جایی که آمارهای روشن وجود دارد، چرا نامزدی باید با هتاکی و پرخاش حرف خود را بزند و حمله کند؟ این رفتار یک دلیل بیشتر ندارد و آن اینکه آمارها و واقعیتهای روشن مطابق دلخواه برخی نامزدهای انتخاباتی نیست.
براساس آمار در سال ٩٦ تا این لحظه ٨٠٠ تا ٩٠٠هزار دستگاه خودروی بیشتر نسبت به سال ٩٢ تولید شده است و درواقع تولید خودرو ١٢٠درصد رشد داشته است. خریداران خودرو ملی و پراید و پژو چه کسانی هستند؟ قشر مرفه جامعه؟ طبیعی است که همین یک شاخص اقتصادی نشان میدهد قشر متوسط و فرودست جامعه توان خریدشان در بازار خودرو بهبود داشته است.
در دوسال گذشته حدود ٨درصد مالکان خودرو اضافه شدهاند و سفر با خودرو شخصی و هواپیما اضافه شده و در مقابل سفر با اتوبوسهای بین شهری کاهش داشته است. معنی این شاخص چیست؟ اینکه خانوادههای متوسط و فرودست قدرت خرید بیشتری پیدا کردهاند و صاحب خودروهای شخصی شدهاند. از این گذشته شاخصهای اقتصادی نشان میدهد در دوسال گذشته سفرهای نوروزی ١٢ تا ١٧درصد بیشتر شده است.
از این شاخص هم عبور کنیم میزان فروش بلیت سینما در دولت یازدهم به دو برابر رسیده است. مخاطب سینما چه کسی است؟ آیا سرمایهدارهایی که کنسرتهای خارجی میروند، آمدهاند بلیت سینما خریدهاند؟ خیر؛ روشن است که قشر متوسط و فرودست پول بیشتری برای تفریح خود هزینه کردهاند و این نشاندهنده بهبود معیشت عموم مردم است.
مطالعه شاخصهای اقتصادی نشان میدهد که پنج دسته از مردم بیشترین بهره را از دولت یازدهم بردهاند. دسته اول کارگران هستند که قدرت خریدشان ٢٠ تا ٢٥درصد افزایش داشته است. گفتنی است منظور از قدرت خرید افزایش دستمزد منهای تورم است.
دسته دوم کارمندان هستند که قدرت خریدشان ٢٠ تا ٢٢درصد افزایش داشته است. دسته سوم کشاورزان هستند که قدرت خریدشان ٧٠ تا ٨٠درصد بهبود داشته است و درحال حاضر نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی چند برابر دولت گذشته است. بهعنوان مثال هماکنون نرخ خرید تضمینی گندم ١٧ برابر سال ٩١ است.
دسته چهارم بازنشستگان هستند که قدرت خریدشان ٢٧درصد بهبود داشته است. بهگونهای که در هیچ دورهای پس از انقلاب به جز دوران اصلاحات قدرت خرید بازنشستگان در چهارسال پیاپی افزایش نداشته است. دسته پنجم نیز مستمریبگیران بهزیستی و کمیته امداد هستند که درحال حاضر مستمریشان ٣ تا ٤ برابر سال ٩٢ است و قدرت خریدشان تا ١٠٠درصد افزایش داشته است.
البته باید تأکید کنم که اقتصاد ایران در دولت گذشته به چنان بحرانی افتاده بود و چنان فشار سنگینی به کشور و مردم تحمیل شد که هنوز تا برگرداندن شرایط به سال ٨٤ فاصله داریم اما شاخصهای اقتصادی نشان میدهد که دولت یازدهم توانسته است حدود ٥٠درصد قدرت خرید اقشار متوسط و ضعیف را نسبت به سال ٨٤ برگرداند.
- 17
- 5