جمعه ۰۵ بهمن ۱۴۰۳
۱۱:۲۱ - ۱۲ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۳۲۱۵
اقتصاد کلان

حسین راغفر

فساد محصول مداخله سه‌گانه 

حسین راغفر,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

فساد به عنوان پدیده‌ای مذموم در لایه‌‌‌های مختلف جامعه رسوخ کرده و به طور جدی منفعت، امنیت و حتی آرامش را تحت‌تاثیر خود قرار داده است. لذا چرایی به وجود آمدن چنین روند هزینه‌سازی باید به عنوان بحثی جدی مورد توجه قرار بگیرد تا از این طریق راه‌ها و راه‌کارهای لازم برای رویارویی با فضای سوء‌استفاده و همچنین سوء‌استفاده‌گران تعیین شوند.

مفسدین ‌اقتصادی کسانی هستند که افراد صاحب‌قدرت و ذی‌نفوذ از آنان حمایت می‌کنند و به دستگاه قضایی فشار می‌آورند و حتی در مواردی قاضی پرونده را تحت فشار قرار می‌دهند. لذا بدون ورود مقامات ارشد قوه قضائیه نمی‌توان با مفسدان کلان اقتصادی مبارزه کرد که دقیقا به همین دلیل در این برهه شاهد فعالیت مدیران رده‌بالای دستگاه ‌قضایی برای برخورد با متخلفان هستیم.

همچنین باید اشاره داشت، مسئله اصلی حضور اصحاب قدرت در اقدامات مولد فساد در کشور است که باعث می‌شود برخورد لازم با آنها که دانه‌درشت محسوب می‌شوند صورت نگیرد.

لذا مشکل اصلی در کارکرد ساختارهای سیاسی در کشور است که با مداخله در نهادهای متعدد، زمینه‌های اختلال کارکرد آنها را فراهم کرده و فساد اقتصادی را شکل می‌دهند.

اولین آن مسئله مداخله در کارکردهای نظام بانکی است که امروز چند هزارمیلیارد تومان دیون معوق بانکی را شکل داده که ناشی از مداخله شخصیت‌های سیاسی و اصحاب قدرت در مقررات و امور بانکی بود که منابع بزرگی را با چشم‌پوشی از قوانین اعطای وام و تسهیلات برای افراد خاصی امکان‌پذیر کردند. به نحوی که امروز با این مشکل روبه‌رو هستیم و یکی از معضلات اصلی اقتصاد کشور است. همچنین اعطای شرکت‌های بزرگ به افراد و نهادهای خاص در قالب خصوصی‌سازی است که انحصارات و شبه‌انحصارات بزرگی را به‌وجود آورده و این انحصارات سبب بروز مفاسد گسترده‌ای در اقتصاد کشور می‌شود که به شکل یک شبکه گسترده و اختاپوسی در اقتصاد کشور شکل گرفتند که مانع از کمک و تقویت بخش واقعی اقتصاد کشور می‌شوند.

مداخله سوم که منجر به شکل‌گیری فساد اقتصادی در کشور شده است، دست‌کاری در نظام قیمت‌گذاری است که افراد صاحب نفوذ و کسانی که در موقعیت‌های قدرت قرار دارند با دست‌کاری در نظام تعرفه‌ای و قیمت‌گذاری سودهای بسیار بالایی را به جیب می‌زنند.

ماحصل این سه مداخله (مداخله در نظام بانکی، شکل‌دهی به شبه انحصارات و دست‌کاری قیمت‌ها) سبب شکل‌گیری یک نظام اقتصادی بسیار ناکارآمد در اقتصاد کشور شده است.

اکنون فساد اقتصادی خود تبدیل به یک نظام نهادی ضدتوسعه در کشور شده که چاپلوسی و تملق از ویژگی‌های این نظام اداری است به نحوی که فساد عملا در کشور نهادینه شده و در بسیاری از ساختارهای نظام اداری کشور رسوب کرده است.

تکمله؛ فساد افیون جوامع است و اگر روند مفسده در کشور کنترل نشود، نمی‌توان توقع داشت که شاخصه‌های مهمی چون اعتماد، توسعه و پیشرفت در کشور محقق شود. در واقع جامعه‌ای که به فساد عادت و همچنین اصرار دارد، همیشه باید آماده متحمل شدن هزینه‌هایی باشد.

hamdelidaily.ir
  • 9
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱۲
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
اینکه مردم عصبانی هستند همین راحتی امکان فساد با فراهم کردن مسیر آن است ، ازدواج های سببی و حمایت های انتخاباتی و هزاران درد بی درمانی که با پول حل میشه موجب شده اند در نبود تقوی و کنجکاوی ریشه ای که بسیار بدلیل معرفی چند نفر که آنها نیز منتفع شده اند و عدم نظارت و پیگیری کافی بابت کارهای بزرگ واگذار شده چنینی . تازه اگر مسئول خود سلامت باشد از جمله عوامل گسترش فساد میشود نام برد ، حال که قوه قضائیه قصد و عزم دارد رسیدگی و برخورد کنند ، همانند بدن سرطانی که نیاز به جراحی دقیق دارد که در آخر بیمار سلامتی خود را باز یابد ،انگار قضات محترم مسئول رسیدگی انگار از جائی تشریف آوردند که با کسی آشنائی ندارد و با توجه به ایمان و تخصصش مو را از ماست بکشد ، که هم خدا راضی باشد و هم بنده خدا که مردم بعنوان حق الناس محسوب میشوند ، بعقیده ام و ایمان دارم تعارف نیست حساب و کتاب آدمی در این دنیا روشن شود و اگر خطائی انجام داده جزا ببیند بهتر از آنیست که زمان مرگ و جان دادن اعمالمان از زمانی که در بچگی قادر به تشخییص شدی تا زمان مرگ انگار بصورت فیلم در چند ثانیه که به پنج شاید نرسد جلوی چشمان ظاهر میشود ، بقول علما که میگویند پرونده اعمال دستت می دهند ، اینها را بنابر تجربه از نزد افرادی که در اثر حادثه نزدیک بود که جان دهند عرض میکنم ، امیدوارم نسبت به اعمالمون دقت کنیم و این عمر کوتاه را مفت در اختیار شیطان نگذاریم که نهایت هر عمل خطائی علاوه بر سلب آرامش روحی ، رسوائی هست ،
جناب راغفر معتقدند سه مداخله (مداخله در نظام بانکی، شکل‌دهی به شبه انحصارات و دست‌کاری قیمت‌ها) سبب شکل‌گیری یک نظام اقتصادی بسیار ناکارآمد در اقتصاد کشور شده است . اگر جسارت نباشد بایستی به ایشان یادآور شد که مهمتر از سه مداخله که ایشان فرموده اند ، ارتکاب یک مسامحه طولانی مدت و خانمان برانداز سوی اقتصاد دانان و جامعه شناسان طی نیم قرن گذشته در کشور نیز جلب توجه می کند . تعریف و تعبیر نادرست از درآمدهای نفت و گاز توسط این عالیجنابان تقصیری نا بخشودنی است . درآمد انبوه و نقد نفت و گاز کشور در نیم قرن گذشته فقط بر اساس الگوی کهنه اقتصاددانان ،درآمدی غیر مالیاتی دولت شناسانده می شود . چنین تعریف نامناسب از درآمدهای هنگفت نفت و گاز ، باعث شد آگاهی عامه از بزرگترین جریان مالی در کشور غیر شفاف باقی بماند .اگراین تسامح نبود ، درآمدهای نقد و کلان دولت از نفت و گاز ، همان مهمترین مالیات مردم به حکومت شناخته می شد . بله برای این هدف ، نیاز به کار هوشمندانه اقتصاددانان در بازتعریف در آمدهای نفت و گاز و بازشناخت آن به مثابه درآمد مالیاتی برای دولت است .رفع این نقیصه و بازشناخت درآمدهای نفت و گاز ملی شده به مثابه مالیات ، نظارت عمومی را به جریان می اندازد و همانطور که بار ها عنوان شده است رسید مالیاتی سالیانه هر خانوار ایرانی او را به نظارتی پیگیر در نحوه هزینه کرد دولت دعوت می کند . ثروت عظیم و موروثی و نقد مردم دهه ها است که مالیات اصلی مردم به دولت شده است اما تسامح اقتصاد دانان و جامعه شناسان باعث می شودحتی در کلاس درس دانشگاه، نفت و گاز در ایران به مثابه درآمد غیر مالیاتی برای دولت معرفی شود .
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش