شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۳۸ - ۲۴ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۶۶۹۴
اقتصاد کلان

بررسی وضعیت سیاست‌گذاری‌های اقتصادی دولت در شرایط موجود

اقتصاد ایران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

اقتصاد کشور، روزهای سختی را می‌گذراند. روزهایی که سراسر تنش و بحران را نشان می‌دهد و هرچند یکی دو هفته‌ای است، آرامش پس از طوفان داریم اما خبری از «درست شدن اساسی» در هیچ حوزه‌ای به چشم نمی‌خورد. 

 

مدیریت اقتصادی کشور در زمان جنگ تحمیلی ۸ ساله ایران و عراق، توانست در آن دوران امنیت غذایی کشور را حفظ کند. جلوگیری از قحطی و دیگر فجایع اقتصادی اجتماعی که در جنگ‌ها امری معمول تلقی می‌شود در دوران جنگ تحمیلی در ایران رخ نداد و در عین کاهش سطح رفاه عمومی، توزیع منابع به گونه‌ای شکل گرفته بود که تمامی طبقات جامعه امکان دسترسی به حداقل‌های لازم برای امرار معاش را داشته باشند.

 

این در حالی است که در آن دوران درآمدهای نفتی کشور به عنوان منبع اصلی درآمدی دولت در اثر جنگ به شدت کاهش پیدا کرده بود. نگاهی به سطح درآمدهای نفتی کشور نشان می دهد، متوسط درآمد نفتی کشور طی سال‌های ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۷ معادل ۱۳.۶ میلیارد دلار بوده است، میزان بودجه عمومی دولت در سال‌های مورد اشاره ۳۲۸ میلیارد تومان بوده است که با توجه به نرخ رسمی دلار هفت تومانی معادل سالی ۴۷ میلیارد دلار می شود.

سر جمع بودجه دلاری کشور در این سال‌ها به نرخ دلار ۷ تومانی معادل ۴۲۱ میلیارد دلار بوده که از این محل کل بودجه دفاعی کشور رقمی معادل ۵۲ میلیارد دلار است. به عبارت ساده‌تر ایران توانسته جنگ هشت ساله را با رقمی معادل ۵۲ میلیارد دلار اداره کند.

 

حال در این دوران که تحریم‌ها، جنگی نوین را در عرصه اقتصادی به کشور تحمیل کرده‌است، نیاز به اتخاذ سیاست‌هایی که بتواند اقتصاد کشور را در حالت تعادل نگه دارد، نیاز ضروری و اولیه کشور است. اما اتفاقاتی که در چندماه اخیر رخ داده ‌است، نشان می‌دهد که دولت راه مدیریت فضای اقتصادی را به درستی طی نکرده ‌است. این موضوع که عمده مشکلات آن در حوزه‌های ارزی بروز کرد و کارشناسان اقتصادی را به هشدارهای پیاپی به دولت وا داشت، نشان دهنده این است که راهکارهای دیگری برای مدیریت اقتصاد کشور در شرایط بحرانی پیش رو وجود دارد. 

 

تمام تصمیم‌گیران اقتصادی دولت و مجلس باید عوض شوند

تیمور محمدی، کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گو با «ابتکار» گفت: هر اقتصاد‌خوانده‌ای می‌داند که سیاست‌های اقتصادی اخیر دولت بدون منطق و علم اقتصادی انجام شده ‌است. در واقع به دلیل نادرست بودن اعضای تصمیم‌گیر اقتصادی دولت و مجلس است که اکنون این اتفاقات رخ داده‌است. زمانی که دولت اعلام کرد که می‌خواهد ارز را با قیمت ۴۲۰۰ تومان تک نرخی کند، هر کسی که دو کلاس سواد داشت، می‌دانست که آربیتراژ ارزی که در بازار معامله می‌شود و تومان۴۲۰۰ آنقدر زیاد است که بازار را متعادل نمی‌کند، بلکه به بحران ارزی دامن می‌زند که البته این اتفاق هم افتاد.

 

وی افزود: در حال حاضر نیز برای بهبود اوضاع، ابتدا باید دولت تمام تیم اقتصادی را پایش کرده و افراد کارشناس و کاربلد اقتصادی را در سمت‌های تصمیم‌گیری قرار دهد. سپس با کنترل نقدینگی ابتدا بازار را در دست بگیرد، پس از آن عوارض و مالیات واقعی برای واردات کالاهای لوکس به خصوص اتومبیل های خارجی اعمال کند. زیرا در شرایط فعلی تنها نوسانات دلار باعث افرایش نرخ این کالاها شده است، نه عوارض و مالیات. 

 

به گفته این کارشناس اقتصادی دولت در عملیات بازی با نرخ سود که یک روز بالا می برد و به ۲۰ درصد و ۲۵ درصد می رساند و سپس آن را به ۱۵ درصد می رساند، نظم بازار را به هم می ریزد. در حالی که شرایط فعلی اقتصاد کشور نیاز به مدیریت جدی در حوزه سیاتگذاری مدیریت نقدینگی دارد و تا زمانی که این اتفاق رخ ندهد و اعضای ناکارآمد از تیم اقتصادی دولت کناره گیری نکنند، نمی‌توان به هیچ اصلاحی امیدوار بود. 

 

پیش از این داریوش روزبهانه، دیگر کارشناس اقتصادی نیز در گفت‌و‌گو با «ابتکار» گفته ‌بود که در شرایط فعلی، دولت به دلیل آن که در معرض بحران بازگشت تورم و افزایش نرخ دلار قرار دارد، برای جلوگیری از خروج پول از سیستم بانکی با مشکل مواجه است، اما نباید فراموش کرد که این مشکلات، زاییده تصمیمات غلط و ترس مردم از آینده نامعلوم سیاسی است. در این شرایط به تصمیم‌گیران اقتصادی دولت و کمیسیون اقتصادی مجلس پیشنهاد می‌کنم که ۲ برابر آنچه اکنون حقوق می‌گیرند، از خزانه حقوق بردارند، اما دیگر هیچ تصمیمی نگیرند. زیرا هر تصمیم آنها، هزینه مضاعف به جامعه تحمیل می‌کند.

 

باید قبول کنیم اجرای سیاست‌های مقطعی که هریک هفته یک بار عوض می‌شود تنها مزاحمت اقتصادی داد. بهتر است در این شرایط آزادسازی نرخ دلار یک بار برای همیشه و بدون دخالت دولت انجام شود تا خود بازار در اثر عرضه و تقاضا به نرخ منطقی برسد. سپس مشخص می‌شود که سرمایه‌گذار خارجی با چه نرخی می‌تواند وارد شود، سمت چپ ترازنامه بنگاه‌ها را چه اعدادی و با چه هزینه‌ای پر می‌کنند، شرکت‌های بورسی با نرخ معقول جذب سرمایه می‌کنند و به دلیل سودآوری مناسب سیستم بازار سرمایه، نقدینگی به درستی به سمت این بازار می‌‌آید و مردم نیز در طرح‌های توسعه‌ای و افزایش سرمایه‌ای شرکت‌های بورسی شرکت خواهند کرد. 

 

علی حیات‌نیا، کارشناس اقتصادی دیگری که به سیاست‌های اقتصادی اخیر دولت منتقد است، در خصوص راه اندازی بازرا ثانویه ارز گفت: نقش دولت در بازار ثانویه ارز فقط باید نظارت باشد، هرگونه مداخله‌گری را زمینه‌ساز ایجاد انحراف در این بازار است. بازار ثانویه می‌تواند تا حدودی سفته بازی‌های موجود در بازار ارز را نیز مدیریت کند، اما همه این نتایج کوتاه مدت خواهد بود.

 

حیات‌نیا عنوان کرد: با توجه به جریان‌های نقدینگی داخل کشور و مسائل بین‌المللی که ممکن است ماه‌های آتی با آن مواجه شویم، قطعا بازار ثانویه ارز برای مدت زیادی جوابگو نیست و فقط به صورت مسکن مقطعی عمل می‌کند و به نظر می‌رسد دولت باید به دنبال برنامه جامعی برای مدیریت نرخ ارز باشد که همه متغیرهای اقتصادی را در برگیرد.

وی گفت: اگر قرار باشد این فضای چند نرخی ادامه پیدا کند و دولت مدام طبقه‌بندی‌های مختلف برای کالا و افراد را برای نرخ ارز تعیین کند، نتیجه‌ای جز ایجاد فضای دلالی، واسطه‌گری و بازارهای مخرب و غیرمولد نخواهد داشت.

این استاد دانشگاه معتقد است که دولت باید بعد از یک دوره چهار تا شش ماهه، زیرساخت‌های لازم برای تک نرخی شدن ارز را فراهم کند و نرخ راز نیز بر اساس عرضه و تقاضای موجود در بازار تعیین شود.

 

به گفته حیات‌نیا، تک نرخی شدن تنها راه علاج شرایط کنونی و بهبود فضا برای توسعه کسب و کار و ایجاد آرامش برای فعالیت‌های اقتصادی است و تمام دنیا نیز به سمت همین ارز تک نرخی حرکت می‌کنند.

 

وی، شفاف سازی بیشتر در بازار ارز را نیز ضروری خواند و عنوان کرد: ارز تک نرخی و شفافیت بازار زمینه ایجاد رانت را از بین می‌برد.

 

سمیرا ابراهیمی

 

 

ebtekarnews.com
  • 19
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش