جمعه ۰۵ بهمن ۱۴۰۳
۱۰:۰۶ - ۰۴ بهمن ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۱۰۳۱۸
مسکن، راه، عمران

شوخی دوم با مالیات مسکن / مجلس هم ملاکی را از مالیات معاف کرد

مالیات مسکن,دست دولت در جیب اقشار ضعیف جامعه
شوخی دوم مالیاتی با ملاکان کلید خورد. پیش‌تر، نمایندگان مجلس با اسم رمز «مقابله مالیاتی با خانه‌های خالی»، دو معافیت طلایی برای دارندگان املاک بلااستفاده (دو خانه‌ای‌ها) قائل شدند. روز گذشته نیز «کف خانه‌های مشمول مالیات لوکس» از ۱۰ میلیارد به ۲۰ میلیارد تومان افزایش یافت تا تقریبا هیچ مالکی در کشور در تور این مالیات قرار نگیرد. بررسی‌ها از سطح قیمت و شرایط املاک در کشور مشخص می‌کند، خانه‌های با میانگین قیمت بالای ۲ میلیارد تومان از نگاه بازار در ردیف «لوکس» قرار می‌گیرد. در تهران نیز کف واقعی مشخص است.

به گزارش دنیای اقتصاد،  کمیسیون تلفیق مجلس با اعمال تغییراتی عجیب در مالیات سالانه خانه‌های لوکس، سقف معافیت مالیاتی این خانه‌ها را  تا۲۰میلیارد تومان افزایش داد.به گزارش «دنیای اقتصاد»، مالیات سالانه املاک لوکس که به دلیل پایین بودن نرخ از یکسو و قرار گرفتن بخش قابل توجهی از خانه‌های گران‌‌قیمت خارج از تور مالیاتی از سوی دیگر، از ابتدا به عنوان نسخه عجیب «مالیات سالانه املاک» برای اجرا در کشور به تصویب رسید، با مداخله مجلس عجیب‌تر شد.نسخه اولیه قانون مالیات املاک لوکس که در قوانین بودجه سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ گنجانده شده بود و تاکنون اجرا نشده است، به لحاظ پایین بودن نرخ به یک شوخی مالیاتی شبیه بود، چراکه کمترین نرخ متعارف مالیات ملکی به گران‌‌ترین خانه‌های کشور تعلق گرفته بود.

در حالی که نرخ متعارف مالیات سالانه املاک در جهان برای ارزان‌‌ترین خانه‌ها بین ۳/ ۰ تا ۵/ ۰ درصد از ارزش روز ملک است و مالکان خانه‌های گران‌‌قیمت تا ۵/ ۱ درصد از ارزش ملک را باید به عنوان مالیات سالانه بپردازند، در ایران در وهله اول این مالیات به جای اینکه به همه املاک تعلق بگیرد، فقط برای املاک به اصطلاح لوکس تعریف شد و در وهله دوم نرخ آن به حدی پایین تعریف شد که حتی با شارژ متعارف نگهداری ساختمان‌های لوکس نیز قابل مقایسه نیست.

در تعریف اولیه قرار بود خانه‌های تا ۱۰ میلیارد تومانی از معافیت مالیاتی برخوردار شوند و خانه‌های بیش از این قیمت نیز با حداقل ضریب مالیات بپردازند، به نحوی که به خانه‌های ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومانی مالیات ۱/ ۰ درصدی از ارزش ملک به مازاد ۱۰ میلیارد تومان تعلق می‌گیرد و به همین ترتیب برای خانه‌های ۱۵ تا ۲۵ میلیاردی، ۲۵ تا ۴۰ میلیاردی، ۴۰ تا ۶۰ میلیاردی و بالای ۶۰ میلیاردی ضرایبی معادل ۲/ ۰، ۳/ ۰، ۴/ ۰ و ۵/ ۰ درصد در نظر گرفته شده بود. بر این اساس مالیات سالانه یک خانه ۱۲ میلیارد تومانی فقط ۲ میلیون تومان خواهد بود در حالی که شارژ این واحد سالانه حدود ۱۰ میلیون تومان است!

اما آن‌گونه که سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس دیروز اعلام کرده، حتی همین مالیات اندک نیز در بودجه سال آینده تکرار نشده و با دخالت مجلس، سقف معافیت خانه‌های لوکس از مالیات از ۱۰ به ۲۰ میلیارد تومان افزایش یافته است. به این ترتیب برآورد می‌شود حداکثر حدود ۲ درصد از املاک کشور مشمول مالیات خانه‌های لوکس شوند.تعریف جدید نمایندگان مجلس از «خانه لوکس» آپارتمان‌های بالای ۲۰  میلیارد تومان است.

اما واقعیت بازارملک در کشور نشان می‌دهد، «ملک بالای ۲ میلیارد تومان» یک خانه لوکس به‌حساب می‌آید که مالک آن باید مالیات سالانه آن را بپردازد.حتی در تهران به‌عنوان گران‌ترین بازار مسکن، ملک بالای ۵ میلیارد تومان شرایط خاص یک خانه لوکس را دارد.

بنابراین اینکه مجلس با کدام تراز ملکی یا قیمتی، کف ۲۰ میلیارد تومان را خانه لوکس تعریف کرده، معمای بدون پاسخ قانع‌کننده‌ای است که به «شوخی دوم مالیاتی دربازار مسکن» تعبیر می‌شود. پیش‌تر، با اعمال دو معافیت طلایی به گروه زیادی ازملاکان دارای خانه خالی، شوخی اول مالیاتی کلید خورده بود.با تغییرات اعمال شده در کمیسیون تلفیق مجلس، مالیات خانه و باغ ویلاهای گران‌‌قیمت نسبت به مازاد ارزش ملک بیش از ۲۰ میلیارد تومان برای خانه‌های ۲۰ تا ۲۵ میلیارد تومانی ۱/ ۰ درصد نسبت به مازاد ارزش ۲۰ میلیاردی است و برای خانه‌های ۲۵ تا ۳۵ میلیارد تومانی این نرخ ۲/ ۰ درصد نسبت به مازاد ارزش، ۳۵ تا ۵۰ میلیارد تومانی ۳/ ۰ درصد نسبت به مازاد ارزش، ۵۰ تا ۷۰ میلیارد تومانی ۴/ ۰ درصد نسبت به مازاد ارزش و بیش از ۷۰ میلیارد تومانی ۵/ ۰ درصد نسبت به مازاد ارزش تعیین شده است.

در شرایطی که یک واحد مسکونی با قیمت بیش از پنج میلیارد تومان در تهران لوکس به شمار می‌‌آید، معافیت املاک تا ۲۰ میلیارد تومان عملا دایره مالیات‌‌ستانی را به حدی محدود می‌کند که این ابزار مالیاتی کارآیی خود را به کلی از دست داده است. به این ترتیب کف قیمتی مالیات خانه‌های لوکس که از ابتدا کاریکاتوری بود و نسخه غیرمتعارفی از مالیات سالانه ملکی قرار بود در کشور اجرا شود، به مراتب غیرمتعارف‌تر شده و بعید است تعداد خانه‌های مشمول این مالیات از ۲ درصد کل خانه‌های کشور فراتر برود.این مالیات حتی به شکل فعلی که در بودجه ۹۹ و ۱۴۰۰ کشور گنجانده شده بود نیز قابلیت اجرا پیدا نکرد و بعید به نظر می‌‌رسد با دستکاری تازه، سال آینده نیز عملیاتی شود.

البته مالیات مشابهی برای خودروهای لوکس نیز در بودجه پیش‌‌بینی شده بود که به تازگی اعلام شد حدود نیم‌‌میلیون خودروی لوکس مشمول مالیات شناسایی شده‌‌اند اما درباره خانه‌های لوکس سازمان امور مالیاتی هنوز منتظر شناسایی و معرفی این خانه‌ها از سوی نهادهای متولی است.تصویب تغییرات طرح مالیات املاک لوکس می‌تواند به آشفته‌‌تر شدن بازار مسکن بینجامد با چراکه از هم‌‌اکنون ملاکان این پیام را از مجلس دریافت کرده‌‌اند که سال آینده نیز قرار نیست این مالیات ملکی به نقطه درستی اصابت کند.

به گزارش «دنیای اقتصاد»، مشخص نیست محدود کردن دایره مالیات‌‌ستانی از املاک با چه هدفی صورت می‌گیرد و چرا قرار است ملاکان بیشتری از معافیت برخوردار شوند. اگر هدف مجلس و دولت از وضع این مالیات درآمدزایی است، این معافیت عملا نقض غرض است و اگر هدف تنظیم بازار مسکن است، عملا ۹۸ درصد از خانه‌ها از معافیت برخوردار می‌شوند و این یعنی ابزار مالیاتی قرار نیست در ۹۸ درصد از بازار که اتفاقا مقصد سوداگری ملکی نیز به شمار می‌‌آید، استفاده شود. به این ترتیب در صورت تصویب پیشنهاد کمیسیون تلفیق مجلس، حداقل خاصیت مالیات سالانه املاک لوکس به شکلی که در قانون قبلی پیش‌‌بینی شده بود قرار است برای اجرا در سال آینده از بین برود.

  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش