تقریباً همه ابر تورمها ناشی از کسری بودجه دولت و خلق پول است و در حال حاضر نيز اقتصاد ايران در حال فروغلتیدن به مارپیچ تورم است چرا كه با پايين بودن نرخ سود بانکی ، بخشی بزرگی از سپردههای بلندمدت افراد جامعه از بانکها خارج به سایر بازارها بخصوص بازار ارز، بازار سکه، و بازار خودرو سرازير شده است بنابراين بنظر ميرسد تنها راه نجات افزايش سود سپردههاي بانكي است و افزایش سود سپردهها خود به معنای افزایش نقدینگی و خلق پول بیشتر است و با اين امر تورم صد در صد به ایجاد نقدینگی عظیم جدید برای مقابله با تورم منجر میشود و از سوي ديگر نظام بانکي نيز از بنگاههای تولیدی فاصله خواهد گرفت و مطالبات معوق بانکها بیشتر خواهد شد. با نرخهای سود بالا نمیتوان چرخ تولید را گرداند و این بهمعنای کاهش تولید ناخالص داخلی و رکود در صنعت خواهد بود. بانکها برای پوشش افزایش مطالبات معوق راهی نخواهند داشت، جز اینکه به سراغ استقراض از بانک مرکزی بروند و این دوباره بهمعنای افزایش نقدینگی است.
از سوي ديگر مگر میشود قیمت همه چیز افزایش یابد، اما حقوق کارگران و کارمندان ثابت بماند؟! در صورتی که افزایش حقوق در کار نباشد، برای کالاهای تولیدی به دلیل کاهش قدرت خرید مردم، خریداری نخواهد بود و این به معنای تعمیق رکود خواهد بود و اگر حقوق كارمندان افزايش يابد اين خود به معناي خلق پول بيشتر و افزايش نقدينگي خواهد بود بنابراين به همين سادگي متوجه مي شويم كه اگر اوضاع به همين صورت پيش رود ابر تورم همه كالاها و خدمات را در خود فرو مي برد!
حال سوال اصلي اين است كه دولت محترم تصميم دارد چه نوع سياستي را اتخاذ نمايد چرا كه ايرانيان عزيز تجربه سياستهاي غلط اقتصادي را دهه ٦٠ دارند سياستهايي كه منجر به رشد فزاینده حجم دولت، افزایش فساد اداری، رشد واردات محصولات کشاورزی، افزایش نرخ بیکاری، گسترش بازارهای زیرزمینی، افزایش مشاغل کاذب، رشد نرخ تورم ، كوپني شدن كالاها و در نهايت ابرتورم همراه با قحطي كالاها بود ، اميد است كه دولت محترم در عوض وعده و وعيد جهت بازگشت ارزانی، آزادی های اساسی وحقوق شهروندی و یک بازار آزاد واقعی را به کشور برگرداند و اگر قصد حمایت از اقشار ضعیف را دارد آن را از مسیر درستش انجام دهد نه بسته هاي حمايتي!
و هر چه سريعتر قوانين استقلال بانك مركزي و هدفگذاري تورم را تصويب نمايد تا بازار آرام بگيرد و رشد پول مهار شود.
شيرين نوری
- 59
- 3
کاربر مهمان
۱۳۹۷/۶/۳۱ - ۱۷:۰۸
Permalink