سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳
۱۲:۲۶ - ۲۵ فروردین ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۱۰۴۴۵۰
اقتصاد کلان

هادی حق‌شناس: شفافيت مبنای توسعه يافتگی و حل بحران اقتصادی است

هادی حق‌شناس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

بحران اقتصادی دامن دولت را گرفته است و روزبه‌روز آثارش بر معیشت مردم هویداتر می‌شود و طبعا انتظارات را بالا می‌برد. این درحالی است که گفته می‌شود سال سخت‌تری در پیش است و این سو مطرح است که دولت در برابر این وضعیت چه باید بکند. در این زمینه «آرمان» با هادی حق‌شناس، کارشناس مسائل اقتصادی، به گفت‌وگو پرداخت که درادامه می‌خوانید:

 

اقتصاد ایران دچار مشکلات زیادی است، دولت برای مهار مشکلات چه وظیفه‌ای دارد؟

سال جاری بر اساس دیدگاه کارشناسان اقتصادی یکی از سخت‌ترین سال‌های اقتصاد ایران پیش‌بینی می‌شود. لذا کشور با محدودیت درآمدهای ارزی مواجه است و از سوی دیگر در زمینه سرمایه‌گذاری خارجی و همچنین در واردات کالاهای سرمایه‌ای نیز مشکلاتی دارد. باید بپذیریم که ظرفیت اقتصاد ایران نسبت به واردات و صادرات بسیار بیشتر است. در سال گذشته مجموع واردات و صادرات کشور حدود ۸۶ میلیارد دلار بوده است. این عدد نمی‌تواند نسبت به تولید ناخالص ملی عدد بزرگی باشد.

 

به عبارت ساده‌تر بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد اقتصاد ایران می‌تواند متاثر از راه تولید کشور باشد. مهم‌ترین راهکار برای برون رفت از وضعیت اقتصادی اجماع روی حل چالش و ابر چالش‌های اقتصادی است. یقینا برای رفع مشکلات صندوق بازنشستگی، نرخ بیکاری و یا اتمام پروژه‌های نیمه‌کاره راه‌حلی علمی و قانونی وجود دارد. اما اجماع بین جریانات سیاسی هم نقش بسزایی در حل مشکلات خواهد داشت تا در اثر اختلافات در صدد سنگ‌اندازی و اخلال در روند کار بر نیایند. بر کسی پوشیده نیست که امروزه دولت‌ها دیگر در اقتصاد دخالتی ندارند، چرا که تاجر و بنگاه اقتصادی خوبی نیستند و نمی‌توانند به تنهایی شرکت‌داری کنند.

 

بودجه سال ۹۸ با عدد ۱۷۰۳ هزار میلیارد بیانگر این موضوع است که تا چه میزان دولت در اقتصاد مداخله می‌کند. اگر واگذاری اقتصاد به بخش خصوصی مورد اجماع قرار سیاسیون صورت گیرد گام مهی برای رفع محدودیت‌ها خواهد بود. اگر در محیط اقتصاد کلان ایران ثبات وجود داشته باشد و رفتار دولت قابل پیش‌بینی باشد به طور حتم ایرانیان مقیم خارج از کشور تمایل به سرمایه‌گذاری در کشور پیدا می‌کنند. با اجماع سیاسی می‌توان از ظرفیت‌های فراوانی که وجود دارد استفاده بهینه در راستای شکوفایی اقتصاد و تولید داشت.

 

اشاره‌ای به لزوم قابل پیش‌بینی بودن رفتار دولت برای فائق آمدن بر مشکلات اقتصادی داشتید، در این باره توضیح می‌دهید؟

به طور مثال در یک کشور صنعتی رو به رشد نرخ تورم، نرخ رشد اقتصادی و نرخ بیکاری قابل پیش‌بینی است. اما در ایران کسی قادر به پیش‌بینی نرخ ارز و نرخ سود بانکی نیست. بنابراین وقتی این متغیرها قابل پیش‌بینی نباشد، مردم احساس می‌کنند که با نوسانات شدید دلار و تورم مواجه خواهند شد؛ در نتیجه برای حفظ ارزش نقدینگی خود به سمت خرید ارز، خودرو وغیره... هجوم می‌برند که این افزایش تقاضا در بازار منجر به بالا رفتن قیمت‌ها می‌شود. شرط پیش‌بینی‌پذیر بودن اقتصاد ایران این است که سیاست‌های پولی و مالی متقن علمی و کارآمد اجرا شود. شرط ثبات محیط بازار پولی ایران این است که بانک مرکزی دارای اسقلال واقعی باشد، این مسائل نکات حائز اهمیتی در اقتصاد کشور هستند.

 

فعالان سیاسی در اقتصاد کشور چه نقشی دارند و باید چگونه عمل کنند؟

در اکثر کشورها حداقل دو جریان سیاسی وجود دارد و به طور طبیعی در نحوه اداره حاکمیت اختلاف دارند، ولی این اختلافات در ایران بر سر بدیهیات است، به طور مثال بر سر این موضوع که سهم بخش خصوصی در ایران باید زیاد شود اجماع وجود دارد اما گاهی در این موضوع اختلافاتی به وجود می‌آید. فعالان سیاسی نباید در واگذاری شرکت‌ها به بخش خصوصی جناحی برخورد کنند و در صدد مچ‌گیری برآیند. یا اینکه برای جذب سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی باید پذیرای رفتار‌ها و روش‌ها باشند و الزامات خاص سرمایه‌گذاری را بدانند نه اینکه با سلیقه‌ای عمل کردن مانع فعالیت‌های اقتصادی شوند.

 

دولت سیاست‌هایی برای بحث مقابله با بحران اقتصادی و معیشت مردم در نظر گرفته است نظر شما درباره به کار‌گیری این سیاست‌ها چیست و تا چه حد راهگشا بوده است؟

ایران شرایط خاصی را می‌گذراند، بنابراین تمهیدات فائق آمدن بر بحران هم باید خاص باشد. دولت تمهیداتی مانند تنظیم و تقسیم بسته‌های اقتصادی و افزایش یارانه برای دهک‌های پایین، کاهش مالیات برای دهک‌های پایین، اختصاص یارانه به بخش تولید را در دستور کار خود قرار داده است که می‌تواند سیاست‌های مفیدی باشد، اما یک اشکال اساسی که در اقتصاد ایران وجود دارد تعیین تکلیف نرخ ارز است.

 

نرخ ارز در اقتصاد ایران حکم لنگر را دارد و این لنگر شاید سهمش به لحاظ قدر مطلق در اقتصاد ایران کم باشد اما آثارش روی دیگر بازارها بسیار زیاد است. وقتی قیمت ارز نوسان پیدا می‌کند تمامی مشاغل متاثر از آن نرخ خود را تغییر می‌دهند و این بر همه اقتصاد ایران تسری پیدا می‌کند. اگر دولت نتواند یکسان سازی را در اقتصاد، کارا و عملی کند زمینه رانت و فساد از بین نمی‌رود. مشکل اقتصاد ایران رانت و فسادی است که از چند نرخی بودن ارز و چند مجوزه بودن برخی از کالا‌ها وجود دارد. تازمانی که چند نرخی بود زمینه فساد و رانت را مهیا می‌کند که در این وضعیت شاهد شکاف طبقاتی و رانت‌های کلان در اقتصاد ایران خواهیم بود.

 

برای کاهش فشارها بر مردم دولت باید چه اقداماتی انجام دهد؟

مهم‌ترین اقدام شفافیت در اقتصاد است. در این زمینه گام‌هایی برداشته شده و مجلس قانونی در این زمینه مصوب کرده است، اما همچنان اقتصاد از عدم شفافیت در رنج است. حتی با وجود این قانون‌ها اخیرا شاهد بودیم که ارز دولتی به کالاهایی تخصیص داده شد اما آن کالا از بازار آزاد سر درآور و اسامی استفاده کنندگان ارز دولتی مشخص نشد. شفافیت در کشور توسعه یافته حرف اول را می‌زند. بنابراین الفبای توسعه یافتگی اقتصاد‌ها شفافیت در بازار پول و بازار سرمایه است.

 

در بازار بورس و سرمایه کمتر شاهد رانت و ایجاد فساد هستیم چون نرخ‌ها کاملا مشخص است، اما در بازار کالا و پول دسترسی‌ها برای همه یکسان نیست و بر اساس قدرت چانه‌زنی و مجوز‌های خاص فعالیت‌های اقتصادی شکل می‌گیرد. در نتیجه زمینه فساد و رانت مهیا می‌شود. اگر شفافیت وجود داشت بحرانی که در زمینه خودرو به وجود آمد قابل پیشگیری بود در سال گذشته تعدادی ماشین وارد کشور شد که یکباره قیمت‌ها را افزایش داد. مشخص نشد چه کسانی از رانت بالا برخوردار بودند و مجوز واردات خودرو داشتند. این گونه مسائل مشکلات اقتصاد ایران است که تا حدودی با شفافیت مهار خواهد شد.

 

سارا ابراهیمی

 

 

  • 18
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش