امضای تاریخی ترامپ علیه ایران دیروز نتوانست تأثیر خاصی بر دلار و سکه در بازار ایران بگذارد. هرچند شایعات قیمت دلار را تا ٨هزار تومان رساند اما واقعیت چیز دیگری بود. این موضوع مردم کوچه و بازار را شگفتزده کرد. آنها که از تحریم خاطرات ناخوشایندی در ذهن دارند، حالا دنبال یک پرسش اساسی بودند: اینکه آرامش دلار و سکه تا چه اندازه پایدار میماند و سرنوشت دو بازار مهم دیگر یعنی خودرو و مسکن چه میشود؟ برای فهم دقیقتر این موضوع شاید بهتر باشد نقبی به گذشته بزنیم.
از تیرماه ٨٩ که قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و شدیدترین تحریمهای اقتصادی علیه ایران وضع شد... مرور گذشته نشان میدهد که چهار بازار طلا، دلار، مسکن و خودرو بلافاصله به تحریمها واکنش نشان نداد و جهشهای قیمتی چیزی حدود ٢سال بعد در بازار ایران چهره نشان دادند. حالا گرچه تحریمها بشدت گذشته نیست و اروپا وعده پایبندماندن در برجام را داده است اما در بلندمدت چه اتفاقی در این چهار بازار مهم ایران رخ میدهد؟
آیا دلار دوباره سرکش میشود؟
دلار پس از خروج آمریکا از برجام و برخلاف شایعات رفتار عجیبی از خود نشان نداد و در بازار غیررسمی در کانال ٦هزار تومان معامله شد، اما این وضع تا چه اندازه پایدار است؟ آیا دلار دوباره مانند دوره تحریم صفهای طولانی و جهشهای عجیبوغریب را به خود میبیند یا نه اینبار وضع متفاوت است؟ برای بررسی بازار دلار بهتر است کمی به عقب برگردیم...
در تیرماه ٨٩ قطعنامه ١٩٢٩ شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران وضع و تحریمهای اقتصادی شدیدی به کشور تحمیل شد، اما این تحریمها بلافاصله روی قیمت دلار تأثیر نگذاشت و دلار در تمام طول سال ٨٩ روی قیمت کمتر از ١١٠٠ تومان نوسان کرد. یکسال پس از این ماجرا دلار تا ١٥٠٠ تومان پیشروی کرد و از حدود دوسال بعد بود که بازار دلار شروع به ناآرامی کرد و قیمت اسکناس آمریکایی به حدود ٣ برابر سال ٨٩ رسید. احمدینژاد که خرداد سال ٨٤ دلار را با قیمت ٨٩٨ تومان تحویل گرفته بود آن را با قیمت ٣٥٠٠ تومان به دولت روحانی تحویل داد. این موضوع در حالی رخ میدهد که دلار در دولت اول محمود احمدینژاد تنها ٩,١درصد رشد داشت.
دلار در دولت یازدهم تقریبا ثبات قیمت خود را حفظ کرد. حسن روحانی که دلار را با قیمت ٣٥٠٠ تومان از محمود احمدینژاد تحویل گرفته بود، پرونده آن را با قیمت ٣٧٥٠ تومان در دولت یازدهم بست، اما در نخستین سال از دولت دوازدهم ناآرامیهای اسکناس آمریکایی شروع شد و دلار تا قبل از پایان سال ٩٦ سه رکورد قیمتی ٤، ٥ و ٦هزار تومان را ثبت کرد. دولت که بودجه ٩٧ را با دلار ٣هزار و ٧٠٠ تومانی بسته بود، تلاش کرد قیمت ارز را کنترل کند، اما دلار در سال ٩٧ دوباره مرز ٦هزار تومان را رد کرد و دولت ناچار به توزیع دلار ٤٢٠٠ تومانی شد. با این وجود، گزارشها از بازار غیررسمی نشان میداد که دلار در دست دلالها همچنان راه خودش را میرود.
خروج آمریکا از برجام اما تأثیر خاصی روی دلار نگذاشت. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا ٤ روز زودتر از موعد قبلی تصمیمش را درباره برجام اعلام کرد. خروج آمریکا از برجام در ابتدای صبح بازار ارز را اندکی هیجانزده کرد، اما قیمت دلار دوباره به نرخ روز قبل یعنی چیزی حدود ٦٣٠٠ تومان برگشت. با این وجود، قیمت دلار در آینده همچنان برای مردم ایران پرسش است.
کامران ندری، عضو پژوهشکده پولی و بانکی دراینباره به «شهروند» میگوید: خروج آمریکا از برجام تأثیر کوتاهمدت بر نرخ دلار ندارد و تصور من این است که تا یکسال آینده قیمت دلار بر همین نرخ فعلی نوسان کند، اما در بلندمدت همه چیز به آن بستگی دارد که سیاستهای خارجی ما چگونه پیش رود؟ اگر اروپا در برجام بماند و مدیران ایرانی حرکت دور از منطقی انجام ندهند، فروش نفت و کانالهای ورود ارز به ایران چندان دستخوش تغییرات قابل توجه و دلار دچار جهش قیمت نمیشود، اما اگر خلاف این موضوع رخ دهد و فروش نفت ایران و در نتیجه تأمین ارز با مشکل مواجه شود، همچنین تصمیمهای اشتباهی در سیاستهای داخلی گرفته شود، دلار جهش میکند.
اما اینکه دلار تا چه قیمتی جهش میکند، مشخص نیست و همه چیز به وضع ذخایر ارزی کشور در آینده و نقل و انتقال پول به داخل ایران بستگی خواهد داشت.
بازار طلا دنبالهروی دلار است
سکه دیروز نسبت به امضای ترامپ درباره برجام بیتفاوت بود. قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی در بازار تهران گرچه بالای دومیلیون تومان معامله شد اما این نرخ در مقایسه با روز قبل آن نهتنها افزایش نداشت بلکه اندکی کاهش را تجربه کرد. فعالان بازار طلا معتقدند علت این موضوع اتفاقا واکنش بازار جهان نسبت به اقدام ترامپ بوده است. با افزایش ارزش دلار، قیمت طلا در بازار جهان کاهشی شد و همین موضوع اندکی بر بازار طلای ایران تأثیر گذاشت. با این وجود در بازار سکه هم مانند سایر بازارها معادلات بلندمدت قیمتها را شکل میدهند.
برای تشخیص بهتر این معادله، به شرایط تحریمی دولت محمود احمدینژاد نقب میزنیم... محمود احمدینژاد بازار طلا را با سکه ٢١٩هزار تومانی تحویل گرفت و پرونده آن را در دولت نهم با نوسان قیمت جزیی یعنی زیر ٢٥٠هزار تومان بست. در دولت دهم که تحریمهای اقتصادی شدیدی علیه ایران وضع میشود، معادله به هم میریزد. تا سال ٨٩ که قطعنامه شورای امنیت علیه ایران صادر میشود، قیمت سکه طلا حداکثر تا زیر قیمت ٣٥٠هزار تومان پیشروی کرد و در سال ٩٠ با شیب تندتر تا ٥٩٠هزار تومان رسید.
در سال ٩١ که تحریمها یواشیواش اثر خود را نشان میدادند، قیمت سکه ناگهان یکمیلیون تومان را رد کرد و صفهای عریض و طویل برای خرید و احتکار سکه شکل گرفت. گزارشهای رسمی نشان میدهد که در مجموع محمود احمدینژاد بازار سکه را با رشد ٩٨٢درصدی به حسن روحانی تحویل داد. قیمت سکه در دولت یازدهم با شیب نسبتا ملایمی رشد کرد. حسن روحانی که سکه را با قیمت یکمیلیون و چندهزار تومان تحویل گرفته بود، تا پایان دولت یازدهم آن را با قیمت حداکثر یکمیلیون و ٢٠٠هزار تومان تحویل داد. در دولت دوازدهم سکه با شیب تندتری پیشروی کرد و قیمت آن در سال ٩٧ مرز دومیلیون تومان را رد کرد.
این موضوع درحالی رخ داد که دولت نزدیک به ٦٠ تن از ذخایر طلای خود را با سکه حراجی به مردم تحویل داد تا قیمتها را کنترل کند. حالا پس از خروج ترامپ از برجام چه اتفاقی برای بازار طلا رخ میدهد؟ محمد کشتیآرای رئیس اتحادیه طلا و جواهر ایران در اینباره به «شهروند» میگوید: برجام و خروج از آن هیچ تأثیر مستقیمی بر بازار طلا ندارد اما تأثیر غیرمستقیم دارد. این به آن معناست که در بازار طلا دو فاکتور قیمت جهانی طلا و قیمت دلار موثر است و به هر نسبتی قیمت دلار در ایران رشد کند، به همان نسبت قیمت طلا را متاثر میکند. یعنی اگر دلار در آینده یکدرصد رشد کند، طلا هم یکدرصد رشد میکند. اگر دودرصد رشد قیمت دلار اتفاق بیفتد، قیمت طلا هم دودرصد رشد میکند .
- 11
- 14
حمید
۱۳۹۷/۶/۲۱ - ۱۱:۲۷
Permalink