جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۴۳ - ۱۲ تير ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۴۰۰۷۶۲
اقتصاد کلان

جدیدترین روش‌های پولشویی که صادرکنندگان از آن استفاده می‌کنند!

پولشویی با روش خالی فروشی بازرگانی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
پدیده خالی فروشی بازرگانی چیست؟ دو سال است اشخاصی در پوشش صادرکننده و وارد کننده از آن پول میلیاردی به جیب می زنند؛ یک پروانه صادراتی از صادرکننده به واردکننده واگذار می شود بدون این که ارزی از این محل جابجا شود.

در آغاز سال ٩٧ و همزمان با گرانی نرخ ارز، هیئت وزیران در یک مصوبه تمامی صادرکنندگان را موظف کرد منابع ارزی حاصل از صادرات خود را به چرخه اقتصادی بازگردانند ولی این آن چیزی نبود که صادرکنندگان به آن تن دهند. ماجرا هم با صادرکنندگان پتروشیمی، فولادی و سیمانی شروع شد و به صادرکنندگان غیرنفتی رسید. البته عدم بازگشت ارز صادرکنندگان اتفاق تازه ای نیست ولی حالا با سقوط جهانی قیمت نفت و تحریم و افت شدید درآمدهای نفتی، کمبود ارز بحران ساز شده است؛ بحرانی که نشانه های آنرا در شتاب گیری دوباره نرخ ارز در بازار آزاد این روزها می بینیم و در بازار ثانویه (در بستر سامانه نیما) با معضل تأمین ارز واردکنندگان.

پیگیری ها نشان می دهد همزمان با گرانی و آشفته بازار ارز، پدیده های تازه ای هم در تخلفات ارزی اتفاق افتاده که تا پیش از سال ۹۷ کسی حداقل نامی از آن ها نشنیده بود. متخلفان ارزی راه‌های جدیدی برای پیش بردن مسیر خود پیدا کرده اند و اتفاقا از محل همان سیاست هایی است که سیاست گذار برای سخت گیری و قانونمندکردن صادرات و واردات وضع کرده بود.

در این گزارش ما از پدیده خالی فروشی بازرگانی صحبت می کنیم که دو سال است اشخاصی در پوشش صادرکننده و وارد کننده از آن پول میلیاردی به جیب می زنند؛ یک پروانه صادراتی از صادرکننده به واردکننده واگذار می شود بدون این که ارزی از این محل جابجا شود. صادرکننده ارزش را در بازار آزاد می فروشد و واردکننده در پوشش پروانه صادراتی کالاهایی را وارد می کند که در اولویت بندی کالاهای مجاز جایی ندارند. حمیدرضا قاسمی، کارشناس صادراتی البته احتمال دیگری را هم مطرح می کند؛ اینکه خالی فروشی یک مسیر برای پولشویی و تمیزکردن ارزهای چمدانی است. یک منبع آگاه از بانک مرکزی حجم خالی فروشی در دو سال گذشته را پنج میلیارد دلار اعلام می کند، پنج میلیارددلاری که یا در بازار آزاد فروخته شده یا در حساب های خارجی ذخیره شده است.

منابع ارزی که هرگز باز نمی گردد

احتمالا در میان خبرهای هرروزه و اظهارنظر مسوولان زیاد شنیده اید که «صادرکنندگان ارزشان را بازنگردانند»، «آن ها متخلف ارزی هستند»، «نامشان افشا خواهد شد» و برایتان سوال شده ارزشان را کجا برده اند؟ چه طور قانون را دور می زنند؟ صادرکنندگان از گرانی ارز چقدر به جیب می زنند؟.

روزنامه « شرق» در گزارشی با عنوان «قراردادهای مخفی در فرودگاه امام» از ترفند صادرکنندگان و جلوانداختن حق العمل کارها به جای خود نوشته بود که چه طور قانون بازگشت ارز را می پیچانند. در این گزارش ما از روش دیگری حرف می زنیم که صادرکنندگان در این آب گل آلود ارز سر قلابشان می اندازند تا ماهی بزرگ تری دام کنند. مصوبه هیئت وزیران چند روش برای بازگشت ارز تعیین کرده است: فروش حواله ارزی در سامانه ارزی نیما، فروش اسکناس به صرافی ها، استفاده برای واردات خود و واگذاری پروانه صادرات. روش آخر آن چیزی است که حالا صادرکنندگان برایش طوری برنامه ریخته اند که به ظاهر تعهد ارزی شان را ایفا کنند اما در پشت پرده یک معامله صوری اتفاق می افتد. پروانه صادراتی از طریق سامانه جامع تجارت وزارت صمت صادر می شود. واردکننده در ثبت سفارش خود گزینه ارز اشخاص غیر را انتخاب می کند، فیش ثبت سفارش به بانک ارسال می شود، بانک آنرا بعنوان یک تقاضا به بانک مرکزی می فرستد و در آن جا بعد از تائید به بانک عامل ارجاع داده می شود. واردکننده ای که می خواهد از محل ارز صادرکننده، ارز خود را تأمین کند، باید پروانه صادراتی را به بانک ارائه دهد. واردکننده برای گرفتن این پروانه باید به سامانه جامع تجارت مراجعه کند. در این جا دو حالت اتفاق می افتد؛ حالت اول که روند قانونی است که باید طی شود. صادرکننده پروانه صادراتی اش را به قیمت توافقی به واردکننده واگذار می کند و در ازای آن ارزی را که برای خرید کالای واردکننده نیاز است، به حساب شرکت فروشنده (ذی نفع) در خارج از کشور می زند. ولی این حالتی نیست که در غالب مواقع اتفاق بیفتد. در اکثر موارد صادرکننده ارزش را در بازار آزاد می فروشد، ریال معادلش را در ازای آن دریافت کرده، واردکننده هم ارز خود را از بازار آزاد تأمین کرده ولی در این میان یک پروانه صادراتی از صادرکننده به واردکننده واگذار می شود که در واقع خالی از ارز است. این روش جدیدی است که سوداگران ارزی در لباس صادرکننده و واردکننده دوسالی است کشف کرده و با آن سود به جیب می زنند.

پولشویی با روش خالی فروشی بازرگانی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

چه سودی برای واردکننده دارد؟

ولی صادرکننده با چه سازوکاری میتواند یک معامله صوری ترتیب دهد و از یک پروانه صادراتی خالی سود میلیاردی به جیب بزند و این خالی فروشی بکار کدام یك از واردکنندگان می آید که حاضرند پول بیشتر بدهند و یک پروانه صادراتی خالی بخرند؟ در این مورد از حمیدرضا قاسمی، پژوهشگر اقتصادی و کارشناس صادراتی سوال پرسیدیم و وی توضیح داد: «در فرآیند صادرات معمول و قانونی پس از این که کالا از گمرک صادر شد، پروانه صادراتی صادر می شود. پس در این مرحله اصلا امکان صدور پروانه صوری وجود ندارد و تا کالا صادر نشود، پروانه ای برای آن ارائه نمی شود. صادرکننده کالای خود را در گمرک اظهار می کند، گمرک این اظهار را بررسي ميکند و هنگامی که کالا از مرز رد شد، پروانه صادراتی صادر می شود. ولی در سوی دیگر صادرکننده میتواند پروانه صادراتی خود را به واردکننده واگذار کند. این هم به این شکل اتفاق می افتد که صادرکننده و واردکننده سر مبلغی بین قیمت نیمایی و بازار آزاد با هم توافق می کنند و صادرکننده در ازای واگذاری پروانه صادراتی متعهد می شود به جای این که ارز از محل صادرات خود را وارد کشور کند، در آن سوی مرزها به حساب شرکتی واریز کند که طرف قرارداد واردکننده است. این شیوه قانونی واگذاری پروانه صادراتی است که در روزهای تحریم هم میتواند هزینه های جابجایی ارز را کاهش دهد و به کار بیاید و واردکننده هم از محل ارز صادرکننده، ارز موردنیاز واردات را تأمین کند».

ولی صادرکنندگان و واردکنندگان عملیات واگذاری پروانه صادراتی را به شیوه دیگری هم انجام می دهند. صادرکننده پروانه صادراتی را به واردکننده می فروشد بدون این که ارزی را در بیرون از ایران به هیچ شرکتی (طرف قرارداد با واردکننده) پرداخت کند. صادرکننده در این جا از دو محل سود می کند؛ یکی این که ارز خود را در بازار آزاد می فروشد و ارز حاصل از صادراتش به چرخه ارزی کشور بازنمی گردد و راهی خلاف سیاست ارزی حاکم می رود. ارز حاصل از صادرات در بازار آزاد فروخته و ارز وارداتی را تأمین می کند که به علت نداشتن توجیه اقتصادی و ضروری در روزهای تحریم نمی تواند از محل قانونی تأمین شود. بسياري از کالاهای خارجی که این روزها در فروشگاه ها می بینید، کالای وارداتی مجاز نیستند و از محل همین ارزها واردات آن انجام شده و از سوی دیگر هم پروانه صادراتی خودش را بصورت صوری می فروشد و به ازایش سودی مضاعف بدست می آورد. بنابراین این صادرکننده هم ارزش را وارد چرخه غیررسمی می کند و هم پروانه صادراتی خالی می فروشد. کسی هم که این پروانه را می خرد، برای تأمین ارزش به بازار آزاد میرود و از همین محل هم فشاری بر افزایش نرخ ارز می آید. قاسمی این تخلف ارزی را اینگونه توضیح می دهد: «جلوی این شیوه را با هیچ قانون و مقررات گذاری ای نمی توان گرفت. دو طرف معامله احراز می کنند که معامله انجام شده است. ضرر اولش برای کشور این است که ارز صادرات به چرخه اقتصادی بازنگشته و واردکننده هم برای تأمین ارز خود وارد بازار آزاد شده و تقاضای بازار را تحریک کرده است».

پولشویی با روش خالی فروشی بازرگانی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

ترفند تازه پول‌شویی (Money Laundering) 

ولی برای واردکننده چه سودی دارد که پروانه خالی را بخرد و ارز خود را از بازار آزاد تأمین کند؟ قاسمی احتمالاتی در این مورد مطرح می کند. «واقعیت این است که اینک در بازار آزاد ما با کمبود عرضه روبرو هستیم و اساساً خرید ارز به راحتی اتفاق نمی افتد که بتواند پاسخ گوی حجم موردنیاز واردکننده باشد. حالت دیگر هم این است که شخص می خواهد کالایی را وارد کند که جز اولویت های تخصیص ارزی سیاست حاکم فعلی نیست و نمی تواند از مجاری رسمی این ارز را دریافت کرده و کالایش را وارد کند. حالت دیگر نیز امکان دارد اشخاصی باشند که ارزهایی از محل غیررسمی داشته و فقط به دنبال این هستند که با داشتن یک پروانه صادراتی بتوانند هزینه کرد ارزشان را قانونی کنند. این یک حالت پول شویی دارد. چون منشا ارز مشخص نیست. امکان دارد واردکننده سوخت قاچاق کرده و ارزش را با چمدان به کشور آورده است. اکنون برای این که این پول را تمیز کند، با پروانه صادراتی سفید اقدام به واردات کالا می کند».

  • 17
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
با سلام ابتدا شخص من که از صادرکنندگان هستم باید به حال خودم تاسف بخورم که چرا در کشوری کار و خدمت می کنم که همیشه افرادی هستند که به جای تکریم صادرکننده همیشه صفات مختلف از مال مردم خور گرفته تا کلاهبردار قاچاق چی و اکنون بحث پولشویی را مطرح می کنم من معتقد هستم سیاست های امروز بانک مرکزی کاملا شکست خورده است علت را باید در جای دیگر جست و جو کرد به طور مثال ارزش کالا پلاستیک که من کار می کنم بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار در خارج از کشور است ولی در ارزش گذاری گمرک بین ۱۴۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار نوسان دارد پس این صادرکننده چطور پول مابه التفاوت را برگرداند. بحث دوم انتقال ارز مثلا از کشور افغانستان به ایران یا سایر کشورها بین ۵ تا ۷ درصد می باشد اگر فرض کنید این انتقال ارز به بانک هایی باشد که برای ایرانیان است این مقدار بالاتر هم می باشد. بحث بعدی اینکه امروزه خود دولت در گرفتن پول خودش به دلیل تحریم ها مشکلات فراوان دارد و از یک صادرکننده عادی چه انتظار دارد. بحث بعدی تراز تجاری ایران با افغانستان و عراق و... یک طرفه است صادرکننده که کالای خود را به آن کشورها صادر می کند چه وارد کند که جواب صادرات خود را بدهد صادرکننده به آن کشورها باید هزینه ده درصدی انتقال ارز به دیگر کشورها را بپردازد تا به واردکننده ایرانی تامین ارز کند. بحث بعدی فروش ریالی کالاست در واقع در قالب اکثر معاملات در ایران توسط خارجی ها بحث فروش ریالی مطرح است و همچنین صادرکننده در فروش ریالی راحت تر است چون پول خود را قبل از تحویل کالا می گیرد و از او کلاهبرداری نمی شود و دوم در صورت فروش ارزی باید بعد از تحویل کالا و در کشور مقصد انجام دهد که بسیاری امکان مسافرت به خارج از کشور را ندارند. نظر نهایی من در خصوص این موضوع این است که اگر دولت به پدیده صادرات و واردات دخالت نکند وضع از این بهتر خواهد شد وقتی دولت تخصیص ارز را بین صادرکنندگان و واردکنندگان کامل آزاد بگذارد نرخ ارز را تک نرخی بازار آزاد قرار دهد و فقط سعی کند در کالاهای اساسی مثل دارو و گندم و... سوبسید برای نیازمندان قرار دهد مطمئن باشید پدیده قاچاق کالا و ارز از بین می رود و آن وقت تولید داخلی و جهش تولید عملی می‌شود.
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش