شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳
۱۶:۵۶ - ۲۷ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۷۰۴۷
اقتصاد کلان

چرا یارانه ثروتمندان حذف نمی‌شود؟

یارانه ثروتمندان,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

این روزها در میان محافل خبری و رسانه ای سوال جالبی مطرح می‌شود که طرح آن ذاتا اشتباه و غیرقانونی است. آن سوال این است: " چرا یارانه ثروتمندان حذف نمی‌شود؟"

 

نکته جالب اینجاست که مطابق آئین نامه اجرایی ماده ۷ قانون هدفمندسازی یارانه‌ها اساسا تعلق‌گرفتن هرگونه یارانه به اقشار پر در آمد غیرقانونی است.

 

به اذعان مسئولین کشور نه تنها حجم صدور قوانین و آئین نامه‌ها در ایران از سطح استانداردهای جهانی بالاتر است بلکه این معضل در کنار عدم نظارت بر اجرا و بعضا تناقض‌های اجرایی مفاد با یکدیگر مشکلات ساختاری قانونی عجیبی را ایجاد کرده است.

 

حدود ۱۱۰ سال است که از نهاد قانون‌گذاری در ایران می‌گذرد و در این سال‌ها حدود ۱۱ هزار قانون در ایران تصویب شده است. اگر بخواهیم با کشوری مانند فرانسه که حدود ۲۰۰ سال است از نهاد قانون‌گذاری آن می‌گذرد مقایسه کنیم، آن‌ها تاکنون حدود ۳۸۰۰ قانون تصویب کرده‌اند اما متاسفانه دائم در مجلس شورای اسلامی قوانین مختلفی تصویب شده که شاید اولویت نداشته باشد و کارشناسی نشده باشد اما تصویب می‌شود و بعضاً قوانینی که نیاز جامعه است و اولویت شرایط کنونی است به نتیجه نخواهد رسید.

 

به عنوان مثال فرض بگیرید قوانین، استخدام افراد بالای ۶۰ سال را ممنوع کرده باشد اما بعد از مدتی در رسانه‌ها این سوال مطرح شود که قانون منع استخدام افراد بالای ۶۰ سال چه وقت تصویب می‌شود ؟ این در حالی است که اساسا پیشتر قانون این ممنوعیت را اعمال کرده اما به ذات قانون توجه نشده و در نتیجه قانون ناقص به مرحله اجرا در آمده است.

 

در خصوص قوانین مرتبط با یارانه بگیران نیز این موضوع صادق است. در حالیکه در قانون هدفمند سازی به صراحت تصریح شده خانواده‌ها و دهک‌های نیازمند که بر اساس پرسشنامه پر شده واجد شرایط دریافت یارانه هستند، باید یارانه بگیرند، اکنون این قانون به صورتی اجرا می‌شود که بسیاری از خانواده‌های متمول نیز همچنان یارانه می‌گیرند بطوریکه مدتهاست رسانه‌ها این سوال را مطرح می‌کنند که یارانه ثروتمندان چه زمانی حذف می‌شود؟

 

اما سوال اینجاست که آیا اساسا یارانه شامل حال ثروتمندان می‌شده و اگر شده چرا قانون هدفمندی به صورت تمام و کمال اجرا نشده است.

 

تناقض در شرایط یارانه بگیران در قانون

موضوعی که این روزها در کانون توجه قرار دارد این است که چرا آن بخش از قانون هدفمندی که در خصوص شرایط یارانه بگیران است، به درستی اجرا نمی‌شود. 

 

به عنوان مثال در آئین نامه اجرایی ماده ۷ قانون هدفمندی قید شده سازمان هدفمندی موظف است میزان پرداخت نقدی یارانه به سرپرستان خانوار را به تفکیک خانواده‌های پر در آمد و کم در آمد (پس از شناسایی آنها ) مشخص نماید.

 

در ادامه و در ماده ۲ همین بخش ذکر شده سازمان موظف به شناسایی گروه‌های در آمدی از طریق بانک اطلاعاتی است که منظور سنجش میزان در آمد یارانه بگیران است که طبعا فرآیند شناسایی افراد مستحق دریافت از طریق این فرآیند قابل احصاء است.

 

بارزترین نکته موجود در این آئین نامه که اجرای آن از سوی بخش اجرایی مورد غفلت قرار گرفته و مشخص نیست به چه علت از ابتدا تا کنون اجرایی نشده تبصره ۲ ماده ۷ آئین نامه اجرایی است که به صراحت تاکید کرده سازمان هدفمندی موظف است ۶ ماه پس از اجرایی شدن این قانون نسبت به شناسایی خانوارهای با در آمد بالا اقدام کند.

 

معنی دیگر این بند آن است که سازمان هدفمندی می‌بایست تنها ۶ ماه اول اجرای این قانون را به همه سرپرستان خانوار که پرسشنامه را غلط یا درست پرکرده بودند، یارانه می‌داد و از شروع ماه هفتم به بعد هیچ خانوار با در آمد بالا نمی‌باید یارانه دریافت کند.

 

این تبصره شاه کلید نکاتی است که عدم اجرای آن خسارت زیادی به کشور وارد کرده و سالهای سال تا به امروز مبالغ هنگفتی فقط به خاطر عدم اجرای این تبصره از پول بیت المال به جیب متمولین رفته است و جالبتر آنکه قانونگذار حتی یک اخطار در خصوص عدم اجرای این بند نداده است.

 

اما در این آئین نامه غیر از موارد ذکر شده، تبصره ای وجود دارد که حتی همین الان نیز با اجرای آن می‌توان نسبت به قطع یارانه افراد پر در آمد اقدام کرد.

 

در تبصره ۱ ماده ۱۰ این آئین نامه ذکر شده سازمان هدفمندی حق استرداد وجوهی که به دلیل اطلاعات خلاف واقع مشمولین پرداخت گردیده را دارد. به عبارت دیگر افرادی که اطلاعات نادرست در خصوص میزان درآمد خود داده اند هر زمان که تشخیص داده شود راست نگفته‌اند، سازمان هدفمندی می‌تواند تمام وجوه پرداختی به آنها را برداشت کند.

 

کوتاهی در اجرای قانون؟

کوتاهی در اجرای قانون هدفمندی و هدردادن منابع کشور تا بدانجا بوده که حتی برخی نمایندگان مجلس که جزو گروه‌های پردرآمد کشور هستند، یارانه دریافت می‌کردند.

 

رجب رحمانی عضو کمیسیون صنایع مجلس تایید کرده بود که برخی نمایندگان مجلس و مدیران کشور در زمره یارانه بگیران هستند . وی یاد آور شد که برخی از نمایندگانی که برای نخستین بار نماینده مجلس شده اند، در لیست هدفمندی یارانه‌ها هستند و همچنان یارانه می‌گیرند.

 

این واقعیت بیانگر آن است که سیستم پایش حقوق و مزایای افراد که قانون هدفمندی آن را پیش بینی کرده اصلا اجرا نمی‌شود، در نتیجه تعداد زیادی از قشر مرفه عادی نیز در زمره یارانه بگیران هستند. بحث حذف یارانه متولدین دو سال قبل ( ۱۳۹۵) نیز مطرح شد اما به نظر می‌رسد بنا به مصالح سیاسی به مرحله اجرا در نیامد. این در حالی است که اگر همان قانون و تبصره‌های ذکر شده آن اجرا می‌شد، نیاز به قانونگذاری جدید در این باره نبود.

 

 

aftabeyazd.ir
  • 11
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
آخه این چه کاریه کجای عدالت اجتماعی گفته کسی که ۵ تا ماشین داره و کسی که یک موتور هم نداره به هر دو یارانه داد والله انصاف هم خوب چیزیه
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش